ODLUKA

O AUTO-TAKSI PREVOZU

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 3/2009)

 

1. OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom bliže se uređuje obavljanje auto-taksi prevoza putnika na teritoriji grada Požarevca.

Član 2

Auto-taksi prevoz putnika (u daljem tekstu: taksi prevoz) je vid javnog prevoza putnika i stvari na teritoriji grada Požarevca.

Taksi prevoz je vid vanlinijskog prevoza za koji putnik utvrđuje relaciju i za to plaća iznos koji pokaže taksimetar.

Taksi prevoz se obavlja vozilom koje je namenjeno i pogodno za taksi prevoz, ako ispunjava uslove propisane zakonom i ovom odlukom.

Član 3

Taksi prevoz mogu obavljati preduzetnici i pravna lica registrovana za obavljanje ove vrste delatnosti (u daljem tekstu: prevoznik), u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

Član 4

Taksi vozač je fizičko lice koje obavlja taksi prevoz, kao preduzetnik ili kao zaposleni kod pravnog lica, u smislu zakona i odredaba ove odluke.

Član 5

U okviru godišnjeg i višegodišnjeg planiranja potreba u javnom prevozu putnika i stvari na teritoriji grada Požarevca, planiraju se potrebe za taksi prevozom i donosi program potreba za taksi prevozom (u daljem tekstu: program), u skladu sa zakonom.

Program iz stava 1. ovog člana donosi se u skladu sa saobraćajno-tehničkim uslovima kojima se definiše optimalno organizovanje taksi prevoza.

Saobraćajno-tehnički uslovi iz stava 2. ovog člana definišu se u tekućoj za narednu godinu, a na osnovu karakteristika prevoznih zahteva - vožnji koje obavljaju stručne organizacije.

Gradonačelnik grada Požarevca (u daljem tekstu: gradonačelnik) donosi program iz stava 1. ovog člana, koji sadrži broj taksi vozila, čijim radom se zadovoljavaju potrebe za ovom vrstom prevoza.

Predlog programa iz stava 1. ovog člana priprema organ nadležan za tehničko regulisanje saobraćaja Gradske uprave grada Požarevca (u daljem tekstu: organ nadležan za tehničko regulisanje saobraćaja), u saradnji sa ovlašćenim predstavnicima taksi vozača.

Član 6

Pravno lice i fizičko lice mogu početi sa radom, odnosno obavljati taksi prevoz, pod uslovom da pored zakonom utvrđenih uslova ispune i uslove utvrđene ovom odlukom.

Akt o ispunjavanju uslova iz ove odluke u smislu stava 1. ovog člana daje organ nadležan za tehničko regulisanje saobraćaja.

2. USLOVI ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA

A) Preduzetnik

Član 7

Fizičko lice može obavljati taksi prevoz kao preduzetnik, ako pored opštih uslova utvrđenih zakonom, ispunjava i uslove utvrđene ovom odlukom i to:

1. da je vlasnik putničkog automobila za obavljanje taksi-prevoza putnika (u daljem tekstu: taksi-vozilo), ili korisnik vozila po ugovoru o lizingu.

2. da ima vozačku dozvolu "B" kategorije najmanje 5 godina;

3. da ima uverenje o položenom ispitu iz poznavanja grada Požarevca i o poznavanju propisa koji regulišu taksi-prevoz.

4. da je zdravstveno sposoban (dokazuje se lekarskim uverenjem, sa rokom važenja do 3 godine);

5. da mu pravosnažnom sudskom odlukom nije zabranjeno obavljanje određene delatnosti, odnosno da mu pravosnažnim rešenjem o prekršaju nije izrečena zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom, dok traju pravne posledice osude, odnosno mere;

6. da nije u radnom odnosu ili da nije osnivač druge radnje ili preduzeća (dokazuje potvrdom izdatom od strane nadležne službe tržišta rada i overenom fotokopijom radne knjižice), i da nije ostvario pravo na penziju;

7. da motorno vozilo koje poseduje u pogledu namene i pogodnosti ispunjava uslove iz člana 9. ove odluke.

