PRAVILNIK

O SLUŽBENOJ LEGITIMACIJI I OZNACI TURISTIČKOG INSPEKTORA

("Sl. glasnik RS", br. 33/2000 i 24/2001)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se obrasci legitimacije turističkog inspektora (dalje: legitimacija) i oznake turističkog inspektora (dalje: značka) koje ovi inspektori nose pri obavljanju službenih poslova.

Član 2

Legitimacija se izdaje prema obrascu legitimacije koji je formata 95 mm (dužina) sa 65 mm (širina) i koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Obrazac legitimacije ima sledeću sadržinu:

1) počev od gornje ivice prednje strane legitimacije redom nadole:

a/ grb Republike Srbije, na sredini reda;

b/ reči: "Republika Srbija", na sredini reda;

v/ reč: "legitimacija", na sredini reda;

g/ reči: "turističkog inspektora", na sredini reda;

d/ sa leve strane jedno ispod drugog su:

- reč: "ime" i mesto za ime,

- reč: "prezime" i mesto za prezime,

- reči: "svojeručni potpis inspektora" i mesto za svojeručni potpis inspektora,

- mesto za hologram,

- reči: "registarski broj" i mesto za registarski broj; i

đ/ sa desne strane, simetrično od sadržine pod d/, jedno ispod drugog su:

- mesto za fotografiju formata 25 mm sa 35 mm,

- mesto za pečat organa, reč: "ministar" i mesto za svojeručni potpis ministra;

2) počev od gornje ivice poleđine legitimacije redom nadole:

a/ reči: "ministarstvo trgovine, turizma i usluga", na sredini reda;

b/ reči: "ovlašćenja inspektora", na sredini reda;

v/ reči: "U vršenju inspekcijskog nadzora, inspektor ima prava i dužnosti utvrđena čl. 22-33. Zakona o državnoj upravi ("Službeni glasnik RS", br. 20/92, 48/93, 48/94 i 49/99) i prava i dužnosti utvrđena čl. 49b i 49v Zakona o turizmu ('Službeni glasnik RS', br. 35/94 i 48/99)";

g/ reči: "registracioni broj" i mesto za upis registracionog broja;

d/ sa desne strane, simetrično od sadržine pod g/, su reči: "mesto i datum izdavanja", i mesto za upis mesta i datuma izdavanja legitimacije.

Legitimacija se štampa na belom ofset papiru čija je prednja strana prekrivena kombinacijom plave i žute boje, a na poleđini kombinacijom plave, žute i ljubičaste boje.

Legitimacija se oblaže providnom folijom.

Član 3

Značka se izdaje prema obrascu značke koji je formata 60 mm (dužina) sa 48 mm (širina), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Značka je od metala i u obliku elipse žuto zlatne boje.

Na vrhu značke je stilizovani barokni štit sa četiri ocila sa grba Republike Srbije, žuto zlatne boje sa crvenim emajlom, a na ekvatorijalnom delu sa simetrično postavljene, dve zastave Republike Srbije.

Ivica značke obrubljena je trakom plave boje širine 7 mm, u kojoj se na vrhu, simetrično od štita iz stava 3. ovog člana, nalaze po dve šestokrake zvezdice žuto zlatne boje, a po sredini donjeg dela reči: "Ministarstvo trgovine, turizma i usluga" slovima iste boje.

U unutrašnjem delu značke su reljefno izrađene i politirane, žuto zlatnim slovima ispisane reči: "Republika Srbija". Ispod ovih reči je plavi stilizovani simbol oznake za kategorizaciju turističkih objekata sa žutozlatnim rečima "turistički inspektor", i mestom za trocifreni identifikacioni broj na politiranoj pločici formata 20 mm (dužina) sa 5 mm (širina).

Član 4

Legitimacija i značka se nose u trodelnim sklapajućim koricama, teget boje, sa formatom 160 mm (dužina) sa 120 mm (širina).

Značka se pričvršćuje na određeni unutrašnji deo ovih korica, a legitimacija umeće u te korice u posebnu providnu pregradu formata 80 mm (dužina) sa 55 mm (širina).

Član 5

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni članovi Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o službenoj legitimaciji i oznaci turističkog inspektora

("Sl. glasnik RS", br. 24/2001)

Član 3

Do izrade legitimacije i oznake turističkog inspektora u skladu sa ovim pravilnikom, koristiće se postojeća legitimacija i oznaka turističkog inspektora izdata u skladu sa Pravilnikom o službenoj legitimaciji i oznaci turističkog inspektora ("Službeni glasnik RS", broj 33/2000).

Član 4

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

Obrazac legitimacije turističkog inspektora i obrazac značke turističkog inspektora, koji su sastavni deo ovog pravilnika, objavljeni su u "Sl. glasniku RS", br. 33/2000, str. 872.