ODLUKA

O OSNIVANJU USTANOVE ZA PREDŠKOLSKO VASPITANJE I OBRAZOVANJE DECE - DEČJI VRTIĆ "LJUBICA VREBALOV" U POŽAREVCU

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 3/2009 - prečišćen tekst)

Član 1

Radi obezbeđivanja ostvarivanja prava utvrđenim zakonom i ostvarivanja drugog zakonom utvrđenog interesa u oblasti društvene brige o deci na teritoriji grada Požarevca, Skupština grada Požarevca (u daljem tekstu: Osnivač) osniva Ustanovu Dečji vrtić u Požarevcu, kojoj poverava vršenje delatnosti društvene brige o deci.

Član 2

Ustanova će poslovati pod nazivom: Ustanova za predškolsko vaspitanje i obrazovanje dece - Dečji vrtić "Ljubica Vrebalov".

Sedište Ustanove je u Požarevcu, ulica Zagorska broj 5.

Član 3

Ustanova za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Dečji vrtić "Ljubica Vrebalov" u Požarevcu (u daljem tekstu: Ustanova) ima status pravnog lica i odgovara za svoje obaveze u pravnom prometu sredstvima kojima raspolaže (potpuna odgovornost).

Upisom u sudski registar Ustanova stiče svojstvo pravnog lica.

Član 4

U Ustanovi se obezbeđuje dnevni boravak dece, ostvarivanje vaspitno-obrazovne preventivno-zdravstvene i socijalne funkcije, kroz organizovanje celodnevnih, poludnevnih, minimalnih, skraćenih, povremenih, petodnevnih i različitih oblika rada sa decom do polaska u osnovnu školu.

U okviru svoje delatnosti i mogućnosti Ustanova ostvaruje predškolski program, kao i posebne predškolske programe prilagođene programu za decu sa smetnjama u razvoju i druge programe.

Ustanova može organizovati delatnost u drugoj porodici i stanu roditelja, kao i pružanje pojedinih usluga iz delatnosti Ustanove deci i porodicama.

Ustanova na osnovu mogućnosti i utvrđenih potreba dece i roditelja organizuje ishranu, odmor, rekreaciju dece osnovnoškolskog uzrasta i boravak dece do 10 godina.

Član 5

Rad sa decom u Ustanovi organizuje se u vaspitnim grupama, u skladu sa zakonom.

Član 6

U budžetu grada obezbeđuje se deo sredstava za ostvarivanje prava na:

- boravak, predškolsko vaspitanje i obrazovanje i preventivna zdravstvena zaštita dece predškolskog uzrasta i boravak dece osnovnoškolskog uzrasta do 10 godina starosti;

- regresiranje troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi, odmora i rekreacije.

Član 7

U budžetu grada Požarevca za rad Ustanove u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja obezbeđuju se sredstva za:

- ostvarivanje delatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja (poludnevni i celodnevni boravak, ishrana, nega i preventivna zaštita dece predškolskog uzrasta) u visini 80% od prosečne cene po detetu, pod uslovima i na osnovu kriterijuma koje utvrdi osnivač, uključujući sredstva za plate, naknade i druga primanja, socijalne doprinose na teret poslodavca, porez na fond zarada, otpremnine i pomoći zaposlenih i ostale tekuće rashode;

- stručno usavršavanje zaposlenih;

- izgradnju i kapitalno održavanje zgrada i objekata i projektno planiranje; i

- opremanje dečjih vrtića.

Član 8

U budžetu grada obezbeđuje se deo sredstava za rad Ustanove, na osnovu utvrđene cene usluga, odnosno programa rada za svaku poslovnu godinu.

Cena usluga, odnosno programa rada izražava vrednost i rezultat rada kojima se obezbeđuje naknada materijalnih troškova, u skladu sa utvrđenim normativima, amortizacija u skladu sa zakonom, zarade prema važećim propisima, odgovarajući iznos za tekuće i investiciono održavanje i sredstva za isplatu zakonom utvrđenih obaveza.

Cene usluga u Ustanovi utvrđuje Skupština grada Požarevca na osnovu merila za utvrđivanje cene usluga u dečjim ustanovama koje propiše ministarstvo nadležno za društvenu brigu o deci.

II ORGANI USTANOVE

Član 9

Organ upravljanja ustanove je Upravni odbor.

Radom Ustanove rukovodi direktor.

Stručni organi Ustanove su: vaspitno - obrazovno veće i stručni aktivi, u skladu sa statutom.

Ustanova obrazuje i savet roditelja.

Ustanova statutom bliže propisuje uslove organizovanja, nadležnosti i rad vaspitno-obrazovnog veća, stručnih aktiva i saveta roditelja.

Član 10

Direktor rukovodi Ustanovom.

Član 11

Direktora Ustanove bira Upravni odbor na osnovu javnog konkursa, po mišljenju vaspitno-obrazovnog veća, po uslovima, na način i po postupku propisanim statutom.

Vršioca dužnosti direktora Ustanove postavlja Upravni odbor na način i po postupku utvrđenim statutom.

Član 12

Direktor predstavlja i zastupa Ustanovu; organizuje i rukovodi procesom rada i vodi poslovanje Ustanove; predlaže program rada i plan razvoja Ustanove i preduzima mere za njihovo sprovođenje; izvršava odluke Upravnog odbora; imenuje i razrešava radnike Ustanove sa posebnim ovlašćenjima i odgovornostima; vrši i druge poslove predviđene zakonom i statutom Ustanove.

Član 13

Organ upravljanja Ustanove je Upravni odbor koji ima devet članova, uključujući i predsednika.

