ODLUKA

O OSNIVANJU JAVNOG KOMUNALNOG PREDUZEĆA "VODOVOD I KANALIZACIJA"

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 3/2009 - prečišćen tekst)

Član 1

Grad Požarevac osniva Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija".

Firma osnivača glasi: Grad Požarevac.

Sedište osnivača je u Požarevcu, Ul. Drinska broj 2.

Član 2

Javno komunalno preduzeće će poslovati pod firmom: Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija".

Sedište Javnog komunalnog preduzeća je u Požarevcu, Ulica Jug Bogdanova br. 22.

Član 3

Delatnost Javnog komunalnog preduzeća je:

41000 - Sakupljanje, prečišćavanje i distribucija vode (sakupljanje, prerada, odnosno prečišćavanje voda i isporuka vode korisnicima za piće i druge potrebe, vodovodnom mrežom do mernog instrumenta potrošača), održavanje javnih bunara i česmi za snabdevanje vodom za piće i druge potrebe;

90000 - Prečišćavanje i odvođenje atmosferskih i otpadnih voda (uklanjanje otpadnih voda drenažom, kanalizacijom, odvodnim kanalima i na drugi način; prečišćavanje otpadnih voda razblaživanjem, prosejavanjem, filtriranjem, sedimentacijom, hemijskim taloženjem, aktivnom obradom mulja ili drugim postupcima; održavanje kanalizacije i kanala za otpadne vode, uklanjanje otpadaka ljudskog porekla, njihova obrada i odlaganje);

Pored delatnosti iz stava 1. ovog člana JKP "Vodovod i kanalizacija" obavlja i delatnosti koje su preventivno u funkciji navedenih komunalnih delatnosti i ne ometaju obavljanje istih i to:

45210 - Grubi građevinski radovi i specifični radovi niskogradnje (gradski cevovodi, komunalni građevinski radovi i drugo, izgradnja i opravka sistema za otpadne vode);

45250 - Ostali građevinski radovi uključujući i specijalizovane radove (bušenje i izgradnja crpilišta za vodu);

45330 - Postavljanje cevnih instalacija (vodovodne instalacije i sanitarna oprema);

52730 - Opravka satova, časovnika i nakita (opravka vodomera);

74202 - Projektovanje građevinskih i drugih objekata (objekata i instalacija vodovoda i kanalizacije);

74204 - Ostale arhitektonske i inženjerske aktivnosti i tehnički saveti (nadzor građenja - tehnički nadzor nad izvođenjem radova komunalnih objekata i instalacija vodovoda i kanalizacije);

74300 - Tehničko ispitivanje i analize (merenje u vezi sa čistoćom i kvalitetom vode za piće i otpadnih voda);

03020 - Iskorišćavanje i upotreba vode (obezbeđivanje i snabdevanje vodom za razne vidove iskorišćavanja i upotrebe, osim distribucije domaćinstvima i drugoj širokoj potrošnji; održavanje objekata i postrojenja za iskorišćavanje i upotrebu vode);

03040 - Zaštita voda od zagađivanja (preduzimanje mera zaštite vode od zagađivanja; održavanje objekata i postrojenja za zaštitu voda od zagađivanja - isključivo u delu koji se odnosi na izvorišta snabdevanja vodom za piće i primarnu i sekundarnu mrežu javnog vodovoda);

Član 4

Osnivački ulog grada Požarevca (u daljem tekstu: Grad) sadrži se u građevinskom objektu stojećem na katastarskoj parceli br. 1378/1 KO Požarevac, sa zemljištem površine 24,16 ari u Ulici Jug Bogdanova br. 22 u Požarevcu, kao i građevinskim objektima sa uređajima, instalacijama, opremom, sama postrojenja, uređaji i instalacije (cevovodi) javnog vodovoda i fekalne i kišne kanalizacije i drugi objekti, koji služe za proizvodnju i distribuciju vode za piće i pružanje usluga prečišćavanja i odvođenja atmosferskih i otpadnih voda, koje je Opština Rešenjem o osnivanju Uprave gradskog vodovoda i kanalizacije br. 01-7728/1-61 donetim od strane Narodnog odbora opštine Požarevac 28.12.1961. godine i drugim aktima donetim kasnije, prenela na pravne sledbenike Uprave gradskog vodovoda i kanalizacije do momenta osnivanja JKP "Vodovod i kanalizacija", odnosno zaključno sa 31.12.1998. godine.

Osnovni ulog Grada čini osnovni kapital JKP "Vodovod i kanalizacija".

