ODLUKA

O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENЈA SREDSTAVA ZA REGRESIRANЈE OSIGURANЈA ŽIVOTINЈA, USEVA I PLODOVA U 2009. GODINI

("Sl. list grada Čačka", br. 6/2009)

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se uslovi i način korišćenja sredstava za regresiranje osiguranja životinja, useva i plodova u 2009. godini (u daljem tekstu: sredstva za osiguranje), planiranih Odlukom o budžetu grada Čačka za 2009. godinu.

Član 2

Pravo na korišćenje sredstava za osiguranje imaju fizička lica - nosioci poljoprivrednih gazdinstava, koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, u skladu sa Uredbom o registru poljoprivrednih gazdinstava ("Sl. glasnik RS" br. 119/2008).

Gradska uprava za lokalni ekonomski razvoj objaviće obaveštenje u lokalnim sredstvima javnog informisanja u vezi ostvarivanja prava iz stava 1. ovog člana.

Član 3

Nosioci poljoprivrednog gazdinstva iz člana 2. ove Odluke imaju pravo na sredstva za osiguranje u iznosu do 50% od visine premije osiguranja, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost (PDV), ako su kod društva za osiguranje koje ima dozvolu nadležnog organa za obavljanje delatnosti osiguranja osigurali:

1) životinje od rizika koji su propisani uslovima osiguravajućih društava;

2) useve i plodove od rizika umanjenja prinosa.

Član 4

Zahtev za korišćenje sredstava za osiguranje podnosi se Komisiji za finansijsku podršku poljoprivrednim proizvođačima (u daljem tekstu: Komisija) imenovanoj rešenjem Gradonačelnika grada Čačka ("Sl. list grada Čačka" br. 4/2008) do 31. oktobra 2009. godine.

Zahtev iz stava 1. ovog člana sadrži sledeće podatke:

1) datum podnošenja zahteva;

2) ime i prezime, adresu stanovanja, jedinstveni matični broj (JMBG) fizičkog lica - nosioca poljoprivrednog gazdinstva;

3) broj poljoprivrednog gazdinstva (BPG).

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana, podnosilac zahteva podnosi original polise osiguranja izdate od strane društva za osiguranje kod koga je osiguran u periodu od 1. januara 2009. do 31. oktobra 2009. godine, sa dokumentacijom koja se prilaže uz zahtev za izdavanje polise osiguranja, kao i potvrdu o izvršenom plaćanju ukupne premije osiguranja.

Ako je fizičko lice - nosilac poljoprivrednog gazdinstva zaključilo ugovor o proizvodnji sa organizatorom proizvodnje, koji je osigurao useve za njegov račun i za njegov teret, umesto original polise osiguranja iz stava 3. ovog člana, podnosi potvrdu izdatu od strane društva za osiguranje kod koga je osiguran, sa dokumentacijom koja se prilaže uz zahtev za izdavanje polise osiguranja, kao i potvrdu o izvršenom plaćanju ukupne premije osiguranja.

Član 5

Komisija razmatra podnete zahteve i predlaže Gradonačelniku grada Čačka donošenje odluke o dodeli sredstava za osiguranje životinja, useva i plodova u 2009. godini.

Član 6

Odobrena sredstva za osiguranje prenose se na tekući račun poljoprivrednog gazdinstva kod poslovne banke.

Član 7

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja i biće objavljena u "Službenom listu grada Čačka".