ODLUKA

O USLOVIMA I NAČINU POVERAVANJA GRADSKOG I PRIGRADSKOG PREVOZA PUTNIKA NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 3/2009)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se uslovi i postupak za privremeno poveravanje poslova prevoza putnika kao komunalne delatnosti u gradovima i naseljenim mestima na teritoriji Grada Požarevca.

Član 2

Prevoz putnika kao komunalna delatnost, u smislu odredaba ove odluke, obuhvata:

- gradski prevoz na području gradova Požarevca i Kostolca i

- prigradski prevoz između gradova i seoskih naselja na teritoriji Grada Požarevca.

Član 3

Gradski i prigradski prevoz putnika, kao komunalna delatnost, poverava se preduzeću ili preduzetniku na osnovu javnog konkursa koji se objavljuje u lokalnom listu "Reč naroda" i jednom dnevnom listu.

Poveravanje poslova prevoza putnika iz člana 2. ove odluke vrši se na određeno vreme, na period do 5 godina.

Poveravanje poslova prevoza može se izvršiti za najmanje tri utvrđene linije gradskog i prigradskog prevoza.

Član 4

Gradsko veće grada Požarevca utvrđuje uslove i bitne elemente za raspisivanje konkursa za poveravanje poslova prevoza putnika i to: stalne i sezonske linije i stajališta sa vremenom polaska i odlaska; uslove i način sprovođenja javnog konkursa; pitanja koja se regulišu ugovorom - period na koji se poslovi poveravaju, prava i obaveze prevoznika u vršenju prevoza, način kontrole i promene cene prevoza u toku važenja ugovora, uslove i postupak raskida ugovora pre isteka roka važenja ugovora i u toj situaciji prava i obaveze ugovornih strana.

Član 5

Na konkurs za poveravanje obavljanja poslova gradskog i prigradskog prevoza mogu se prijaviti preduzeća i preduzetnici koji su registrovani kod nadležnog organa za obavljanje linijskog autobuskog prevoza, kao i da su tehnički i kadrovski opremljeni za obavljanje poslova iz konkursa.

Član 6

Učesnik konkursa, uz prijavu obavezan je da dostavi i sledeću dokumentaciju:

- rešenje o ispunjenosti uslova za otpočinjanje i obavljanje javnog prevoza putnika nadležnog ministarstva;

- rešenje nadležnog organa o upisu delatnosti linijskog autobuskog prevoza;

- podatke o autobusima koji bi vršili prevoz putnika (marka, broj sedišta, starost vozila), sa dokazom o tehničkoj ispravnosti vozila i

- dokaz o posedovanju prostora za parkiranje i prostora za popravku i servisiranje vozila.

Član 7

Po raspisanom konkursu, prijave se podnose Gradskom veću grada Požarevca u roku od 8 dana od dana raspisivanja konkursa.

Konkurs sprovodi Komisija koju obrazuje Gradsko veće grada Požarevca.

U roku od 5 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava, Komisija dostavlja Gradskom veću grada Požarevca izveštaj o rezultatima konkursa sa predlogom prevoznika za poveravanje poslova prevoza putnika.

Komisija kod utvrđivanja predloga prevoznika za poveravanje poslova prevoza putnika ima obavezu da razmotri sledeće ponuđene uslove iz prijave i to: tehničku i kadrovsku opremljenost za obavljanje prevoza na svim traženim pravcima, cenu prevoza, olakšice i popuste u plaćanju prevoza za određene kategorije putnika i drugo što je od uticaja na kvalitetan i efikasan prevoz putnika.

Član 8

Odluku o izboru najpovoljnijeg učesnika konkursa i poveravanju poslova javnog prevoza donosi Skupština grada Požarevca.

Ugovor o poveravanju poslova prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju na teritoriji Grada Požarevca sa najpovoljnijim učesnikom u ime Grada Požarevca zaključuje Gradonačelnik grada Požarevca.

Ugovorom iz stava 2. ovog člana utvrđuje se:

- vreme na koje se ugovor zaključuje;

- obaveze prevoznika da se pridržava registrovanog i overenog reda vožnje koji je sastavni deo ugovora;

- cenovnik, sa pravom na popuste i povlastice za određene kategorije putnika, koji je sastavni deo ugovora;

- način promene cene prevoza za vreme važenja ugovora i obaveza prevoznika da za svaku promenu visine cene traži saglasnost i odobrenje Gradskog veća grada Požarevca;

- način postupanja i ovlašćenja Grada Požarevca u slučaju prekida pružanja usluga prevoza od strane prevoznika usled nepredviđenih okolnosti, ne vršenja i ne kvalitetnog izvršenja poverenih poslova;

- uslove za raskid ugovora, otkazni rok i prava i obaveze ugovornih strana u toj situaciji i

- druge odredbe koje ugovorne strane međusobno urede.

Član 9

Po zaključenju ugovora, prevoznik može otpočeti sa obavljanjem prevoza ako ima registrovan i overen red vožnje i dokaz o ispravnosti vozila.

Registraciju i overu reda vožnje za gradski i prigradski prevoz na teritoriji Grada Požarevca vrši Gradsko veće grada Požarevca, a na osnovu mišljenja organa nadležnog za tehničko regulisanje saobraćaja Gradske uprave grada Požarevca.

Član 10

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima i načinu privremenog poveravanja gradskog i prigradskog prevoza na području opštine Požarevac preduzećima i preduzetnicima ("Službeni glasnik opštine Požarevac", broj 4/01).

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".