Za obavljanje delatnosti taksi prevoza u statusu zaposlenog kod pravnog lica registrovanog za obavljanje ove vrste delatnosti u skladu sa zakonom i ovom odlukom, fizičko lice mora da ispuni uslove iz stava 1. ovog člana, osim uslova pod tač. 1. i 7. i da ima zaključen ugovor o radu sa poslodavcem.

Uslovi iz stava 1. tačka 4. i 5. ovog člana dokazuju se uverenjem ne starijim od šest meseci.

Organ za tehničko regulisanje saobraćaja izdaće uput za utvrđivanje ispunjenosti uslova motornog vozila za taksi prevoz fizičkom licu koje ispuni uslove iz stava 1. tačka 1-7. ovog člana.

Ispit iz tačke 3. stav 1. ovog člana polaže se pred komisijom koju formira Gradsko veće grada Požarevca, a po programu koji Gradsko veće grada Požarevca usvaja na predlog Komisije za unapređenje saobraćaja na teritoriji grada Požarevca.

B) Pravno lice

Član 8

Za obavljanje taksi prevoza pravno lice mora pored uslova propisanih zakonom, da ispuni i sledeće:

1. da je registrovano za obavljanje delatnosti taksi prevoza u skladu sa zakonom i ovom odlukom;

2. da ima sedište na teritoriji grada Požarevca;

3. da taksi vozač zaposlen u pravnom licu ispunjava uslove propisane članom 7. stav 2. ove odluke;

4. da ima najmanje jedno motorno vozilo u vlasništvu ili po osnovu ugovora o lizingu;

5. da motorno vozilo koje poseduje u pogledu namene i pogodnosti za taksi prevoz ispunjava uslove iz člana 9. ove odluke.

Organ za tehničko regulisanje saobraćaja izdaće uput za ispitivanje pogodnosti vozila za taksi prevoz pravnom licu koje ispuni uslove iz stava 1. tačke 1-5. ovog člana.

3. TAKSI VOZILO

Član 9

Motorno vozilo je namenjeno i pogodno za obavljanje taksi prevoza ako ispunjava sledeće uslove:

1. da je fabrički proizvedeno putničko vozilo koje ima najviše pet sedišta, računajući i sedište vozača i najmanje četvoro vrata i da ima četvorotaktni motor;

2. da je vozilo proizvedeno minimalno u skladu sa uslovima propisanim normom "EURO-3" motora u pogledu emisije izduvnih gasova (dokazuje se uverenjem nadležne institucije), osim vozila domaće proizvodnje koja nisu starija od 7 godina;

3. da je tehnički ispravno u skladu sa propisima;

4. da je registrovano kod nadležnog organa u Požarevcu, osim u slučaju ugovora o lizingu;

5. da je ugrađen taksimetar, tehnički ispravan, baždaren, plombiran i tako postavljen u taksi-vozilu, da je iznos utvrđen radom taksimetra vidljiv putniku;

6. da je opremljeno instalacijom za osvetljenje krovne oznake;

7. da ima na vidnom mestu istaknut identifikacioni karton i važeći cenovnik usluga;

8. da je uredno obojeno i da se održava u čistom stanju (estetski izgled);

9. da ima ispravan suvi protivpožarni aparat sa važećim rokom upotrebe;

10. da na krovu vozila ima jednu taksi-tablu, koja je sa obe strane istog izgleda, opremljenu uređajem za osvetljenje, ispisanim nazivom "TAXI".

Član 10

Gradska uprava grada Požarevca - Odeljenje za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine - saobraćajna inspekcija (u daljem tekstu: Saobraćajna inspekcija) proverava ispunjenost uslova za taksi vozilo propisanih zakonom i članom 9. ove odluke, o čemu sačinjava zapisnik i donosi rešenje i karton estetskog pregleda vozila i obavlja pregled taksi-vozila jednom godišnje o čemu vodi evidenciju.

Prevoznik je dužan da jednom godišnje izvrši redovan pregled taksi vozila kod saobraćajne inspekcije, a najkasnije do isteka važenja kartona estetskog pregleda na osnovu čega donosi rešenje sa rokom važenja od jedne godine.

