ODLUKA

O OGRANIČAVANJU ROKA VAŽNOSTI ODLUKA O IZDAVANJU GARANCIJA

1. Ovom odlukom utvrđuje se rok važnosti Odluka o izdavanju garancija koje su donete od strane Komisije Garancijskog fonda u skladu sa Pravilima poslovanja Garancijskog fonda i njihovim izmenama i dopunama, kao i drugim opštim aktima Garancijskog fonda.

2. Odluke Komisije Garancijskog fonda, kojima se odobrava izdavanje garancija po zahtevu Banke, imaju rok važnosti do 6 meseci od datuma donošenja te Odluke, a u izuzetnim slučajevima rok do 1 godine.

3. Izuzetni slučajevi iz tačke br. 2 ove Odluke podrazumevaju rokove koji su utvrđeni Odlukama o izdavanju garancije ili Ugovorima o izdavanju garancije koji su zaključeni na osnovu prethodno donetih Odluka, a u kojima su predviđeni duži rokovi od 6 meseci za izvršenje određenih radnji ili ispunjenje određenih obaveza.

4. U skladu sa članom 20. Pravila poslovanja Garancijskog fonda i njihovim izmenama i dopunama, Banka je dužna da u rokovima utvrđenim tačkom 2. ove Odluke dostavi Garancijskom fondu dokumenta koja su potrebna za izdavanje garancije. U slučaju da Banka ne dostavi u pomenutim rokovima neophodnu dokumentaciju, Komisija Garancijskog fonda ima pravo da kod takvih predmeta donese Odluku o stavljanju van snage odluka o izdavanju garancije.

5. Rok važnosti Odluka Komisije Garancijskog fonda o nameri za izdavanje garancija po zahtevu Privrednih subjekata/registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, može biti u maksimalnom trajanju do roka utvrđenog u tački 2. ove Odluke, s tim da Komisija Garancijskog fonda može u svakoj pojedinačnoj Odluci utvrditi i kraći rok.

6. Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, primenjuje se na sve do sada donete Odluke o izdavanju garancija, kao i na sve buduće Odluke o izdavanju garancija/Odluke o nameri za izdavanje garancija.

7. Ova Odluka se objavljuje na eksternom sajtu Fonda.