ODLUKA

O OBRAZOVANJU BUDŽETSKOG FONDA ZA REŠAVANJE PROBLEMA PROUZROKOVANIH NEGATIVNIM EFEKTIMA SVETSKE EKONOMSKE KRIZE

("Sl. glasnik RS", br. 37/2009)

1. Obrazuje se Budžetski fond za rešavanje problema prouzrokovanih negativnim efektima svetske ekonomske krize (u daljem tekstu: Budžetski fond), kao evidencioni konto u okviru glavne knjige trezora, i to kao indirektni korisnik budžetskih sredstava u okviru Razdela 12 - Ministarstvo finansija, Glava 12.10 - Budžetski fond za rešavanje problema prouzrokovanih negativnim efektima svetske ekonomske krize, funkcija 160 - Opšte javne usluge koje nisu klasifikovane na drugom mestu, izvor finansiranja 04 - Sopstveni prihodi budžetskih korisnika.

2. Budžetski fond obrazuje se u cilju rešavanja problema prouzrokovanih negativnim efektima svetske ekonomske krize i u cilju sprovođenja Zakona o privremenom smanjenju plata, odnosno zarada, neto naknada i drugih primanja u državnoj administraciji i javnom sektoru ("Službeni glasnik RS", broj 31/09 - u daljem tekstu: Zakon).

3. Sredstva za rad Budžetskog fonda obezbeđuju se iz sredstava od privremenog smanjenja plata, odnosno zarada, neto naknada i drugih primanja lica iz člana 1. Zakona.

4. Sredstva Budžetskog fonda namenjena su za subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama, subvencije privatnim preduzećima, transfere ostalim nivoima vlasti, dotacije organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja, naknade za socijalnu zaštitu iz budžeta i nabavku domaće nefinansijske imovine i koristiće se prema posebnom aktu Vlade.

5. Uplata sredstava iz tačke 3. ove odluke, vršiće se na uplatni račun broj 840-745124843-08 - Sredstva od privremenog smanjenja plata, odnosno zarada, neto naknada i drugih primanja u državnoj administraciji i javnom sektoru.

6. Budžetski fond se osniva za period od 1. juna 2009. godine do 31. januara 2010. godine.

7. Budžetskim fondom upravlja Ministarstvo finansija, koje po ukidanju Budžetskog fonda preuzima njegova prava i obaveze.

8. Stručne i administrativno-tehničke poslove za Budžetski fond obavljaće Ministarstvo finansija.

9. O realizaciji ove odluke staraće se Ministarstvo finansija.

10. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".