ZAKON

O RIBARSTVU

("Sl. glasnik RS", br. 35/94, 38/94 - ispr., 101/2005 - dr. zakon i 36/2009 - dr. zakon)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Gajenje, zaštita, lov, promet i korišćenje riba vrši se pod uslovima i na način propisan ovim zakonom.

Član 2

Pojedini pojmovi, u smislu ovog zakona, imaju sledeće značenje:

1) ribolovne vode su vode reka, rečica, potoka, plavnih područja, rečnih rukavaca, mrtvaja, prirodnih i veštačkih jezera, bara, kanala, hidromelioracionih sistema i druge vode u kojima ribe žive;

2) ribarstvo je gajenje, lov i zaštita riba u ribolovnim vodama, ribnjacima, ograđenim delovima ribolovnih voda i kavezima, kao i promet i korišćenje ulovljenih riba;

3) ribnjaci, ograđeni delovi ribolovne vode i kavezi su uređeni prostori na zemljištu ili ribolovnoj vodi namenjeni za gajenje i proizvodnju riba, riblje mlađi i oplođene ikre, koji ispunjavaju propisane uslove;

4) ribarsko područje je ribolovna voda ili njen deo koji čini hidrološku, biološku i ekonomsku celinu za racionalno obavljanje ribarstva;

5) privredni ribolov je lov riba na ribarskom području radi stavljanja u promet;

6) sportski ribolov je lov riba radi razvijanja rekreativne i sportske aktivnosti građana.

II RIBARSKO PODRUČJE

Član 3

Ribarsko područje na ribolovnim vodama određuje i ustupa na korišćenje ministar nadležan za poslove ribarstva (u daljem tekstu: ministar).

Ribarsko područje na ribolovnoj vodi u nacionalnom parku ili drugom zaštićenom prirodnom dobru određuje i ustupa na korišćenje preduzeće koje upravlja nacionalnim parkom, odnosno zaštićenim prirodnim dobrom, u skladu sa propisima o njihovom korišćenju i zaštiti po prethodno pribavljenom mišljenju ministra.

Član 4

Aktom o određivanju ribarskog područja utvrđuju se njegove granice i namena (privredni, privredni i sportski ili sportski ribolov).

Granica između ribarskih područja na tekućoj ribolovnoj vodi određuje se upravno na maticu toka od obale do obale, odnosno do glavnih odbrambenih nasipa.

Za ribolovne vode koje su istovremeno državne granice, granice ribarskog područja određuju se prema državnoj granici, upravno na maticu toka od obale do granice, odnosno do glavnih odbrambenih nasipa.

Član 5

Ribarsko područje ili deo ribarskog područja može se ustupiti na korišćenje preduzeću, zadruzi ili drugom pravnom licu, odnosno udruženju ili organizaciji sportskih ribolovaca (u daljem tekstu: korisnik) ako za obavljanje stručnih poslova na gajenju i zaštiti riba ima zaposleno lice sa najmanje srednjom spremom poljoprivredno stočarske struke u četvorogodišnjem trajanju i ispunjava uslove iz člana 34. ovog zakona, a za privredni ribolov i uslove iz člana 17. ovog zakona.

Ribarsko područje ustupa se na korišćenje konkursom uz naknadu.

Visinu naknade određuje Vlada Republike Srbije.

Konkurs iz stava 2. ovog člana javno objavljuje ministar.

Član 6

Ministar pojedine delove ribarskog područja može da proglasi prirodnim ribljim plodištem ako je to od značaja za razmnožavanje riba i ishranu ribljeg podmlatka.

Član 7

O ustupanju ribarskog područja ministar sa korisnikom zaključuje ugovor koji sadrži naročito: naziv ribarskog područja, utvrđene granice ribarskog područja; mere zaštite ribljeg fonda, način korišćenja ribarskog područja; uslove raskidanja ugovora i uslove za oduzimanje dodeljenog ribarskog područja.

Korisnik kome je ribarsko područje ustupljeno na korišćenje ne može to ribarsko područje da ustupa drugim subjektima.

Ustupanjem ribarskog područja iz stava 2. ovog člana ne smatra se obavljanje privrednog ribolova od strane građana kojima korisnik ribarskog područja odobri lov riba na tom području.

Član 8

Ribarsko područje ustupa se na korišćenje na pet godina.

Ribarsko područje koje konkursom nije moglo biti ustupljeno na korišćenje privremeno se daje na korišćenje bez konkursa preduzeću koje obavlja delatnost ribarstva ili udruženju, odnosno organizaciji sportskih ribolovaca, do donošenja odluke o ustupanju u skladu sa članom 5. ovog zakona.

Ustupanje u smislu stava 2. ovog člana može trajati najduže do godinu dana.

U slučaju ustupanja ribarskog područja na privremeno korišćenje u smislu stava 2. ovog člana konkurs se mora raspisati pre isteka roka određenog aktom o ustupanju ribarskog područja na korišćenje.

Član 9

Korisnik je dužan da vidno obeleži granice tog područja, kao i mesta na ribarskom području na kojima je zabranjen ribolov (prirodna riblja plodišta i sl.).