Osnovni kapital sadržan u sredstvima navedenim u stavu 1. ovog člana je deo državnog kapitala, koji se prenosi na upravljanje i korišćenje JKP-u "Vodovod i kanalizacija", a čija nominalna vrednost na dan 31. decembra 1998. godine biće utvrđena deobnim bilansom.

Član 5

Imovinu koja se ne može otuđiti odnosno za čije je raspolaganje (otuđenje i pribavljanje) potrebna saglasnost osnivača čine:

1. građevinski objekti sa uređajima, instalacijama, opremom, sama postrojenja, uređaji i instalacije (cevovod) javnog vodovoda i fekalne i kišne kanalizacije i drugi objekti, oprema i instalacije, koji služe za proizvodnju, prečišćavanje vode za piće i pružanje usluga prečišćavanja i odvođenja atmosferskih i otpadnih voda,

2. specijalna vozila i mašine, koje služe isključivo ili pretežno obavljanju delatnosti proizvodnje, prečišćavanju i distribuciji vode za piće i prečišćavanju i odvođenju atmosferskih i otpadnih voda,

3. zemljište na kome se nalaze građevinski objekti sa uređajima, instalacijama i opremom, sama postrojenja, uređaji i instalacije (cevovod) javnog vodovoda, fekalne i kišne kanalizacije.

Član 6

Grad, kao osnivač, propisuje, uređuje i u granicama svojih obaveza i odgovornosti obezbeđuje uslove za obavljanje komunalnih delatnosti iz člana 3. stav 1. ove Odluke.

Član 7

JKP "Vodovod i kanalizacija" je dužno da svoj rad i poslovanje organizuje na način kojim se obezbeđuje trajnost, odnosno kontinuitet u obavljanju delatnosti iz člana 3. ove Odluke; potreban obim i kvalitet komunalnih usluga za područje grada Požarevca, unapređenje i razvoj delatnosti; zaštita objekata, uređaja i instalacija vodovoda i kanalizacije i stalna funkcionalna sposobnost istih.

Član 8

Organi Javnog komunalnog preduzeća su Upravni odbor, direktor i Nadzorni odbor.

Član 9

Organ upravljanja Javnog komunalnog preduzeća je Upravni odbor koji ima predsednika, zamenika predsednika i sedam članova, koje imenuje i razrešava Skupština grada i to:

- 6 članova predlaže Skupština grada; i

- 3 člana iz reda zaposlenih u Javnom komunalnom preduzeću.

Mandat članova Upravnog odbora traje 4 godine sa pravom ponovnog izbora.

Član 10

Upravni odbor:

1. utvrđuje poslovnu politiku;

2. odlučuje o statusnim promenama;

3. usvaja izveštaje o poslovanju preduzeća i godišnji obračun;

4. donosi statut uz saglasnost osnivača;

5. donosi investicione odluke;

6. donosi odluku o raspodeli dobiti uz saglasnost osnivača;

7. donosi dugoročni i srednjoročni plan rada i razvoja i godišnji program poslovanja uz saglasnost osnivača;

8. vrši druge poslove utvrđene aktom o osnivanju i statutom.

Član 11

Direktor predstavlja i zastupa Javno komunalno preduzeće, organizuje i rukovodi procesom rada i vodi poslovanje preduzeća, samostalno donosi odluke i odgovara za zakonitost rada preduzeća, predlaže osnove poslovne politike, program rada i plan razvoja i preduzima mere za njihovo sprovođenje, izvršava odluke Upravnog odbora, imenuje i razrešava lica sa posebnim ovlašćenjima i odgovornostima i vrši druge poslove određene zakonom i statutom.

Direktora imenuje i razrešava Skupština grada.

Mandat direktora traje 4 godine sa pravom ponovnog izbora.

Član 12

Nadzorni odbor Javnog komunalnog preduzeća ima predsednika i 2 člana, koje imenuje i razrešava Skupština grada Požarevca, i to:

- 2 člana iz reda stručnjaka afirmisanih u oblasti iz delatnosti Javnog komunalnog preduzeća, i

- 1 član iz reda zaposlenih u Javnom komunalnom preduzeću.

Mandat članova Nadzornog odbora traje 4 godine sa pravom ponovnog izbora.

Član 13

Nadzorni odbor:

- vrši nadzor nad poslovanjem Javnog komunalnog preduzeća, pregleda godišnje i periodične izveštaje o radu i obračune sredstava, kao i odluke o raspodeli dobiti i ulaganju kapitala;

- obaveštava Upravni odbor JKP i Skupštinu grada o rezultatima nadzora.

