ODLUKA

O LOKALNIM KOMUNALNIM TAKSAMA

("Sl. list grada Čačka", br. 7/2009)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uvode se lokalne komunalne takse (u daljem tekstu: komunalne takse) za korišćenje prava, predmeta i usluga na teritoriji grada Čačka, u skladu sa zakonom i utvrđuju se obveznici, visina, olakšice, rokovi i način plaćanja lokalne komunalne takse.

Član 2

Obveznik lokalne komunalne takse jeste fizičko i pravno lice - korisnik prava, predmeta i usluga za čije korišćenje ovom Odlukom je propisano plaćanje takse.

Član 3

Taksena obaveza nastaje danom početka korišćenja prava, predmeta i usluga za čije je korišćenje ovom Odlukom propisano plaćanje lokalne komunalne takse.

Taksena obaveza traje dok traje korišćenje prava, predmeta i usluga.

Član 4

Lokalne komunalne takse ne plaćaju se za korišćenje prava, predmeta i usluga od strane državnih organa i organizacija, organa i organizacija lokalne samouprave i javnih službi koje se finansiraju iz budžeta grada i drugi korisnici prava, predmeta i usluga u skladu sa taksenom tarifom koja je sastavni deo ove Odluke.

II LOKALNE KOMUNALNE TAKSE

Član 5

Komunalne takse uvode se za:

1. Korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija, u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti.

2. Držanje sredstava za igru (zabavne igre).

3. Priređivanje muzičkog programa u ugostiteljskim objektima.

4. Korišćenje reklamnih panoa.

5. Korišćenje slobodnih površina za kampove, postavljanje šatora ili druge oblike privremenog korišćenja.

6. Isticanje firme na poslovnom prostoru.

7. Isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju jedinici lokalne samouprave (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i slično).

8. Korišćenje vitrina radi izlaganja robe van poslovnih prostorija.

9. Držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina.

10. Držanje kućnih i egzotičnih životinja na području naseljenog mesta grada Čačka.

11. Zauzeće javne površine građevinskim materijalom.

12. Držanje restorana i drugih ugostiteljskih i zabavnih objekata na vodi.

13. Korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima.

14. Korišćenje obale u poslovne i bilo koje druge svrhe.

15. Držanje i korišćenje plovnih postrojenja, plovnih naprava i drugih objekata na vodi.

16. Držanje i korišćenje motornih čamaca i splavova na vodi, osim čamaca koje koriste organizacije koje održavaju i obeležavaju plovne puteve.

Član 6

Firma, u smislu zakona, jeste svaki istaknuti naziv ili ime koje upućuje na to da pravno ili fizičko lice obavlja određenu delatnost.

Ako se na jednom poslovnom objektu nalazi više istaknutih firmi istog obveznika, taksa se plaća samo za jednu firmu.

Za svaku firmu istaknutu van poslovnog objekta plaća se taksa za svaku istaknutu firmu.

Član 7

Obveznici komunalne takse koja se naplaćuje u godišnjem iznosu dužni su da podnesu prijavu za utvrđivanje obaveze po osnovu komunalne takse nadležnom organu najkasnije do 15. marta u godini za koju se vrši utvrđivanje komunalne takse, odnosno u roku od 15 dana od dana korišćenja prava, predmeta i usluga za koje je uvedena komunalna taksa.

Obveznik komunalne takse dužan je da svaku nastalu promenu prijavi nadležnom organu u roku od 10 dana od dana nastanka promene.

U slučaju da obveznik ne podnese prijavu u navedenim rokovima nadležni organ će doneti rešenje na osnovu akta organa koji vrši upis u registar kao i na osnovu podataka drugih nadležnih organa.

Član 8

Sastavni deo ove Odluke je Taksena tarifa utvrđena za pojedina prava, predmete i usluge.

U pogledu načina utvrđivanja komunalne takse, obračunavanja, zastarelosti, naplate, rokova za plaćanje, obračuna kamate, visine novčanih kazni za zakonom propisane prekršaje i ostalog, primenjuju se odredbe Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o porezu na dobit preduzeća.

U svemu ostalom što nije posebno regulisano ovom Odlukom primenjuju se odredbe Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

Član 9

Naplata komunalne takse vršiće se preko Gradske uprave za lokalnu poresku administraciju.

Član 10

Lokalne komunalne takse utvrđuju se u različitoj visini zavisno od vrste delatnosti, površine i tehničko - upotrebnih karakteristika objekta i po delovima teritorije, odnosno u zonama u kojima se nalaze objekti, predmeti ili vrše usluge za koje se plaćaju takse.

Član 11

Lokalna komunalna taksa se plaća:

- prilikom izdavanja odobrenja za vršenje prava, korišćenje predmeta ili usluga za koje se plaća taksa,

- prilikom registracije predmeta,

- na osnovu rešenja nadležne Gradske uprave.

Član 12

Lokalni organi, javne službe i organizacije koje izdaju odobrenje za korišćenje predmeta, prava i usluga ili vode evidenciju o korišćenju predmeta, prava i usluga za koje se plaća lokalna komunalna taksa dužni su da po službenoj dužnosti, a najkasnije u roku od 8 dana dostave Gradskoj upravi za lokalnu poresku administraciju akte od značaja za utvrđivanje i naplatu lokalne komunalne takse.

