ODLUKA

O OSNIVANJU JAVNOG PREDUZEĆA "TOPLIFIKACIJA"

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 3/2009 - prečišćen tekst)

Član 1

Grad Požarevac (u daljem tekstu: osnivač) osnovao je Odlukom br. 023-43/89-01 od 28.12.1989. godine Javno preduzeće "Toplifikacija" Požarevac.

Firma osnivača glasi: Grad Požarevac.

Sedište osnivača je u Požarevcu, ulica Drinska broj 2.

Član 2

Javno preduzeće će poslovati pod firmom: Javno preduzeće "Toplifikacija" (u daljem tekstu: JP "Toplifikacija").

Sedište Javnog preduzeća je u Požarevcu, ul. Trg Radomira Vujovića br. 2.

Član 3

Delatnosti JP "Toplifikacija" je:

- 40200 - proizvodnja gasa i distribucija gasovitih goriva preko sistema cevi;

- 40202 - proizvodnja gasa za komunalne svrhe;

- 40203 - distribucija gasa;

- 40300 - proizvodnja i snabdevanje parom i toplom vodom;

- 45110 - zemljani radovi;

- 42210 - grubi građevinski radovi i specifični radovi niskogradnje;

- 45310 - postavljanje električnih instalacija i opreme;

- 45320 - izolacioni radovi;

- 45330 - postavljanje cevnih instalacija;

- 51540 - trgovina na veliko metalnom robom, cevima, uređajima i opremom za centralno grejanje;

- 74140 - konsalting i menadžment poslova;

- 74202 - projektovanje građevinskih i drugih objekata;

- 74203 - inženjering;

- 74204 - ostale arhitektonske i inženjerske aktivnosti i tehnički saveti; i

- 74300 - tehničko ispitivanje i analiza.

Član 4

Grad kao osnivač propisuje, uređuje i u granicama svojih obaveza i odgovornosti obezbeđuje uslove za obavljanje komunalnih delatnosti iz člana 3. stav 1. ove odluke.

Član 5

JP "Toplifikacija" je dužno da svoj rad i poslovanje organizuje na način kojim se obezbeđuje trajnost, odnosno kontinuitet u obavljanju delatnosti iz člana 3. ove odluke: potreban obim i kvalitet toplotne energije, kao i kvalitet drugih usluga za područje grada Požarevca; unapređenje i razvoj delatnosti; zaštite objekata, uređaja i instalacija celokupnog toplifikacionog sistema i stalna funkcionalnost i sposobnost istog.

Član 6

Organi Javnog preduzeća su: Upravni odbor kao organ upravljanja, direktor kao organ poslovođenja i nadzorni odbor kao organ nadzora.

Statutom Javnog preduzeća može se utvrditi da se u preduzeću bira Izvršni odbor direktora.

Član 7

Organ upravljanja Javnog preduzeća je Upravni odbor koji ima predsednika, zamenika predsednika i 7 članova, koje imenuje i razrešava Skupština grada Požarevca, i to:

- 6 članova predlaže Skupština grada; i

- 3 člana iz reda zaposlenih u Javnom preduzeću.

Mandat članova Upravnog odbora traje 4 godine sa pravom ponovnog izbora.

Član 8

Upravni odbor:

1. Utvrđuje poslovnu politiku;

2. Odlučuje o statusnim promenama;

3. Odlučuje o smanjenju i povećanju glavnice,

4. Odlučuje o osnivanju novih preduzeća;

5. Usvaja izveštaje o poslovanju preduzeća i godišnji obračun;

6. Donosi Statut uz saglasnost osnivača;

7. Odlučuje o raspodeli dobiti uz saglasnost osnivača;

8. Donosi dugoročni i srednjoročni plan rada i razvoja i godišnji program poslovanja uz saglasnost osnivača;

9. Donosi investicione odluke;

10. Odlučuje o kupovini deonica, odnosno udela u drugim preduzećima;

11. Donosi odluku o promeni sedišta i firme preduzeća, uz saglasnost osnivača; i

12. Vrši i druge poslove utvrđene aktom o osnivanju i statutom.

Član 9

Direktor predstavlja i zastupa JP "Toplifikacija", organizuje i rukovodi procesom rada i vodi poslovanje preduzeća, samostalno donosi odluke i odgovara za zakonitost rada preduzeća, predlaže osnove poslovne politike, program rada i plan razvoja i preduzima mere za njihovo sprovođenje, izvršava odluke Upravnog odbora, imenuje i razrešava lica sa posebnim ovlašćenjima i odgovornostima i vrši druge poslove određene zakonom i statutom.

Direktora imenuje i razrešava Skupština grada.

Mandat direktora traje 4 godine sa pravom ponovnog izbora.

Član 10

Nadzorni odbor JP "Toplifikacija" ima predsednika i dva člana koje imenuje i razrešava Skupština grada Požarevca, i to:

- dva člana iz reda afirmisanih stručnjaka u oblasti iz delatnosti Javnog preduzeća; i

- jedan član iz reda zaposlenih u JP "Toplifikacija".

