ODLUKA

O LOKALNIM KOMUNALNIM TAKSAMA

("Sl. list grada Užica", br. 6/2009)

Član 1

Ovom Odlukom uvode se lokalne komunalne takse (u daljem tekstu: komunalne takse) koje plaćaju pravna i fizička lica za korišćenje prava, predmeta i usluga na teritoriji grada Užice i utvrđuje visina, olakšice, rokovi i način plaćanja.

Visina komunalne takse utvrđuje se taksenom tarifom koja je sastavni deo ove Odluke.

Član 2

Komunalne takse uvode se za:

1. Korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija, u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti.

2. Držanje sredstava za igru (zabavne igre).

3. Priređivanje muzičkog programa u ugostiteljskim objektima.

4. Korišćenje reklamnih panoa.

5. Korišćenje slobodnih površina za kampove, postavljanje šatora ili druge oblike privremenog korišćenja.

6. Isticanje firme na poslovnom prostoru.

7. Korišćenje vitrina radi izlaganja robe van poslovnih prostorija.

8. Držanje motornih, drumskih i priključnih vozila osim poljoprivrednih vozila i mašina.

9. Držanje kućnih i egzotičnih životinja.

10. Zauzeće javne površine građevinskim materijalom.

11. Držanje restorana i drugih ugostiteljskih i zabavnih objekata na vodi.

12. Isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju jedinici lokalne samouprave (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i slično)

13. Korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima.

Član 3

Obveznik komunalne takse je korisnik prava, predmeta i usluga za čije je korišćenje propisano plaćanje komunalne takse.

Član 4

Obaveza iz člana 1. ove odluke nastaje danom početka korišćenja prava, predmeta ili usluga za čije je korišćenje propisano plaćanje komunalne takse.

Član 5

Takse se ne plaćaju za korišćenje prava, predmeta i usluga od strane državnih organa i organizacija i organa i organizacija lokalne samouprave.

Član 6

Obveznici komunalne takse koja se naplaćuje u godišnjem iznosu dužni su da podnesu prijavu za utvrđivanje obaveze po osnovu komunalne takse nadležnom organu najkasnije do 15. marta u godini za koju se vrši utvrđivanje komunalne takse, odnosno u roku od 15 dana od dana korišćenja prava, predmeta i usluga za koje je uvedena komunalna taksa.

Obveznik komunalne takse dužan je da svaku nastalu promenu prijavi nadležnom organu u roku od 15 dana od dana nastanka promene.

U slučaju da obveznik ne podnese prijavu u navedenim rokovima nadležni organ će doneti rešenje na osnovu akta organa koji vrši upis u registar, kao i na osnovu podataka drugih nadležnih organa.

Prijave za 2009. godinu podnose se u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 7

Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 do 30.000,00 dinara kazniće se takseni obveznik fizičko lice koji u propisanom roku ne prijavi postojanje osnova za plaćanje takse i ne plati taksu.

Pravno lice - takseni obveznik kazniće se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 5.900,00 do 590.000,00 dinara ako ne prijavi postojanje osnova za plaćanje takse i ne plati taksu ili ne naplati taksu predviđenu taksenom tarifom ili ako u propisanom roku naplaćenu taksu ne uplati na račun budžeta grada.

Za prekršaj iz stava 2. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 300,00 dinara do 30.000,00 dinara.

Novčanom kaznom u visini od 3.000,00 dinara do 300.000,00 dinara kazniće se takseni obveznik - preduzetnik ako u propisanom roku ne prijavi postojanje osnova za plaćanje takse i ne plati taksu.

Član 8

Sastavi deo ove odluke je Taksena tarifa utvrđena za pojedina prava, predmete i usluge.

U pogledu načina utvrđivanja komunalne takse, obračunavanja, zastarelosti, naplate, rokova za plaćanje, obračuna kamate i ostalog, primenjuju se odredbe Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o porezu na dobit korporacija.

U svemu ostalom što nije posebno regulisano ovom Odlukom primenjuju se odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi.

Član 9

Naplata komunalne takse vršiće se preko Gradske uprave Užice.

Član 10

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vršiće komunalna inspekcija Gradske uprave za urbanizam, izgradnju i inspekcijske poslove grada Užica.