Granice iz stava 1. ovog člana korisnik je dužan da obeleži u roku od tri meseca od dana kada je počeo da koristi ribarsko područje, odnosno od dana zaključivanja ugovora, a granice na delu ribarskog područja na kome je zabranjen ribolov tri meseca od dana početka zabrane.

Član 10

Na delu ribarskog područja koje je ustupljeno na korišćenje, korisnik može da izvrši ograđivanje ili pregrađivanje dela ribolovne vode u svrhu obezbeđivanja uslova za intenzivan uzgoj i proizvodnju ribe (poluribnjak, kavezni sistem i sl.) ako se time ne ometa plovidba i ne menja vodni režim.

Odobrenje za ograđivanje ili pregrađivanje dela ribolovne vode na ribarskom području izdaje ministar. Na ribarskom području gde postoji plovni put, odobrenje se izdaje po prethodno pribavljenoj saglasnosti ministra nadležnog za poslove saobraćaja.

Član 11

Korisnik je dužan da najkasnije u roku od jedne godine od dana kada je počeo da koristi ribarsko područje, donese program unapređenja ribarstva za period od pet godina (u daljem tekstu: srednjoročni program).

U skladu sa srednjoročnim programom korisnik donosi godišnji program unapređenja ribarstva (u daljem tekstu: godišnji program).

Godišnji program donosi se do kraja tekuće godine za narednu godinu.

Godišnji program korisnika ribnjaka, ograđenih delova ribolovne vode i kaveza na ribolovnoj vodi sadrži mere za sprečavanje i suzbijanje bolesti i štetočina riba i životinja kojima se ribe hrane.

Ministar daje saglasnost na srednjoročni program.

Član 12

Korisnik ribarskog područja koje se nalazi u nacionalnom parku, odnosno drugom zaštićenom dobru dužan je srednjoročni, godišnji i privremeni program uskladiti sa programom zaštite i razvoja nacionalnog parka, odnosno zaštićenog prirodnog dobra. Mišljenje o usklađenosti programa unapređenja ribarstva sa programom zaštite i razvoja nacionalnog parka, odnosno zaštićenog prirodnog dobra daje ministar nadležan za poslove zaštite životne sredine.

Korisnici susednih ribarskih područja koja se nalaze na istoj ribolovnoj vodi dužni su da svoje programe međusobno usklade u pogledu mera zaštite, gajenja i lova riba i zaštite ribolovnih voda.

Korisnik kome je na konkursu ribarsko područje dodeljeno na korišćenje, do donošenja srednjoročnog programa, ribarsko područje koristi na osnovu privremenog programa koji se donosi za prvu godinu korišćenja.

Privremeni program korisnik donosi u roku od 30 dana od dana ustupanja ribarskog područja na korišćenje.

Član 13

Srednjoročni program sadrži naročito:

1) osnovne hidrološke, biološke, fizičke, hemijske i druge karakteristike voda ribarskog područja;

2) sastav ribljeg fonda, program poribljavanja po vrstama i količini riba i vremenu i mestu poribljavanja;

3) mogućnost i način godišnjeg povećanja ribljeg fonda;

4) mere za gajenje, zaštitu i lov riba i životinja kojima se ribe hrane;

5) mere za uništavanje životinja štetnih za ribe, riblju mlađ i ikru;

6) mere za zaštitu ribljeg plodišta, riba i riblje mlađi sa plavnih područja;

7) mere za otkrivanje i suzbijanje zagađivanja voda ribarskog područja;

8) izlovljavanje po vrstama i količinama riba na osnovu godišnjeg prirasta ribljeg fonda;

9) uslove obavljanja sportskog ribolova i mere za unapređivanje sportskog ribolova i ribolovnog turizma na ribarskom području;

10) sredstva potrebna za sprovođenje srednjoročnog programa i način obezbeđivanja tih sredstava.

III GAJENJE, RIBOLOV I ZAŠTITA RIBA

Član 14

Gajenje riba obuhvata proizvodnju ikre, mlađi i ribe u ribnjacima, ograđenim delovima ribolovne vode i kavezima u ribolovnoj vodi.

Gajenje svih vrsta i uzrasnih kategorija riba u ribnjacima i drugim objektima na ribolovnoj vodi može obavljati preduzeće, zadruga, odnosno drugo pravno lice i građanin (u daljem tekstu: proizvođač) pod uslovima utvrđenim ovim zakonom.

Član 15

Proizvođač koji proizvodi ribu, oplođenu ikru i mlađ za poribljavanje mora da obezbedi potrebne objekte i opremu za proizvodnju ribe, oplođene ikre i mlađi.

Proizvođač iz stava 1. ovog člana je dužan da obezbedi stručno rukovođenje poslovima proizvodnje oplođene ikre i mlađi za poribljavanje.

Poslove stručnog rukovođenja mogu da obavljaju diplomirani inženjer poljoprivrede stočarskog smera, diplomirani biolog i diplomirani veterinar.

Proizvođač ribe, oplođene ikre i mlađi za poribljavanje koji nema zaposlena lica koja ispunjavaju uslove iz stava 3. ovog člana dužan je da stručno rukovođenje tim poslovima obezbedi preko preduzeća, odnosno drugog pravnog lica koje je registrovano za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi i koje ima zaposlena lica koja ispunjavaju uslove utvrđene ovim zakonom.

