ODLUKA

O OSNIVANJU FONDA ZA RAZVOJ GRADA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 3/2009 - prečišćen tekst)

Član 1

Radi obezbeđivanja materijalnih i drugih uslova za zaštitu, korišćenje i unapređivanje dobara od opšteg interesa i prirodnih i radom stvorenih vrednosti čovekove sredine u gradu Požarevcu osniva se Fond za razvoj Grada (u daljem tekstu: Fond).

Član 2

Fond za razvoj Grada raspolaže i upravlja sredstvima koja se ostvaruju iz naknade za korišćenje uglja, vode, nafte i gasa i koja uplaćuju na poseban račun Fonda preduzeća koja obavljaju delatnost proizvodnje električne energije, proizvodnje uglja površinskom eksploatacijom i proizvodnje nafte i gasa u skladu sa zakonom.

Preduzeća iz prethodnog stava ovog člana uplaćuju sredstva na ime naknade za korišćenje uglja, vode, nafte i gasa u skladu sa odredbama članova 1-5. Zakona o plaćanju i usmeravanju sredstava naknade za korišćenje dobara od opšteg interesa u proizvodnji električne energije i proizvodnje nafte i gasa.

Član 3

Sredstva ostvarena od naknade koja se plaća u skladu sa zakonom, koristi se za finansiranje izgradnje objekata i izvođenje drugih radova radi sprečavanja i otklanjanja štetnih posledica izvedenih radova na izgradnji termoelektrana ili otvaranja eksploatacionih polja i štetnih posledica korišćenja tih objekata.

Sredstva se koriste prema godišnjim programima Fonda za razvoj Grada, a posebnom odlukom usvaja osnivač Fonda.

Godišnji program za sprečavanje i otklanjanje štetnih posledica izgradnje i korišćenja termoelektrana, odnosno eksploatacionih polja, sadrži podatke prema članu 4. zakona.

Pored namena predviđenih u stavu 1. ovog člana sredstva Fonda koriste se i za: rešavanje pitanja egzistencije ljudi sa područja gde se vrši eksploatacija, obnavljanje i uređenje zemljišta u cilju osposobljavanja za poljoprivrednu proizvodnju i za zaštitu čovekove sredine.

Član 4

Sredstva Fonda za namene iz prethodnog člana ove odluke dodeljuju se korisnicima sredstava na osnovu konkursa koji raspisuje i sprovodi Fond na početku svake godine a najkasnije do 15. januara tekuće godine, prema posebnim kriterijumima utvrđenim statutom Fonda.

Dodela sredstava korisnicima obavljaće se u svemu prema odredbama članova 7-11. zakona.

Član 5

Fondom upravlja Upravni odbor.

Upravni odbor ima predsednika, zamenika predsednika i 9 članova koje imenuje Skupština grada Požarevca iz redova odbornika, a trećina njegovih članova mogu biti i građani.

Mandat članova Upravnog odbora traje koliko i mandat odbornika u Skupštini grada.

Član 6

Upravni odbor radi u sednicama, a odlučuje većinom glasova svih članova Upravnog odbora.

Sednice saziva i njima predsedava predsednik Upravnog odbora.

O radu sednice Upravnog odbora vodi se zapisnik.

Član 7

Upravni odbor vrši sledeće poslove:

- donosi statut Fonda;

- donosi finansijski plan i završni račun Fonda;

- donosi program korišćenja sredstava Fonda;

- jednom godišnje izveštava Skupštinu grada o radu; i

- ostale poslove koji se odnose na rad Fonda i realizaciju programa korišćenja sredstava u skladu sa zakonom.

Na statut i program korišćenja sredstava Fonda saglasnost daje osnivač.

Član 8

Fond zastupa predsednik Upravnog odbora.

Naredbodavac za izvršavanje finansijskog plana je predsednik Upravnog odbora.

Stručne, finansijske i administrativne poslove Fonda vrši odeljenje Gradske uprave grada Požarevca nadležno za poslove finansija.

Član 9

Fond može preuzimati dugoročne obaveze na teret svojih sredstava.

Grad u svojstvu osnivača Fonda odgovara za dugoročne obaveze Fonda, ako je dao saglasnost za preuzimanje takvih obaveza.

Član 10

Sredstva Fonda koja se koriste prema odredbama ove odluke, a nisu dodeljena i sredstva koja su dodeljena, a nisu data na korišćenje, mogu se koristiti za kratkoročno kreditiranje korisnika sredstava koji vrši ulaganje u namene iz člana 3. ove odluke.

Kratkoročni krediti odobravaće se sa rokom vraćanja od 90 dana i kamatom u iznosu od 50% od visine eskontne stope Narodne banke Srbije.

Naplaćena sredstva po osnovu kamate iz stava 1. i 2. ovog člana koristiće se za finansiranje namena iz člana 3. ove odluke.

Član 11

Privremeno slobodna sredstva na računu Fonda Upravni odbor može posebnom odlukom oročiti kod banke.

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o osnivanju Fonda za razvoj Grada obuhvata:
1. Odluku o osnivanju Fonda za razvoj Opštine ("Službeni glasnik opštine Požarevac", br. 8/92), koja je stupila na snagu 06.11.1992. godine.
Iz ove odluke u prečišćen tekst nisu uneti član 12. kojim se obavezuje Upravni odbor Fonda da u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke donese Statut Fonda u skladu sa odredbama ove odluke; član 13. kojim je rečeno da stupanjem na snagu ove Odluke prestaju da važe: Odluka o osnivanju Fonda za razvoj materijalne osnove opštine Požarevac ("Službeni glasnik opštine Požarevac", br. 3/89) i Odluka o izmenama i dopunama Odluke o osnivanju Fonda za razvoj materijalne osnove opštine Požarevac ("Službeni glasnik opštine Požarevac", br. 3/91); i član 14. kojim je utvrđeno kada ta odluka stupa na snagu;
2. Odluku o izmeni Odluke o osnivanju Fonda za razvoj Opštine ("Službeni glasnik opštine Požarevac", br. 5/05), koja je stupila na snagu 06.06.2005. godine.
Iz ove odluke u prečišćen tekst nije unet član 2. kojim je utvrđeno kada ta odluka stupa na snagu; i
3. Odluku o izmenama Odluke o osnivanju Fonda za razvoj Opštine ("Službeni glasnik grada Požarevca", br. 1/09), koja je stupila na snagu 28.02.2009. godine.
Iz ove odluke u prečišćen tekst nije unet član 5. kojim je obavezan Upravni odbor da uskladi odredbe statuta Fonda sa odredbama ove odluke, u roku od 30 dana od stupanja na snagu iste i da Skupština grada Požarevca daje saglasnost na statut; član 6. kojim je rečeno da ostale odredbe odluke ostaju na snazi; član 7. kojim je zadužena Komisija za propise da utvrdi prečišćen tekst ove odluke; i član 8. kojim je utvrđeno kada ta odluka stupa na snagu.