Član 13

Kada se lokalna taksa utvrđuje u različitoj visini zavisno od zone u kojoj se nalaze objekti, predmeti ili vrše usluge za koje se plaća taksa, utvrđuju se sledeće zone:

I zona je obuhvaćena graničnom linijom koja se pruža Ulicom Kneza Miloša od "Kasine" do Ulice Cara Lazara, Ulica Cara Lazara do Ulice Dr Dragiše Mišovića, Ulica 9 Jugovića do železničke stanice, Železničkom ulicom do autobuske stanice, Lominom ulicom do raskrsnice sa Moravskom ulicom, Ljubićskom ulicom do Ulice Kralja Petra, Ulica Kralja Petra do Ulice Veselina Milikića (bivša Filipa Filipovića) i Ulica Veselina MilIkića do Pošte.

II zona obuhvata područje od granice 1. zone do granične linije koja se pruža Ulicom Nemanjinom od raskrsnice sa Ulicom Svetog Save do raskrsnice sa Ulicom Bulevar oslobođenja, Ulica Bulevar oslobođenja do kafane "Proleter", Ulica Sime Sarage od kafane "Proleter" do železničke pruge, železničkom prugom do bedema na desnoj obali Zapadne Morave, bedemom do Ulice Svetog Save i Ulica Svetog Save do raskrsnice sa Nemanjinom ulicom.

III zona obuhvata područje od granice 2. zone do granične linije koja se pruža: Ulica Vojvode Stepe od kafane "Belvi" do raskrsnice sa Ulicom Vladike Nikolaja Velimirovića, Ulica Vladike Nikolaja Velimirovića do izlaska na Ulicu Bulevar oslobodilaca Čačka ("kružni put"), Ulica Bulevar oslobodilaca Čačka do raskrsnice sa Ulicom Nikole Tesle, Ulica Nikole Tesle do raskrsnice sa Beogradskom ulicom (Veterinarska stanica), zatim prelazi preko Zapadne Morave do Ulice Aca Zatežića, Ulica Aca Zatežića do Ulice Strajina Lapčevića, zatim Ulicom Sredoja Macanovića i u pravoj liniji preseca krug preduzeća "Sloboda" do Ulice Đorđa Tomaševića, zatim Ulica Đorđa Tomaševića do rampe, dalje Ulica Slavka Krupeža do raskrsnice sa Ulicom Vidosava Kolakovića, Ulica Vidosava Kolakovića do Ulice Miladina Boškovića, zatim Ulica Miladina Boškovića do ulice Knićaninove, dalje u pravoj liniji od ulice Knićaninove prelazi na desnu obalu Zapadne Morave kod "Brane" kraj SRC "Mladost", pored stadiona "Borac" izlazi na Gradski bedem i gradskim bedemom do kafane "Belvi".

U treću zonu svrstavaju se i naseljena mesta Mrčajevci, Ovčar Banja i Gornja Trepča u granicama njihovih urbanističkih planova.

IV zona obuhvata ostalu teritoriju naseljenog mesta Čačak van granica 3. zone. Granice naseljenog mesta Čačak utvrđene su Odlukom o utvrđivanju granica grada Čačka ("Sl. list opštine Čačak", br. 6/90 i 11/94).

V zona obuhvata ostala naseljena mesta na teritoriji grada Čačka.

U primeni će se koristiti grafički prikaz i popis ulica svih područja za popis predmeta, prava ili usluga za koje se po ovoj Odluci plaća lokalna komunalna taksa.

Podatke iz prethodnog stava obezbediće JP za urbanizam, građevinsko zemljište i puteve "Gradac" Čačak.

Član 14

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj takseni obveznik - pravno lice:

1. ako ne podnese prijavu za utvrđivanje naknade u propisanom roku ili ako u prijavi navede netačne podatke,

2. ako raniji i novi korisnik ne obavesti Upravu o promeni vlasništva, odnosno korišćenja prostora, odnosno građevinskog zemljišta u propisanom roku,

3. ako ovlašćenom radniku Uprave ne omogući kontrolu podataka iz prijave na licu mesta ili utvrđivanje činjenica, podataka i okolnosti od značaja za visinu naknade.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 250,00 dinara do 25.000,00 dinara.

Novčanom kaznom u visini od 2.500,00 dinara do 25.000,00 dinara kazniće se takseni obveznik - preduzetnik ako učini prekršaje iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom od 250,00 dinara do 25.000,00 dinara kazniće se fizičko lice ako učini prekršaje iz stava 1. ovog člana.

Član 15

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o lokalnim komunalnim taksama ("Sl. list opštine Čačak", br. 5/2002, 8/2002 i 1/2005).

Član 16

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".