Ministar propisuje bliže uslove u pogledu objekata i opreme za proizvodnju ribe, oplođene ikre i mlađi.

Ispunjenost uslova iz st. 1. i 2. ovog člana, utvrđuje ministarstvo nadležno za poslove ribarstva (u daljem tekstu: Ministarstvo).

Troškove za utvrđivanje ispunjenosti uslova iz ovog člana snosi podnosilac zahteva.

Troškovi iz stava 6. ovog člana utvrđuju se u skladu sa propisima o utvrđivanju naknade troškova u upravnom postupku.

Član 16

Ribolov se obavlja sredstvima i alatima kojima se ne ugrožava riba i životinje kojima se ribe hrane.

Ministar donosi propis o načinu, alatima i sredstvima kojima se obavlja ribolov, kao i o načinu obeležavanja granica ribarskog područja, odnosno dela ribarskog područja.

Član 17

Preduzeće, zadruga ili drugo pravno lice koje obavlja delatnost privrednog ribolova mora da obezbedi:

1) potrebnu opremu za osnovne hidrohemijske, hidrobiološke i ihtiološke analize,

2) najmanje dva diplomirana stručnjaka poljoprivredne struke stočarskog smera, diplomirana biologa ili diplomirana stručnjaka veterinarske struke.

Ministar propisuje bliže uslove u pogledu opreme iz stava 1. tačka 1) ovog člana.

Ispunjenost uslova za obavljanje delatnosti privrednog ribolova utvrđuje Ministarstvo.

Privredni ribolov građanin može da obavlja na ribarskom području određenom za privredni ribolov na osnovu dozvole koju izdaje korisnik ribarskog područja.

Član 18

Korisnik ribarskog područja koje može da se koristi za privredni i sportski ribolov dužan je da na tom ribarskom području dozvoli sportski ribolov pod uslovima utvrđenim srednjoročnim programom.

Korisnik može da ograniči ili zabrani sportski ili privredni ribolov na delu ribarskog područja na kome je izvršio ograđivanje ili pregrađivanje ribolovne vode, poribljavanje ili zbog pojave ribljih bolesti.

Sportski ribolov može da se obavlja u ribnjaku ako to korisnik ribnjaka dozvoli.

Korisnik je dužan da vidno obeleži granice dela ribarskog područja iz stava 2. ovog člana.

Član 19

Sportski ribolov na ribarskom području obavlja se na osnovu dozvole za sportski ribolov koju izdaje korisnik ribarskog područja.

Dozvola se izdaje za jednu kalendarsku godinu (godišnja dozvola), za jedan dan (dnevna dozvola) ili za više dana a najduže do sedam dana (nedeljna dozvola) i može da se koristi samo na ribarskom području za koje je izdata.

Dnevnu i nedeljnu dozvolu izdaje organizacija sportskih ribolovaca, turistička ili druga organizacija uz saglasnost korisnika.

Član 20

Ministarstvo obavlja nadzor nad izvršavanjem poverenih poslova iz čl. 17. i 19. ovog zakona.

Ministar propisuje obrazac dozvole za obavljanje privrednog i sportskog ribolova.

Član 21

Ribarsko područje koje je određeno za sportski ribolov može da se koristi i za privredni ribolov ako takav ribolov treba da spreči razvoj manje vrednih ili prenamnoženih vrsta riba (sanacioni ribolov).

Dozvolu za sanacioni ribolov na ribarskom području iz stava 1. ovog člana izdaje ministar.

Dozvolom iz stava 2. ovog člana određuje se vreme i način vršenja ribolova, kao i vrsta i količina ribe koju treba izloviti.

Član 22

Ribolov za naučnoistraživačke svrhe na ribolovnim vodama može da se obavlja na osnovu dozvole koju izdaje ministar.

U dozvoli za ribolov za naučnoistraživačke svrhe mora da bude označeno na kojim vodama, u kojim slučajevima i u kom obimu može da se odstupi od propisa o lovostaju, o veličini ribe čiji je lov zabranjen, o vrsti i načinu upotrebe sredstava i alata za obavljanje ovog ribolova.

Korisnik dozvole dužan je da obavesti korisnika ribarskog područja i Ministarstvo o vremenu u kojem će da obavlja ribolov za naučnoistraživačke svrhe.

Član 23

Ribolov pomoću električne struje (u daljem tekstu: elektroribolov) na ribarskom području može da se obavlja u slučaju izlovljavanja riba radi poribljavanja, uklanjanja manje vrednih vrsta riba ili u svrhu sagledavanja stanja ribljeg fonda, na osnovu dozvole koju izdaje ministar.

Elektroribolov mogu da vrše samo lica koja su stručno osposobljena za tu vrstu ribolova.

O izvršenom elektroribolovu sastavlja se zapisnik.

Korišćenje EHO sonara na ribarskom području je dozvoljeno samo za naučnoistraživačke svrhe.

Član 24

Korisnici dozvola za sanacioni ribolov, ribolov za naučnoistraživačke svrhe i elektroribolov dužni su da po izvršenom ribolovu podnesu izveštaj ministru o količini i vrsti ribe, vremenu obavljanja ribolova, mestu i načinu ribolova, odnosno korišćenju pribora i sredstava za obavljeni ribolov.