Prilikom pregleda saobraćajna inspekcija proverava da li taksi-vozilo ispunjava uslove propisane članom 9. ove odluke i tehničku ispravnost vozila, o čemu izdaje rešenje.

Tehničku ispravnost vozila prevoznik dokazuje overenom saobraćajno-tehničkom dokumentacijom, kao i overenim kartonom o šestomesečnom pregledu vozila.

Preduzetnik obavlja taksi prevoz samo sa jednim prijavljenim vozilom za koje mu je dodeljena evidenciona nalepnica i izdata taksi-dozvola.

Taksi-vozilo preduzetnik ne može da izdaje u zakup, niti da pozajmljuje drugom prevozniku za obavljanje taksi prevoza.

Utvrđivanje ispunjenosti uslova motornog vozila za taksi prevoz vrši saobraćajna inspekcija na osnovu uverenja izdatog od nadležne institucije i uputa izdatog od strane organa za tehničko regulisanje saobraćaja.

4. SAGLASNOST O ISPUNJENOSTI USLOVA ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA

Član 11

Zahtev za izdavanje akta iz stava 2. člana 6. ove odluke, sa potrebnim dokazima, pravno i fizičko lice podnose organu za tehničko regulisanje saobraćaja.

Zahtev za izdavanje akta iz stava 2. člana 6. ove odluke za zaposleno lice podnosi poslodavac.

Organ za tehničko regulisanje saobraćaja izdaće saglasnost ili odbiti zahtev za obavljanje delatnosti taksi prevoza u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva.

Organ za tehničko regulisanje saobraćaja, na osnovu rešenja Agencije za privredne registre o upisu preduzetnika ili pravnog lica za obavljanje delatnosti taksi prevoza i akta iz stava 2. člana 6. ove odluke, izdaje isprave i oznake, o kojima vodi poseban registar.

5. TAKSI ISPRAVE I OZNAKE

A) Isprave taksi vozača

Član 12

Prevoznik, na osnovu rešenja o upisu radnje odnosno preduzeća u registar radnji ili preduzeća, pribavlja taksi dozvolu i identifikacionu nalepnicu.

Identifikacionu nalepnicu i taksi dozvolu izdaje organ za tehničko regulisanje saobraćaja.

Taksi dozvola je isprava koju taksi vozač nosi sa sobom prilikom obavljanja delatnosti i koju je dužan da pokaže na zahtev ovlašćenog lica i sadrži:

- ime preduzetnika,

- redni broj,

- jedinstveni matični broj taksi vozača,

- adresu sedišta radnje i prebivališta,

- registarsku oznaku, marku i tip taksi vozila,

- fotografiju.

Identifikacioni karton je isprava koja služi da podaci o taksi vozaču budu na uvidu putniku prilikom vožnje, a nalazi se na sredini gornjeg dela instrument table i sadrži:

- poslovno ime pravnog lica ili preduzetnika,

- redni broj,

- ime i prezime taksi vozača,

- status taksi vozača (preduzetnik ili zaposleni),

- jedinstveni matični broj taksi vozača i

- fotografiju.

Pravno lice i preduzetnik su dužni da izrade identifikacioni karton i postave ga na odgovarajuće mesto u vozilu.

Karton estetskog pregleda koji se overava jedanput godišnje i služi kao dokaz da vozilo ispunjava uslove za obavljanje taksi prevoza propisane članom 9. ove odluke i sadrži sledeće podatke:

- poslovno ime pravnog lica ili preduzetnika,

- registarsku oznaku, marku i tip taksi vozila,

- godinu proizvodnje taksi vozila,

- broj saobraćajne dozvole,

- broj motora i broj šasije vozila, i

- datum važenja.

Član 13

Taksi dozvola za pravno lice sastoji se iz dva dela i čine je taksi dozvola za taksi vozilo i dopunska taksi dozvola za zaposlenog kod pravnog lica (taksi vozač).