Mandat članova Nadzornog odbora traje 4 godine sa pravom ponovnog izbora.

Član 11

Nadzorni odbor:

- vrši nadzor nad poslovanjem JP "Toplifikacija", pregleda godišnje i periodične izveštaje o radu i obračune sredstava kao i odluke o raspodeli dobiti i ulaganju kapitala;

- obaveštava Upravni odbor JP "Toplifikacija" i Skupštinu grada o rezultatima nadzora.

Član 12

Upravni i Nadzorni odbor za svoj rad odgovaraju Skupštini grada, a direktor preduzeća Upravnom odboru i Skupštini grada.

Član 13

Sredstva JP "Toplifikacija" čine svi objekti, instalacije i oprema koja služe za obavljanje delatnosti kao i objekti, instalacije i oprema koju će predati drugi investitor a koji su trenutno u eksploataciji u skladu sa posebnim zakonima.

Član 14

Imovinu JP "Toplifikacija" čini pravo svojine na nepokretnim i pokretnim stvarima, novčana sredstva i hartije od vrednosti i druga imovinska prava, a u koju je uračunat i osnivački ulog.

Nepokretna imovina Javnog preduzeća se ne može otuđiti, odnosno za njeno raspolaganje (otuđenje i pribavljanje) je potrebna saglasnost osnivača.

Član 15

Grad kao osnivač, učestvuje u dobiti u slučaju pozitivnog finansijskog poslovanja srazmerno unetim kapitalom i u delu dobiti koja se ostvari posebnim ulaganjem Grada u izgradnju, proširenje, rekonstrukciju ili modernizaciju objekata, opreme i uređaja i instalacija vrelovoda na području grada Požarevca, na taj način što će preko Upravnog odbora i direktora preduzeća obezbediti korišćenje tih sredstava za namene koje odredi Grad.

Član 16

U svom poslovanju Javno preduzeće je dužno da se pridržava svih pozitivnih propisa koji se odnose na zaštitu životne sredine.

Član 17

Dana 17.02.2001. godine prestala je da važi Odluka o osnivanju Javnog preduzeća "Toplifikacija" ("Službeni glasnik opštine Požarevac", br. 9/89, 3/90 i 8/90).

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o osnivanju Javnog preduzeća "Toplifikacija" obuhvata:
1. Odluku o osnivanju Javnog preduzeća "Toplifikacija" ("Službeni glasnik opštine Požarevac", br. 2/01), koja je stupila na snagu 17.02.2001. godine.
Iz ove odluke u prečišćen tekst nije unet član 16. kojim je rečeno da će Upravni odbor uskladiti Statut Javnog preduzeća "Toplifikacija" sa Zakonom o javnim preduzećima i obavljanju delatnosti od opšteg interesa u roku od 6 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke; član 17. kojim je rečeno da danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o osnivanju Javnog preduzeća "Toplifikacija" ("Službeni glasnik opštine Požarevac", br. 9/89, 3/90 i 8/90); i člana 18. kojim je utvrđeno kada ta odluka stupa na snagu;
2. Odluku o izmeni Odluke o osnivanju Javnog preduzeća "Toplifikacija" ("Službeni glasnik opštine Požarevac", br. 3/05), koja je stupila na snagu 09.03.2005. godine.
Iz ove odluke u prečišćen tekst nije unet član 2. kojim je utvrđeno kada ta odluka stupa na snagu;
3. Odluku o dopuni Odluke o osnivanju Javnog preduzeća "Toplifikacija" Požarevac ("Službeni glasnik opštine Požarevac", br. 5/05), koja je stupila na snagu 14.06.2005. godine.
Iz ove odluke u prečišćen tekst nije unet član 2. kojim je rečeno da se obavezuje Javno preduzeće "Toplifikacija" Požarevac da uskladi statut i ostala akta u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke; i član 3. kojim je utvrđeno kada ta odluka stupa na snagu; i
4. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o osnivanju Javnog preduzeća "Toplifikacija" ("Službeni glasnik grada Požarevca", br. 1/09), koja je stupila na snagu 28.02.2009. godine.
Iz ove odluke u prečišćen tekst nisu uneti član 13. kojim je rečeno da je Upravni odbor Javnog preduzeća u obavezi da uskladi odredbe statuta preduzeća sa odredbama ove odluke, u roku od 30 dana od stupanja na snagu ove odluke i da Skupština grada daje saglasnost na statut; član 14. kojim je rečeno da ostale odredbe odluke ostaju neizmenjene; član 15. kojim se zadužuje Komisija za propise da utvrdi prečišćeni tekst odluke; član 16. kojim je rečeno da stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o osnivanju Javnog preduzeća "Toplifikacija" Požarevac ("Službeni glasnik grada Požarevca", br. 3/08), i član 17. kojim je utvrđeno kada ta odluka stupa na snagu.