PRAVILNIK

O DOZVOLI INŽENJERA LETAČA I CENTRIMA ZA OBUKU

("Sl. glasnik RS", br. 39/2009)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi i postupak za izdavanje, produženje i obnavljanje roka važenja dozvole, ovlašćenja i autorizacije inženjera letača, programi za stručnu obuku inženjera letača, način utvrđivanja i provere njihove stručne obučenosti, kao i uslovi koje moraju da ispune pravna lica koja obavljaju stručnu obuku inženjera letača.

Član 2

Pojedini izrazi koji se koriste u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) Zajedničke vazduhoplovne vlasti (Joint Aviation Authorities - JAA) - pridruženi organ Evropske konferencije civilnog vazduhoplovstva (European Civil Aviation Conference - ECAC);

2) država članica JAA (JAA Member State) - država koja je potpisala Aranžmane o izradi, prihvatanju i primeni zajedničkih vazduhoplovnih zahteva (Joint Aviation Requirements) zaključene na Kipru, 11. septembra 1990. godine;

3) Zajednički vazduhoplovni zahtevi koji regulišu izdavanje dozvola letačkom osoblju (Joint Aviation Requirements - Flight Crew Licencing - JAR FCL) - zbirka vazduhoplovnih zahteva kojima se određuju uslovi i postupak sticanja, izdavanja, produžavanja i obnavljanja važenja dozvola i ovlašćenja pilota aviona i helikoptera i inženjera letača, kao i uslovi i postupak izdavanja lekarskih uverenja o njihovoj zdravstvenoj sposobnosti;

4) vazduhoplovna vlast (Authority) - organ nadležan za regulatorne i nadzorne poslove u civilnom vazduhoplovstvu. U Republici Srbiji: Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije (u daljem tekstu: Direktorat);

5) organizacija za letačku obuku (Flight Training Organisation - FTO) - centar za obuku koji je ovlašćen za sprovođenje obuke letačkog osoblja s ciljem sticanja dozvola i ovlašćenja;

6) organizacija za obuku za letenje na tipu vazduhoplova (Type Rating Training Organisation - TRTO) - centar za obuku koji je ovlašćen za sprovođenje obuke letačkog osoblja za sticanje ovlašćenja za letenje na tipu vazduhoplova.

Član 3

Uslovi za izdavanje, produženje i obnavljanje roka važenja dozvole, ovlašćenja i autorizacije inženjera letača propisani su u Prilogu 1 ovog pravilnika (JAR-FCL 4).

Član 4

Stručnu obuku inženjera letača mogu obavljati centri za obuku koji ispunjavaju uslove propisane u Prilogu 1 ovog pravilnika i koje na to ovlasti Direktorat.

Stručna obuka za sticanje dozvole, ovlašćenja i autorizacije propisanih ovim pravilnikom obavlja se prema programima koji su dati u Prilogu 1 ovog pravilnika.

Član 5

Dozvola inženjera letača koja je izdata u skladu s propisima koji su važili pre stupanja na snagu ovog pravilnika važi do isteka roka važenja ovlašćenja letenja na tipu koji je upisan u dozvolu i biće ponovo izdata s rokom važenja od pet godina ako su ispunjeni uslovi za produženje ili obnovu roka važenja ovlašćenja letenja na tipu koji su propisani u Prilogu 1 ovog pravilnika (JAR-FCL 4.245).

Imaocima dozvole inženjera letača koji poseduju ovlašćenje instruktora inženjera letača, prilikom produženja roka važenja ovlašćenja letenja na tipu, u dozvolu se upisuje ovlašćenje instruktora inženjera letača (TRI (E)) iz Priloga 1 ovog pravilnika (JAR-FCL 4.305) s rokom važenja od tri godine.

Član 6

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaju da važe odredbe Pravilnika o dozvolama letačkog osoblja ("Službeni glasnik RS", broj 30/05) u delu koji se odnosi na inženjere letače.

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1

JAR-FCL 4

 

DEO 1 - USLOVI

 

1. UOPŠTE

Ovaj deo sadrži uslove koji se odnose na dozvole letačkog osoblja.

JAR-FCL 4.001 Definicije i skraćenice
(videti IEM FCL 4.001)

Kategorije (vazduhoplova): razvrstavanje vazduhoplova prema njihovim osnovnim karakteristikama (npr. avion, helikopter, jedrilica, slobodni balon).

Zamena (dozvole): izdavanje JAR-FCL dozvole na osnovu dozvole koju je izdala država koja nije članica JAA.

Kopilot: kopilot je pilot koji vrši poslove vezane za upravljanje avionom, različite od poslova vođe aviona, na vazduhoplovima koji zahtevaju više od jednog pilota, a prema listi tipova aviona (videti Dodatak JAR-FCL 1.220) ili uverenju o tipu aviona, ili propisu koji reguliše uslove za pojedine vrste letova, isključujući pilota koji se nalazi u avionu radi obuke za sticanje dozvole ili ovlašćenja.

Vreme obuke sa instruktorom: vreme letenja u vazduhu ili vreme letenja po instrumentima na uređajima na zemlji tokom kojeg lice obučava ovlašćeni instruktor.

Inženjer letač: inženjer letač je lice koja ispunjava uslove iz JAR-FCL 4.

