ODLUKA

O AUTO-TAKSI PREVOZU PUTNIKA NA TERITORIJI GRADA NIŠA

("Sl. list grada Niša", br. 27/2009)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se organizacija, način i bliži uslovi za obavljanje auto-taksi prevoza putnika (u daljem tekstu: taksi-prevoz) na teritoriji Grada Niša.

Član 2

Na predlog uprave nadležne za poslove saobraćaja, Gradsko veće Grada Niša daje saglasnost na godišnji program kojim se definiše optimalno organizovanje taksi-prevoza u tekućoj za narednu godinu, u skladu sa zakonom i saobraćajno-tehničkim uslovima.

Saobraćajno-tehnički uslovi iz stava 1. ovog člana, definišu se u tekućoj za narednu godinu, a na osnovu karakteristika prevoznih zahteva a u skladu sa prostornim mogućnostima i raspodelom taksi-stajališta.

Član 3

Taksi-prevoz može da obavlja preduzetnik, privredno društvo, odnosno drugo pravno lice registrovano za obavljanje ove delatnosti, koji ispunjavaju uslove propisane zakonom i ovom odlukom (u daljem tekstu: prevoznik).

Član 4

Taksi-vozač je fizičko lice koje obavlja taksi-prevoz kao preduzetnik ili kao zaposleni u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu, u skladu sa zakonom i ovom odlukom (u daljem tekstu: taksi-vozač).

Član 5

Prevoznik može da počne sa radom, odnosno da obavlja taksi-prevoz, kada pored zakonom utvrđenih uslova ispuni i uslove utvrđene ovom odlukom.

II USLOVI ZA OBAVLJANJE TAKSI-PREVOZA

 

A) PREDUZETNIK

Član 6

Za obavljanje taksi-prevoza preduzetnik, pored uslova propisanih zakonom, mora da ispunjava i sledeće uslove:

1. da ima vozačku dozvolu "B" kategorije, najmanje pet godina;

2. da ima najmanje treći stepen stručne spreme;

3. da ima lekarsko uverenje o sposobnosti za vozača za upravljanje vozilom kojim se obavlja taksi-prevoz, koje nije starije od godinu dana;

4. da je vlasnik taksi-vozila kojim se obavlja taksi-prevoz putnika (u daljem tekstu: taksi-vozilo), odnosno da poseduje valjan pravni akt kojim se utvrđuje pravo korišćenja taksi-vozila (ugovor o lizingu ili ugovor o zakupu);

5. da ima položen ispit o poznavanju propisa koji regulišu taksi-prevoz i o poznavanju Grada Niša, što se dokazuje uverenjem o položenom ispitu;

6. da mu nije izrečena mera zabrane upravljanja motornim vozilom "B" kategorije, što se dokazuje uverenjem koje nije starije od šest meseci;

7. da mu pravosnažnom sudskom odlukom nije zabranjeno obavljanje određene delatnosti, odnosno da mu pravosnažnim rešenjem o prekršaju nije izrečena zaštitna mera zabrane obavljanja delatnosti, dok traju pravne posledice osude, odnosno mere, što se dokazuje uverenjem koje nije starije od šest meseci;

8. da je izvršio pregled taksi-vozila kod uprave nadležne za inspekcijske poslove, što se dokazuje aktom saobraćajnog inspektora o ispunjenosti uslova propisanih zakonom i članom 10. ove odluke;

9. da postoji slobodno mesto za taksi vozilo na taksi stajalištu u skladu sa programom iz člana 2. stav 1. ove Odluke.

Preduzetnik može da obavlja taksi-prevoz samo sa jednim taksi-vozilom za koje mu je određen evidencioni broj i za koje je izdata taksi-dozvola i isto ne može ustupiti drugim prevoznicima.

Član 7

Ispit iz člana 6. stav 1. tačka 5. ove odluke polaže se po programu za polaganje ispita iz oblasti poznavanja propisa koji regulišu taksi-prevoz i oblasti poznavanja Grada Niša.