Taksi dozvola za taksi vozilo pravnog lica sadrži sledeće podatke:

- poslovno ime pravnog lica,

- redni broj,

- adresu sedišta radnje,

- matični broj radnje,

- registarsku oznaku, marku i tip taksi vozila.

Dopunska taksi dozvola za zaposlenog kod pravnog lica (taksi vozač) sadrži sledeće podatke:

- ime i prezime taksi vozača,

- JMBG taksi vozača,

- naziv pravnog lica kod koga je zaposlen,

- fotografiju.

Pravno lice koje obavlja delatnost auto-taksi prevoza je obavezno da od organa za tehničko regulisanje saobraćaja Gradske uprave grada Požarevca pribavi taksi dozvolu i identifikacionu nalepnicu za svako vozilo koje koristi za auto-taksi prevoz, a za svakog zaposlenog (taksi vozača), dopunsku taksi dozvolu iz člana 13. ove odluke.

B) Isprave i oznake za vozilo kojim se obavlja taksi prevoz

Identifikaciona nalepnica je oznaka koja se postavlja na taksi tabli i postavlja je i skida ovlašćeno lice Gradske uprave grada Požarevca.

Identifikaciona nalepnica sadrži:

- transparentni hologram - osnovni grb grada,

- Natpis "Grad Požarevac",

- identifikacioni broj.

Preduzetnici i pravna lica mogu na zadnjim vratima motornog vozila kojim se obavlja taksi prevoz ispisati natpis sa poslovnim imenom i brojem telefona.

Krovna oznaka "TAXI" služi za identifikaciju vozila i sadrži:

- natpis TAXI,

- broj krovne oznake i

- osnovni grb grada Požarevca (identifikaciona nalepnica).

Član 14

Pravno lice i taksi vozač su pored zakonom propisanih obaveza dužni:

- da sve izmene podataka koje sadrži taksi dozvola i druge isprave u smislu ove odluke prijave organu za tehničko regulisanje saobraćaja u roku od tri dana od dana nastupanja izmene;

- da sve izmene u vezi motornog vozila prijave organu za tehničko regulisanje saobraćaja u roku od tri dana od dana nastupanja izmene;

- da se na vozilu kojim obavljaju taksi prevoz nalazi krovna oznaka, "TAXI" i identifikaciona nalepnica, a u vozilu identifikacioni karton i cenovnik;

- da u roku od tri dana od dana podnošenja zahteva za brisanje iz registra Agencije za privredne registre organu za tehničko regulisanje saobraćaja vrate taksi dozvolu, karton estetskog pregleda i identifikacionu nalepnicu;

- da u roku od tri dana od dana podnošenja zahteva Agenciji za privredne registre o privremenom prekidu obavljanja delatnosti taksi prevoza, organu za tehničko regulisanje saobraćaja vrate taksi dozvolu, karton estetskog pregleda i identifikacionu nalepnicu;

- da u roku od tri dana po pravosnažnosti rešenja o brisanju iz registra donetom po sili zakona, organu za tehničko regulisanje saobraćaja vrati taksi dozvolu, karton estetskog pregleda i identifikacionu nalepnicu;

- da jednom godišnje izvrše estetski pregled vozila, najkasnije danom isteka važnosti rešenja o estetskom pregledu vozila, u skladu sa odredbama ove odluke.

6. PRESTANAK OBAVLJANJA TAKSI PREVOZA

A) Uslovi za privremeni prekid obavljanja taksi prevoza

Član 15

Taksi vozač može privremeno prekinuti obavljanje taksi prevoza zbog:

- popravke vozila kojim obavlja taksi prevoz u trajanju do 6 meseci,

- pritvora ili izdržavanja kazne zatvora do šest meseci, kao i za vreme trajanja mere bezbednosti, odnosno zaštitne mere zabrane upravljanja motornim vozilom do šest meseci, i

- u drugim slučajevima u skladu sa zakonom.

Prijavu o privremenom prekidu organu za tehničko regulisanje saobraćaja za zaposlenog vozača podnosi poslodavac.