 

TAKSENA TARIFA

Tarifni broj 1

Za korišćenje prostora na javnim površinama i ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti, od svakog celog ili započetog kvadratnog metra korišćenog prostora, prema području - zoni na kome se javne površine nalaze i prema vrsti objekta, odnosno usluge, plaća se taksa u dnevnom iznosu, i to:

1. Za kioske i druge privremene montažne objekte u dnevnom iznosu plaća se, i to:

- na području I zone

10,00 dinara

- na području II zone

5,00 dinara

- na području III zone

3,00 dinara

NAPOMENA: Taksa za III zonu biće primenjena za korišćenje prostora na javnim površinama i u ostalim naseljenim mestima u gradu Čačku.

2. Za postavljanje tezge (pulta) za vanpijačnu prodaju, stolove i sl., na kojima se vrši prodaja robe, plaća se dnevno, i to:

- na području I zone

30,00 dinara

- ostale zone

25,00 dinara

3. Za uređaje i konzervatore za sladoled, kremove, kokice i osvežavajuća bezalkoholna pića plaća se po aparatu dnevno, i to:

- na području I zone

20,00 dinara

- na području II zone

15,00 dinara

- na području III zone

10,00 dinara

NAPOMENA: Taksa za III zonu biće primenjena za korišćenje prostora na javnim površinama i u ostalim naseljenim mestima u gradu Čačku.

4. Za korišćenje trotoara i javnog prostora od strane ugostiteljskih preduzeća, samostalnih radnji i dr, plaća se za metar kvadratni dnevno, i to:

- na području I zone

10,00 dinara

- na području II zone

9,00 dinara

- na području III zone

8,00 dinara

NAPOMENA: Taksa za III zonu biće primenjena za korišćenje prostora na javnim površinama i u ostalim naseljenim mestima u gradu Čačku.

5. Za korišćenje javnih površina u komercijalne i druge svrhe taksa se plaća 132,00 dinara po m2 za prvi dan korišćenja, a za svaki naredni dan po 83,00 dinara.

6. Za korišćenje javne površine za iznajmljivanje dečjih automobila, motora, vozića i sl. taksa se plaća po vozilu dnevno, i to:

- dečji automobili i motori

10,00 dinara

- dečji vozići i sl.

30,00 dinara

7. Za korišćenje javne površine za prodaju cveća taksa se plaća dnevno po m2 u iznosu od 5,00 dinara.

8. Za delatnost koja se povremeno obavlja van sedišta radnje, na vašarima, proslavama i sl. plaća se taksa u iznosu od 50,00 dinara dnevno po m2.

9. Za priređivanje izložbi za zabavne parkove, cirkuse i druge objekte zabavnih radnji plaća se dnevno, bez obzira na površinu, i to:

I zona

400,00 dinara

Ostale zone

180,00 dinara

NAPOMENA:

1. Taksa po ovom tarifnom broju obračunava se i plaća prilikom dobijanja rešenja Gradske uprave za urbanizam za koje je izdato odobrenje za korišćenje prostora na javnim površinama. Ako se rešenje izdaje na period duži od godinu dana, taksa se plaća po rešenju Gradske uprave za lokalnu poresku administraciju, mesečno i to do 15-tog u mesecu.

2. Za korišćenje trotoara i javnog prostora od strane ugostiteljskih preduzeća, samostalnih radnji i dr. taksa se plaća mesečno, do 15-og u mesecu za prethodni mesec.

3. Za postavljanje kioska Udruženja invalidnih lica registrovanih za određene delatnosti u kojima delatnost obavljaju invalidna lica, plaća se taksa umanjena za 50% od propisane.

4. Taksu po ovom tarifnom broju ne plaćaju direktni i indirektni korisnici budžeta grada Čačka, organizatori manifestacija kada je pokrovitelj Skupština grada Čačka i javna preduzeća čiji je osnivač grad Čačak, na javnim površinama koje su im poverene na upravljanje, korišćenje i održavanje.

5. Taksa iz ovog tarifnog broja ne plaća se za zauzimanje javne površine za potrebe humanitarnih i nevladinih organizacija.

6. Ako se pored štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti prodaje i neka druga roba, onda se taksa plaća u celokupnom propisanom iznosu iz ovog tarifnog broja.

7. Gradska uprava nadležna za izdavanje odobrenja za zauzimanje javne površine dužna je da zakonom određenoj Gradskoj upravi za naplatu javnih prihoda dostavi jedan primerak odobrenja za zauzimanje javne površine sa podacima:

- za pravna lica: poreski identifikacioni broj, matični broj pravnog lica i žiro račun, adresu sedišta pravnog lica;

- za fizička lica: poreski identifikacioni broj, matični broj, žiro račun, broj lične karte, adresu stanovanja i sedište radnje.

8. Taksa po ovom tarifnom broju plaća se na uplatni račun javnih prihoda broj 840-741531843-77.

Tarifni broj 2

Za držanje aparata za zabavne igre (zabavne igre na računarima, simulatorima, fliperima, bilijar, pikado i sl.) plaća se taksa dnevno, i to:

- po aparatu za zabavne igre (zabavne igre na računarima, simulatorima, fliperima, bilijar, pikado i sl.) - 20,00 dinara

- po aparatu za igre na sreću (sa jednostrukim i višestrukim ulogom) - 100,00 dinara.