Program iz stava 1. ovog člana donosi Gradonačelnik Grada Niša koji obrazuje ispitnu komisiju i imenuje njene članove.

Postupak, način i organizacija polaganja ispita iz člana 6. stav 1. tačka 5. bliže će se urediti Pravilnikom o polaganju ispita koji će doneti ispitna komisija iz stava 2. ovog člana.

B) PRIVREDNO DRUŠTVO, ODNOSNO DRUGO PRAVNO LICE

Član 8

Za obavljanje taksi-prevoza, privredno društvo, odnosno drugo pravno lice registrovano za obavljanje ove delatnosti, pored uslova propisanih zakonom, mora da ispunjava i uslove iz čl. 6. stav 1. tač. 4, 7, 8. i 9. ove odluke.

Prevoznik iz stava 1. ovog člana, odgovoran je da se taksi-vozač, u propisanom roku, podvrgne redovnom zdravstvenom pregledu i da vodi evidenciju o tim pregledima.

V) TAKSI-VOZAČ

Član 9

Taksi-vozač mora da ispunjava uslove propisane članom 6. stav 1. tač. 1, 2, 3, 5. i 6. ove odluke.

Pored uslova iz stava 1. ovog člana, taksi-vozač mora da ima zaključen ugovor o radu sa prevoznikom i prijavu na obavezno socijalno osiguranje (obrazac M-1).

Privredno društvo, odnosno drugo pravno lice ne može ustupiti taksi-vozilo za koje je izdat evidencioni broj i za koje su izdate taksi-dozvole, drugim prevoznicima.

G) TAKSI-VOZILO

Član 10

Taksi-vozilo kojim se obavlja taksi-prevoz, pored uslova propisanih zakonom mora da ispunjava i sledeće uslove:

1. da ima ugrađen ispravan, plombiran, baždaren i opremljen sa instalacijama taksimetar, koji mora biti postavljen tako da iznos na taksimetru bude putniku vidljiv;

2. da ima ispravan suvi protivpožarni aparat sa važećim rokom upotrebe, na pristupačnom mestu;

3. da ima ispravno grejanje, ventilaciju i unutrašnje osvetljenje;

4. da ima blok računa u kojem je svaki list overen pečatom;

5. da je čisto, uredno obojeno i bez unutrašnjih i spoljašnjih oštećenja (estetski izgled);

6. da je važeći cenovnik usluga tako postavljen u taksi-vozilu da je vidljiv putniku, dimenzija: širine minimum 15 cm i visine minimum 20 cm;

7. da ima na vidnom mestu istaknutu nalepnicu u skladu sa članom 13. ove odluke, taksi-dozvolu za taksi-vozilo i taksi-dozvolu za taksi-vozača;

8. da je proizvedeno minimalno u skladu sa uslovima propisanim normom "EURO-3" u pogledu izduvne emisije, a od 1. januara 2012. godine u skladu sa uslovima propisanim normom "EURO-4", odnosno da ispunjava uslove u pogledu izduvnih emisija iz navedenih normi;

9. da na krovu vozila ima istaknutu taksi - tablu pravougaonog, poluelipsastog i sličnog oblika, na kojoj je sa obe strane ispisana oznaka "TAXI" koja mora da sadrži broj i obeležje asocijacije kojoj pripada, a ukoliko ne pripada nijednoj asocijaciji na krovu svog vozila mora da ima samo oznaku "TAXI";

10. da ima svetleću oznaku Grada Niša vidno postavljenu na krovu automobila.

Kontrolni tehnički pregled taksi-vozila vrši se svakih šest meseci.

Član 11

Uprava nadležna za inspekcijske poslove - saobraćajni inspektor, proverava ispunjenost uslova za taksi-vozilo propisanih zakonom i članom 10. stav 1. tačka 1 - 5, 8. i 9. ove odluke, o čemu donosi rešenje.