Član 11

Područja, odnosno zone grada utvrđene su Odlukom o kriterijumima i merilima za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje gradskog zemljišta ("Sl. list grada Užica", br 6/03).

Član 12

Taksa iz taksene tarife-tarifni broj 6. stav 1. tačke 4. i 6. ove Odluke neće se plaćati u 2009. godini.

Član 13

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o lokalnim komunalnim taksama ("Sl. list opštine Užice", br. 4/08)

Član 14

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".

TAKSENA TARIFA

Tarifni broj 1

Za korišćenje prostora na javnim površinama i ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti, od svakog celog ili započetog kvadratnog metra korišćenog prostora plaća se taksa u dnevnom iznosu:

1. Za kioske i druge privremene montažne objekte u dnevnom iznosu plaća se, i to:

- na području Ia zone

5,00 dinara

 

- na području I zone

4,00 dinara

 

- na području II zone

3,00 dinara

 

- na području III zone

2,00 dinara

 

2. Za pokretne tezge, stolove i sl, na kojima se vrši prodaja robe, plaća se dnevno, i to:

- na području Ia zone

45,00 dinara

 

- na području I zone

29,00 dinara

 

- na području II zone

22,00 dinara

 

- na području III zone

16,00 dinara

 

3. Za uređaje i konzervatore za sladoled, kremove, kokice i osvežavajuća bezalkoholna pića plaća se po aparatu dnevno, i to:

- na području Ia zone

102,00 dinara

 

- na području I zone

67,00 dinara

 

- na području II zone

54,00 dinara

 

- na području III zone

44,00 dinara

 

4. Za korišćenje trotoara i javnog prostora od strane ugostiteljskih preduzeća, samostalnih radnji i dr, plaća se za metar kvadratni dnevno, i to:

- na području Ia zone

13,00 dinara

 

- na području I zone

6,00 dinara

 

- na području II zone

4,00 dinara

 

- na području III zone

3,00 dinara

 

5. Za korišćenje javnih površina u komercijalne i druge svrhe taksa se plaća 132,00 dinara po m2 za prvi dan korišćenja, a za svaki naredni dan po 83,00 dinara.

6. Za korišćenje javne površine za iznajmljivanje dečjih automobila, motora, vozića i sl. taksa se plaća po vozilu, dnevno i to:

- dečji automobili i motori

17,00 dinara

 

- dečji vozići i sl.

50,00 dinara

 

7. Za korišćenje javne površine za prodaju cveća taksa se plaća dnevno po m2 u iznosu od 3,00 dinara.

8. Za delatnost koja se povremeno obavlja van sedišta radnje, na vašarima, proslavama i sl. plaća se taksa u iznosu od 182,00 dinara dnevno po m2.

9. Za priređivanje izložbi za zabavne parkove, cirkuse i druge objekte zabavnih radnji plaća se dnevno po m2 7,00 dinara.

10. Za korišćenje glavne ulice na potezu od RK "Progres" do raskrsnice D. Tucovića, N. Pašića, taksa se uvećava 100% od takse koja se plaća za Ia zonu.

11. Za korišćenje Trga taksa se uvećava 230% od takse koja se plaća za Ia zonu.

12. Za ostala naseljena mesta takse iz tačke 1, 2, 3 i 4. taksa iznosi 50% od takse koja se plaća za III zonu.

NAPOMENA:

1. Taksa po ovom tarifnom broju obračunava se i plaća prilikom dobijanja rešenja Gradske uprave za urbanizam, izgradnju i inspekcijske poslove, kojim je izdato odobrenje za korišćenje prostora na javnim površinama. Ako se rešenje izdaje na period od godinu dana, taksa se plaća kvartalno i to do 15-tog u mesecu u kome započinje kvartal.

2. Za korišćenje trotoara i javnog prostora od strane ugostiteljskih preduzeća, samostalnih radnji i dr, taksa se plaća mesečno, do 15-og u mesecu za prethodni mesec.

3. Za postavljanje kioska Udruženja invalidnih lica registrovanih za određene delatnosti u kojima delatnost obavljaju invalidna lica, plaća se taksa umanjena za 50% od propisane.

4. Taksu po ovom tarifnom broju ne plaćaju direktni i indirektni korisnici budžeta grada Užica, organizatori manifestacija kada je pokrovitelj Skupština grada Užica i javna preduzeća čiji je osnivač grad Užice, na javnim površinama koje su im poverene na upravljanje, korišćenje i održavanje.