Član 25

Korisnik je dužan da svake godine, u skladu sa godišnjim programom, vrši poribljavanje ribarskog područja.

Poribljavanje ribarskog područja i nasađivanje ribnjaka vrši se zdravom ribom, ribljom mlađi i oplođenom ikrom, po izvršenoj zdravstvenoj kontroli i utvrđivanju kvaliteta ribe, riblje mlađi, ikre i ribolovne vode.

Ministar odobrava unošenje novih vrsta ribe u ribolovnu vodu.

Član 26

Izgradnja ili rekonstrukcija vodoprivrednog ili drugog objekta ili postrojenja na ribolovnoj vodi može da se vrši pod uslovom da se obezbedi nesmetano razmnožavanje ribe, zaštita ribljeg fonda i migracija ribe.

Odobrenje, odnosno dozvola za izvođenje radova iz stava 1. ovog člana izdaje se po prethodno pribavljenoj saglasnosti ministra.

Korisnici dovodnih, turbinskih i drugih kanala dužni su da ugrade i održavaju uređaje za sprečavanje ulaza ribe u te kanale.

Član 27

U prirodnim ribljim plodištima zabranjeno je vaditi šljunak, pesak, kamen i panjeve, a u vreme mresta zabranjeno je vršiti i druge radnje koje ometaju mrest.

U prirodnim ribljim plodištima zabranjene su sve vrste ribolova, osim sanacionog ribolova predviđenog srednjoročnim programom koji se obavlja radi razvoja plemenitih vrsta riba, riblje mlađi i ikre.

Aktom o proglašenju prirodnog ribljeg plodišta mogu da se odrede i druge mere zaštite.

Član 28

Radi zaštite ribljeg fonda i unapređivanja ribarstva ustanovljava se lovostaj za sve ili pojedine vrste ribe na ribarskom području ili na delovima ribarskog područja, kao i zabrana lova riba koje nemaju propisanu veličinu.

Ministar naređuje lovostaj i zabranu iz stava 1. ovog člana.

Član 29

Udruženje, organizacija sportskih ribolovaca, sportski ribolovci i građani ne mogu ulovljenu ribu stavljati u promet.

Promet ribe može da se vrši samo u objektu, odnosno prodavnici koje ispunjavaju sledeće uslove:

1) da je izgrađena od tvrdog materijala ili nepokretna montažnog tipa;

2) da nije izložena direktnom uticaju sunca i velikim promenama temperature;

3) da ima opremu i instalacije za čuvanje i manipulaciju živom odnosno smrznutom ribom;

4) da ima opremu i instalacije za toplu i hladnu vodu za pranje prostorija, opreme i sudova.

Ispunjenost uslova za objekte iz stava 2. ovog člana u kojima se vrši promet ribe utvrđuje Ministarstvo.

Troškove za utvrđivanje ispunjenosti uslova iz stava 2. ovog člana snosi podnosilac zahteva.

Troškovi iz stava 4. ovog člana utvrđuju se u skladu sa propisima o utvrđivanju naknade troškova u upravnom postupku.

Član 30

Ribe koje su ulovljene pre ustanovljavanja lovostaja ne mogu se stavljati u promet posle isteka 48 časova od ustanovljenja lovostaja.

U vreme lovostaja preduzeće, drugo pravno lice i građanin može stavljati u promet ribu na koju se odnosi lovostaj, ako ima pismeni dokaz o proizvođaču, odnosno uvozniku ribe, vrsti i količini ribe, kao i o datumu i mestu ulova, odnosno kupovini ribe.

Član 31

Pri prometu riba koje nemaju propisanu veličinu preduzeće, drugo pravno lice i građanin mora imati pismeni dokaz o proizvođaču, odnosno uvozniku ribe, vrsti i količini ribe, kao i datumu i mestu ulova, odnosno kupovini ribe.

Član 32

Zabranjeno je na ribarskom području i drugoj ribolovnoj vodi:

1) loviti ribu eksplozivom i drugim rasprskavajućim sredstvima;

2) loviti i uništavati riblju mlađ i primerke riba veće biološke vrednosti (matične i kapitalne primerke) u vreme mresta i lovostaja;

3) loviti ribu harpunom, ostima i drugim zabranjenim sredstvima i alatima, vatrenim oružjem ili hemijskim i drugim sredstvima koja ubijaju, truju ili omamljuju ribu;

4) loviti ribu neposredno rukom;

5) zagađivati ribolovnu vodu štetnim i opasnim materijama koje mogu menjati ili pogoršavati ustaljeni kvalitet ribolovne vode ili dela ribolovne vode i na taj način ugrožavati riblji fond;

6) poribljavati ribolovne vode nekvalitetnom i bolesnom ribom, ribljom mlađi ili oplođenom ikrom;

7) pregrađivati vodeni tok privremenim ili stalnim pregradama koje ometaju prolaz ribe, ako to nije predviđeno investiciono-tehničkom dokumentacijom za izgradnju ili rekonstrukciju objekata ili postrojenja ili srednjoročnim programom;

8) zatvarati, odvraćati, iscrpljivati vodu iz ribolovne vode ako se time prouzrokuje opasnost za opstanak ribe;