Ispunjenost uslova utvrđenih zakonom i čl. 10. stav 1. tačka 1. - 5, 8. i 9. i čl. 12. ove odluke, gradska uprava nadležna za inspekcijske poslove utvrđuje pregledom vozila i uvidom u sledeću dokumentaciju: rešenje o registraciji za obavljanje delatnosti, važeću saobraćajno-tehničku dokumentaciju (saobraćajnu dozvolu), potvrdu o standardu motora i polisu o osiguranju putnika i prtljaga od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu.

O donetim rešenjima gradska uprava nadležna za inspekcijske poslove vodi evidenciju.

Prevoznik je dužan da jednom godišnje izvrši redovan pregled taksi-vozila u gradskoj upravi nadležnoj za inspekcijske poslove, najkasnije do isteka važenja taksi - dozvole.

Prilikom pregleda iz stava 4. ovog člana, saobraćajni inspektor, proverava ispunjenost uslova za taksi - vozilo propisanih zakonom i članom 10. ove odluke, o čemu donosi rešenje.

Član 12

Prevoznik je dužan da prilikom registracije taksi-vozila osigura putnike i prtljag od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu.

III TAKSI - DOZVOLA, KROVNA OZNAKA I EVIDENCIONA NALEPNICA

Član 13

Zahtev za izdavanje taksi-dozvole za taksi-vozilo i taksi-dozvole za taksi-vozača, krovne oznake i evidencione nalepnice prevoznik podnosi upravi nadležnoj za poslove saobraćaja.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana, prevoznik je dužan da priloži rešenje o registraciji u registru privrednih subjekata i dokaze o ispunjenosti uslova iz čl. 6, 8. i 10. ove odluke.

Ukoliko uprava nadležna za poslove saobraćaja, na osnovu dokaza iz stava 2. ovog člana, utvrdi da su ispunjeni uslovi za obavljanje taksi-prevoza donosi rešenje o određivanju evidencionog broja za taksi vozilo izdavanjem krovne oznake i evidencione nalepnice i izdaje taksi-dozvolu za taksi-vozilo i taksi-dozvolu za taksi-vozača.

Za taksi-vozilo kojim se obavlja taksi-prevoz može se odrediti samo jedna krovna oznaka i evidenciona nalepnica i izdati jedna taksi-dozvola za taksi-vozilo iz stava 3. ovog člana.

O dodeljenim krovnim oznakama i evidencionim nalepnicama i izdatim taksi-dozvolama uprava nadležna za poslove saobraćaja vodi evidenciju.

Izgled krovne oznake i evidencione nalepnice propisuje uprava nadležna za poslove saobraćaja.

Prevoznik je dužan da evidencionu nalepnicu postavi u gornji, desni ugao prednjeg vetrobranskog stakla sa unutrašnje strane, nakon dobijanja rešenja iz stava 3. ovog člana.

Član 14

Obrasce taksi-dozvola iz člana 13. stav 3. ove odluke propisuje uprava nadležna za poslove saobraćaja.

Taksi-dozvola za taksi-vozilo preduzetnika sadrži sledeće podatke:

1. redni broj registra,

2. ime, prezime preduzetnika i njegov jedinstveni matični broj,

3. poreski identifikacioni broj (PIB),

4. adresu sedišta radnje i prebivališta preduzetnika,

5. registarsku oznaku, marku i tip taksi-vozila,

6. evidencioni broj taksi-vozila,

7. datum izdavanja taksi-legitimacije,

8. naziv taksi-udruženja, ukoliko je preduzetnik njegov član,

9. mesto za upis promene podataka o taksi vozilu i taksi prevozniku i mesto za upis privremenog prestanka obavljanja delatnosti,

10. mesto za overu taksi dozvole,

11. evidencioni broj taksi vozila - svetleće krovne oznake i evidencione nalepnice Grada Niša.

U taksi-dozvolu taksi-vozila privrednog društva, odnosno drugog pravnog lica, pored podataka iz stava 2. tač. 1, 3, 5, 6, 7, 9, 10. i 11. ovog člana, unosi se i njegov naziv i sedište.

Član 15

Taksi-dozvola taksi-vozača sadrži sledeće podatke:

1. redni broj registra,

2. fotografiju vozača,

3. ime, prezime i jedinstveni matični broj,

4. adresu prebivališta,

5. datum izdavanja taksi-dozvole.

