PRAVILNIK

O NAČINU KORIŠĆENJA SLUŽBENIH VOZILA ORGANA GRADA

("Sl. list grada Kruševca", br. 3/2009)

 

I - OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom uređuju se uslovi i način korišćenja službenih vozila, prioriteta, planiranja i održavanja službenih automobila, vođenja evidencije o korišćenju i kontroli.

Član 2

Službena vozila u smislu ovog Pravilnika jesu putnički automobili i kombi vozilo.

Član 3

Službena vozila mogu se koristiti za obavljanje poslova i zadataka iz delokruga organa Grada.

Član 4

Službena vozila koriste se za službene potrebe na teritoriji grada Kruševca, a van teritorije grada Kruševca, ako to potrebe posla zahtevaju, odnosno ako se na taj način doprinosi bržem, ekonomičnijem i racionalnijem obavljanju poslova iz delokruga organa Grada.

Službena vozila mogu se izuzetno koristiti za službeno putovanje u inostranstvo, na osnovu akta organa nadležnog za odobrenje službenog putovanja u inostranstvo.

Član 5

Organi Grada i Gradska uprava dužni su da se staraju o namenskom, racionalnom i ekonomičnom korišćenju službenih vozila.

II - USLOVI KORIŠĆENJA SLUŽBENIH VOZILA

Član 6

Pravo na stalnu upotrebu službenog vozila sa vozačem imaju Gradonačelnik i Predsednik Skupštine grada.

Pravo na upotrebu službenog vozila imaju i izabrana, imenovana i postavljena lica u organima Grada.

Lica iz prethodnog stava mogu koristiti službena vozila na osnovu zahteva koji se dostavlja šefu Odseka za poslove protokola i informisanja.

O pravu na korišćenje novčanih bonova za nabavku tečnog goriva radi dolaska i povratka od mesta stanovanja do radnog mesta, a na zahtev izabranih, imenovanih i postavljenih lica, odlučuje predsedavajući Gradskog veća.

Član 7

Javna preduzeća i ustanove čiji je osnivač Grad, u obavezi su da na zahtev šefa Odseka za poslove protokola i informisanje Gradske uprave, upućenog 24 sata pre korišćenje vozila, stave službeno vozilo na raspolaganje organima Grada. Ukoliko potrebe posla zahtevaju, službeno vozilo se mora staviti na raspolaganje i pre roka od 24 sata.

Ustanove čiji je osnivač Grad mogu koristiti službena vozila organa Grada, uz pismeni zahtev koji se dostavlja šefu Odseka za poslove protokola i informisanja Gradske uprave u roku od minimum 2 radna dana.

III - NAČIN KORIŠĆENJA SLUŽBENIH VOZILA

Član 8

Službenim vozilom upravlja vozač Gradske uprave.

Službenim vozilom može upravljati i drugo lice u radnom odnosu u organima Grada, koje ima odgovarajuću vozačku dozvolu, ako potrebe službe to zahtevaju.

Svaki vozač odgovara za zaduženo službeno vozilo.

Član 9

Gradsko veće utvrđuje kategoriju službenih vozila koja se raspoređuju na stalnu upotrebu za lica iz čl. 6 ovog Pravilnika.

Član 10

Na osnovu zahteva za upotrebu službenog vozila za lica iz čl. 6, stav 2. ovog Pravilnika, šef Odseka za poslove protokola i informisanja, utvrđuje prioritet i po tom prioritetu raspoređuje službena vozila i pravi raspored njihovog korišćenja.

Član 11

Sva službena vozila Gradske uprave se koriste na osnovu plana dnevnog korišćenja, uz popunjen i overen putni nalog, koji služi kao dokument da određeni vozač može koristiti vozilo u javnom saobraćaju, radi obavljanja radnih zadataka.

Član 12

Dužnost svakog vozača koji upravlja vozilom je da pre svake upotrebe, uz prisustvo automehaničara Gradske uprave, proveri tehničku ispravnost vozila.

Član 13

Vozač službenog vozila je u obavezi da po izvršenom radnom zadatku vozilo vrati na mesto određeno za parkiranje službenih vozila i preda ključeve vozila ovlašćenom licu Gradske uprave.

Izuzetno, ukoliko potreba posla zahteva u skladu sa uslovima propisanim posebnim aktom koji donosi Načelnik Gradske uprave, vozač službenog vozila nije u obavezi da službeno vozilo vrati na mesto određeno za parkiranje službenih vozila istog dana.

III a NAČIN IZDAVANJA PUTNIH NALOGA

Član 14

Putne naloge za službena vozila izdaje koordinator Grupe za zajedničko-tehničke poslove.

Član 15

Putni nalozi se izdaju svakog radnog i neradnog dana, kada se vozilo koristi. Zahtev licu za izdavanje putnog naloga dostavlja se u toku dana za naredni dan, a za vanredne zadatke najmanje 1 sat pre upotrebe vozila.