9) naglo ispuštati vodu iz prirodnih i veštačkih jezera i drugih akumulacija, ako se time prouzrokuje opasnost za opstanak ribe;

10) močiti lan i konoplju;

11) loviti ribu na odstojanju manjem od 500 metara od brana hidroelektrana, vodojaža ili sličnog postrojenja na kojem postoji riblja staza;

12) loviti ribu na ribolovnoj vodi udaljenoj od ribnjaka do 100 metara i na drugim mestima koja su obeležena kao mesta na kojima je zabranjen ribolov;

13) ometati postavljanje znakova kojima se obeležava ribarsko područje, prirodno riblje plodište, rezervat, ribnjak ili ribolovna voda za ribolov pod posebnim uslovima i mesta na kojima je ribolov zabranjen, kao i vršiti oštećenje i premeštanje znakova;

14) loviti noću mladicu, lipljana i pastrmku na ribarskom području koje se može koristiti samo za sportski ribolov;

15) sprečavati spašavanje ribe i riblje mlađi sa zemljišta koje je poplavljeno;

16) licu bez dozvole kretanja sa sredstvima i alatima za ribolov van puteva pored ribarskog područja, ribnjaka ili drugih ribolovnih voda;

17) držanje sredstava i alata za privredni ribolov u objektima i na objektima koji se nalaze na ribolovnoj vodi ili na drugim objektima na ribarskom području licu koje nije ovlašćeno da obavlja privredni ribolov.

Na ribolovnoj vodi udaljenoj od ribnjaka do 100 metara ribolov može da obavlja korisnik ribnjaka.

Odredbe stava 1. tač. 4), 5), 7), 9), 12) i 14) ovog člana odnose se i na ribnjake, ograđene delove ribolovne vode kao i na gajenje riba u kavezima.

Član 33

Korisnik ribarskog područja ili druge ribolovne vode dužan je da preduzima potrebne mere za vraćanje riba u ribolovnu vodu sa zemljišta koje je poplavljeno.

Korisnik zemljišta koje je poplavljeno dužan je da omogući spasavanje riba i riblje mlađi sa tog zemljišta.

Riba koja se nalazi na zemljištu koje je bilo poplavljeno pripada korisniku ribarskog područja.

Član 34

Korisnik je dužan da obezbedi i organizuje čuvanje ribarskog područja.

Čuvanje ribarskog područja vrši čuvar.

Udruženje i organizacija sportskih ribolovaca koji koriste ribarsko područje mogu, pored čuvara, da obezbede čuvanje ribarskog područja preko svojih članova.

Član 35

Čuvar ima legitimaciju koju izdaje korisnik na propisanom obrascu.

Ministar donosi propis o obrascu legitimacije čuvara ribarskog područja.

Član 36

Čuvar je ovlašćen da na ribarskom području od lica zatečenog u ribolovu zahteva da pokaže dozvolu za ribolov i isprave kojima se utvrđuje njegov identitet, da pregleda ulov, sredstva i alat za ribolov, da utvrdi da li se ribolov obavlja u skladu sa propisima, kao i da izrekne novčanu kaznu na licu mesta za prekršaj iz člana 47. ovog zakona.

Čuvar je ovlašćen da privremeno oduzme i bez odlaganja preda korisniku ulov, sredstva i alat za ribolov, kao i druge predmete pronađene na ribarskom području, ako postoje osnovi sumnje da su upotrebljeni ili bili namenjeni za izvršenje prekršaja, ili da su nastali ili pribavljeni izvršenjem prekršaja.

O naplaćenoj kazni na licu mesta čuvar izdaje potvrdu.

Po izvršenom oduzimanju ulova i predmeta iz stava 2. ovog člana, čuvar je dužan da izda potvrdu.

Lice zatečeno u ribolovu dužno je da na zahtev čuvara pokaže dozvolu za ribolov i ispravu kojom se utvrđuje identitet i da omogući pregled ulova, sredstava i alata za ribolov.

Član 37

Odredbe ovog zakona odnose se i na gajenje, zaštitu i lov rakova, školjki, žaba, pijavica, kornjača, zmija kao i na druge životinje koje žive u vodi i kojima se ribe hrane.

IV NADZOR

Član 38

Nadzor nad izvršavanjem ovog zakona i propisa donetih na osnovu njega vrši Ministarstvo.

Ministarstvo može da zahteva od korisnika ribarskog područja podnošenje izveštaja, obaveštavanje o vršenju poverenih poslova, da daje obavezne instrukcije i upozorava na neizvršavanje poverenih poslova.

Poslove inspekcijskog nadzora vrši poljoprivredna inspekcija.

Član 39

Poslove inspekcijskog nadzora može da vrši diplomirani inženjer poljoprivrede stočarskog smera ili diplomirani veterinar sa položenim stručnim ispitom i tri godine radnog iskustva.

