ODLUKA

O GRAĐEVINSKOM ZEMLJIŠTU

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 3/2009)

 

OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se postupak, uslovi i način davanja u zakup na određeno vreme javnog neizgrađenog građevinskog zemljišta i ostalog neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnoj svojini i donošenje programa uređivanja i davanja u zakup građevinskog zemljišta, kao i uređivanje i korišćenje građevinskog zemljišta za teritoriju grada Požarevca.

Član 2

Grad će u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji (u daljem tekstu: Zakon) odrediti javno građevinsko zemljište za područje grada.

Član 3

Grad na predlog javnog preduzeća nadležnog za uređivanje građevinskog zemljišta donosi: program uređivanja javnog građevinskog zemljišta, program davanja u zakup javnog neizgrađenog građevinskog zemljišta, program uređivanja ostalog građevinskog zemljišta i program davanja u zakup ostalog građevinskog zemljišta u državnoj svojini.

Član 4

Grad pribavlja i otuđuje građevinsko zemljište na teritoriji grada, u skladu sa Zakonom.

Član 5

Poslove obezbeđivanja uslova na uređivanju, korišćenju, unapređivanju i zaštiti javnog građevinskog zemljišta, za područje grada obavlja Javno preduzeće Direkcija za izgradnju grada Požarevca (u daljem tekstu: Direkcija).

UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 6

Uređivanje građevinskog zemljišta vrši se prema programu iz člana 3. ove Odluke.

Član 7

Uređivanje građevinskog zemljišta obuhvata njegovo pripremanje i opremanje, i radove prema programu iz člana 3. ove Odluke vrši Direkcija.

Član 8

Za finansiranje radova na uređivanju građevinskog zemljišta koriste se sredstva ostvarena od:

- zakupnine za građevinsko zemljište,

- naknade za uređivanje građevinskog zemljišta,

- naknade za korišćenje građevinskog zemljišta,

- drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 9

Kriterijumi i merila za određivanje visine naknade za uređivanje javnog građevinskog zemljišta, dinamiku plaćanja, način obračuna i plaćanja utvrđuje grad posebnom odlukom.

Naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta plaća investitor, na osnovu ugovora koji zaključuje sa Direkcijom.

Član 10

Uređivanje ostalog građevinskog zemljišta vrši se na osnovu programa iz člana 3. ove Odluke, a naknadu za uređivanje u skladu sa posebnom odlukom grada plaća investitor na osnovu ugovora koji zaključuje sa Direkcijom.

DAVANJE U ZAKUP NEIZGRAĐENOG JAVNOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 11

Neizgrađeno javno građevinsko zemljište može se dati u zakup na određeno vreme do privođenja planiranoj nameni, a najduže na period od 5 godina od dana zaključenja ugovora.

Pre isteka ugovorenog roka iz stava 1. ovog člana trajanje zakupa se može produžiti u skladu sa programom davanja u zakup javnog građevinskog zemljišta na određeno vreme.

Zemljište iz stava 1. ovog člana daje se u zakup javnim nadmetanjem po postupku, uslovima i na način davanja u zakup ostalog neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnoj svojini propisanom ovom odlukom.

Član 12

O davanju u zakup zemljišta iz člana 11. ove odluke zaključuje se ugovor o zakupu sa Direkcijom.

Lice kome je neizgrađeno javno građevinsko zemljište dato u zakup na određeno vreme dužno je da pre zaključenja ugovora o zakupu, dostavi glavni projekat za izgradnju privremenog objekta i projekat rušenja tog objekta sa predračunom troškova rušenja.

Sredstva u visini predračuna troškova rušenja iz odobrenog projekta pri zaključivanju ugovora o privremenom korišćenju zemljišta deponuju se na poseban budžetski račun.

Ako vlasnik u roku utvrđenom ugovorom ne ukloni objekat, rušenje i odnošenje građevinskog materijala izvršiće grad iz sredstava depozita. Depozit se vlasniku vraća u celini ako sam ukloni objekat.

Obaveze lica iz stava moraju biti sadržane u javnom oglasu.

Po isteku ugovorenog roka zakupa neizgrađeno javno građevinsko zemljište predaje se gradu Požarevcu bez prava na naknadu za učinjena ulaganja na uređivanju građevinskog zemljišta.