5. Gradska uprava za poslove finansija, računovodstva i privredu dužna je da vodi evidenciju obveznika te takse sa podacima o zaduženju i naplati.

6. Komunalna taksa iz ovog tarifnog broja ne plaća se za korišćenje prostora na javnim površinama radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti.

Ako se pored štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti prodaje i neka druga roba, onda se taksa plaća u celokupnom propisanom iznosu iz ovog tarifnog broja.

7. Komunalnu taksu iz ovog tarifnog broja za povremeno korišćenje prostora na javnim površinama na pokretnim objektima za vreme održavanja vašara, izložbi i drugih tradicionalnih manifestacija, humanitarne, verske i druge registrovane neprofitne organizacije plaćaju u visini 20% od propisanog iznosa u tački 1. ovog tarifnog broja.

8. Taksa po ovom tarifnom broju plaća se na uplatni račun javnih prihoda broj 840-741531843-77 .

Tarifni broj 2

Za držanje aparata za zabavne igre (zabavne igre na računarima, simulatorima, video automatima, fliperima, bilijar, pikado i sl.) plaća se taksa po aparatu u iznosu po 50,00 dinara, dnevno.

NAPOMENA:

1. Obveznik takse iz ovog tarifnog broja je korisnik prostora (pravno lice ili preduzetnik-fizičko lice), koje drži - priređuje zabavne igre na osnovu akta nadležnog organa o registraciji delatnosti.

2. Takseni obveznik je dužan da prijavi držanje sredstava - aparata za zabavnu igru Gradskoj upravi za poslove finansija, računovodstva i privredu, koja vrši utvrđivanje obaveze po ovom tarifnom broju.

Prijava sadrži ime i prezime korisnika prostora, adresu, vrstu, marku, tip i serijski broj aparata i vreme držanja aparata. Prijava se podnosi u roku od 8 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, odnosno dana početka korišćenja aparata.

3. Taksa po ovom tarifnom broju plaća se u roku od 15 dana od dana prijema rešenja o utvrđivanju obaveze, na uplatni račun javnih prihoda broj 840-714572843-29.

Tarifni broj 3

Za priređivanje muzičkog programa u ugostiteljskim objektima angažovanjem muzičara i drugih lica, taksa se plaća u dnevnom iznosu od 1.450,00 dinara.

NAPOMENA:

1. Taksu iz ovog tarifnog broja plaća ugostiteljsko preduzeće odnosno samostalni ugostitelj, u čijem se ugostiteljskom objektu priređuje muzički program, srazmerno broju dana u kojima je priređen muzički program u toku meseca.

2. Takseni obveznik je dužan da prijavi priređivanje muzičkog programa Gradskoj upravi za poslove finansija, računovodstva i privredu koja vrši utvrđivanje, kontrolu i naplatu takse po ovom tarifnom broju.

3. Prijava sadrži: naziv firme i sedište taksenog obveznika, ime i prezime odgovornog lica, odnosno vlasnika ugostiteljskog objekta i broj dana u mesecu u kojima se priređuje muzički program.

4. Taksa po ovom tarifnom broju plaća se u roku od 15 dana od dana prijema rešenja o utvrđivanju obaveze, na uplatni račun javnih prihoda broj 840-714421843-39.

Tarifni broj 4

Za korišćenje reklamnih panoa taksa se plaća po svakom započetom m2 reklamne površine u dnevnom iznosu od 10,00 dinara.

NAPOMENA:

1. Taksu po ovom tarifnom broju naplaćuje JP "Direkcija za izgradnju" Užice srazmerno vremenu na koje je izdato odobrenje za korišćenje prostora na javnim površinama, koje je dužno da sredstva naplaćena od takse uplaćuje na uplatni račun javnih prihoda.

2. Taksa iz ovog tarifnog broja ne plaća se za oglase i reklame u humanitarne svrhe i u oblasti sporta i rekreacije.

3. Taksa po ovom tarifnom broju plaća se za svaki istaknuti reklamni pano.

4. Taksa po ovom tarifnom broju uplaćuje se na uplatni račun javnih prihoda broj 840-714431843-12.

Tarifni broj 5

Za korišćenje slobodne površine za kampove, postavljanje šatora ili druge oblike privremenog korišćenja plaća se za svaki kvadratni metar zauzete površine dnevno u iznosu od 15,00 dinara.