NAPOMENA:

1. Obveznik takse iz ovog tarifnog broja je korisnik prostora (pravno lice ili preduzetnik - fizičko lice), koje drži - priređuje zabavne igre na osnovu zaduženja zakonom određenog organa za naplatu javnih prihoda.

2. Takseni obveznik je dužan da prijavi držanje sredstava - aparata za zabavnu igru Gradskoj upravi za lokalnu poresku administraciju, koja vrši utvrđivanje obaveze po ovom tarifnom broju.

Prijava sadrži ime i prezime korisnika prostora, adresu, vrstu, marku, tip i serijski broj aparata i vreme držanja aparata. Prijava se podnosi u roku od 8 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, odnosno dana početka korišćenja aparata.

3. Gradska uprava nadležna za izdavanje odobrenja za držanje sredstava za igru dužna je da dostavi jedan primerak odobrenja za držanje sredstava za igru organu za naplatu javnih prihoda - Gradska uprava za lokalnu poresku administraciju sa sledećim podacima:

- za pravna lica: poreski identifikacioni broj, matični broj pravnog lica i žiro račun, adresu sedišta pravnog lica;

- za fizička lica: poreski identifikacioni broj, matični broj, žiro račun, broj lične karte, adresu stanovanja i sedište radnje.

4. Taksa po ovom tarifnom broju plaća se mesečno do 15. u mesecu na račun javnih prihoda broj 840-714572843-29.

Tarifni broj 3

Za priređivanje muzičkog programa u ugostiteljskim objektima angažovanjem muzičara i drugih lica, taksa se plaća u dnevnom iznosu od 1.000,00 dinara.

NAPOMENA:

1. Taksu iz ovog tarifnog broja plaća ugostiteljsko preduzeće odnosno samostalni ugostitelj, u čijem se ugostiteljskom objektu priređuje muzički program, srazmerno broju dana u kojima je priređen muzički program u toku meseca.

2. Takseni obveznik je dužan da prijavi priređivanje muzičkog programa, Gradskoj upravi za lokalnu poresku administraciju koja vrši utvrđivanje, kontrolu i naplatu takse po ovom tarifnom broju.

3. Prijava sadrži: naziv firme i sedište taksenog obveznika, ime i prezime odgovornog lica, odnosno vlasnika ugostiteljskog objekta i broj dana u mesecu u kojima se priređuje muzički program.

4. Taksa po ovom tarifnom broju plaća se u roku od 15 dana od dana prijema rešenja o utvrđivanju obaveze, i to mesečno do 15. u mesecu za prethodni mesec, a na uplatni račun javnih prihoda broj 840-714421843-39.

Tarifni broj 4

Za korišćenje reklamnih panoa taksa se plaća po svakom započetom m2 reklamne površine u dnevnom iznosu od 10,00 dinara.

NAPOMENA:

1. Taksu po ovom tarifnom broju plaćaju vlasnici bilborda i drugih reklamnih panoa odnosno pravna i fizička lica koja ističu objave i oglase i postavljaju transparente.

2. Taksa iz ovog tarifnog broja ne plaća se za posmrtne objave i oglase, kao i za oglase i reklame u humanitarne svrhe i u oblasti sporta i rekreacije.

3. Organ nadležan za izdavanje odobrenja za postavljanje panoa, odnosno javna služba nadležna za zaključenje ugovora o korišćenju reklamnih panoa-bilborda, dužna je da dostavi jedan primerak odobrenja, odnosno ugovora organu za naplatu javnih prihoda sa sledećim podacima:

- za pravna lica: poreski identifikacioni broj, matični broj pravnog lica i žiro račun, adresu sedišta pravnog lica;

- za fizička lica: poreski identifikacioni broj, matični broj, žiro račun, broj lične karte, adresu stanovanja i sedište radnje.

4. Komunalna taksa po ovom tarifnom broju plaća se prilikom izdavanja odobrenja za zauzimanje prostora na javnim površinama, ako se odobrenje za postavljanje reklamnih panoa izdaje za vreme do 1 godine.

5. Ako se odobrenje za postavljanje i korišćenje reklamnih panoa odnosno bilborda izdaje za vremenski period duži od 1 godine, taksa se plaća na osnovu rešenja nadležnog organa Gradske uprave i to do 15. u mesecu za prethodni mesec.

6. Taksa po ovom tarifnom broju plaća se za svaki istaknuti reklamni pano.

7. Taksa po ovom tarifnom broju uplaćuje se na uplatni račun javnih prihoda broj 840-714431843-12.

Tarifni broj 5

Za korišćenje slobodne površine za kampove, postavljanje šatora ili druge oblike privremenog korišćenja plaća se za svaki kvadratni metar zauzete površine dnevno u iznosu od 10,00 dinara.

NAPOMENA:

1. Taksu iz ovog tarifnog broja plaća korisnik površine za postavljanje kampova, šatora i drugih sličnih objekata.

2. Taksu naplaćuju organizacije koje drže prostore za kampovanje.

3. Naplaćenu taksu pravna i fizička lica iz prethodne tačke dužna su da uplaćuju u roku od 2 dana po njenoj naplati na račun broj 840-741533843-91 koji se vodi kod nadležnog organa.

