PRAVILNIK

O TEHNIČKIM ZAHTEVIMA ZA ELEKTRIČNE AKUMULACIONE ZAGREJAČE VODE

("Sl. list SRJ", br. 5/99)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se tehnički zahtevi koji moraju biti ispunjeni pri konstruisanju, izradi, ispitivanju i isporuci električnih akumulacionih zagrejača vode namenjenih za zagrevanje vode za sanitarne potrebe, nazivnih zapremina do i uključujući 1000 L.

Član 2

Izrazi i pojmovi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju značenje utvrđeno jugoslovenskim standardima JUS M.E2.952 i JUS N.M1.100.

Član 3

Električni akumulacioni zagrejači vode, prilikom stavljanja u promet, moraju biti snabdeveni tehničkim uputstvom i garantnim listom.

II KONSTRUKCIJA ELEKTRIČNIH AKUMULACIONIH ZAGREJAČA VODE

Član 4

Električni akumulacioni zagrejači vode mogu biti zatvoreni i otvoreni, a njihovi sastavni delovi utvrđeni su jugoslovenskim standardom JUS N.M1.100.

Član 5

Ako se za zagrevanje vode upotrebljavaju električni grejači, električni akumulacioni zagrejači vode moraju biti konstruisani tako da ispunjavaju uslove utvrđene jugoslovenskim standardima JUS N.M1.001 i JUS N.M1.100.

Član 6

Posude zatvorenih električnih akumulacionih zagrejača vode moraju ispunjavati uslove utvrđene jugoslovenskim standardima JUS M.E2.950 i JUS M.E2.951.

Posuda iz stava 1. ovog pravilnika izrađuje se, po pravilu, od materijala otpornih prema koroziji. Ako se posude izrađuju od materijala koji nisu otporni prema koroziji, moraju se zaštititi prevlakama ili oblogama. Prevlaka koja se nanosi na posude emajliranjem mora ispunjavati uslove utvrđene jugoslovenskim standardom JUS M.E2.990.

Član 7

Zatvoreni električni akumulacioni zagrejači vode moraju imati sigurnosni uređaj za obezbeđenje od prekoračenja pritiska vode u posudi zagrejača.

Sigurnosni uređaj mora ispunjavati uslove utvrđene jugoslovenskim standardom JUS M.C5.750.

III IZRADA I ISPITIVANJE ELEKTRIČNIH AKUMULACIONIH ZAGREJAČA VODE

Član 8

Električni akumulacioni zagrejači vode moraju biti izrađeni i ispitani tako da ispunjavaju sve uslove utvrđene jugoslovenskim standardima JUS M.E2.950, JUS M.E2.951, JUS M.E2.952, JUS M. S5.750 i JUS N.M1.100.

Član 9

Električni akumulacioni zagrejači vode koji se stavljaju u promet moraju biti kompletni i podešeni u skladu sa zahtevima utvrđenim jugoslovenskim standardom JUS N.M1.100.

Član 10

Električni akumulacioni zagrejači vode koji se stavljaju u promet moraju imati sertifikat o usaglašenosti kojim se potvrđuje da zagrejač ispunjava tehničke zahteve propisane ovim pravilnikom i moraju biti obeleženi znakom obavezne usaglašenosti.

Utvrđivanje da li zagrejač iz stava 1. ovog člana ispunjava zahteve propisane ovim pravilnikom sprovodi se na način utvrđen u jugoslovenskom standardu JUS A.K1.001, i to primenom: modula B u kombinaciji sa modulom C, odnosno modula B u kombinaciji sa modulom D ili prema modulu H.

Izbor modula ili kombinacije modula vrši proizvođač.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 11

Jugoslovenski standardi navedeni u ovom pravilniku primenjivaće se u tekstu koji je objavljen u poslednjem izdanju Saveznog zavoda za standardizaciju.

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu po isteku dva meseca od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".