ODLUKA

O SNABDEVANJU GRADA TOPLOTNOM ENERGIJOM

("Sl. list grada Kragujevca", br. 8/2001, 9/2001, 7/2002, 3/2003, 35/2008 i 10/2009 - dr. odluka)

Čl. 1-45a*

(Prestalo da važi)

V NAČIN OBRAČUNA I NAPLATE CENE ZA ISPORUČENU TOPLOTNU ENERGIJU

Član 46

Korisnik plaća naknadu za isporučenu toplotnu energiju na osnovu utvrđene jedinične cene u zavisnosti od obima i kvaliteta isporučene toplotne energije, a u skladu sa kriterijumima utvrđenim ovom odlukom.

Utvrđene jedinične cene za toplotnu energiju isporučenu na toplotnim podstanicama treba preduzeću da obezbede:

1. redovnu proizvodnju i isporuku toplotne energije korisnicima u propisanom, obimu i kvalitetu,

2. redovno investiciono i tekuće održavanje delova toplifikacionog sistema iz člana 6. stav 1. ove odluke.

Član 47

Kriterijumi za formiranje planskih jediničnih cena su ukupni godišnji troškovi preduzeća, ukupna projektna instalisana toplotna snaga za grejanje objekata, iskazano u planu poslovanja preduzeća.

Ukupni godišnji troškovi poslovanja preduzeća sastoje se iz:

1. fiksnih godišnjih troškova u din/god. (u daljem tekstu: fiksni troškovi), koje čine:

- bruto zarade i druga lična primanja radnika preduzeća,

- proizvodne usluge, nematerijalni troškovi poslovanja i finansijski rashodi,

- amortizacija osnovnih sredstava Preduzeća,

- troškovi za tekuće i investiciono održavanje osnovnih sredstava preduzeća i toplotnih podstanica,

- ostali troškovi poslovanja u skladu sa zakonom.

2. promenljivih godišnjih troškova u din./god. (u daljem tekstu: promenljivi troškovi), koje proizilaze iz plana proizvodnje (na kotlovima) i planskih normativa potrošnje ulaznih elemenata: ugalj, mazut, prirodni gas, električna energija, hemikalije i drugi materijalni troškovi.

Član 48

Planske jedinične cene za plaćanje fiksnih troškova zavise od fiksnih troškova, iz člana 47. stav 2. tačka 1. ove Odluke, i projektnih instalisanih toplotnih snaga (kw) na primarnom delu svih toplotnih podstanica za grejanje objekata, ukupnih, i posebno za stambene odnosno poslovne delove objekata, iz čl. 18. stav 1. ove Odluke.

Planske jedinične cene za plaćanje promenljivih troškova zavise od troškova iz člana 47. stav 2. tačka 2. ukupne godišnje potrošnje toplotne energije za grejanje stambenih i poslovnih objekata (mwh/god) iskazano u poslovnom planu preduzeća.

Cenu iz stava 1. i 2. ovog člana za plaćanje 1 kw instalisane toplotne snage iskazuje preduzeće na bazi potrebne količine toplotne energije pri prosečnoj temperaturi od +4,5°C, i to:

1. Prema zapremini objekta koji se greje za korisnike koji imaju kontinuirano grejanje, a koji nemaju toplotno brojilo i to na osnovu utvrđenog promenljivog dela cene za broj dana grejanja i tako dobijeni iznos uvećava se za fiksni deo cene srazmerno zagrevnim zapreminama.

2. Prema količini utrošene toplotne energije, za korisnike koji imaju kontinuirano grejanje i ugrađeno toplotno brojilo, tako što se obim isporučene toplotne energije množi sa promenljivim delom cene i tako dobijeni iznos uvećava za fiksni deo cene srazmerno zagrevnim zapreminama.