Član 40

Inspektor je ovlašćen i dužan da vrši kontrolu:

1) ostvarivanja srednjoročnih i godišnjih programa unapređenja ribarstva;

2) ribarskih područja, objekata na ribolovnim vodama i ribnjacima, kao i drugih mesta na kojima se vrši ribolov, lov rakova, školjki, žaba, kornjača, pijavica i zmija i proizvodnja i promet riba;

3) primene srednjoročnog i godišnjeg programa, kao i način izdavanja dozvole za ribolov, ribolov za naučnoistraživačke svrhe i elektroribolov;

4) da li se dozvole za ribolov i legitimacije koriste u skladu sa odredbama ovog zakona i propisima donetih na osnovu zakona;

5) uslova za proizvodnju i promet kvalitetne ribe, riblje mlađi i oplođene ikre za poribljavanje;

6) poslovnih knjiga, dokumenata i evidencije preduzeća, drugih pravnih lica i građanina koje se odnose na sprovođenje odredaba ovog zakona i propisa donetih na osnovu njega.

U vršenju poslova iz stava 1. ovog člana inspektor je dužan i ovlašćen da:

1) naredi donošenje i sprovođenje godišnjeg, odnosno srednjoročnog programa unapređenja ribarstva ili pojedinih mera utvrđenih programom;

2) zabrani izgradnju ili rekonstrukciju vodoprivrednog ili drugog objekta ili postrojenja na ribolovnoj vodi koje sprečava nesmetano razmnožavanje ribe, zaštitu ribljeg fonda i migraciju ribe;

3) zabrani proizvodnju i promet ribe, riblje mlađi i oplođene ikre ako se vrši suprotno odredbama ovog zakona;

4) zabrani lov ribe nedozvoljenim sredstvima;

5) zabrani ispuštanje štetnih i opasnih materija u ribolovnu vodu;

6) zabrani poribljavanje ribolovne vode nekvalitetnom i bolesnom ribom, ribljom mlađi ili oplođenom ikrom;

7) zabrani pregrađivanje vodenog toka privremenim ili stalnim pregradama koje ometaju prolaz ribe, ako to nije predviđeno investiciono-tehničkom dokumentacijom;

8) zabrani zatvaranje ili iscrpljivanje vode iz dela ribolovnog područja ako se time prouzrokuje opasnost za opstanak ribe;

9) zabrani naglo ispuštanje vode iz prirodnih i veštačkih jezera i drugih akumulacija, ako se time prouzrokuje opasnost za opstanak ribe i životinja iz člana 32. tačka 9) ovog zakona;

10) zabrani močenje lana i konoplje u ribolovnoj vodi;

11) zabrani lov ribe ako se isti vrši suprotno članu 32. tač. 11) i 12) ovog zakona;

12) naredi spašavanje ribe i riblje mlađi sa zemljišta koje je poplavljeno;

13) zabrani kretanje licima bez dozvole i sa sredstvima i alatima za ribolov van puteva pored ribarskog područja, ribnjaka ili drugih ribolovnih voda;

14) zabrani držanje sredstava i alata za ribolov u objektima i na objektima koji se nalaze na ribolovnoj vodi ili na drugim objektima na ribarskom području licu koje nije ovlašćeno da obavlja ribolov;

15) privremeno, do odluke nadležnog organa oduzme od korisnika ili građanina sredstva i alat za ribolov, kao i ulov i druge predmete upotrebljene za izvršenje radnje kažnjive po ovom zakonu i predmete nastale izvršenjem takve radnje i bez odlaganja preda nadležnom organu.

Izrečene mere zabrane iz stava 2. tač. 5) do 11), 13) i 14) traju do otklanjanja nepravilnosti koje su prouzrokovale zabranu.

Kada poljoprivredni inspektor prilikom vršenja inspekcijskog nadzora utvrdi da propis nije primenjen ili da je nepravilno primenjen doneće rešenje kojim će naložiti otklanjanje utvrđene nepravilnosti i odrediti rok u kome se to mora izvršiti.

V KAZNENE ODREDBE

Član 41*

Novčanom kaznom od 10.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za privredni prestup preduzeće ili drugo pravno lice ako:

1) ustupljeno mu ribarsko područje ustupi drugom na korišćenje (član 7. stav 2);

2) izvrši ograđivanje ili pregrađivanje ribolovne vode stalnom ogradom suprotno članu 10. ovog zakona;

3) ne donese srednjoročni, odnosno godišnji program unapređenja ribarstva (čl. 11. i 12);

4) ne ispunjava propisane uslove za proizvodnju ribe, oplođene ikre i mlađi (član 15);

5) obavlja ribolov na način, sredstvima i alatima koji nisu dozvoljeni ovim zakonom i posebnim propisom (član 16);

6) obavlja privredni ribolov, a ne ispunjava uslove iz člana 17. stav 1. ovog zakona;

7) ne dozvoli sportski ribolov na ribarskom području koje je određeno za privredni i sportski ribolov (član 18. stav 1);

8) organizuje privredni ribolov na ribarskom području koje je određeno samo za sportski ribolov suprotno članu 21. ovog zakona;

9) obavlja ili omogući elektroribolov suprotan članu 23. ovog zakona;

10) ne podnese izveštaj ministru o količini i vrsti ribe, vremenu obavljanja ribolova, mestu i načinu ribolova, odnosno korišćenju pribora i sredstava (član 24);

11) svake godine ne vrši poribljavanje ribarskog područja u skladu sa godišnjim programom (član 25. stav 1);