B) Uslovi za prestanak obavljanja taksi prevoza

Član 16

Preduzetniku prestaje važnost akta iz stava 2. člana 6. ove odluke, kojim je data saglasnost o ispunjenosti uslova za obavljanje taksi prevoza u slučaju:

1. odjave,

2. ako prestanu da postoje uslovi iz člana 7. i 9. ove odluke, i

3. u drugim slučajevima propisanim zakonom.

Pravnom licu prestaje važnost akta iz stava 2. člana 6. ove odluke, kojim je data saglasnost o ispunjenosti uslova za obavljanje taksi prevoza u slučaju:

1. nastupanja okolnosti koje su u suprotnosti sa članom 8. i 9. odluke i

2. u drugim slučajevima propisanim zakonom.

Akt iz st. 1. i 2. ovog člana organ za tehničko regulisanje saobraćaja dostavlja Agenciji za registraciju privrednih subjekata.

7. TAKSI STAJALIŠTE

Član 17

Taksi stajalište je određeno i uređeno mesto na javnoj saobraćajnoj površini, na kome taksi vozila pristaju, čekaju i primaju putnike.

Taksi stajališta se obeležavaju horizontalnom i vertikalnom saobraćajnom signalizacijom.

Horizontalnom signalizacijom žute boje obeležava se prostor za stajanje taksi vozila, u okviru taksi stajališta, upisuje se natpis TAXI žutom bojom.

Na početku stajališta postavlja se vertikalni saobraćajni znak za označavanje taksi stajališta.

Član 18

Na taksi stajalištu vozila se parkiraju prema redosledu dolaska.

Na taksi stajalištu mogu se parkirati samo vozila koja su obeležena u skladu sa ovom odlukom.

Taksi vozila se parkiraju na stajalištu samo u okviru obeleženih mesta i na način kako je definisano horizontalnom i vertikalnom saobraćajnom signalizacijom.

Za vreme stajanja vozila na taksi stajalištu vozač je dužan da ostane pored vozila ili u vozilu.

Član 19

Lokaciju stajališta na javnim saobraćajnim površinama određuje i o njihovom održavanju stara se organ Gradske uprave nadležna za poslove saobraćaja, a preko JP Direkcija za izgradnju grada Požarevca, u saradnji sa ovlašćenim predstavnicima taksi vozača.

8. TAKSI PREVOZ

Član 20

Taksi vozač može taksi-prevoz da započne sa stajališta, na radio i telefonski poziv iz dispičerskog centra, ili na zaustavljanje korisnika usluga.

Taksi vozač je obavezan da taksi prevoz započne po ulasku putnika u vozilo.

Taksi vozač je obavezan da prihvati vožnju na traženoj relaciji, osim u slučaju predviđenim članom 28. ove odluke.

Član 21

Taksi vozač je obavezan da po ulasku putnika u vozilo uključi taksimetar.

Za vreme prevoza putnika svetlo na krovnoj oznaci u delu koji sadrži naziv TAXI mora biti isključeno, a u delu na kojem je označen broj mora ostati uključeno.

Član 22

Taksi vozač je obavezan da taksi prevoz obavi putem koji putnik odredi odnosno najkraćim putem do mesta opredeljenja putnika.

Član 23

Taksi vozač je obavezan da primi u vozilo svakog putnika u granicama raspoloživih sedišta, kao i lični prtljag putnika u granicama veličine i nosivosti prostora za prtljag.

Pod ličnim prtljagom putnika podrazumevaju se putne torbe i koferi.

Taksi vozač je obavezan da se za vreme obavljanja taksi prevoza prema putnicima ophodi sa pažnjom i predusretljivo.

Član 24

Taksi vozač ne može da postavlja taksi-vozilo na trotoaru, pešačku ili biciklističku stazu, kolovoz i uređenu zelenu površinu.

Na autobuskim stajalištima, i na udaljenosti manjoj od 15 m ispred i iza obeleženih stajališta namenjenih za gradski i prigradski prevoz putnika, zabranjeno je zaustavljanje i parkiranje taksi-vozila radi prijema putnika.