3. a) U slučaju kada korisnici nemaju kontinuirano snabdevanje, a imaju ugrađeno toplotno brojilo i toplotnu energiju koriste samo za grejanje, primenjuje se ukupna cena (fiksni i primenljivi deo) na izmerenu potrošnju toplotne energije.

b) Ukoliko korisnik nema ugrađeno toplotno brojilo (ili je neispravno) količina utrošene toplotne energije obračunava se kao proizvod instalisanih snaga, časova rada i korekcionog faktora spoljne temperature. Korekcioni faktor spoljne temperature računa se prema formuli:

Kf =

Tpr - Tssp

 

Tpr - TprSP

Tpr - projektovana temperatura u objektu

Tssp - srednja spoljna temperatura (C°)

TprSP - spoljna projektovana temperatura (za grad Kragujevac Tpr SP = 18°C)

4. U slučaju da korisnik koristi toplotnu energiju za grejanje i tehnologiju, a nema kontinuirano grejanje na potrošenu količinu toplotne energije (utvrđenu merenjem ili na način utvrđen u tački 3b.) primenjuje se ukupna ponderisana cena koja se utvrđuje kao količnik ukupnog prihoda i planiranih količina (za grejanje i tehnologiju)dostavljenih od strane korisnika.

5. U slučaju da korisnik zahteva održavanje temperature samo radi zaštite svojih toplotnih instalacija od zamrzavanja, a nema toplotno brojilo, i nema kontinuirano snabdevanje, isporučene količine toplotne energije iznosiće 50% količina utvrđenih na način određen u tački 3b.) ovog člana.

6. Ukoliko dođe do odstupanja isporučenih količina u odnosu na planirane za - + 2% za korisnike iz tačke 3. i 4. ovog člana izvršiće se preračun na razliku između planiranih i ostvarenih količina po cenama koje su srazmerne fiksnom delu cena i to tromesečno na kraju svakog kvartala.

7. U slučaju kada više korisnika koristi jedino toplotno brojilo, ukupan iznos naknade raspoređuje se na pojedine korisnike srazmerno instalisanim snagama.

8. U slučaju neispravnosti toplotnog brojila ili oštećenja plombe, kod korisnika koji imaju kontinuirano snabdevanje, naknada za utrošenu energiju obračunava se na način utvrđen u tački 1. ovog člana, a kod korisnika kod kojih nema kontinualnog snabdevanja naknada se obračunava na način utvrđen u tački 3b.) ovog člana.

Član 49

Pod stambenim prostorom u smislu ove odluke podrazumevaju se stanovi i zajedničke prostorije koje imaju namenu zajedničkog korišćenja od strane stanara zgrade, kojima se vrši isporuka toplotne energije.

Naknada za toplotnu energiju za grejanje zajedničkih prostorija iz stava 1. ovog člana raspoređuje se na korisnike stanova srazmerno zagrevnim zapreminama stanova.

Pod stanom se podrazumeva zatvorena stambena površina bez lođija i balkona i ista služi kao osnov za obračun naknade.

Odredbe ovog člana, shodno se primenjuju i na obračun naknade za zagrevanje poslovnih prostorija, odnosno poslovnih zgrada.

Član 50

Utvrđuju se kategorije korisnika:

1. stambenog prostora,

2. poslovnog prostora koji koriste: ustanove u oblasti zdravstva, obrazovanja, dečije zaštite, kulture, informisanja, fizičke kulture, humanitarne organizacije, organi državne uprave i pravosuđa, organi Grada Kragujevca, mesne zajednice, organizacije sindikata, političke stranke, Vojska Jugoslavije, JP I JKP čiji je osnivač Grad Kragujevac,

3. poslovnog prostora ostalih korisnika.

Preduzeće obračunava naknadu za izvršenu komunalnu uslugu primenom tarifnog sistema za isporučenu toplotnu energiju.

Odluku o tarifnom sistemu za isporučenu toplotnu energiju utvrđuje Upravni odbor Preduzeća uz saglasnost Gradskog veća.

Tarifnim sistemom se utvrđuju kriterijumi i merila za kategorije potrošnje i kategorije korisnika, obračunski elementi za utvrđivanje vrednosti isporučene toplotne energije, tarifni stavovi za obim isporučene toplotne energije, kao i mere kojima se primenom obračunskih elemenata i tarifnih stavova obezbeđuje prilagođavanje potrošnje uslovima i mogućnostima toplifikacionog sistema.

Član 51

(Brisan)

Član 52

Obim isporučene toplotne energije za korisnike koji imaju ugrađeno toplotno brojilo vrši preduzeće očitavanjem svakog meseca u grejnoj sezoni, od 25. do 30. u mesecu, po utvrđenom redosledu.