Taksi-dozvola za taksi-vozača zaposlenog kod privrednog društva, odnosno drugog pravnog lica pored podataka iz stava 1. ovog člana sadrži i naziv privrednog društva, odnosno drugog pravnog lica kod koga je vozač zaposlen.

Član 16

Prevoznik je dužan da:

1. svaku promenu podataka koje sadrže taksi-dozvole i druge isprave u smislu ove odluke pisanim putem prijavi upravi nadležnoj za poslove saobraćaja, u roku od osam dana od dana nastale promene,

2. svaku promenu koja se odnosi na taksi-vozilo pisanim putem prijavi upravi nadležnoj za inspekcijske poslove, u roku od osam dana od dana nastale promene,

3. u slučaju privremenog odnosno trajnog prestanka obavljanja delatnosti taksi-prevoza, pisanim putem obavesti upravu nadležnu za poslove saobraćaja u roku od osam dana od dana podnošenja zahteva Agenciji za privredne registre i upravi vrati taksi-dozvolu za taksi-vozilo, taksi-dozvolu za taksi-vozača, krovnu oznaku i evidencionu nalepnicu.

IV TAKSI-STAJALIŠTA

Član 17

Taksi-stajališta (u daljem tekstu: stajališta) su određene i uređene saobraćajne površine, namenjene za stajanje taksi-vozila u toku rada prevoznika.

Stajališta iz stava 1. ovog člana određuje uprava nadležna za poslove saobraćaja.

Član 18

Stajališta mogu da budu stalna, privremena i povremena.

Stalna stajališta su određene i uređene saobraćajne površine za organizovano obavljanje taksi-prevoza, odnosno za ukrcaj i iskrcaj putnika i prijem poziva iz dispečerskog centra.

Privremena stajališta su određene saobraćajne površine koje se koriste do privođenja nameni utvrđenoj urbanističkim planom.

Povremena stajališta su određene saobraćajne površine koje se koriste za vreme održavanja sajmova, pijaca, većih sportskih i kulturnih manifestacija i značajnih skupova.

Na stajalištu se mesta za stajanje taksi-vozila obeležavaju horizontalnom signalizacijom žute boje, a na početku i na kraju stajališta istom bojom upisuje se oznaka "TAXI".

Stajalište se obeležava vertikalnim saobraćajnim znakom: (III-32) "parkiralište" i dopunskom tablom: "za TAXI vozila" sa ispisanim ukupnim brojem taksi-mesta.

Član 19

O održavanju taksi stajališta, postavljanju horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije, stara se pravno lice kome je povereno obavljanje ove delatnosti.

Član 20

Stajališta mogu da koriste samo prevoznici koji imaju rešenje za njihovo korišćenje.

Rešenje iz stava 1. ovog člana izdaje uprava nadležna za poslove saobraćaja na zahtev prevoznika, u skladu sa programom iz člana 2. ove odluke, za godinu za koju se program donosi.

Na stajalištu se taksi-vozila postavljaju prema redosledu dolazaka i u granicama obeleženih taksi-mesta.

Za vreme korišćenja stajališta taksi-vozač je obavezan da bude u svom taksi-vozilu ili pored vozila.

V NAČIN RADA TAKSI-VOZAČA

Član 21

Za vreme vršenja usluga taksi-prevoza, taksi-vozač kod sebe mora da ima:

- važeću nalepnicu,

- važeću taksi-dozvolu za taksi-vozilo,

- važeću taksi-dozvolu za taksi-vozača,

- rešenje o ispunjenosti uslova taksi-vozila za obavljanje taksi-prevoza,

- rešenje o korišćenju stajališta,

- polisu osiguranja putnika i prtljaga od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu koja odgovara vozilu kojim se upravlja i

- dokaz o obaveznom socijalnom osiguranju (overene fotokopije obrazaca M-2 i M-3 A).

Član 22

Taksi-vozač može taksi-prevoz da započne sa stajališta, na radio i telefonski poziv iz dispečerskog centra, ili na zaustavljanje putnika u skladu sa zakonom.