Član 25

Za vreme obavljanja delatnosti taksi vozač mora kod sebe da ima taksi dozvolu, karton estetskog pregleda i lekarsko uverenje.

Član 26

Kada taksi vozilo koristi za sopstvene potrebe taksi vozač je obavezan da ukloni krovnu oznaku TAXI.

Član 27

Taksi vozilom se ne mogu prevoziti deca do šest godina starosti bez punoletnog pratioca.

Taksi vozilom ne mogu se prevoziti lica pod dejstvom alkohola ili droge i lica obolela od zarazne bolesti.

Taksi vozilom ne mogu se bez pristanka taksi vozača prevoziti kućni ljubimci.

Član 28

Taksi vozač je obavezan da za vreme taksi prevoza bude uredan.

Taksi vozač u toku rada ne sme biti odeven u kratke pantalone, šorts, majicu bez rukava i bez adekvatne obuće.

9. CENA ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA

Član 29

Cena usluge taksi prevoza utvrđuje se rešenjem o maksimiranju cena taksi prevoza putnika koje donosi gradonačelnik.

Cena taksi prevoza naplaćuje se u iznosu koji pokaže taksimetar.

U cenu taksi prevoza uračunat je i prevoz ličnog prtljaga putnika.

U slučaju da taksi vozač ne uključi taksimetar na početku vožnje, putnik nije u obavezi da plati cenu usluge taksi prevoza.

Član 30

U slučaju da nije u mogućnosti da završi započeti taksi prevoz na teritoriji grada Požarevca, taksi vozaču pripada kao naknada iznos koji u momentu prevoza pokaže taksimetar umanjen za cenu starta uz obavezu obezbeđivanja drugog taksi vozila.

Član 31

O prijemu drugih putnika u toku taksi prevoza do mesta opredeljenja odlučuje putnik koji je započeo korišćenje taksi prevoza uz saglasnost taksi vozača.

Ako putnik koji je primljen u toku taksi prevoza nastavlja korišćenje taksi prevoza posle mesta opredeljenja putnika koji je započeo korišćenje ovog prevoza, nastavak vožnje se smatra započinjanjem taksi prevoza.

Član 32

Ako više putnika istovremeno koristi prevoz do istog mesta opredeljenja, iznos koji pokaže taksimetar deli se na putnike podjednako.

10. NADZOR

Član 33

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrši organ za tehničko regulisanje saobraćaja Gradske uprave grada Požarevca.

Inspekcijski nadzor nad primenom ove odluke vrši saobraćajni inspektor Odeljenja za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Požarevca.

Član 34

Pravno lice i taksi vozač dužni su da saobraćajnom inspektoru omoguće neometano vršenje poslova, stave na uvid sva potrebna dokumenta, da u roku koji inspektor odredi dostave potrebne podatke i postupe po nalogu inspektora.

11. KAZNENE ODREDBE

Član 35

Novčanom kaznom od 20.000 do 100.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

1. ako obavlja delatnost taksi prevoza suprotno članu 6. odluke;

2. ako obavlja taksi prevoz putnika vozilom koje ne ispunjava uslove iz člana 9. tačka 1., 2., 3. i 4. odluke;

3. ako jednom godišnje ne izvrši estetski pregled vozila, u skladu sa odredbama odluke najkasnije danom isteka važnosti rešenja o estetskom pregledu vozila (član 14. stav 1. alineja 7. odluke);

4. ako postupi suprotno članu 34. odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara.

Član 36

Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

1. ako u taksi vozilu elektronski uređaj - taksimetar nije tehnički ispravan, baždaren, plombiran ili postavljen tako da iznos koji otkucava nije vidljiv za putnika, ili se njegovim uključivanjem svetlo na taksi oznaci ne gasi (član 9. stav 1. tačka 5. odluke);

2. ako u taksi vozilu nema važeći cenovnik ili je važeći cenovnik postavljen tako da nije vidljiv za putnike (član 9. stav 1. tačka 7. odluke);

3. ako se na taksi vozilu ne nalazi identifikaciona nalepnica a u taksi vozilu identifikacioni karton (član 9. stav 1. i član 12. stav 1. odluke);

