ODLUKA

O ZAŠTITI SPOMENIKA PRIRODE "HRAST ZEKE BULJUBAŠE"

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 4/2009)

Član 1

Ovom odlukom stavlja se pod zaštitu stablo hrasta lužnjaka (Quercus robur L.) u selu Ravnje kao Spomenik prirode "Hrast Zeke Buljubaše" i svrstava u značajno, prirodno dobro III kategorije (u daljem tekstu: Spomenik prirode).

Član 2

Stablo Spomenika prirode je jedno od retko očuvanih starih stabala hrasta u Panonskoj niziji, velike starosti, lepog prostora i još očuvane vitalnosti, u ovom delu Mačve poznatiji kao "Grm Zeke Buljubaše".

Njegovo deblo je sa južne strane jako oštećeno celom visinom i širinom 1 m i u znatnom delu obima je istrunulo, s tim što je metodama drvene hirurgije sanirano.

Kruna je deformisana. Prvobitni centralni stub krune odavno nedostaje. Njegov ožiljak na vrhu debla je potpuno zarastao u vidu tanjiraste ploče u prečniku od oko 1 m, sa čijih se ivica bočno odvajaju sadašnji glavni stubovi krune prečnika 35 cm. U kruni se zapažaju suve grane manjeg prečnika.

Bočni stubovi su zdravi. Opšte zdravstveno stanje stabla je dobro. Ono je veoma vitalno i bogate plodnosti.

Ovo stablo vezano je za ime Zeke Buljubaše, čuvenog hajdučkog vođe, koji se borio protiv Turaka u ovom delu Mačve.

Spomenik prirode nalazi se na području Grada Sremska Mitrovica, k.o. Ravnje, na katastarskoj parceli br. 1321, ispred kuće br. 65 u ulici Janka Jovanovića Španca, površine 314 m2, u državnoj svojini.

Granicu Spomenika prirode čini spoljna ivica krošnje i projekcija krošnje na zemlji čiji je prečnik 21,00 m, a centar kruga je deblo (prostor ispod krošnje).

Član 4

Za Spomenik prirode ustanovljen je režim zaštite III stepena i propisuju uslovi i mere zaštite kojim se:

1. Zabranjuje:

- zaštićeno stablo seći, lomiti grane, kidati lišće ili preduzimati ma kakve radnje koje bi izmenile njegov današnji izgled ili dovele u pitanje njegov biološki opstanak;

- deponovanje smeća i drugog otpada;

- loženje vatre;

- parkiranje vozila ispod stabla i

- naslanjanje motora, bicikla ili drugih stvari na stablo.

2. Obezbeđuje:

- preduzimanje svih biološko-tehničkih mera zaštite stabla na sanaciji eventualnih bolesti i oštećenja stabla;

- uređenje okolnog prostora uz uslove Zavoda za zaštitu spomenika prirode Srbije;

- skupljanje žira za reprodukciju i prezentacija dobra,

- i edukacija u cilju spoznaje prirodnih vrednosti Spomenika prirode.

Član 5

Zaštita i razvoj Spomenika prirode sprovodi se prema programu zaštite i razvoja.

Program iz stava 1. ovog člana sadrži naročiti: ciljeve, prioritetne zadatke i aktivnosti na sprovođenju režima zaštite iz člana 4. ove odluke.

Program iz stava 1. ovog člana donosi se za period od pet godina, a ostvaruje godišnjim programom koji sadrži zadatke i poslove koji se realizuju u trećoj godini, dinamiku njihovog izvršenja i visinu potrebnih sredstava.

Na program saglasnost daju gradska uprava nadležna za zaštitu životne sredine.

Član 6

O Spomeniku prirode stara se Javno preduzeće Direkcija za izgradnju grada Sremska Mitrovica (u daljem tekstu: Staralac) koje je dužno da:

- zaštićeno stablo čuva i održava u skladu sa propisanim merama zaštite;

- u slučaju nastalih promena, koje zaštićeno stablo mogu uništiti ili oštetiti njegova bitna svojstva, odmah obavesti Zavod za zaštitu prirode Srbije;

- donese srednjoročni i godišnji program zaštite i razvoja.

Član 7

Staralac u obavljanju poslova zaštite i razvoja obezbeđuje: sprovođenje propisanih režima zaštite radi očuvanja i unapređenja Spomenika prirode, kulturnih, vaspitno obrazovnih, informativno-propagandnih i drugih aktivnosti i omogućuje obavljanje naučno-istraživačkih aktivnost.

Staralac podnosi izveštaj o ostvarivanju programa iz člana 5. ove odluke do 15. decembra za tekuću godinu organima uprave nadležnim za poslove zaštite životne sredine.

Član 8

Staralac u obavljanju poslova zaštite i razvoja Spomenika prirode obezbeđuje obeležavanje ovog prirodnog dobra, unutrašnji red i mir i čuvarsku službu u skladu sa aktom, koji donosi uz saglasnost gradske uprave nadležne za poslove zaštite životne sredine

Aktom iz stava 1. ovog člana uređuju se pravila za sprovođenje režima zaštite i razvoja, a naročito: način i uslovi kretanja i boravka posetilaca, korišćenje rekreativnih i drugih prostora, postavljanje informativnih i drugih oznaka, mere zaštite prilikom obavljanja naučnih istraživanja i istražnih radova, uslovi za obavljanje dozvoljenih delatnosti i posebne mere i ograničenja u sprovođenju režima zaštite.

Pravila određena aktom iz stava 1. ovog člana i druge neophodne informacije za sprovođenje režima zaštite Staralac je dužan da na pogodan način javno oglasi, tako da budu dostupna korisnicima i posetiocima.

Član 9

Sredstva za zaštitu i razvoj Spomenika prirode obezbeđuju se iz prihoda ostvarenih obavljanjem delatnosti Staraoca, iz sredstava iz budžeta grada i iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 10

Program iz člana 5. ove odluke Staralac će doneti u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove Odluke, a godišnji program u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu Programa.

Do donošenja Programa Staralac može poslove zaštite i razvoja obavljati prema privremenom programu zaštite i razvoja koji donosi u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 11

Planovi i programi uređenja prostora, šumske, lovne, vodoprivredne, poljoprivredne i druge osnove i programi koji obuhvataju zaštićeno područje usaglasiće se sa Prostornim planom Republike, Programom i režimima zaštite utvrđenim ovom odlukom.

Član 12

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sremska Mitrovica".

Napomene

Redakcija je zadržala numeraciju članova kako su oni objavljeni u "Sl. listu grada Sremska Mitrovica", br. 4/2009.