Putnik može da koristi taksi-vozilo po svom izboru, osim kada je telefonskim pozivom dispečerskom centru naručio vožnju.

Član 23

Putnik može da odbije da uđe u taksi-vozilo naručeno putem dispečerskog centra, ako osnovano posumnja da je taksi-vozač pod uticajem alkohola ili opojnih droga, ako je neuredan ili ako je unutrašnjost vozila zaprljana.

Član 24

Taksi-vozač je dužan da u slobodno taksi-vozilo primi svakog putnika, kao i lični prtljag putnika prema veličini prostora za prtljag i nosivosti taksi-vozila.

U vozilu kojim se obavlja taksi prevoz putnika ne mogu se prevoziti deca ispod šest godina starosti bez pratioca, lica obolela od zaraznih bolesti, lica u napitom stanju, životinje, posmrtni ostaci, eksplozivi, lako zapaljive, otrovne, radioaktivne, nagrizajuće, zarazne materije i organski peroksidi.

Član 25

Taksi-vozač je obavezan da se za vreme obavljanja taksi-prevoza prema putnicima ophodi sa pažnjom i poštovanjem.

Taksi-vozač je obavezan da za vreme taksi-prevoza bude uredan (čist, podšišan, obrijan ili sa negovanom bradom i brkovima), da mu je odeća prikladna (duge pantalone, košulja i cipele), da ne puši u taksi-vozilu za vreme vožnje, kao i da nije pod uticajem alkohola ili opojne droge.

Član 26

Taksi-vozač je obavezan da neposredno pre započinjanja vožnje sa putnikom, uključi taksimetar i da ga isključi odmah nakon završene vožnje.

U slučaju da taksi-vozač ne uključi taksimetar na početku vožnje, putnik nije u obavezi da plati cenu usluge taksi-prevoza.

Član 27

Taksi-vozač je dužan da putnika preveze najkraćim putem do mesta opredeljenja ili putem koji putnik odredi, a u skladu sa važećim režimom saobraćaja.

VI TAKSI-TABLA

Član 28

Taksi-tabla služi za identifikaciju taksi-vozila.

Taksi-table vozila prevoznika koji su članovi udruženja, sadrže naziv udruženja.

Taksi-vozač je dužan da taksi-tablu drži uključenu uvek kada je vozilo slobodno.

Na taksi-tabli ne mogu se postavljati reklamno-propagandne poruke.

Ukoliko taksi-vozač taksi-vozilo koristi za sopstvene potrebe ili ukoliko ne obavlja delatnost taksi-prevoza, dužan je da taksi-tablu privremeno skine sa taksi-vozila.

Član 29

Taksi-vozila mogu koristiti saobraćajne trake namenjene za javni gradski i prigradski prevoz putnika isključivo za kretanje.

VII NAKNADA ZA OBAVLJANJE TAKSI-PREVOZA

Član 30

Naknada za obavljanje taksi-prevoza utvrđuje se na osnovu važećeg i istaknutog cenovnika usluga, a naplaćuje se u iznosu koji pokaže taksimetar, na mestu opredeljenja putnika.

U cenu taksi-prevoza uračunat je i prevoz ličnog prtljaga.

Pod ličnim prtljagom podrazumevaju se i putne torbe i koferi težine do 30 kg.

Cenovnikom mora da se predvidi posebna doplata za lični prtljag putnika teži od 30 kg.

Sa posebnom doplatom za prtljag teži od 30 kg, putnik mora da bude upoznat i saglasan pre započinjanja taksi-prevoza, u suprotnom putnik nije u obavezi da isti doplati.

Član 31

Taksi-vozač je dužan da putniku izda overen taksi-račun o pruženoj usluzi.

Taksi-račun sadrži sledeće podatke:

1. podatke o prevozniku (naziv preduzetnika, odnosno poslovno ime privrednog društva, odnosno drugog pravnog lica kao i ime i prezime taksi-vozača),

2. registarski broj taksi-vozila,

3. redni broj računa,

4. datum i vreme izdavanja,

5. pređene kilometre,

6. vreme početka i kraja vožnje,

7. cenu po taksimetru, doplatu i ukupnu cenu, i

8. potpis i pečat.

