ODLUKA

O JAVNIM PARKIRALIŠTIMA

("Sl. list grada Užica", br. 6/2009)

I Opšta odredba

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se i obezbeđuju uslovi i način organizovanja poslova na održavanju i korišćenju javnih parkirališta i uređuje se način naplate naknade za korišćenje javnih parkirališta na teritoriji grada Užica.

II Vrste parkirališta

Član 2

Javna parkirališta u smislu odredaba ove Odluke, su posebno izgrađeni objekti i javne površine određene za parkiranje vozila.

Javna parkirališta određuje Skupština Grada.

Javnim parkiralištima, u smislu odredbe ove Odluke ne smatraju se posebne površine za parkiranje vozila, koje pripadaju određenom objektu (preduzeću, ustanovi, taksi stajalištu i dr.).

Član 3

Javna parkirališta mogu biti: stalna, privremena i povremena.

Stalna parkirališta su javne garaže, posebno izgrađene javne površine namenjene za parkiranje vozila i saobraćajne površine koje su posebno određene i obeležene za parkiranje vozila.

Privremena parkirališta su privremeno uređene javne površine koje se, do privođenja nameni utvrđenoj urbanističkim planom, koriste za parkiranje vozila.

Povremena parkirališta su javne površine u neposrednoj blizini objekta u kojima se održavaju sportske, kulturne, umetničke, sajamske i druge priredbe i skupovi, za vreme njihovog trajanja.

Član 4

Javna parkirališta, s obzirom da li se vrši naplata naknade za korišćenje, mogu biti opšta i posebna.

Opšta parkirališta su javna parkirališta za čije korišćenje se ne vrši naplata naknade.

Posebna parkirališta su javna parkirališta za čije korišćenje se vrši naplata naknade.

Član 5

Na posebnim parkiralištima može da se vrši kontrola ulaska i izlaska.

Kontrola ulaska i izlaska vozila sa posebnog parkirališta vrši se postavljanjem rampe i izgradnjom ili postavljanjem objekta za naplatu.

Član 6

S obzirom na vrstu vozila javna parkirališta mogu da budu određena za parkiranje:

1. putničkih automobila,

2. autobusa,

3. teretnih motornih vozila i priključnih vozila,

4. motocikla, bicikla sa motorom i tricikla,

5. kamp prikolica i lakih prikolica.

Član 7

Posebnom odlukom Skupštine Grada određuju se javna parkirališta po vrstama, zonama, dozvoljenom vremenu parkiranja u tim zonama, način naplate naknade za korišćenje posebnih parkirališta, kao i drugo u skladu sa odredbama ove Odluke.

III Obeležavanje parkirališta

Član 8

Javna parkirališta obeležavaju se saobraćajnom signalizacijom u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja.

Posebna parkirališta pored obeležavanja iz stava 1. ovog člana moraju imati na vidnom mestu istaknuto obaveštenje koje sadrži: zonu, način naplate naknade za korišćenje, kao i vremensko ograničenje korišćenja parkirališta.

IV Obavljanje delatnosti parkirališta

Član 9

Za vršenje poslova iz člana 1. ove odluke Skupština Grada može osnovati javno komunalno preduzeće ili njihovo vršenje poveriti preduzeću ili preduzetniku koji za to ispunjava uslove, putem javnog konkursa (u daljem tekstu: preduzeće ili preduzetnik).

Član 10

Uslovi pod kojima se preduzeću ili preduzetniku može poveriti vršenje delatnosti upravljanja, korišćenja i održavanja parkirališta, odnosno obaveze preduzeća, način obavljanja delatnosti, uslovi, postupak raskida ugovora pre isteka vremena na koje je zaključen i druga pitanja, regulišu se posebnom odlukom Skupštine Grada.

Član 11

Ugovor iz člana 9. stav 2. ove Odluke sa preduzećem ili preduzetnikom zaključuje gradonačelnik.

Član 12

Obavljanje delatnosti upravljanja, korišćenja i održavanja parkirališta poverava se na vreme do 5 godina.

Preduzeću ili preduzetniku koji preuzima obavezu ulaganja sredstava u delatnost iz stava 1. ovog člana, u skladu sa planom investicionog ulaganja i ugovorom iz člana 11. ove Odluke, može se poveriti obavljanje delatnosti na period do 25 godina.

V Održavanje i korišćenje parkirališta

Član 13

Preduzeće ili preduzetnik je dužan da održava, uređuje, oprema, i obeležava javna parkirališta.

Sredstva za obavljanje poslova iz stava 1. ovog člana na posebnim parkiralištima obezbeđuju se iz sredstava naplate naknade za korišćenje tih parkirališta.

Član 14

Javna parkirališta mogu da se koriste za parkiranje vozila pravnih lica, fizičkih lica i preduzetnika (u daljem tekstu: korisnik).