12) vrši poribljavanje ribolovne vode i ribnjaka suprotno odredbama člana 25. st. 2. i 3. ovog zakona;

13) gradi ili vrši rekonstrukciju vodoprivrednog ili drugog objekta ili postrojenja na ribolovnoj vodi suprotno članu 26. ovog zakona;

14) u prirodnim ribljim plodištima vadi šljunak, pesak, kamen, panjeve i vrši druge radnje koje ometaju mrest, odnosno organizuje ribolov (član 27);

15) vrši lov riba, rakova, školjki, žaba, pijavica i kornjača koje nemaju propisanu veličinu (čl. 28. i 37);

16) za vreme lovostaja vrši ribolov onih vrsta riba i lov rakova, školjki, žaba, pijavica i kornjača na koje se lovostaj odnosi (čl. 28. i 37);

17) stavlja u promet ribe na koje se lovostaj odnosi posle 48 časova od ustanovljavanja lovostaja i ako za ribe na koje se lovostaj odnosi stavlja u promet a ne poseduje pismeni dokaz o proizvođaču, odnosno uvozniku ribe, vrsti i količini ribe, kao i datumu i mestu ulova ribe (član 30);

18) postupi suprotno članu 32. stav 1. tač. 5), 6), 7), 8), 9) i 10) ovog zakona;

19) ne obezbedi čuvanje ribarskog područja (član 34. stav 1).

Za privredni prestup iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu novčanom kaznom od 10.000 do 100.000 dinara.

Član 42*

Novčanom kaznom od 10.000 do 800.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ili drugo pravno lice, ako:

1) vidno ne obeleži granice ribarskog područja ili mesto na kome je zabranjen ribolov (član 9. stav 1);

2) ne uskladi programe sa susednim korisnikom ribarskog područja, odnosno sa korisnikom ribarskog područja koje se nalazi u nacionalnom parku ili drugom zaštićenom dobru (član 12);

3) vrši ribolov za naučnoistraživačke svrhe bez dozvole nadležnog organa (član 22. stav 1);

4) kao korisnik dozvole za ribolov za naučnoistraživačke svrhe ne obavesti Ministarstvo i korisnika ribarskog područja (član 22. stav 3);

5) u prometu riba nema pismeni dokaz za ribu koja nema propisanu veličinu, o proizvođaču, odnosno uvozniku ribe, vrsti i količini ribe kao i datumu i mestu ulova, odnosno kupovini ribe (član 31);

6) učini neku od radnji iz člana 32. stav 1. tač. 4), 10), 11), i 15);

7) kao korisnik ribarskog područja ne preduzima potrebne mere za vraćanje riba sa poplavljenog zemljišta (član 33. stav 1);

8) ne izda lovočuvaru legitimaciju na propisanom obrascu (član 35).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu novčanom kaznom od 1.000 do 30.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. tač. 3) i 7) pored novčane kazne izriče se i zaštitna mera oduzimanja predmeta koji su upotrebljeni ili bili namenjeni izvršenju prekršaja ili su nastali njegovim izvršenjem, a za prekršaj iz tač. 3), 6), 7) i 8) i zaštitna mera oduzimanja imovinske koristi pribavljene izvršenjem prekršaja.

Član 43*

Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj udruženje, odnosno organizacija sportskih ribolovaca ako:

1) kao korisnik ribarskog područja ustupljeno ribarsko područje ustupi drugom na korišćenje (član 7. stav 2);

2) kao korisnik ribarskog područja vidno ne obeleži granice tog područja i mesto na kojima je zabranjen ribolov (član 9. stav 2);

3) radi intenzivnog uzgoja i proizvodnje ribe izvrši ograđivanje ili pregrađivanje ribolovne vode suprotno članu 10. ovog zakona;

4) kao korisnik ne donese srednjoročni, odnosno godišnji program unapređenja ribarstva (član 11);

5) organizuje ribolov na način, sredstvima i alatima koji nisu dozvoljeni ovim zakonom i posebnim propisom (član 16. stav 1);

6) na ribarskom području koje može da se koristi samo za sportski ribolov organizuje privredni ribolov suprotno članu 21. ovog zakona;

7) kao korisnik ribarskog područja dozvoli elektroribolov suprotno odredbama člana 23. ovog zakona;

8) vrši poribljavanje ribolovne vode i ribnjaka suprotno odredbama člana 25. stav 2. ovog zakona;

9) unosi u ribolovnu vodu i ribnjak nove vrste ribe bez odobrenja nadležnog organa (član 25. stav 3);

10) organizuje sportski ribolov u prirodnim ribljim plodištima (član 27);

11) za vreme lovostaja organizuje lov riba, rakova, školjki, žaba, pijavica i kornjača na koje se lovostaj odnosi (član 28);

12) stavlja u promet neposredno ulovljenu ribu (član 29);

13) na ribarskom području učini neku od radnji suprotno članu 32. stav 1. tač. 4), 7), 10), 11), 14) i 15);

14) postupi suprotno članu 32. stav 1. tač. 5), 6), 8) i 9) ovog zakona;

15) ne preduzima potrebne mere za vraćanje riba sa zemljišta koje je poplavljeno u ribolovnu vodu (član 33. stav 1);

16) ne obezbedi i ne organizuje čuvanje ribarskog područja (član 34. stav 1).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 1.000 do 10.000 dinara i odgovorno lice u udruženju, odnosno organizaciji sportskih ribolovaca.

