OKVIRNA MERILA

ZA ODREĐIVANJE POTREBNOG BROJA SUDIJA U VIŠEM PREKRŠAJNOM SUDU I PREKRŠAJNIM SUDOVIMA

("Sl. glasnik RS", br. 37/2009)

Član 1

Okvirna merila koja se utvrđuju ovim aktom osnov su za određivanje broja sudija u prekršajnim sudovima i Višem prekršajnom sudu, prema njihovoj nadležnosti koja je utvrđena odredbama čl. 118-120. i članom 245. Zakona o prekršajima.

Član 2

Potreban broj sudija određuje se prema prosečnom prilivu predmeta u poslednje dve godine i okvirnom broju rešenih predmeta.

Član 3

Okvirni broj rešenih predmeta po sudiji u toku meseca određuje se na sledeći način:

1. Prekršajni sudovi

Broj sudija za prekršaje u prekršajnim sudovima utvrđuje se tako da sudija treba da reši 110 predmeta u toku jednog meseca u redovnom postupku.

Rešenim predmetom smatra se jedan meritorno rešen predmet ili tri predmeta pravne pomoći.

2. Viši prekršajni sud

Broj sudija za prekršaje u Višem prekršajnom sudu utvrđuje se tako da sudija treba da reši 90 drugostepenih predmeta u toku jednog meseca.

Član 4

Okvirni broj rešenih predmeta za predsednika suda u toku meseca u prekršajnim sudovima u kojima ima manje od 5 sudija iznosi 85% od broja predmeta utvrđenog merilima:

- u sudovima u kojima ima od 5-10 sudija broj rešenih predmeta u toku meseca iznosi 80% od broja predmeta utvrđenog merilima;

- u sudovima u kojima ima od 10-20 sudija broj rešenih predmeta u toku meseca iznosi 60% od broja predmeta utvrđenog merilima;

- u sudovima u kojima ima od 20-35 sudija broj rešenih predmeta u toku meseca iznosi 50% od broja predmeta utvrđenog merilima, a u ostalim prekršajnim sudovima i Višem prekršajnom sudu predsednik nije vezan merilima.

Za zamenika prekršajnog suda okvirni broj rešenih predmeta u toku meseca iznosi 90% od broja predmeta utvrđenog merilima.

Za zamenika odeljenja prekršajnog suda okvirni broj rešenih predmeta u toku meseca iznosi:

- u odeljenju sa jednim sudijom okvirni broj rešenih predmeta u toku meseca iznosi 90% od broja predmeta utvrđenog merilima;

- u odeljenju sa 2-4 sudije okvirni broj rešenih predmeta u toku meseca iznosi 80% od broja predmeta utvrđenog merilima.

Član 5

Ova merila stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".