U slučaju da taksi-vozač ne izda putniku taksi-račun iz stava 1. ovog člana, na kraju vožnje, putnik nije u obavezi da plati cenu usluge taksi-prevoza.

Član 32

U slučaju nemogućnosti da završi započeti taksi-prevoz, taksi-vozaču pripada kao naknada polovina iznosa koji pokaže taksimetar u momentu prekida taksi-prevoza, osim u slučaju kvara taksi-vozila, kada mu ne pripada naknada.

U slučaju kvara taksi-vozila, taksi-vozač je dužan da putniku obezbedi nastavak započetog taksi-prevoza drugim taksi-vozilom.

VIII PRESTANAK OBAVLJANJA TAKSI-PREVOZA

Član 33

Rešenje iz člana 13. stav 3. ove odluke, koje je izdato preduzetniku, prestaje da važi, u slučaju:

1. odjave iz registra privrednih subjekata;

2. ako prestane da ispunjava neki od uslova utvrđenih zakonom i članom 6. ove odluke, i

3. u drugim slučajevima predviđenim zakonom za prestanak rada preduzetnika.

Privrednom društvu odnosno drugom pravnom licu prestaje važnost rešenja iz člana 13. stav 3. ove odluke, u slučaju:

1. odjave iz registra privrednih subjekata;

2. da prestane da ispunjava uslove predviđene zakonom i članom 8. ove odluke, i

3. u drugim slučajevima predviđenim zakonom za prestanak rada privrednog društva, odnosno drugog pravnog lica.

Član 34

U slučajevima iz člana 33. ove odluke uprava nadležna za poslove saobraćaja doneće rešenje o prestanku važenja rešenja iz člana 13. stav 3. ove odluke.

Prevoznik je dužan da u roku od 3 dana od dana uručenja rešenja iz stava 1. ovog člana, upravi nadležnoj za poslove saobraćaja, vrati svetleću oznaku Grada Niša i evidencionu nalepnicu.

IX NADZOR

Član 35

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši uprava nadležna za poslove saobraćaja.

Inspekcijski nadzor nad primenom ove odluke vrši uprava nadležna za inspekcijske poslove - saobraćajni inspektor.

Prevoznik i taksi-vozač su dužni da saobraćajnom inspektoru omoguće nesmetano vršenje poslova, stave na uvid potrebna dokumenta i u roku koji saobraćajni inspektor odredi, dostave potrebne podatke i postupe po nalogu inspektora.

Član 36

Saobraćajni inspektor iz člana 35. stav 2. ove odluke, u vršenju poslova inspekcijskog nadzora ima dužnost i ovlašćenja utvrđena zakonom kojim se uređuje prevoz u drumskom saobraćaju, odnosno može da:

- rešenjem naloži otklanjanje nedostataka u obavljanju delatnosti taksi prevoza;

- podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom organu za prekršaje;

- zabrani prevoz taksi-vozilom ako se prevoz obavlja protivno propisima;

- isključi taksi-vozilo kojim se vrši taksi-prevoz protivno odredbama zakona i ove odluke, odredi mesto parkiranja i oduzme taksi-dozvolu taksi-vozača, taksi-dozvolu taksi-vozila i saobraćajnu dozvolu u trajanju od 48 sati, a u slučaju ponovnog isključivanja taksi-vozila istog prevoznika, u trajanju od pet dana;

- privremeno oduzme taksi-vozilo koje je upotrebljeno za izvršenje prekršaja ili privrednog prestupa, do pravosnažnog okončanja prekršajnog, odnosno postupka za privredne prestupe i izda potvrdu o oduzimanju taksi-vozila.

Član 37

Privremeno oduzeto taksi-vozilo koje je upotrebljeno za izvršenje prekršaja ili privrednog prestupa čuva se, do pravosnažnog okončanja prekršajnog, odnosno postupka za privredne prestupe, o trošku prevoznika.