4. ako se na krovu taksi vozila ne nalazi krovna oznaka (član 9. stav 1. tačka 10. odluke);

5. ako na taksi vozilu nosi oznaku za koju nije izdao saglasnost nadležni organ (član 9. stav 1. tačka 10. odluke);

6. ako sve izmene vezane za podatke koje sadrži taksi dozvola i druge isprave ne prijavi nadležnom organu u roku od tri dana od dana nastupanja izmene (član 14. stav 1. alineja 1. odluke);

7. ako sve izmene vezane za podatke o motornom vozilu ne prijavi nadležnom organu u roku od tri dana od dana nastupanja izmene (član 14. stav 1. alineja 2. odluke);

8. ako u roku od tri dana od dana podnošenja zahteva za brisanje iz registra koji se vodi kod Agencije za privredne registre nadležnom organu ne vrati taksi dozvolu, karton estetskog pregleda, identifikacionu nalepnicu (član 14. stav 1. alineja 4. odluke);

9. ako u roku od tri dana od dana podnošenja zahteva Agenciji za privredne registre o privremenom prestanku obavljanja taksi prevoza nadležnom organu ne vrati taksi dozvolu, karton estetskog pregleda i identifikacionu nalepnicu (član 14. stav 1. alineja 5. odluke);

10. ako u roku od tri dana po pravosnažnosti rešenja o brisanju iz registra donetom po sili zakona, nadležnom organu ne vrati taksi dozvolu, karton estetskog pregleda i identifikacionu nalepnicu (član 14. stav 1. alineja 6. odluke);

11. ako zaposleni u pravnom licu postupi suprotno odredbama člana 18. i 20. odluke;

12. ako zaposleni u pravnom licu ne uključi taksimetar po ulasku putnika u vozilo (član 21. odluke);

13. ako zaposleni u pravnom licu ne obavlja taksi prevoz u skladu sa odredbom člana 22. odluke;

14. ako zaposleni u pravnom licu postupi suprotno članu 23. i članu 24. odluke;

15. ako zaposleni u pravnom licu postupi suprotno članu 25. odluke;

16. ako zaposleni u pravnom licu koristi taksi vozilo za sopstvene potrebe, a nije uklonio krovnu oznaku TAXI (član 26. odluke);

17. ako zaposleni u pravnom licu obavlja taksi prevoz suprotno odredbi člana 27. odluke;

18. ako zaposleni u pravnom licu za vreme obavljanja taksi prevoza ne poštuje odredbe člana 28. odluke;

19. ako zaposleni u pravnom licu naknadu za obavljeni taksi prevoz naplati suprotno odredbi člana 29. stav 2. odluke;

20. ako zaposleni u pravnom licu u slučaju nemogućnosti da završi započeti taksi prevoz postupi suprotno članu 30. odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 2.500 do 25.000 dinara.

Član 37

Novčanom kaznom od 15.000 do 80.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik:

1. ako obavlja delatnost taksi prevoza suprotno članu 6. odluke;

2. ako obavlja taksi prevoz putnika vozilom koje ne ispunjava uslove iz člana 9. tačka 1., 2., 3. i 4. odluke;

3. ako jednom godišnje ne izvrši estetski pregled vozila, u skladu sa odredbama odluke najkasnije danom isteka važnosti rešenja o estetskom pregledu vozila (član 14. stav 1. alineja 7. odluke);

4. ako postupi suprotno članu 34. odluke;

Član 38

Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik:

1. ako u taksi vozilu elektronski uređaj - taksimetar nije tehnički ispravan, baždaren, plombiran ili postavljen tako da iznos koji otkucava nije vidljiv za putnika, ili se njegovim uključivanjem svetlo na taksi oznaci ne gasi (član 9. stav 1. tačka 5. odluke);

2. ako u taksi vozilu nema važeći cenovnik ili je važeći cenovnik postavljen tako da nije vidljiv za putnike (član 9. stav 1. tačka 7. odluke);