DAVANJE U ZAKUP OSTALOG NEIZGRAĐENOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U DRŽAVNOJ SVOJINI RADI IZGRADNJE

Član 13

Ostalo neizgrađeno građevinsko zemljište u državnoj svojini može se dati u zakup radi izgradnje na određeno vreme, a najduže na 99 godina.

Rok trajanja zakupa iz stava 1. ovog člana utvrđuje se zavisno od namene, površine, vremena amortizacije objekta i dr.

Pre isteka ugovorenog roka zakupa zakupodavac i zakupac mogu sporazumno produžiti rok trajanja zakupa, u skladu sa zakonom.

Rok zakupa počinje da teče od momenta zaključenja ugovora o zakupu.

Član 14

Najniži iznos, način i uslove plaćanja zakupnine utvrđuje grad posebnom odlukom.

Član 15

Ostalo neizgrađeno građevinsko zemljište u državnoj svojini daje se u zakup radi izgradnje javnim nadmetanjem ili prikupljanjem ponuda javnim oglasom a izuzetno može neposrednom pogodbom u slučajevima propisanim zakonom.

Član 16

Gradsko veće grada Požarevca odlučuje o oglašavanju javnog nadmetanja za davanje zemljišta u zakup.

Član 17

Oglas o javnom nadmetanju sadrži naročito: opis i bliže podatke o građevinskoj parceli, stepen komunalne opremljenosti građevinske parcele, uslove za izgradnju na parceli (namena objekata, spratnost, površina, gabarit i dr.), rok izgradnje, rok trajanja zakupa, početni iznos zakupnine, rok privođenja zemljišta nameni, visinu i način polaganja i vraćanja garantnog iznosa za učešće na oglas, obavezu učesnika da uplati depozit od 10% od početnog iznosa zakupnine, mesto i vreme javnog nadmetanja, rok za podnošenje prijava, organ kome se podnose prijave.

Javno nadmetanje može se održati najranije 15 dana po objavljivanju oglasa.

Oglas se objavljuje u lokalnom listu.

Član 18

Početni iznos zakupnine na osnovu kriterijuma i merila određuje grad sa posebnom odlukom.

Član 19

Postupak javnog nadmetanja za davanje u zakup ostalog neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnoj svojini sprovodi Komisija za građevinsko zemljište koju imenuje Skupština grada (u daljem tekstu: komisija).

Stručne i administrativne poslove za komisiju vrši organ uprave nadležan za imovinsko-pravne poslove.

Učesnik u javnom nadmetanju svoje učešće prijavljuje komisiji najkasnije 3 dana pre početka javnog nadmetanja.

Uz prijavu se podnosi dokaz o uplati depozita.

Prijava pravnog lica sadrži: naziv i sedište, podatke o upisu u registar nadležnog organa (broj, datum, naziv organa) poreski identifikacioni broj, potpis ovlašćenog lica i pečat.

Prijava fizičkog lica sadrži: ime i prezime, adresu i matični broj, a za privatnog preduzetnika i podatke o upisu u registar nadležnog organa (broj, datum i naziv organa) i poreski identifikacioni broj.

Član 20

Ako prijava učesnika ne sadrži sve podatke predviđene oglasom ili su podaci dati suprotno objavljenim uslovima ili nije primljen dokaz o uplati depozita, komisija će zatražiti od učesnika da nedostatke otkloni pre početka javnog nadmetanja.

Učesnik koji ne postupi po zahtevu komisije, gubi pravo učešća na javnom nadmetanju.

Član 21

U postupku javnog nadmetanja ne mogu učestvovati predsednik niti bilo koji član komisije za sprovođenje javnog nadmetanja.

Član 22

Javno nadmetanje će se održati ako istom pristupi najmanje tri učesnika i to lično ili preko ovlašćenog punomoćnika.

Ukoliko na javno nadmetanje ne pristupi dovoljan broj učesnika ili javno nadmetanje ne uspe, postupak oglašavanja će se ponoviti po isteku roka od najmanje 10 dana.

Prvi korak u visini javnog nadmetanja ne može biti niži od 5% od početnog iznosa zakupnine.