Čuvanje i postupanja sa taksi-vozilom iz stava 1. ovog člana vršiće se u skladu sa aktom o načinu oduzimanja, čuvanja i postupanja sa taksi-vozilom koji propisuje ministar nadležan za poslove saobraćaja.

Član 38

Ukoliko saobraćajni inspektor, u postupku vršenja inspekcijskog nadzora uoči povredu propisa iz nadležnosti drugog inspekcijskog organa, obavestiće odmah o tome, pisanim putem, nadležni inspekcijski organ.

X KAZNENE ODREDBE

Član 39

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 250.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako:

1. ne ispunjava uslove iz člana 6. stav 1. ove odluke,

2. postupi suprotno članu 6. stav 2. ove odluke,

3. ne izvrši tehnički pregled taksi-vozila u roku utvrđenom članom 10. stav 2. ove odluke,

4. obavlja delatnost taksi-prevoza putnika taksi-vozilom koje ne ispunjava uslove iz člana 10. st. 1. i 2. ove odluke,

5. ne izvrši utvrđivanje ispunjenosti uslova propisanih zakonom i članom 10. ove odluke za taksi-vozilo pre isteka važnosti rešenja iz člana 11. stav 1. ove odluke,

6. ne postupi u skladu sa članom 11. stav 4. ove odluke,

7. ne osigura putnike i prtljag od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu (član 12.), i

8. taksi-tabla taksi-vozila nije u skladu sa članom 28. ove odluke.

Član 40

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj privredno društvo, odnosno drugo pravno lice ako:

1. ne ispunjava uslove iz čl. 8,

2. ako postupi suprotno članu 9. stav 3. ove odluke,

3. obavlja delatnost taksi-prevoza putnika taksi-vozilom koje ne ispunjava uslove iz člana 10. st. 1. i 2. ove odluke,

4. ne izvrši tehnički pregled taksi-vozila u roku utvrđenom članom 10. stav 2. ove odluke,

5. ne izvrši utvrđivanje ispunjenosti uslova propisanih zakonom i članom 10. ove odluke za taksi-vozilo pre isteka važnosti rešenja iz člana 11. stav 1. ove odluke,

6. ne postupi u skladu sa članom 11. stav 4. ove odluke,

7. ne osigura putnike i prtljag od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu (član 12.),

8. taksi-tabla vozila nije u skladu sa članom 28. ove odluke, i

9. ne postupi u skladu sa članom 35. stav 3. ove odluke.

Novčanom kaznom od 250,00 do 25.000,00 dinara kazniće se odgovorno lice u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Član 41

Novčanom kaznom od 250,00 do 25.000,00 dinara kazniće se taksi-vozač zaposlen u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu, ako ne ispunjava uslove iz člana 9. ove odluke.

Član 42

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 250.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako:

1. ne prijavi promenu podataka koje sadrže taksi-dozvola vozača i taksi-dozvola vozila (član 16.),

2. odbije da primi putnika u taksi-vozilo (član 24. stav 1.),

3. ako u taksi-vozilo primi decu do šest godina bez pratioca (član 24. stav 2.),

4. ne postupi u skladu sa članom 26. ove odluke,

5. putnika ne preveze najkraćim putem (član 27),

6. na taksi-tabli postavi reklamno propagandne poruke (član 28. stav 4.),

7. taksi-vozilo koristi za sopstvene potrebe, a ne skine taksi-tablu (član 28. stav 5.),

8. naplati naknadu za obavljanje taksi-prevoza suprotno članu 30. ove odluke,

9. putniku ne izda, odnosno izda račun koji ne sadrži podatke iz člana 31. ove odluke,

10. ne postupi u skladu sa članom 32. ove odluke, i

11. ne postupi u skladu sa članom 35. stav 3. ove odluke.

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se privredno društvo, odnosno drugo pravno lice za prekršaj iz stava 1. tačka 1. ovog člana.

Novčanom kaznom od 250,00 do 25.000,00 dinara kazniće se odgovorno lice u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu za prekršaj iz stava 1. tačka 1. ovog člana.