NAPOMENA:

1. Taksu iz ovog tarifnog broja plaća lice koje koristi prostor za kampovanje, odnosno postavljanje šatora. Naplatu takse vrši Gradska uprava za poslove finansija, računovodstva i privredu.

2. Plaćanja takse iz ovog tarifnog broja oslobađaju se članovi Udruženja ljubitelja reke Đetinje "Rajski otoci".

3. Taksa po ovom tarifnom broju uplaćuje se na uplatni račun javnih prihoda broj 840-741533843-91.

Tarifni broj 6

Za isticanje firme na poslovnom prostoru taksa se utvrđuje u godišnjem iznosu po zonama i to:

1. Za delatnost bankarstva, osiguranja imovine i lica, duvanske industrije, poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga i elektro privrede.

- u prvoj A zoni

450.000,00 dinara

- u prvoj zoni

286.000,00 dinara

- u drugoj zoni

214.500,00 dinara

- u trećoj zoni

143.000,00 dinara

- u četvrtoj zoni

114.400,00 dinara

- u petoj zoni

57.200,00 dinara

- u šestoj zoni

50.050,00 dinara

1a. Za delatnost trgovine naftom i derivatima nafte utvrđuje se taksa u godišnjem iznosu, i to:

- za svaku poslovnu jedinicu, koja se nalazi uz magistralni put u iznosu od 286.000,00 dinara;

- za ostale poslovne jedinice zavisno od zone u kojoj se nalaze, u iznosima koji su navedeni u tački 1.

2. Za delatnost priređivanja igara na sreću:

- u prvoj A zoni

220.000,00 dinara

- u prvoj zoni

176.000,00 dinara

- u drugoj zoni

110.000,00 dinara

- u trećoj zoni

88.000,00 dinara

- u četvrtoj zoni

77.000,00 dinara

- u petoj zoni

66.000,00 dinara

- u šestoj zoni

55.000,00 dinara

2a. Za menjačnice se utvrđuje taksa u godišnjem iznosu od 40.000,00 dinara, za svaku poslovnu jedinicu, bez obzira na zonu.

3. Pravna lica koja obavljaju delatnosti koje nisu navedene u tačkama 1, 1a, 2. i 2a ovog tarifnog broja, plaćaju taksu na godišnjem nivou, i to:

*za poslovni prostor do 10 m2:

- u prvoj A zoni

6.600,00 dinara

- u prvoj zoni

6.050,00 dinara

- u drugoj zoni

5.500,00 dinara

- u trećoj zoni

4.950,00 dinara

- u četvrtoj zoni

4.400,00 dinara

- u petoj zoni

3.850,00 dinara

- u šestoj zoni

3.300,00 dinara

 

 

*za poslovni prostor od 10-30 m2:

- u prvoj A zoni

8.580,00 dinara

- u prvoj zoni

7.870,00 dinara

- u drugoj zoni

7.150,00 dinara

- u trećoj zoni

6.435,00 dinara

- u četvrtoj zoni

5.720,00 dinara

- u petoj zoni

5.000,00 dinara

- u šestoj zoni.

4.300,00 dinara

 

 

*za poslovni prostor od 30-60 m2:

- u prvoj A zoni

9.900,00 dinara

- u prvoj zoni

9.075,00 dinara

- u drugoj zoni

8.250,00 dinara

- u trećoj zoni

7.425,00 dinara

- u četvrtoj zoni

6.600,00 dinara

- u petoj zoni

5.775,00 dinara

- u šestoj zoni

4.950,00 dinara

 

 

*za poslovni prostor od 60-150 m2:

- u prvoj A zoni

13.200,00 dinara

- u prvoj zoni

12.100,00 dinara

- u drugoj zoni

11.000,00 dinara

- u trećoj zoni

9.900,00 dinara

- u četvrtoj zoni

8.800,00 dinara

- u petoj zoni

7.700,00 dinara

- u šestoj zoni

6.600,00 dinara

 

 

*za poslovni prostor od 150-300 m2:

- u prvoj A zoni

16.500,00 dinara

- u prvoj zoni

15.125,00 dinara

- u drugoj zoni

13.750,00 dinara

- u trećoj zoni

12.375,00 dinara

- u četvrtoj zoni

11.000,0 dinara

- u petoj zoni

9.625,00 dinara

- u šestoj zoni

8.250,00 dinara

 

 

*za poslovni prostor od 300-1000 m2:

- u prvoj A zoni

19.800,00 dinara

- u prvoj zoni

18.150,00 dinara

- u drugoj zoni

15.500,00 dinara

- u trećoj zoni

14.850,00 dinara

- u četvrtoj zoni

13.200,00 dinara

- u petoj zoni

11.550,00 dinara

- u šestoj zoni

9.900,00 dinara

 

 

*za poslovni prostor od 1000-2000 m2:

- u prvoj A zoni

29.700,00 dinara

- u prvoj zoni

27.225,00 dinara

- u drugoj zoni

23.250,00 dinara

- u trećoj zoni

22.276,50 dinara

- u četvrtoj zoni

19.800,00 dinara

- u petoj zoni

17.325,00 dinara

- u šestoj zoni

14.850,00 dinara

 

 

*za poslovni prostor od 2000-3000 m2:

- u prvoj A zoni

44.550,00 dinara

- u prvoj zoni

40.837,50 dinara

- u drugoj zoni

34.875,00 dinara

- u trećoj zoni

33.414,75 dinara

- u četvrtoj zoni

29.700,00 dinara

- u petoj zoni

25.978,50 dinara

- u šestoj zoni

22.275,00 dinara.

*za poslovni prostor veći od 3000 m2, u iznosu od 145.000,00 dinara, bez obzira na zonu.

4. Radnje koje obavljaju delatnosti u oblasti trgovine, ugostiteljstva, zanatstva, saobraćaja, usluga, kao i drugi oblici organizovanja koji nemaju svojstvo pravnog lica po Zakonu o privrednim društvima plaćaju taksu u godišnjem iznosu i to:

- u prvoj A zoni

6.600,00 dinara

- u prvoj zoni

6.050,00 dinara

- u drugoj zoni

5.500,00 dinara

- u trećoj zoni

4.950,00 dinara

- u četvrtoj zoni

4.400,00 dinara

- u petoj zoni

3.850,00 dinara

- u šestoj zoni

3.300,00 dinara

5. Radnje koje obavljaju delatnost u oblasti zdravstva (ordinacije, apoteke, laboratorije i sl.) plaćaju taksu za svaku poslovnu jedinicu, na godišnjem nivou, u iznosu od 17.000,00 dinara.

6. Taksisti plaćaju taksu u godišnjem iznosu od 1.650,00 dinara po vozilu.

7. Advokati i lica koja obavljaju drugu profesionalnu delatnost (prevodioci, sudski tumači, sudski veštaci i dr.) plaćaju taksu u godišnjem iznosu i to:

- u prvoj A zoni

17.000,00

- u prvoj zoni

15.000,00

- u drugoj zoni

13.000,00

- u trećoj zoni

11.000,00

Plaćanja takse iz ovog tarifnog broja oslobađaju se zanatske radnje starih zanata i domaće radinosti u smislu člana 3. i 4. Pravilnika o određivanju poslova koji se smatraju umetničkim i starim zanatima odnosno poslovima domaće radinosti ("Sl. glasnik RS", broj 9/96).

Sva preduzeća čija je pretežna delatnost proizvodnja, plaćaju taksu utvrđenu ovim tarifnim brojem umanjenu za 20%.

NAPOMENA:

1. Taksa po ovom tarifnom broju plaća se za sedište, predstavništvo i svaku poslovnu jedinicu, odnosno za svaku istaknutu firmu.

Firma u smislu ove taksene tarife jeste svaki istaknuti naziv ili ime koji upućuje na to da pravno ili fizičko lice obavlja delatnost.

Ako se na jednom poslovnom objektu nalazi više istaknutih firmi istog obveznika, taksa se plaća samo za jednu firmu.

Ako se u jednom objektu nalazi više pravnih lica ili preduzetnika koji obavljaju određenu delatnost i imaju istaknutu firmu, taksa se obračunava i plaća za svaku istaknutu firmu.