Tarifni broj 6

Za isticanje firme na poslovnom prostoru taksa se utvrđuje u godišnjem iznosu po zonama, i to:

I grupa

Delatnosti

- bankarstvo

- osiguranje imovine i lica

- trgovine naftom i derivatima nafte

- poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga

- elektroprivrede

- kazina, kockarnica i priređivanja igara na sreću

- noćni barovi

- u prvoj zoni

300.000,00 dinara

- u drugoj zoni

290.000,00 dinara

- u trećoj zoni

280.000,00 dinara

- u četvrtoj zoni

270.000,00 dinara

- van četvrte zone

250.000,00 dinara

II grupa

Za sve ostale delatnosti

- u prvoj zoni

50.000,00 dinara

- u drugoj zoni

45.000,00 dinara

- u trećoj zoni

40.000,00 dinara

- u četvrtoj zoni

35.000,00 dinara

- van četvrte zone

30.000,00 dinara

NAPOMENA:

1. Firmom se smatra svaki istaknuti naziv ili ime koje upućuje na to da pravno ili fizičko lice obavlja delatnost, bez obzira da li se obeležje nalazi sa ulice, u hodniku, dvorištu, na stepeništu, ulaznim vratima ili na ma kom drugom mestu zgrade, barake i dr. gde se nalazi poslovna prostorija u kojoj se osnovna delatnost ili zanimanje obavlja.

2. Obveznici takse iz ovog tarifnog broja su: preduzeća, poslovna udruženja, imaoci radnji i lica koja obavljaju samostalna zanimanja.

3. Ako obveznik ima više istaknutih firmi na istom objektu, taksa se plaća samo za jednu.

4. Taksa na firmu plaća se kako za sedište tako i za svaku poslovnu jedinicu pravnog lica na teritoriji grada Čačka.

5. Taksa za firmu umanjuje se:

Pravnim licima koja su prema Zakonu o računovodstvu razvrstana u:

Srednja pravna lica za 10%

Mala pravna lica za 30%

- Imaocima radnji, advokatima, poslovnim jedinicama, kao i imaocima radnji koji delatnost obavljaju u izdvojenim poslovnim prostorijama, taksa na firmu umanjuje se za 50%.

- Imaocima radnji koji delatnost obavljaju u objektu tipa kioska, taksa na firmu umanjuje se za 60%.

- Imaocima radnji koji poslovnu delatnost obavljaju na tezgama, taksa na firmu umanjuje se za 70%.

6. Taksene obaveze iz ovog tarifnog broja oslobođeni su državni organi, jedinice lokalne samouprave, javne službe čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave i čiji se materijalni troškovi finansiraju iz budžeta Grada, osnovne i srednje škole, ustanove socijalne zaštite, ustanove zdravstvene zaštite kao i druga pravna lica koja se finansiraju iz budžeta, preduzetnici koji obavljaju delatnost u oblasti starih zanata - krojači narodnih odela, užari, kazandžije, dimničari, lončarski, grnčarski, potkivački, oštrački, izrada frula, dvojnica, gusala i ostalih narodnih instrumenata, jorgandžijski, opančarski, bunardžijski, sarački, optičarski, kao i izrada predmeta koji imaju estetsko obeležje narodnog stvaralaštva i slično u smislu člana 3. i 4. Pravilnika o određivanju poslova koji se smatraju umetničkim i starim zanatima odnosno poslovima domaće radinosti ("Sl. glasnik RS", broj 9/96).

7. Taksa iz ovog tarifnog broja plaća se na osnovu zaduženja nadležnog organa Gradske uprave za lokalnu poresku administraciju grada Čačka, mesečno u visini 1/12 godišnjeg iznosa komunalne takse i to do 15. u mesecu.

8. Taksa za isticanje firme plaća se po prijavi obveznika komunalne takse.

9. Taksa se uplaćuje na račun 840-716111843-35, koji se vodi kod nadležnog organa.

Tarifni broj 7

Za isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora, putokaznih tabli i transparenata firme na objektima i prostorima koji pripadaju Gradu (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i sl.) utvrđuje se taksa u dnevnom iznosu, po svakom započetom metru kvadratnom, za svaku istaknutu firmu 10 dinara.

NAPOMENA:

1. Taksu iz ovog tarifnog broja plaća pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice čija se firma ističe i ispisuje van poslovnog prostora na objektima i prostorijama koji pripadaju gradu Čačku.

2. Taksa iz ovog tarifnog broja plaća se na osnovu zaduženja nadležnog organa gradske uprave grada Čačka, mesečno u visini 1/12 godišnjeg iznosa komunalne takse i to do 15. u mesecu.

3. Gradska uprava nadležna za izdavanje odobrenja i preduzeće kome je povereno staranje o lokalnim i nekategorisanim putevima i ulicama dužno je da jedan primerak odobrenja za isticanje firme van poslovnog prostora ili ugovora dostavi Gradskoj upravi za lokalnu poresku administraciju, koja naplaćuje i kontroliše obavezu po ovom tarifnom broju.