Član 23

Javno nadmetanje otvara predsednik komisije i utvrđuje ko je podneo prijave, ko od podnosilaca prijava prisutan, sa ovlašćenjem da učestvuju u javnom nadmetanju.

Predsednik komisije objavljuje početni iznos i poziva učesnike da daju svoje ponude iznosa.

Učesnik javnog nadmetanja dužan je da jasno i glasno kaže koji iznos nudi.

Predsednik komisije pita 3 puta da li neko daje više od najvećeg prethodnog ponuđenog iznosa i konstatuje posle trećeg poziva koji je najveći ponuđeni iznos i ime ponuđača.

Učesnik koji je ponudio najveći iznos potpisuje izjavu da je ponudio najveći iznos sa naznakom visine iznosa.

Potom predsednik komisije oglašava da je javno nadmetanje završeno.

O radu komisije vodi se zapisnik.

Učesnici javnog nadmetanja po okončanju javnog nadmetanja mogu staviti prigovor na tok postupka, a što se konstatuje u zapisniku.

Ukoliko Komisija ne prihvati prigovor, o prigovoru odlučuje Gradsko veće grada Požarevca.

Član 24

Po objavljenom javnom nadmetanju komisija u roku od 8 dana sačinjava predlog za donošenje akta o davanju u zakup.

Zapisnik o radu sa predlogom iz stava 1. ovog člana, komisija dostavlja Gradskom veću grada Požarevca.

Član 25

Akt o davanju u zakup ostalog neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnoj svojini donosi Skupština grada Požarevca.

Član 26

Akt o davanju zemljišta u zakup sadrži:

- podatke o zakupcu,

- opis i bliže podatke o građevinskoj parceli,

- opis i bliže podatke o objektu koji se gradi,

- visinu zakupnine,

- rok trajanja zakupa,

- rok privođenja zemljišta nameni,

- obavezu zakupca da u roku od 30 dana od dana donošenja akta o davanju u zakup, zaključi sa Direkcijom ugovor o zakupu.

Član 27

Nadležni organ Gradske uprave u pisanoj formi obaveštava sve učesnike u postupku javnog nadmetanja o licu kome je zemljište dato u zakup.

Član 28

Akt o davanju u zakup dostavlja se Direkciji u roku od 8 dana od dana donošenja, na osnovu istog Direkcija za zakupcem zaključuje ugovor o zakupu koji sadrži:

- podatke o građevinskoj parceli,

- podatke o nameni i veličini objekta koji se gradi,

- visinu zakupnine, rok i način plaćanja,

- rok trajanja zakupa,

- rok za privođenje zemljišta nameni,

- prava i obaveze u slučaju neizvršenja obaveza u predviđenim rokovima.

Član 29

Lice kome je zemljište dato u zakup dužno je da u roku od 30 dana od dana donošenja akta o davanju zemljišta u zakup zaključi ugovor o zakupu.

U slučaju nezaključenja ugovora o zakupu u roku iz stava 1. ovog člana, krivicom lica kome je zemljište dato u zakup, smatraće se da je odustalo od zakupa, čime i akt od davanju u zakup prestaje da važi.

Lice iz stava 2. ovog člana nema pravo na povraćaj uplaćenog depozita po oglasu o javnom nadmetanju.

DAVANJE ZEMLJIŠTA U ZAKUP PRIKUPLJANJEM PONUDA JAVNIM OGLASOM

Član 30

Građevinsko zemljište se daje u zakup prikupljanjem ponuda javnim oglasom u slučajevima kada zemljište nije dato u zakup ni u ponovljenom postupku javnog nadmetanja, a na osnovu odluke Gradsko veće grada Požarevca.

Gradsko veće grada Požarevca odlučuje o oglašavanju prikupljanja ponuda za davanje u zakup zemljišta.

Član 31

Oglas o prikupljanju ponuda sadrži podatke oglasa iz člana 17. ove odluke, kao i rok za podnošenje ponuda i mesto i vreme otvaranja ponuda.

Otvaranje ponuda će se izvršiti u roku koji je oglasom predviđen.

Oglas se objavljuje na način predviđen članom 17. ove odluke.