2. Radnje koje obavljaju delatnost u oblasti zdravstva plaćaju taksu utvrđenu ovim tarifnim brojem umanjenu za 50%.

3. Advokati i lica koja obavljaju drugu profesionalnu delatnost plaćaju taksu utvrđenu ovim tarifnim brojem umanjenu za 50%.

4. Naplatu takse po ovom tarifnom broju vrši Gradska uprava za poslove finansija, računovodstva i privredu.

5. Taksa se plaća kvartalno i to do 15-tog u mesecu u kome započinje kvartal, na uplatni račun javnih prohoda broj 840-716111843-35.

Tarifni broj 7

Za korišćenje vitrine za izlaganje robe, van poslovne prostorije na javnoj površini u skladu sa Programom postavljanja privremenih objekata, plaća se taksa od svakog celog ili započetog kvadratnog metra izložbene površine u godišnjem iznosu od 4.200,00 dinara.

NAPOMENA:

1. Izložbenom površinom vitrine smatra se svaka površina vitrine koja je okrenuta prema ulici ili prolazu.

2. Taksu iz ovog tarifnog broja naplaćuje Gradska uprava za urbanizam, izgradnju i inspekcijske poslove grada Užica, prilikom izdavanja odobrenja za postavljanje vitrine.

3. Ako se rešenje izdaje za period od godinu dana taksa se plaća kvartalno i to do 15-tog u mesecu u kome započinje kvartal, na uplatni račun javnih prihoda broj 840-714573843-36.

Tarifni broj 8

Za držanje motornih, drumskih i priključnih vozila osim poljoprivrednih vozila i mašina plaća se taksa u godišnjem iznosu, i to:

1. Za teretna vozila

 

- nosivosti do 5 tona

1.640,00 dinara

- nosivosti od 5-10 tona

3.280,00 dinara

- nosiv. od 10-20 tona

4.370,00 dinara

- preko 20 tona

11.000,00 dinara

2. Za autobuse

5.180,00 dinara

3. Za priključna vozila

2.190,00 dinara

4. Za putničke automobile i kombi vozila, prema radnoj zapremini motora:

 

- do 1150 kubika

660,00 dinara

- od 1150-1300 kubika

1.094,00 dinara

- od 1300-1600 kubika

1.610,00 dinara

- od 1600-2000 kubika

2.200,00 dinara

- od 2000-3150 kubika

3.218,00 dinara

- preko 3150 kubika

4.956,00 dinara

5. Za motocikle, prema radnoj zapremini motora:

- do 250 kubika

506,00 dinara

- od 250-500 kubika

668,00 dinara

- preko 500 kubika

806,00 dinara

- mopedi

218,00 dinara

6. Vučna motorna vozila

4.374,00 dinara

7. Specijalna vozila

2.186,00 dinara

NAPOMENA:

1. Plaćanja takse iz ovog tarifnog broja oslobađaju se vatrogasna vozila, vozila MUP-a, sanitetska vozila, vozila za iznošenje smeća i pranje ulica.

2. Komunalna taksa iz ovog tarifnog broja ne plaća se za putnička i druga prevozna sredstva invalidnih i hendikepiranih lica sa 80 i više procenata invalidnosti, ako im vozilo služi za ličnu upotrebu.

3. Taksa iz ovog tarifnog broja u iznosu od 50% plaća se za vozila dobrovoljnih davalaca krvi i putnička taksi vozila.

4. Taksa iz ovog tarifnog broja plaća se prilikom registracije vozila, na uplatni račun javnih prihoda broj 840-714513843-04.

Tarifni broj 9

Za držanje kućnih i egzotičnih životinja u gradskom području plaća se komunalna taksa pojedinačno u godišnjem iznosu od 121,00 dinara.

NAPOMENA:

1. Taksu iz ovog tarifnog broja plaća vlasnik ili držalac životinje.

2. Taksu naplaćuje prilikom vakcinacije životinja protiv besnila odgovarajuća veterinarska ustanova i uplaćuje na račun javnih prihoda broj 840-714571843-22.

3. Taksa iz ovog tarifnog broja ne plaća se za pse koje koriste slepa lica kao vodiče.

Tarifni broj 10

1. Za zauzeće javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova, utvrđuje se komunalna taksa dnevno i to:

- pri izgradnji objekata dnevno po m2 zauzete površine

40,00 dinara.