Nadležnom organu gradske uprave dostavlja se dokumentacija sa sledećim podacima:

- za pravna lica: poreski identifikacioni broj, matični broj pravnog lica i žiro račun, adresu sedišta pravnog lica;

- za fizička lica: poreski identifikacioni broj, matični broj, tekući račun, broj lične karte, adresu stanovanja i sedišta radnje.

4. Taksa se uplaćuje na račun 840-716112843-42 koji se vodi kod nadležnog organa.

Tarifni broj 8

Za korišćenje vitrine za izlaganje robe van poslovne prostorije na javnoj površini plaća se taksa od svakog celog ili započetog kvadratnog metra izložbene površine u godišnjem iznosu od 2.000,00 dinara.

NAPOMENA:

1. Izložbenom površinom vitrine smatra se svaka površina vitrine koja je okrenuta prema ulici ili prolazu. Ako je vitrina sa više strana okrenuta ulici taksa se plaća samo za jednu stranu i to onu koja je veća.

2. Taksu iz ovog tarifnog broja plaća lice koje drži vitrinu na osnovu rešenja nadležnog organa i to mesečno u visini od 1/12 godišnjeg iznosa takse i to do 15. u mesecu.

3. Gradska uprava nadležna za izdavanje odobrenja dužna je da jedan primerak odobrenja za korišćenje vitrina radi izlaganja robe van poslovnog prostora dostavi Zakonom određenom organu za naplatu javnih prihoda sa sledećim podacima:

- za pravna lica: poreski identifikacioni broj, matični broj pravnog lica i žiro račun, adresu sedišta pravnog lica;

- za fizička lica: poreski identifikacioni broj, matični broj, tekući račun, broj lične karte, adresu stanovanja i sedišta radnje.

4. Taksa se uplaćuje na račun 840-714573843-36 koji se vodi kod nadležnog organa.

Tarifni broj 9

Za držanje motornih, drumskih i priključnih vozila osim poljoprivrednih vozila i mašina plaća se taksa u godišnjem iznosu, i to:

1. Za drumska teretna vozila

 

- nosivosti do 3 tone

1.000,00 dinara

- nosivosti preko 3 - 8 tona

 

- na 3 tone

3.000,00 dinara

- na svaku tonu preko 3 do 8 tona

500,00 dinara

- nosiv. preko 8-10 tona

 

- na 8 tona

6.000,00 dinara

- na svaku tonu preko 8-10 tona

900,00 dinara

- preko 10 tona

 

- na 10 tona

8.000,00 dinara

- na svaku tonu preko 10 tona

1.000,00 dinara

2. Za autobuse i kombibus po registrovanom sedištu

70,00 dinara

3. Radna vozila bez obzira na nosivost i težinu za svako vozilo

3.000,00 dinara

4. Priključna vozila (teretne prikolice, poluprikolice i specijalne teretne prikolice namenjene za prevoz određenog tereta prema nosivosti)

 

Do 3 tone - za svaku tonu

500,00 dinara

Preko 3 do 8 tona

 

- na 3 tone

1.500,00 dinara

- za svaku tonu preko 3-8 tona

300,00 dinara

Preko 8 do 10 tona

 

- na 8 tona

3.000,00 dinara

- za svaku tonu preko 8 do 10 tona

450,00 dinara

Preko 10 tona

 

- na 10 tona

4.000,00 dinara

- na svaku tonu preko 10 tona

600,00 dinara

5. Putničke prikolice autobusa po svakom registrovanom sedištu

60,00 dinara

6. Radne prikolice za svaku prikolicu bez obzira na njenu masu

1.300,00 dinara

7. Za putničke automobile i kombi vozila, prema radnoj zapremini motora:

 

- do 900 kubika

520,00 dinara

- preko 900-1350 kubika

780,00 dinara

- preko 1350-1800 kubika

1.350,00 dinara

- preko 1800-2500 kubika

3.000,00 dinara

- preko 2500-3150 kubika

6.250,00 dinara

- preko 3150 kubika

8.750,00 dinara

NAPOMENA: Ako nosivost drumskog teretnog vozila i teretne prikolice ili poluprikolice nije izražena u celim tonama, naknada se plaća za nosivost do ½ tone u visini od 50% iznosa određenog za celu tonu, a za nosivost preko ½ tone do 1 tone u iznosu određenom za celu tonu.

8. Za motocikle, prema radnoj zapremini motora:

 

- do 125 kubika

200,00 dinara

- preko 125-250 kubika

300,00 dinara

- preko 250-500 kubika

500,00 dinara

- preko 500-1000 kubika

1.000,00 dinara

- preko 1000 kubika

2.500,00 dinara

9. Teretni motocikli na tri točka prema radnoj zapremini motora, pored naknade iz tačke 8. plaća se i naknada bez obzira na nosivost

200,00 dinara

10. Za specijalna vozila za prevoz određenih lica, za svako vozilo

500,00 dinara

11. Za svako priključno vozilo putničkih automobila (za odmor i kampovanje, teretno i dr.) čija najveća dozvoljena masa prelazi 750 kg

1.400,00 dinara

12. Za tegljače

 

- do 66 kw

1.800,00 dinara

- preko 66-96 kw

3.000,00 dinara

- preko 96-132 kw

3.750,00 dinara

- preko 132-177 kw

4.500,00 dinara

- preko 177 kw

6.000,00 dinara

NAPOMENA:

1. Taksa za držanje motornih vozila umanjuje se 2% za svaku godinu starosti vozila s tim što ukupno umanjenje ne može da pređe 50% od propisane visine.