Član 32

Postupak davanja u zakup građevinskog zemljišta javnim oglasom sprovodi komisija iz člana 19. ove odluke.

Stručne i administrativne poslove za komisiju iz stava 1. ovog člana vrši organ uprave nadležan za imovinsko - pravne poslove.

Član 33

Učesnik u postupku davanja u zakup građevinskog zemljišta prikupljanjem ponuda javnim oglasom svoju ponudu dostavlja u roku predviđenom u oglasu u zatvorenoj koverti.

Ponuda sadrži:

- za pravno lice naziv i sedište, podatke o upisu u registar nadležnog organa, poreski indetifikacioni broj, potpis ovlašćenog lica i pečat,

- za fizičko lice ime i prezime, adresu i matični broj, a za privatnog preduzetnika i podatke o upisu u registar kod nadležnog organa i poreski identifikacioni broj,

- iznos ponuđene zakupnine,

- rok do koga je učesnik spreman da izgradi objekat,

- izjavu o prihvatanju ostalih uslova iz oglasa,

- druge uslove realizacije investicije,

- dokaz o uplati depozita.

Član 34

Na oglas o prikupljanju ponuda ne mogu se javiti predsednik, niti bilo koji član komisije.

Član 35

Ukoliko se na oglas ne prijavi ni jedan učesnik ili su ponude neuredne, postupak oglašavanja će se ponoviti po isteku roka od najmanje 8 dana od dana zakazanog javnog otvaranja ponuda.

Ukoliko se na oglas prijavi samo jedan učesnik, postupak će se sprovesti neposrednom pogodbom.

Član 36

Predsednik komisije javno otvara ponude po redosledu prispeća, utvrđuje ko je podneo ponudu i ko je od podnosilaca prisutan sa ovlašćenjem da učestvuje u postupku.

O radu komisije vodi se zapisnik.

Član 37

Po obavljenom otvaranju ponuda, komisija u roku od 15 dana sačinjava predlog za davanje u zakup zemljišta ili predlog da se zemljište ne daje u zakup.

Zapisnik o radu sa predlogom iz stava 1. ovog člana, komisija dostavlja Gradskom veću.

Član 38

Ukoliko se na oglas prijavi samo jedan učesnik, zemljište se može dati u zakup pod uslovom da je učesnik ponudio najmanje 10% veći iznos od početnog iznosa zakupnine i prihvatio druge uslove iz oglasa.

Ukoliko se na oglas prijave dva ili više učesnika i ponude isti iznos zakupnine, zemljište će se dati u zakup učesniku koji ponudi povoljnije uslove realizacije investicije (rok izgradnje objekata, način i rok plaćanja zakupnine i dr.).

Član 39

Akt o davanju u zakup građevinskog zemljišta u postupku prikupljanja ponuda javnim oglasom donosi Skupština grada Požarevca.

Akt iz stava 1. ovog člana sadrži sve elemente akta iz člana 26. ove odluke.

Gradsko veće može odlučiti da se zemljište ne daje u zakup.

Član 40

Odredbe članova 27, 28. i 29. ove odluke, primenjuju se i u postupku davanja u zakup građevinskog zemljišta prikupljanjem ponuda javnim oglasom.

DAVANJE U ZAKUP ZEMLJIŠTA NEPOSREDNOM POGODBOM

Član 41

Ostalo neizgrađeno građevinsko zemljište se daje u zakup neposrednom pogodbom u slučaju:

- izgradnje objekta za potrebe obavljanja poslova iz nadležnosti državnih organa i organizacija, organa i organizacija jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave i organizacija koje obavljaju javnu službu koje posluju sredstvima u državnoj svojini, kao i drugih objekata u državnoj svojini;

- davanja u zakup zemljišta vlasniku postojećeg objekta izgrađenog bez građevinske dozvole radi pribavljanja odobrenja za izgradnju, ako je izgradnja tog objekta u skladu sa uslovima predviđenim urbanističkim planom;

- ispravke granica susednih katastarskih, odnosno građevinskih parcela;

zemljište se daje u zakup dok postoji objekat na tom zemljištu, a najduže na period 99 godina.