Član 43

Novčanom kaznom od 250,00 do 25.000,00 dinara kazniće se za prekršaj taksi-vozač zaposlen u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu ako:

1. ne prijavi promenu podataka koje sadrže taksi-dozvola za taksi-vozača i taksi-dozvola za taksi-vozilo (član 16.),

2. odbije da primi putnika u taksi-vozilo (član 24. stav 1.),

3. ako u taksi-vozilo primi decu do šest godina bez pratioca (član 24. stav 2),

4. ne postupi u skladu sa članom 26. ove odluke,

5. putnika ne preveze najkraćim putem (član 27.),

6. taksi-vozilo koristi za sopstvene potrebe, a ne skine taksi-tablu (član 28. stav 5.),

7. putniku ne izda, odnosno izda račun koji ne sadrži podatke iz člana 31. ove odluke,

8. ne postupi u skladu sa članom 32. ove odluke, i

9. ne postupi u skladu sa članom 35. stav 3. ove odluke.

Član 44

Novčanom kaznom od 5.000,00 dinara na licu mesta kazniće se za prekršaj preduzetnik ako:

1. obavlja delatnost taksi-prevoza suprotno članu 11. stav 4. ove odluke,

2. koristi stajalište suprotno članu 20. ove odluke,

3. za vreme vršenja usluga taksi-prevoza kod sebe nema dokumentaciju propisanu članom 21. ove odluke,

4. ponašanje i izgled nisu u skladu sa odredbom člana 25. ove odluke i

5. ne osvetli taksi-tablu kada je vozilo slobodno (član 28. stav 3.).

Novčanom kaznom od 2.500,00 dinara, na licu mesta kazniće se taksi-vozač zaposlen u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Član 45

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 250.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako u slučaju trajnog prekida obavljanja delatnosti taksi-prevoza, upravi nadležnoj za poslove saobraćaja ne vrati taksi-dozvolu za taksi vozilo i taksi-dozvolu za taksi-vozača(član 16. tačka 3.).

Za prekršaj iz stava 1. kazniće se taksi-vozač zaposlen u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu novčanom kaznom od 250,00 do 25.000,00 dinara u slučaju da upravi nadležnoj za poslove saobraćaja ne vrati taksi-dozvolu za taksi vozača.

Član 46

Preduzeće kome je povereno obavljanje poslova koji su utvrđeni članom 19. ove odluke, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom od 5.000,00 do 500.000,00 dinara, ukoliko ne postavi vertikalnu i horizontalnu signalizaciju na stajalištima, ne održava stajališta u zimskim i letnjim uslovima.

Novčanom kaznom od 250,00 do 25.000,00 kazniće se odgovorno lice u Preduzeću, za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

XI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 47

Prevoznici koji su registrovani za obavljanje delatnosti taksi-prevoza u skladu sa Odlukom o auto-taksi prevozu putnika na teritoriji Grada Niša ("Službeni list Grada Niša", broj 28/03 i 25/04), dužni su da usklade svoje poslovanje sa odredbama člana 6. stav 1. tač. 3, 4, 5, 8. i 9, čl. 8, 10, 12. i 14. ove odluke i izvrše zamenu taksi-dozvola vozača iz člana 15. ove odluke i nalepnice iz člana 13. ove odluke u roku do 31.12.2009. godine.

Ukoliko prevoznik ne uskladi svoje poslovanje u skladu sa stavom 1. ovog člana, nadležna uprava, obavestiće registar privrednih subjekata, da nisu ispunjeni uslovi za obavljanje taksi-prevoza.

Član 48

Postupak za dodelu krovne oznake, evidencione nalepnice i taksi-dozvola, koji je započet, a po kome nije doneto rešenje do dana stupanja na snagu ove odluke, nastaviće se u skladu sa odredbama ove odluke.

Član 49

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o auto-taksi prevozu putnika na teritoriji Grada Niša ("Službeni list Grada Niša", broj 28/03 i 25/04).

Član 50

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".