2. Takse iz ovog tarifnog broja oslobađaju se vatrogasna vozila, vozila MUP-a, sanitetska vozila, vozila za iznošenje smeća i pranje ulica.

3. Taksu iz ovog tarifnog broja ne plaćaju vojni i civilni invalidi rata i invalidi rada sa 80 ili više procenata telesnog oštećenja ili kod kojih postoji telesno oštećenje koje ima za posledicu nesposobnost donjih ekstremiteta od 60 ili više procenata, ako im služe za ličnu upotrebu.

4. Taksa iz ovog tarifnog broja u iznosu od 50% plaća se za vozila dobrovoljnih davalaca krvi i putnička taksi vozila.

5. Taksa iz ovog tarifnog broja plaća se prilikom registracije vozila, na uplatni račun javnih prihoda broj 840-714513843-04.

Tarifni broj 10

Za držanje kućnih i egzotičnih životinja u gradskom području plaća se komunalna taksa pojedinačno u godišnjem iznosu od 200,00 dinara.

NAPOMENA:

1. Taksu iz ovog tarifnog broja plaća vlasnik ili držalac životinje.

2. Taksu naplaćuje prilikom vakcinacije životinja protiv besnila odgovarajuća veterinarska ustanova i uplaćuje na račun javnih prihoda broj 840-714571843-22.

3. Taksa iz ovog tarifnog broja ne plaća se za pse koje koriste slepa lica kao vodiče.

Tarifni broj 11

Za zauzeće javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova, utvrđuje se komunalna taksa dnevno i to:

1. pri izgradnji objekata dnevno po m2 zauzete površine

40,00 dinara

2. pri izvođenju radova na objektima koji iziskuju raskopavanje kolovoza i trotoara dnevno po m2 plaća se

50,00 dinara

3. pri zauzimanju javnih površina koje zahtevaju zabranu kretanja vozila i pešaka i parkiranja vozila dnevno po m2 plaća se

440,00 dinara

NAPOMENA:

1. Taksa iz tačke 1, 2. i 3. plaća se srazmerno vremenu korišćenja.

2. Taksa iz tačke 2. i 3. ovog tarifnog broja povećava se za 50% ukoliko se dozvoljeni rok za raskopavanje, odnosno zauzimanje javnih površina produžava za 15 dana, a ukoliko se rok produži više od 15 dana taksa se povećava za 100%.

3. Taksu iz tačke 1. ovog tarifnog broja plaća investitor objekta od dana početka gradnje do dana podnošenja pismenog zahteva za tehnički prijem objekta, odnosno do završetka gradnje.

4. Taksu iz tačke 2. i 3. plaća investitor, odnosno izvođač radova uz zahtev za odobrenje za raskopavanje odnosno zauzeće.

5. Taksa iz tačke 2. i 3. ovog tarifnog broja ne plaća se ako se raskopavanje, odnosno zauzeće javne površine vrši zbog rekonstrukcije kolovoza, trotoara ili druge javne saobraćajne površine.

6. Od plaćanja takse iz ovog tarifnog broja oslobađaju se investitori koji grade građevinske objekte za potrebe prosvete, socijalne i zdravstvene zaštite, društvene brige o deci, kulture i fizičke kulture.

7. Taksu iz tačke 2. i 3. ovog tarifnog broja u iznosu od 50 % od predviđene tarife plaća izvođač radova ako se raskopavanje, odnosno zauzimanje javne saobraćajne površine vrši zbog izgradnje komunalne primarne infrastrukture.

8. Taksu iz tačaka od 1. do 3. ovog tarifnog broja naplaćuje Gradska uprava za inspekcijski nadzor grada Čačka prilikom izdavanja odobrenja za raskopavanje odnosno zauzeće javne površine.

9. Taksa po ovom tarifnom broju plaća se na uplatni račun javnih prihoda broj 840-741535843-57.

Tarifni broj 12

Za držanje restorana i drugih ugostiteljskih i zabavnih objekata na vodi plaća se taksa na godišnjem nivou u iznosu od 550,00 dinara po m2.

NAPOMENA:

1. Obveznik takse po ovom tarifnom broju je pravno lice i preduzetnik (fizičko lice) koje drži restoran i drugi ugostiteljski i zabavni objekat na vodi.

2. Gradska uprava za lokalnu poresku administraciju grada Čačka utvrđuje obavezu plaćanja komunalne takse po ovom tarifnom broju na osnovu rešenja koje donosi Gradska uprava za urbanizam grada Čačka.

3. Evidenciju obveznika komunalne takse iz ovog tarifnog broja vodi Turistička organizacija grada Čačka.

4. Taksa se plaća mesečno u visini 1/12 godišnjeg iznosa takse i to do 15. u mesecu, na uplatni račun javnih prihoda broj 840-714576843-57.