Članove Upravnog odbora Ustanove imenuje osnivač i to:

- tri istaknuta predstavnika zaposlenih;

- tri predstavnika roditelja i

- tri predstavnika lokalne samouprave.

Član 14

Upravni odbor ustanove:

- donosi statut, pravila ponašanja u Ustanovi i druge opšte akte;

- donosi predškolski i vaspitni program; razvojni plan, godišnji program rada i usvaja izveštaje o njihovom ostvarivanju;

- donosi finansijski plan Ustanove;

- usvaja izveštaj o poslovanju i godišnji obračun;

- raspisuje konkurs i bira direktora;

- razmatra ishode obrazovanja i vaspitanja i preduzima mere za poboljšanje uslova rada i ostvarivanje obrazovno vaspitnog rada; i

- obavlja druge poslove u skladu sa zakonom, aktom o osnivanju i statutom.

Upravni odbor odluke donosi većinom glasova ukupnog broja članova.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 15

U pogledu prava, obaveza i odgovornosti zaposlenih radnika u Ustanovi, primenjuju se propisi o zaposlenim u državnim organima, ako zakonom nije drukčije određeno.

Član 16

Nadzor nad zakonitošću rada i stručnim radom Ustanove vrši se na način predviđen zakonom.

Član 17

Kad organ nadležan za vršenje nadzora nad zakonitošću rada Ustanove utvrdi da Ustanova ne ispunjava zakonom propisane uslove za rad ili ne ostvaruje zakonom utvrđene ciljeve i zadatke, određuje joj rok za ispunjenje tih uslova i o tome obaveštava osnivača.

Ukoliko Ustanova ne ispunjava uslove iz stava 1. ovog člana u određenom roku, nadležni organ zabraniće rešenjem dalji rad Ustanove.

Organ koji je doneo rešenje o zabrani rada Ustanove, obavestiće o tome osnivača.

Član 18

Ustanova može biti ukinuta:

1. ako ne ispunjava zakonom propisane uslove za obavljanje delatnosti; i

2. ako ne postoje uslovi za njenu delatnost.

Smatra se da ne postoje uslovi za obavljanje delatnosti Ustanove ako:

- ne postoji potreba za njene delatnosti;

- potrebe za delatnošću Ustanove mogu da se zadovolje na racionalniji i ekonomičniji način; i

- ne ostvaruje zakonom utvrđene ciljeve i zadatke.

Član 19

Postupak za ukidanje ustanove pokreće osnivač ili organ nadležan za vršenje nadzora nad zakonitošću rada Ustanove.

Akt o ukidanju Ustanove donosi osnivač.

Na osnovu akta o ukidanju Ustanove sprovodi se postupak redovne likvidacije, u skladu sa zakonom.

Član 20

Upravni odbor Ustanove je u obavezi da u skladu sa odredbama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Službeni glasnik RS", broj 62/2003) i odredbama ove odluke izvrši usaglašavanje statuta, izbor direktora, kao i da organizuje način rada Ustanove.

Ustanova je dužna da propiše mere, način i postupak radi zaštite i bezbednosti dece.

Ustanova je dužna da donese pravila ponašanja u Ustanovi.

Član 21

Osnivač daje saglasnost na statut Ustanove.

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o osnivanju Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje dece - Dečji vrtić "Ljubica Vrebalov" u Požarevcu obuhvata:
1. Odluku o osnivanju Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje dece - Dečji vrtić "Ljubica Vrebalov" u Požarevcu ("Službeni glasnik opštine Požarevac", br. 6/92), koja je stupila na snagu 16.09.1992. godine.
Iz ove odluke u prečišćen tekst nisu uneti član 16. koji je brisan; član 17. koji je brisan; član 24. kojim je predviđeno da do donošenja statuta ustanove primenjivaće se odredbe opštih akata ustanove Dečji vrtić "Ljubica Vrebalov" u Požarevcu, ako nisu u suprotnosti sa ovom odlukom i zakonom; član 25. kojim je predviđeno da ustanova preuzima sva prava, obaveze i sredstva dosadašnje ustanove Dečji vrtić u Požarevcu; i član 27. kojim je utvrđeno kada ta odluka stupa na snagu;
2. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o osnivanju Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje dece - Dečji vrtić "Ljubica Vrebalov" u Požarevcu ("Službeni glasnik opštine Požarevac", br. 2/04), koja je stupila na snagu 25.03.2004. godine.
Iz ove odluke u prečišćen tekst nisu uneti član 10. kojim je predviđeno da do usaglašavanja statuta Ustanove sa odredbama zakona i ove odluke, primenjivaće se odredbe opštih akata Ustanove, ako nisu u suprotnosti sa ovom odlukom i zakonom; i član 11. kojim je utvrđeno kada ta odluka stupa na snagu; i
3. Odluku o izmenama Odluke o osnivanju Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje dece - Dečji vrtić "Ljubica Vrebalov" u Požarevcu ("Službeni glasnik grada Požarevca", br. 1/09), koja je stupila na snagu 28.02.2009. godine.
Iz ove odluke u prečišćen tekst nisu uneti član 3. kojim je obavezan Upravni odbor Ustanove da uskladi odredbe statuta Ustanove sa odredbama ove odluke, u roku od 30 dana od stupanja na snagu iste i da Skupština grada Požarevca daje saglasnost na statut; član 4. kojim je predviđeno da ostale odredbe odluke ostaju neizmenjene; član 5. kojim je zadužena Komisija za propise da utvrdi prečišćen tekst odluke; i član 6. kojim je utvrđeno kada ta odluka stupa na snagu.