ODLUKA

O VISINI PROVIZIJE ZA IZDAVANJE GARANCIJA U VEZI SA POSEBNIM KREDITNIM ARANŽMANIMA BANAKA I GARANCIJSKOG FONDA

1. Za izdavanje garancija i supergarancija u korist banaka i drugih finansijskih organizacija u Republici Srbiji (u tekstu označene kao: Banke), na ime obezbeđenja dela kredita koji se u okviru posebnih kreditnih aranžmana Banaka i Garancijskog fonda (u daljem tekstu: Fond), odobravaju malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i poljoprivrednicima u Republici Srbiji, Fond naplaćuje ukupnu proviziju u visini od 0,50% godišnje od iznosa garancije.

2. Navedeni krediti uz garanciju Fonda će predstavljati posebne proizvode Banaka i biće praćeni efektivnom kamatnom stopom koja je u momentu odobravanja kredita povoljnija od tržišne efektivne kamatne stope za kredite sa istom namenom.

3. Provizija iz tačke 1. ove Odluke naplaćuje se šestomesečno prema planu otplate koji je sastavni deo ugovora o izdavanju garancije, tako da prvi anuitet po osnovu provizije dospeva za plaćanje u roku od 8 dana od dana zaključenja ugovora i naplaćuje se pre izdavanja garancije, a svaki sledeći anuitet plaća se u roku od 8 dana od isteka šestomesečnog perioda, počev od dana zaključenja ugovora o izdavanju garancije.

U slučaju da je period u kome se obračunava provizija iz stava 1. ove tačke, kraći od 6 meseci, Fond obračunava i naplaćuje srazmernu proviziju od privrednog subjekta i to za svaki započeti mesec.

4. Za garancije izdate na ime obezbeđenja dela deviznih kredita i dinarskih kredita sa valutnom klauzulom, Fond naplaćuje proviziju u dinarskoj protivvrednosti eura, obračunatoj po srednjem zvaničnom kursu NBS na dan plaćanja.

5. Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se na eksternom sajtu Fonda.