3. ako se na taksi vozilu ne nalazi identifikaciona nalepnica a u taksi vozilu identifikacioni karton (član 9. stav 1. tačka 7. i član 12. stav 1. odluke);

4. ako se na krovu taksi vozila ne nalazi krovna oznaka (član 9. stav 1. tačka 10. odluke);

5. ako na taksi vozilu nosi oznaku za koju nije izdao saglasnost nadležni organ (član 9. stav 1. tačka 10. odluke);

6. ako sve izmene vezane za podatke koje sadrži taksi dozvola i druge isprave ne prijavi nadležnom organu u roku od tri dana od dana nastupanja izmene (član 14. stav 1. alineja 1. odluke);

7. ako sve izmene vezane za podatke o motornom vozilu ne prijavi nadležnom organu u roku od tri dana od dana nastupanja izmene (član 14. stav 1. alineja 2. odluke);

8. ako u roku od tri dana od dana podnošenja zahteva za brisanje iz registra koji se vodi kod Agencije za privredne registre nadležnom organu ne vrati taksi dozvolu, karton estetskog pregleda, identifikacionu nalepnicu (član 14. stav 1. alineja 4. odluke);

9. ako u roku od tri dana od dana podnošenja zahteva Agenciji za privredne registre o privremenom prestanku obavljanja taksi prevoza nadležnom organu ne vrati taksi dozvolu, karton estetskog pregleda i identifikacionu nalepnicu (član 14. stav 1. alineja 5. odluke);

10. ako u roku od tri dana po pravosnažnosti rešenja o brisanju iz registra donetom po sili zakona, nadležnom organu ne vrati taksi dozvolu, karton estetskog pregleda i identifikacionu nalepnicu (član 14. stav 1. alineja 6. odluke);

11. ako taksi vozač postupi suprotno odredbama člana 18. i 20. odluke;

12. ako taksi vozač ne uključi taksimetar po ulasku putnika u vozilo (član 21. odluke);

13. ako taksi vozač ne obavlja taksi prevoz u skladu sa odredbom člana 22. odluke;

14. ako taksi vozač postupi suprotno članu 23. i članu 24. odluke;

15. ako taksi vozač postupi suprotno članu 25. odluke;

16. ako taksi vozač koristi taksi vozilo za sopstvene potrebe, a nije uklonio krovnu oznaku TAXI (član 26. odluke);

17. ako taksi vozač obavlja taksi prevoz suprotno odredbi člana 27. odluke;

18. ako taksi vozač za vreme obavljanja taksi prevoza ne poštuje odredbe člana 28. odluke;

19. ako taksi vozač naknadu za obavljeni taksi prevoz naplati suprotno odredbi člana 29. stav 2. odluke;

20. ako taksi vozač u slučaju nemogućnosti da završi započeti taksi prevoz postupi suprotno članu 30. odluke.

Član 39

Novčanom kaznom od 15.000 do 80.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice koje u obavlja taksi prevoz, suprotno odredbi člana 6. odluke.

Član 40

Novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako na teritoriji grada obavlja taksi prevoz suprotno odredbama člana 29. Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se taksi vozač novčanom kaznom od 2.500 do 25.000 dinara.

12. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 41

Pravna lica i preduzetnici koji na dan stupanja na snagu ove odluke obavljaju taksi prevoz dužni su da usklade svoje poslovanje sa odredbama ove odluke i to do:

- 30. juna 2009. godine ako obavljaju taksi prevoz vozilom koje je na dan stupanja na snagu ove odluke starije od 10 godina; i

- do isteka starosti od 10 godina ukoliko obavljaju taksi prevoz vozilom koje je na dan stupanja na snagu ove odluke mlađe od 10 godina.

Član 42

Ukoliko pravno lice ili preduzetnik ne usklade svoje poslovanje u skladu sa članom 41. ove odluke nadležni organ, obavestiće Agenciju za registraciju privrednih subjekata da nisu ispunjeni uslovi za obavljanje taksi prevoza.

Član 43

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o auto taksi prevozu ("Službeni glasnik opštine Požarevac", br. 1/2007).

Član 44

Ova odluka stupa na snagu 8 dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".