Tarifni broj 13

Komunalna taksa za korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima, plaća se po svakom započetom satu korišćenja prostora u iznosu od 3 dinara za prvu zonu, 2 dinara za drugu zonu i 1 dinar za treću zonu.

NAPOMENA:

1. Taksu iz ovog tarifnog broja ne plaćaju vojni i civilni invalidi rata i invalidi rada sa 80 ili više procenata telesnog oštećenja ili kod kojih postoji telesno oštećenje koje ima za posledicu nesposobnost donjih ekstremiteta od 60 ili više procenata, ako im služe za ličnu upotrebu.

2. Takse iz ovog tarifnog broja oslobađaju se vatrogasna vozila, vozila MUP-a, sanitetska vozila, vozila za iznošenje smeća i pranje ulica, vozila vojske i vozila državnih organa i lokalne samouprave.

3. Naplatu takse iz ovog tarifnog broja vrši pravno ili fizičko lice kome je povereno održavanje i uređenje parking prostora, a koje je dužno da naplaćena sredstva uplati na uplatni račun javnih prihoda broj 840-741532843-84, sledećeg dana od dana naplate parkiranja.

Tarifni broj 14

Komunalna taksa za korišćenje jezerske i rečne obale u poslovne ili bilo koje druge svrhe, plaća se u dnevnom iznosu po metru dužnom obale, i to:

- za korišćenje obale u poslovne svrhe

10,00 dinara

- za korišćenje obale u druge svrhe

2,00 dinara

NAPOMENA:

1. Pod zauzećem obale u smislu ovog tarifnog broja podrazumeva se pojas zemljišta neposredno uz korito reke širine 50 metara.

2. Taksu iz ovog tarifnog broja ne plaćaju fizička i pravna lica koja obalu koriste za obavljanje poljoprivredne delatnosti.

3. Taksa iz ovog tarifnog broja plaća se na osnovu zaduženja određenog organa za naplatu javnih prihoda i to do 15. u mesecu za prethodni mesec.

4. Organ nadležan za izdavanje odobrenja za korišćenje jezerske i rečne obale u poslovne svrhe dužan je da dostavi jedan primerak odobrenja, zakonom određenom organu za naplatu javnih prihoda sa sledećim podacima:

- za pravna lica: poreski identifikacioni broj, matični broj pravnog lica i žiro račun, adresu sedišta pravnog lica;

- za fizička lica: poreski identifikacioni broj, matični broj, žiro račun, broj lične karte, adresu stanovanja i sedište radnje.

5. Taksa iz ovog tarifnog broja uplaćuje se na račun 840-71541843-50, koji se vodi kod nadležnog organa.

Tarifni broj 15

Komunalna taksa za držanje i korišćenje plovnih postrojenja (dokovi, pontonske kuće i slično) i plovnih naprava i drugih objekata na vodi, utvrđuje se u godišnjem iznosu od 1.200,00 dinara.

NAPOMENA:

1. Komunalnu taksu iz ovog tarifnog broja plaćaju svi vlasnici plovnih postrojenja i plovnih naprava bez obzira da li je izvršena godišnja registracija ili ne.

2. Taksu iz ovog tarifnog broja plaća lice koje drži plovno postrojenje odnosno plovnu napravu i to mesečno u iznosu od 1/12 godišnjeg iznosa takse do 15. u mesecu.

3. Taksu iz ovog tarifnog broja ne plaćaju crkve i manastiri.

4. Organ odnosno organizacija nadležna za izdavanje odobrenja za držanje i korišćenje plovnih postrojenja, plovnih naprava i drugih objekata na vodi dužna je da primerak odobrenja dostavi zakonom određenom organu za naplatu javnih prihoda sa sledećim podacima:

- za pravna lica: poreski identifikacioni broj, matični broj pravnog lica i žiro račun, adresu sedišta pravnog lica;

- za fizička lica: poreski identifikacioni broj, matični broj, žiro račun, broj lične karte, adresu stanovanja i sedište radnje.

5. Taksa iz ovog tarifnog broja uplaćuje se na račun 840-714574843-43, koji se vodi kod nadležnog organa.

Tarifni broj 16

Komunalna taksa za držanje i korišćenje motornih čamaca i splavova na vodi, osim čamaca koje koriste organizacije koje održavaju i obeležavaju plovne puteve, utvrđuje se u godišnjem iznosu od 1.200,00 dinara.

NAPOMENA:

1. Evidenciju o obveznicima vodi Turistička organizacija Čačka.

2. Taksu iz ovog tarifnog broja plaća vlasnik ili korisnik motornog čamca mesečno u visini 1/12 godišnjeg iznosa i to do 15. u mesecu nadležnom organu za naplatu javnih prihoda.

3. Taksu iz ovog tarifnog broja ne plaćaju organizacije koje motorne čamce ili druga plovila koriste u svrhu obeležavanja i održavanja plovnih puteva.

4. Taksa iz ovog tarifnog broja uplaćuje se na račun 840-714575843-50, koji se vodi kod nadležnog organa.