2. Pri izvođenju radova na objektima koji iziskuju raskopavanje kolovoza i trotoara dnevno po m2 plaća se

50,00 din.

3. Pri zauzimanju javnih površina koje zahtevaju zabranu kretanja vozila i pešaka i parkiranja vozila dnevno po m2 plaća se

440,00 din.

4. Taksa iz tačke 1, 2. i 3. plaća se srazmerno vremenu korišćenja.

5. Taksa iz tačke 2. i 3. ovog tarifnog broja povećava se za 50% ukoliko se dozvoljeni rok za raskopavanje, odnosno zauzimanje javnih površina produžava za 15 dana, a ukoliko se rok produži više od 15 dana taksa se povećava za 100%.

6. Taksu iz tačke 1. ovog tarifnog broja plaća investitor objekta od dana početka gradnje do dana podnošenja pisanog zahteva za tehnički prijem objekta, odnosno do završetka gradnje.

7. Taksu iz tačke 2. i 3. plaća investitor, odnosno izvođač radova uz zahtev za odobrenje za raskopavanje odnosno zauzeće.

8. Taksa iz tačke 2. i 3. ovog tarifnog broja ne plaća se ako se raskopavanje, odnosno zauzeće javne površine vrši zbog rekonstrukcije kolovoza, trotoara ili druge javne saobraćajne površine.

9. Taksu iz tačke 2. i 3. ovog tarifnog broja u iznosu od 50% od predviđene tarife plaća izvođač radova ako se raskopavanje, odnosno zauzimanje javne saobraćajne površine vrši zbog izgradnje komunalne primarne infrastrukture.

10. Taksu iz tačaka od 1. do 3. ovog tarifnog broja naplaćuje Gradska uprava za urbanizam, izgradnju i inspekcijske poslove grada Užica prilikom izdavanja odobrenja za raskopavanje odnosno zauzeće javne površine.

11. Taksa po ovom tarifnom broju plaća se na uplatni račun javnih prihoda broj 840-741535843-08.

Tarifni broj 11

Za držanje restorana i drugih ugostiteljskih i zabavnih objekata na vodi plaća se taksa na godišnjem nivou, u iznosu od 550,00 dinara po m2.

Obveznik takse po ovom tarifnom broju je pravno lice i preduzetnik (fizičko lice) koje drži restoran i drugi ugostiteljski i zabavni objekat na vodi.

Gradska uprava za poslove finansija, računovodstva i privredu utvrđuje obavezu plaćanja komunalne takse po ovom tarifnom broju na osnovu rešenja koje donosi Gradska uprava za urbanizam, izgradnju i inspekcijske poslove grada Užica.

Taksa se plaća kvartalno i to do 15-tog u mesecu u kome započinje kvartal, na uplatni račun javnih prohoda broj 840-714576843-57.

Tarifni broj 12

Za isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju jedinici lokalne samouprave (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i slično), taksa se utvrđuje u dnevnom iznosu, po svakom započetom metru kvadratnom, za svaku istaknutu firmu i to:

- u prvoj A zoni

10,00 dinara

- u prvoj zoni

9,00 dinara

- u drugoj zoni

7,00 dinara

- u trećoj zoni

6,00 dinara

- u četvrtoj zoni

5,00 dinara

- u petoj zoni

4,00 dinara

- u šestoj zoni

2,00 dinara

Obveznik takse po ovom tarifnom broju je lice čija je firma (poslovno ime) ispisana na objektima i prostorima koji pripadaju jedinici lokalne samouprave (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i slično).

Gradska uprava za poslove finansija, računovodstva i privredu utvrđuje, naplaćuje i kontroliše obavezu po ovom tarifnom broju.

Taksa po ovom tarifnom broju uplaćuje se u roku od 15 dana od dana prijema rešenja o utvrđivanju obaveze, na uplatni račun javnih prihoda broj 840-716112843-42.

Tarifni broj 13

Komunalna taksa za korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima, plaća se po svakom započetom satu korišćenja prostora u iznosu od 10% od cene usluge parkiranja.

Naplatu takse iz ovog tarifnog broja vrši pravno ili fizičko lice kome je povereno održavanje i uređenje parking prostora, a koje je dužno da naplaćena sredstva uplati na uplatni račun javnih prihoda broj 840-741532843-84.