Korisnik je dužan da omogući i ima pravo da prisustvuje očitavanju toplotnog brojila.

Preduzeće je obavezno da utvrdi raspored očitavanja i da o tome obavesti korisnike neposredno ili preko sredstava javnog informisanja.

Član 53

U slučajevima koji su ovom odlukom predviđeni kao osnov umanjenja naknade za isporučenu toplotnu energiju, naknada se umanjuje tako što se kod utvrđenih temperatura prostorija do + 12°C naknada se plaća samo za fiksni deo cene.

U slučajevima kada je temperatura niža od propisane, naknada se umanjuje za 12,5% za svaki stepen ispod temperatura propisane u članu 36. ove odluke. Naknada se umanjuje korekcijom promenljivog dela cene.

Obračun iz stava 2. ovog člana, vrši se tako što se ukupan iznos promenljivog dela raspoređen na korisnike podeli sa brojem dana u mesecu i tako dobijeni dnevni iznos umanji srazmerno nižoj temperaturi i srazmerno broju dana za koji je utvrđena niža temperatura.

U slučaju neostvarivanja propisanih temperatura, iz razloga neispravnosti instalacija koje održava korisnik, korisnik nema pravo na umanjenje naknade.

Član 54

Kada dođe do prekida u snabdevanju toplotnom energijom na toplotnoj podstanici koji traje duže od 24 sata, a toplotno brojilo nije ugrađeno ili je u kvaru, preduzeće je dužno da umanji račun korisnika u delu promenljivih troškova srazmerno vremenu trajanja prekida u skladu sa članom 53. stav 1.

Član 55

Korisnik iz kategorije potrošača - stambeni prostor i korisnici iz člana 50. stav 1. tačka 2. plaćaju naknadu za isporučenu toplotnu energiju tokom cele godine do 15-og u mesecu za prethodni mesec, i to:

- fiksni deo cene srazmerno zagrevnim zapreminama,

- promenljivi deo cene, za korisnike koji imaju toplotno brojilo na osnovu očitane potrošnje, koja se raspodeljuje na 12 meseci i množi važećim cenama, a za korisnike bez toplotnog brojila stvarni broj grejnih dana raspodeljuje se na 12 meseci i množi važećim cenama.

Korisnici iz ostalih kategorija potrošača plaćaju naknadu u grejnoj sezoni, s tim što dužničko - poverilački odnos nastaje 15-og i zadnjeg dana u mesecu, sa valutom plaćanja od 7 (sedam) dana.

Član 56*

Po isteku roka plaćanja iz člana 55. preduzeće, ima pravo da zaračunava kamatu na iznos neplaćenog duga za svaki dan zakašnjenja u skladu sa zakonom.

Čl. 57-80*

(Prestalo da važi)

Napomene

* Danom stupanja na snagu Odluke o snabdevanju grada Kragujevca toplotnom energijom ("Sl. list grada Kragujevca", br. 10/2009 - dalje: Odluka), odnosno 16. aprila 2009. godine, prestaje da važi Odluka o snabdevanju grada toplotnom energijom ("Sl. list grada Kragujevca", br. 8/2001, 9/2001, 7/2002, 3/2003 i 35/2008), osim odredaba čl. 46, 47, 48, 49, 50, 52, 53, 54, 55 i 56. stav 1. koje prestaju da važe danom početka primene akata iz člana 91. Odluke i to: Tarifnog sistema za obračun isporučene toplotne energije, odnosno izvršenih usluga na teritoriji grada Kragujevca i Odluke o cenama po kojima se isporučuje toplotna energija u skladu sa Tarifnim sistemom.

U "Sl. listu grada Kragujevca", br. 36/2009 od 9. decembra 2009. godine, objavljen je Tarifni sistem za obračun toplotne energije u gradu Kragujevcu, koji stupa na snagu 17. decembra 2009. godine, a primenjuje se na sve već zasnovane i nove odnose koji nastaju zaključenjem ugovora o prodaji toplotne energije, i to od momenta kada budu ugrađeni merni uređaji kod svih tarifnih kupaca i kada se steknu uslovi za primenu ovog Tarifnog sistema, a najkasnije u roku od 5 godina od stupanja na snagu ovog Tarifnog sistema.