Član 14

Upravni i Nadzorni odbor za svoj rad odgovaraju Skupštini grada Požarevca, a direktor preduzeća Upravnom odboru i Skupštini grada Požarevca.

Član 15

Imovinu JKP "Vodovod i kanalizacija" čini pravo svojine na nepokretnim i pokretnim stvarima, novčana sredstva i hartije od vrednosti i druga imovinska prava koja su razgraničenjem sredstava, prava i obaveza (deobnim bilansom) dosadašnjeg JKP "Požarevac" prenose na JKP "Vodovod i kanalizacija", a u koju je uračunat i osnivački ulog.

Sredstva za obavljanje delatnosti iz člana 3. ove odluke JKP "Vodovod i kanalizacija" obezbeđuje iz prihoda prodaje komunalnog proizvoda (vode) i naplatom naknade za vršenje komunalnih usluga.

Član 16

JKP "Vodovod i kanalizacija" samostalno, u granicama propisanim zakonom, ovom Odlukom i Statutom preduzeća, utvrđuje i raspoređuje dobit ostvarenu obavljanjem delatnosti za koje je osnovano i snosi rizik lošeg poslovanja preduzeća.

Grad kao osnivač, učestvuje u dobiti u slučaju pozitivnog finansijskog poslovanja srazmerno unetim kapitalom i u delu dobiti, koja se ostvari posebnim ulaganjem Grada u izgradnju, proširenje, rekonstrukciju ili modernizaciju objekta, opreme i uređaja i instalacija (cevovoda) javnog vodovoda, kišne i fekalne kanalizacije na području grada Požarevca, prvenstveno na taj način što će preko Upravnog odbora i direktora preduzeća obezbediti korišćenje tih sredstava za namene koje odredi Grad.

Član 17

U svom poslovanju Javno komunalno preduzeće je dužno da se pridržava svih pozitivnih propisa koji se odnose na zaštitu životne sredine.

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o osnivanju Javnog komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" obuhvata:
1. Odluku o osnivanju Javnog komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" ("Službeni glasnik opštine Požarevac", br. 6/98), koja je stupila na snagu 12.12.1998. godine.
Iz ove odluke u prečišćen tekst nisu uneti član 14. koji je brisan; član 17. koji je brisan; član 18. kojim je rečeno da će Upravni odbor Javnog komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" razmatrati i usvojiti predlog sporazuma o razgraničenju sredstava, prava i obaveza (deobni bilans) u istovetnom tekstu kao i Upravni odbor Javnog komunalnog preduzeća "Komunalne službe"; i član 19. kojim je utvrđeno kada ta odluka stupa na snagu;
2. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o osnivanju Javnog komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" ("Službeni glasnik opštine Požarevac", br. 2/01), koja je stupila na snagu 17.02.2001. godine.
Iz ove odluke u prečišćen tekst nije unet član 4. kojim je utvrđeno kada ta odluka stupa na snagu;

3. Odluku o dopuni Odluke o osnivanju Javnog komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" ("Službeni glasnik opštine Požarevac", br. 2/03), koja je stupila na snagu 28.06.2003. godine.
Iz ove odluke u prečišćen tekst nije unet član 2, kojim je utvrđeno kada ta odluka stupa na snagu;
4. Odluku o izmeni Odluke o osnivanju Javnog komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" ("Službeni glasnik opštine Požarevac", br. 3/05), koja je stupila na snagu 09.05.2005. godine.
Iz ove odluke u prečišćen tekst nije unet član 2. kojim je utvrđeno kada ta odluka stupa na snagu; i
5. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o osnivanju Javnog komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" ("Službeni glasnik grada Požarevca", br. 1/09), koja je stupila na snagu 28.02.2009. godine.
Iz ove odluke u prečišćeni tekst nisu uneti član 16. kojim je rečeno da Upravni odbor Javnog komunalnog preduzeća je u obavezi da uskladi odredbe statuta preduzeća sa odredbama ove odluke, u roku od 30 dana od stupanja na snagu iste i da Skupština grada Požarevca daje saglasnost na statut; član 17. kojim je rečeno da ostale odredbe odluke ostaju neizmenjene; član 18. kojim je zadužena Komisija za propise da utvrdi prečišćen tekst odluke; član 19. kojim je rečeno da stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o osnivanju Javnog komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Požarevca ("Službeni glasnik grada Požarevca", br. 3/08); i član 20. kojim je utvrđeno kada ta odluka stupa na snagu.