Član 16

Putni nalozi moraju biti uredno overeni i popunjeni sa svim osnovnim podacima o vozilu i vozaču koji duži to vozilo.

Putni nalog se radi u 2 primerka, od kojih se original na kraju radnog dana ili završenog korišćenja vozila, predaje koordinatoru Grupe, a kopija ostaje u knjizi putnih naloga.

Član 17

Putni nalog mora biti overen od strane:

- koordinatora Grupe za zajedničko-tehničke poslove,

- odgovornog lica za tehničku ispravnost vozila (automehaničara) i

- vozača koji prima vozilo na upotrebu.

Ukoliko vozilom u toku dana upravljaju više vozača, vozač koji je pre prvog korišćenja primio vozilo, dužan je da vrati na kraju radnog dana ili na kraju korišćenja vozilo i njegovu dokumentaciju (nalog i ključeve). U slučaju nastale materijalne štete, odgovornost snosi vozač koji je prouzrokovao.

Za neblagovremeno evidentiranje nastale materijalne štete na vozilu, odgovorni su automehaničar i vozači koji vrše primopredaju vozila u toku dana.

Član 18

Vozač je dužan, da pre i posle upotrebe službenog vozila, upiše tražene podatke u određene rubrike putnog naloga i obračuna pređenu kilometražu.

Član 19

Koordinator Grupe za zajedničko-tehničke poslove vrši kontrolu putnih naloga, utroška goriva, pređene kilometraže potpisuje ista, kontroliše nenamensko korišćenje službenog vozila, nepridržavanje propisa o bezbednosti saobraćaja, nepažljivog korišćenja i rukovanja opremom što bi izazvalo materijalnu štetu Gradskoj upravi i o ustanovljenim primedbama pismeno obaveštava načelnika Gradske uprave, radi preduzimanja odgovarajućih mera.

Svako službeno vozilo ima posebnu knjigu putnih naloga u kojoj se čuvaju putni nalozi za određeni mesec (godinu), a čuvaju se kod koordinatora Grupe za zajedničko-tehničke poslove.

III b NAČIN KORIŠĆENJA NOVČANIH BONOVA ZA NABAVKU TEČNIH GORIVA

Član 20

Novčane bonove za nabavku tečnih goriva za vozila Gradske uprave obezbeđuje i izdaje koordinator Grupe za zajedničko tehničke poslove i referent voznog parka. Na osnovu izdatog putnog naloga vozač vozila zadužuje službene bonove i dužan je da nabavljenu količinu goriva na benzinskoj pumpi pravda putem računa nakon svakog obavljenog putovanja.

Pravdanje utroška bonova za gorivo vrši se kod referenta voznog parka.

IV - NAČIN PREUZIMANJA VOZILA NA KORIŠĆENJE I PREDAJA ISTIH PO POVRATKU SA PUTA

Član 21

Odgovorni automehaničar je dužan da izvrši tehničku kontrolu ispravnosti na vozilu, pa ukoliko je vozilo ispravno, overi putni nalog.

Vozač je dužan da pre puta pregleda (uz prisustvo automehaničara) da li je vozilo opremljeno potrebnom opremom i alatom.

Automehaničari su dužni da izvrše periodični pregled vozila (najmanje 1 mesečno), a po pravilima struke.

Član 22

Na svim službenim vozilima, osim na vozilima koja voze profesionalni vozači, mora stajati natpis GRADSKA UPRAVA GRADA KRUŠEVCA i naziv Odseka koji koristi to vozilo.

Član 23

Vozila Gradske uprave, za vreme korišćenja u javnom saobraćaju, moraju biti čista.

O čistoći i održavanju brine se vozač ili lice kome je vozilo dato na upotrebu.

Član 24

Evidencija o korišćenju službenih vozila i njihovog održavanja vrši se putem određenih podataka za svako vozilo i to:

- rokovi za registraciju,

- rokovi za periodične preglede,

- podatke o popravkama i zameni delova van garaže Gradske uprave (ovlašćeni servisi),

- podatke o popravkama u garaži Gradske uprave,

- podatke o utrošku goriva u toku meseca i godine,

- podatke o gumama,

- podatke o havarijama.

Koordinator Grupe za zajedničo-tehničke poslove je dužan da na osnovu evidencije iz stava 1. ovog člana, jednom mesečno sačini izveštaj o korišćenju službenih vozila.

Izveštaj sadrži podatke o korisnicima, broju pređenih kilometara, utrošku goriva, iznosu naknade kao i druge podatke.

Izveštaj iz stava 2. ovog člana dostavlja se načelniku Gradske uprave i Gradskom veću.

Član 25

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja a objavljuje se u "Službenom listu grada Kruševca".