Član 15

Gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja dužna je da na javnim parkiralištima odredi parking mesta za vozila invalidnih lica.

Parking mesta za invalidna lica mogu da koriste isključivo invalidi kojima su oštećeni ekstremiteti bitni za upravljanje vozilom, lica obolela od distrofije, paraplegije, kvadriplegije i cerebralne paralize, koja za kretanje koriste invalidska kolica, lica koja imaju oštećenje vida najmanje 90 %, ratni i mirnodopski vojni i civilni invalidi rata od I do IV grupe invalidnosti, kao i V i VI grupe invaliditeta koje imaju oštećenje donjih ekstremiteta i ostvaruju pravo na ortopedski dodatak ili ortopedsko pomagalo i lica na dijalizi.

Licima iz stava 2. ovog člana Gradska uprava nadležna za socijalnu zaštitu izdaje potvrdu o ispunjenosti uslova, na osnovu koje Gradska uprava za urbanizam, izgradnju i inspekcijske poslove izdaje nalepnicu, odnosno znak za označavanje vozila invalidnog ili obolelog lica, odnosno vozila člana zajedničkog domaćinstva.

Akt iz stava 3. ovog člana nadležna gradska uprava donosi na osnovu medicinske i druge dokumentacije.

Posebnim aktom Gradskog veća regulisaće se bliži uslovi za korišćenje parkirališta iz ovog člana.

Član 16

Javna parkirališta koja su određena za parkiranje prema vrsti vozila mogu se koristiti samo za tu vrstu vozila.

Javna parkirališta za teretna motorna vozila i autobuse, moraju biti opremljena sanitarnim čvorom i ograđena.

Član 17

Gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja može, izuzetno, odobriti rezervaciju parking mesta na opštim i posebnim parkiralištima državnim organima, organima Grada, javnim službama i drugim pravnim licima i preduzetnicima.

Uslove za parkiranje iz stava 1. ovog člana utvrđuje gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja, posebnim aktom.

Član 18

Na javnim parkiralištima zabranjeno je:

1. parkiranje vozila suprotno saobraćajnom znaku, horizontalnoj i vertikalnoj signalizaciji, kao i na drugi način ometanje korišćenja javnih parkirališta,

2. parkiranje neregistrovanog vozila,

3. ostavljanje neispravnog ili havarisanog vozila, odnosno priključnog vozila bez sopstvenog pogona, plovnih objekata, kao i drugih stvari i predmeta,

4. zauzimanje parking mesta putem ograđivanja ili ometanje parkiranja drugih vozila,

5. postavljanje ograde ili slične prepreke bez odobrenja gradske uprave nadležne za poslove saobraćaja,

6. pranje i popravka vozila i druge radnje koje dovode do prljanja i oštećenja javnog parkinga,

7. prodaja robe sa parkiranog vozila i

8. parkiranje vozila duže od vremena predviđenog za parkiranje.

Član 19

U slučajevima iz člana 18. komunalna inspekcija postupiće u skladu sa zakonom, odnosno odlukom kojom je regulisano uklanjanje predmeta i stvari ostavljenih na javnim površinama.

Troškovi pokušaja uklanjanja, odnosno uklanjanja vozila ili drugih stvari po nalogu komunalnog inspektora upotrebom specijalnog vozila naplaćuju se vozaču, odnosno vlasniku vozila, ako vozač nije identifikovan.

Cenovnik za troškove iz stava 2. ovog člana utvrđuje preduzeće ili preduzetnik, uz prethodnu saglasnost Gradskog veća.

Naplaćeni troškovi za pokušaj uklanjanja, odnosno uklanjanja vozila prihod su preduzeća ili preduzetnika.

VI Naplata parkiranja

Član 20

Za korišćenje posebnog parkirališta vozač, odnosno vlasnik vozila, ako vozač nije identifikovan, je dužan da plati odgovarajuću naknadu za određeno vreme korišćenja.

Visinu naknade iz stava 1. ovog člana određuje preduzeće ili preduzetnik, na osnovu cenovnika na koji prethodnu saglasnost daje Gradsko veće.

Za korišćenje opšteg parkirališta sa rezervacijom korisnik plaća lokalnu komunalnu taksu, u skladu sa posebnom odlukom.

Za korišćenje obeleženog parking mesta na javnim parkiralištima lica iz člana 15. stav 2. ove Odluke ne plaćaju naknadu.

Član 21

Korisnik javnog parkirališta je obavezan da:

1. plati korišćenje parking mesta prema vremenu zadržavanja na propisan način,

2. postupa u skladu sa dozvoljenim vremenom korišćenja parking mesta utvrđenim aktom iz člana 7. ove Odluke,

3. koristi parking mesto u skladu sa saobraćajnim znakom, horizontalnom i vertikalnom signalizacijom kojima je označeno parking mesto.