Član 42

Bespravni graditelj podnosi pismeni zahtev da mu se da u zakup građevinsko zemljište na kome je bespravno sagradio objekat, organu uprave nadležnom za imovinsko-pravne poslove.

Uz zahtev se podnose sledeći dokazi:

- izvod iz zemljišne knjige, posedovni list, odnosno list nepokretnosti, kao dokaz ko se vodi kao korisnik na zemljištu na kome je sagrađen bespravan objekat;

- dokaz da je podnosilac zahteva sagradio bespravan objekat ili je isti stekao (ugovor o kupovini, poklonu, nasleđu, nasledno rešenje, rešenje inspekcijskih službi o rušenju takvog objekta, izjave svedoka i dr.);

- geodetski snimak sa skicom parcela, objektima i površinom objekata, i tačno utvrđenom površinom zauzeća bespravno sagrađenim objektom;

- izvod iz urbanističkog plana.

U postupku davanja zemljišta u zakup može se izvesti kao dokaz i veštačenje da li je izgradnja objekta u skladu sa uslovima predviđenim urbanističkim planom ili ne, kao i veštačenje u pogledu određivanja granica koje se daju u zakup.

Član 43

Po podnetom zahtevu organ uprave nakon pribavljene saglasnosti Gradskog veća donosi rešenje, osim kad se radi o neznatnom zauzeću maksimalno do 5 m2.

Nakon pravnosnažnosti rešenja o davanju u zakup zemljišta, zaključuje se ugovor o zakupu u roku od 30 dana od dana pravnosnažnosti rešenja. Ugovor o zakupu se zaključuje sa Direkcijom.

Pravosnažno rešenje i ugovor o zakupu iz ovog člana su pravni osnov za dobijanje odobrenja za izgradnju u postupku naknadnog dobijanja odobrenja za izgradnju.

OSTALE ODREDBE O ZAKUPU

Član 44

Potpisi ugovarača na ugovoru o zakupu overavaju se u sudu.

Ugovor o zakupu sa aktom o davanju u zakup nadležnog organa, upisuje se u javne knjige.

Član 45

Zakup prestaje pre ugovorenog roka ako zakupac:

- u ugovorenom roku ne plati zakupninu;

- ne plati naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta;

- koristi građevinsko zemljište protivno nameni za koje mu je dato; i

- u roku od 3 godine od dana zaključenja ugovora o davanju u zakup građevinsko zemljište ne privede nameni ili ne izvrši znatnije radove za koje je građevinsko zemljište dato.

Član 46

U slučaju kada je ugovor o zakupu zaključen sa više zakupca, svaki zakupac, u toku roka za izgradnju objekta, može pismeno da izjavi da želi da raskine ugovor o zakupu u odnosu na svoj deo prava i obaveza.

Predlog za raskid ugovora iz stava 1. ovog člana, zakupac podnosi Direkciji zajedno sa pismenim saglasnostima ostalih zakupaca i izjavama da preuzimaju njegova prava i obaveze iz ugovora.

Na predlog Direkcije, organ koji je doneo akt o davanju u zakup, donosi akt o davanju saglasnosti za raskid ugovora i preuzimanje prava od strane ostalih zakupaca.

U skladu sa aktom iz stava 3. ovog člana, Direkcija i zakupci zaključuju aneks ugovora o zakupu u roku od 30 dana.

Član 47

Zakupcu koji nije priveo zemljište nameni u ugovorenom roku može se, na njegov zahtev ili uz njegov pristanak, odrediti još jedan ili više zakupaca na zemljištu, na način i u postupku davanja zemljišta u zakup utvrđenim ovom odlukom.

Član 48

Prilikom prometa objekta izgrađenog na ostalom građevinskom zemljištu u državnoj svojini datom u zakup, zakupac je dužan da ugovor o prometu objekta dostavi Direkciji u roku od 15 dana od dana sudske overe ugovora.

Član 49

Organ nadležan za izdavanje odobrenja za izgradnju dostavlja Direkciji pravnosnažna odobrenja u roku od 15 dana od dana pravnosnažnosti.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 50

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o građevinskom zemljištu ("Sl. glasnik opštine Požarevac", br. 1/2004).

Član 51

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grad Požarevca".