Za prekršaj iz stava 1. tač. 5), 6), 11) i 14) pored novčane kazne izriče se i zaštitna mera oduzimanja predmeta koji su upotrebljeni ili bili namenjeni izvršenju prekršaja ili su nastali njegovim izvršenjem, a za prekršaj iz tač. 1), 5), 6), 11) i 12) i zaštitna mera oduzimanja imovinske koristi pribavljene izvršenjem prekršaja.

Član 44*

Novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik, ako:

1) se bavi proizvodnjom oplođene ikre i mlađi za poribljavanje a nema obezbeđenu stručnu kontrolu (član 15. stav 2);

2) obavlja privredni ribolov na ribarskom području suprotno članu 17. stav 4. ovog zakona;

3) vrši ribolov pomoću električne struje (član 23);

4) unosi u ribnjak ili drugu ribolovnu vodu nove vrste riba koje u tim vodama nije bilo, bez odobrenja ministra (član 25. stav 3);

5) stavlja u promet ribu posle proteka 48 časova od ustanovljavanja lovostaja (član 30. stav 1);

6) stavlja u vreme lovostaja u promet vrste riba na koje se lovostaj odnosi, odnosno ribu koja nema propisanu veličinu suprotno članu 30. stav 2. i članu 31. ovog zakona.

Za prekršaj iz stava 1. tač. 1) do 6) kazniće se i građanin novčanom kaznom od 1.000 do 5.000 dinara ili kaznom zatvora do 15 dana.

Za prekršaj iz stava 1. tač. 2) i 3) pored novčane kazne izriče se i zaštitna mera oduzimanja predmeta koji su upotrebljeni ili bili namenjeni izvršenju prekršaja ili su nastali njegovim izvršenjem, a za prekršaj iz tač. 1), 2), 4), 5) i 6) i zaštitna mera oduzimanja imovinske koristi pribavljene izvršenjem prekršaja.

Član 45*

Novčanom kaznom od 1.000 do 5.000 dinara kazniće se za prekršaj građanin ako:

1) postupi suprotno zabrani iz člana 28. ovog zakona;

2) stavlja u promet ulovljenu ribu (član 29).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana pored novčane kazne izriče se i zaštitna mera oduzimanja predmeta koji su upotrebljeni ili bili namenjeni izvršenju prekršaja ili su nastali njegovim izvršenjem kao i zaštitna mera oduzimanja imovinske koristi pribavljene izvršenjem prekršaja i izreći zaštitna mera zabrane obavljanja ribolova i oduzimanja dozvole za ribolov u trajanju od jedne godine.

Član 46*

Novčanom kaznom na licu mesta od 2.000 dinara kazniće se za prekršaj građanin ako:

1) obavlja sportski ribolov bez dozvole korisnika ribarskog područja (član 19. stav 1);

2) ako postupi suprotno članu 32. stav 1. tač. 4), 11), 12), 14), 16) i 17;

3) postupi suprotno članu 36. stav 5. ovog zakona.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana pored novčane kazne izriče se i zaštitna mera oduzimanja predmeta koji su upotrebljeni ili bili namenjeni izvršenju prekršaja ili su nastali njegovim izvršenjem, kao i zaštitna mera oduzimanja imovinske koristi i ulovljena riba, pribavljene izvršenjem prekršaja.

Član 47

Sredstva dobijena od naknade za korišćenje ribarskog područja i novčanih kazni i izrečenih zaštitnih mera iz čl. 42. do 46. ovog zakona su prihod budžeta Republike.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 48

Korisnici ribarskih područja dužni su da u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona usklade svoje poslovanje sa odredbama ovog zakona.

Član 49

Osnovni, odnosno godišnji plan unapređenja ribarstva za ribarsko područje donet po propisima o ribarstvu koji su važili do dana stupanja na snagu ovog zakona primenjivaće se do isteka njegovog roka važenja, a najduže šest meseci po isteku toga roka.

Član 50

Ministar će odrediti ribarska područja, doneti propis o uslovima za proizvodnju i promet ribe, riblje mlađi i oplođene ikre, u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Član 51

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje da važi Zakon o ribarstvu ("Službeni glasnik SRS", br. 8/76 i 48/88).

Član 52

Do donošenja propisa na osnovu ovog zakona primenjivaće se propisi doneti na osnovu Zakona iz člana 51. ovog zakona.

Član 53

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

* Novčane kazne za privredne prestupe i prekršaje određene ovim zakonom izmenjene su Zakonom o izmenama zakona kojima su određene novčane kazne za privredne prestupe i prekršaje ("Sl. glasnik RS", br. 101/2005).

** Danom stupanja na snagu Zakona o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009), odnosno 23. maja 2009. godine, prestaje da važi Zakon o ribarstvu ("Sl. glasnik RS", br. 35/94, 38/94 - ispr. i 101/2005 - dr. zakon), osim odredaba koje se odnose na proizvodnju oplođene ikre, riblje mlađi i ribe u ribnjacima.