Član 22

Vozila hitne medicinske pomoći, policije, Vojske Srbije, vatrogasna i komunalna vozila, kad u toku interventnih akcija koriste posebna parkirališta, ne plaćaju naknadu za korišćenje.

Član 23

Pojedini korisnici (stanari, invalidi, korisnici poslovnih prostora) mogu javna parkirališta koristiti kao povlašćeni korisnici, pod uslovima i na način utvrđen aktom Gradskog veća.

Povlašćenim korisnicima iz stava 1. ovog člana preduzeće ili preduzetnik izdaje povlašćenu parking kartu, koja se može koristiti isključivo za vozilo za koje je ova karta izdata.

Povlašćena parking karta važi za određena parkirališta, navedena u parking karti, bez vremenskog ograničenja.

Povlašćeni korisnici iz stava 1. ovog člana, posebna parkirališta mogu da koriste samo po jednom osnovu.

Član 24

Kupovinom parking karte korisnik stiče pravo korišćenja parking mesta i prihvata propisane uslove za korišćenje posebnog parkirališta.

Korisnik posebnog parkirališta dužan je da istakne parking kartu sa unutrašnje strane prednjeg vetrobranskog stakla vozila ili plati parkiranje putem mobilnog telefona.

Preduzeće ili preduzetnik je dužno da u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove Odluke zaključi ugovor sa telekomunikacionim operaterom koji će pružati usluge plaćanja parkiranja putem mobilnog telefona.

Preduzeće ili preduzetnik nema obavezu čuvanja vozila i ne snosi odgovornost za oštećenje ili krađu vozila.

Član 25

Kontrolu parkiranja, odnosno ispravnost korišćenja posebnog parkirališta vrši ovlašćeni kontrolor preduzeća ili preduzetnika.

Kontrolor preduzeća ili preduzetnika ima službenu legitimaciju koju izdaje preduzeće ili preduzetnik i mora nositi službeno odelo.

Izgled legitimacije i službenog odela kontrolora utvrđuje preduzeće ili preduzetnik posebnim aktom.

Član 26

Korisnik koji postupa suprotno odredbama člana 20. i 23. ove Odluke dužan je da plati doplatnu parking kartu prema cenovniku preduzeća ili preduzetnika, koji se utvrđuje uz saglasnost Gradskog veća.

Nalog za plaćanje doplatne parking karte izdaje kontrolor i uručuje ga korisniku, a kada nije u mogućnosti da uruči nalog korisniku, pričvršćuje ga na vozilo.

Dostavljanje naloga za plaćanje doplatne karte na način iz stava 2. ovog člana smatra se urednim i docnije oštećenje ili uništenje naloga nema uticaj na valjanost dostavljanja i ne odlaže plaćanje doplatne parking karte.

Korisnik parkiranja dužan je da postupi po primljenom nalogu i plati doplatnu parking kartu u roku od osam dana od dana dostavljanja naloga za plaćanje.

Preduzeće ili preduzetnik pokreće postupak za prinudnu naplatu pred nadležnim sudom.

VII Nadzor

Član 27

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke i nad zakonitošću rada preduzeća ili preduzetnika obavlja gradska uprava nadležna za poslove komunalnih delatnosti.

Inspekcijski nadzor nad izvršenjem ove Odluke i drugih akata donetih na osnovu ove Odluke vrši komunalna inspekcija.

VIII Kaznene odredbe

Član 28

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ili preduzetnik ako:

1. na propisan način ne obeležava parkirališta (čl. 8. Odluke),

2. ne održava, ne uređuje, ne oprema i ne obeležava parkirališta (čl. 12. Odluke).

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 250,00 do 25.000,00 dinara odgovorno lice u preduzeću ili kod preduzetnika.

Član 29

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ili drugo pravno lice ako:

1. koristi javno parkiralište suprotno odredbama čl. 15. i 16. Odluke,

2. ne postupi u skladu sa odredbom člana 20. Odluke,

3. koristi povlašćenu parking kartu suprotno članu 21. stav 1. tačka 2. Odluke,

4. postupi suprotno odredbi člana 23. stav 2. i člana 17. Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu novčanom kaznom od 250,00 do 25.000,00 dinara.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 250,00 do 25.000,00 dinara.

IX Prelazne i završne odredbe

Član 30

Poslovi održavanja, uređenja, opremanja, obeležavanja i naplate na javnim parkiralištima, do donošenja Odluke o poveravanju ovih poslova, shodno članu 9. ove Odluke, poveravaju se JKP "Bioktoš" Užice.

Član 31

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o javnim parkiralištima ("Službeni list opštine Užice", broj 5/05).

Član 32

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".