Vreme letenja: vreme od trenutka prvog pokretanja vazduhoplova u svrhu poletanja, do trenutka potpunog zaustavljanja vazduhoplova na kraju leta.

Vreme letenja po instrumentima: vreme letenja po instrumentima u vazduhu ili na uređajima za simuliranje leta na zemlji.

Vreme letenja po instrumentima u vazduhu: vreme letenja tokom kojeg pilot upravlja vazduhoplovom isključivo po instrumentima.

Vreme letenja na uređaju za simuliranje leta na zemlji: vreme tokom kojeg se pilot obučava u simuliranom letu po instrumentima na uređajima za simuliranje leta (STD).

Saradnja višečlane posade: rad letačke posade kao tima, u kome članovi posade međusobno sarađuju predvođeni vođom vazduhoplova.

Avioni s više pilota: avioni koji su homologovani za letenje sa posadom od najmanje dva pilota.

Noć: vremenski period između završetka građanskog sumraka i početka građanskog svitanja, ili drugi vremenski period između zalaska i izlaska sunca koji može biti propisan od strane nadležne vlasti.

Drugi uređaji za obuku: sredstva za obuku, osim simulatora letenja, uređaja za vežbanje letenja ili uređaja za vežbanje letačko-navigacijskih procedura, koji omogućavaju obuku tamo gde nije potrebna kompletna pilotska kabina.

Privatni pilot: pilot koji poseduje dozvolu, ali na osnovu koje ne može da leti vazduhoplovom s ciljem sticanja zarade.

Komercijalni pilot: pilot koji poseduje dozvolu na osnovu koje može da leti vazduhoplovom s ciljem sticanja zarade.

Provera stručnosti: prikaz stručnosti s ciljem produženja važenja ili obnove ovlašćenja, uključujući i usmeno ispitivanje od strane ispitivača.

Ovlašćenje: upisivanje u dozvolu posebnih uslova, prava ili ograničenja koji se odnose na tu dozvolu.

Obnova važenja (npr. ovlašćenja/odobrenja): upravni postupak kojim se po isteku važenja ovlašćenja ili odobrenja, uz ispunjenje propisanih uslova, ovlašćenja ili odobrenja obnavljaju na određeni period.

Produženje važenja (npr. ovlašćenja/odobrenja): upravni postupak kojim se u toku važenja ovlašćenja ili odobrenja, uz ispunjenje propisanih uslova, ovlašćenja ili odobrenja produžavaju na određeni period.

Rutni sektor: let koji se sastoji od poletanja, odlaska, krstarenja koje nije kraće od 15 minuta, dolaska, prilaza i sletanja.

Avion s jednim pilotom: avioni koji su homologovani da njima upravlja samo jedan pilot.

Praktični ispiti: praktični ispiti predstavljaju prikaz stručnosti u cilju izdavanja dozvole ili ovlašćenja, uključujući i usmeno ispitivanje od strane ispitivača.

Samostalno vreme letenja: vreme letenja tokom kojeg je pilot-učenik jedino lice u avionu.

Učenik - vođa vazduhoplova (SPIC): vreme letenja tokom kojeg instruktor letenja samo nadgleda učenika koji vrši dužnost vođe vazduhoplova, a ne utiče na upravljanje ili ne upravlja vazduhoplovom.

Motorna jedrilica (TMG): motorna jedrilica je vazduhoplov koji poseduje uverenje o plovidbenosti izdato ili prihvaćeno od strane države članice JAA i ima integralno ugrađen neuvlačeći motor i neuvlačeću elisu (uključujući one navedene u Dodatku 1 JAR-FCL 1.215).

Motorna jedrilica mora biti sposobna da izvrši poletanje i penjanje sopstvenim pogonom, a u skladu s njenim letačkim priručnikom.

Tip (vazduhoplova): svi vazduhoplovi koji imaju isti osnovni dizajn, uključujući sve modifikacije, osim onih koje prouzrokuju izmene u načinu upravljanja, letnim karakteristikama ili sastavu letačke posade.

JAR-FCL 4.005 Primena
(videti Dodatak 1 JAR-FCL 4.005)

(a) Opšte odredbe

(1) Uslovi koji su propisani u JAR-FCL za inženjere letače primenjuju se na sve podneske koji se odnose na obuku, ispitivanje i zahteve za izdavanje dozvola, ovlašćenja, autorizacija, odobrenja ili uverenja, koji su dostavljeni vazduhoplovnoj vlasti posle stupanja na snagu ovog pravilnika.

(2) Ako se u tekstu JAR-FCL koriste izrazi: dozvole, ovlašćenja, autorizacije, odobrenja ili uverenja, to podrazumeva da su te dozvole, ovlašćenja, autorizacije, odobrenja ili uverenja izdati u skladu sa JAR-FCL. U svim drugim slučajevima ti dokumenti se označavaju npr. kao ISAO dozvole ili nacionalne dozvole.

(3) Ako se u tekstu koristi izraz "država članica JAA" sa ciljem međusobnog priznavanja dozvola, ovlašćenja, autorizacija, ovlašćenja ili uverenja, to podrazumeva državu punopravnu članicu JAA.

(4) Uređaji za simuliranje leta koji se navode u JAR-FCL, a koji tokom obuke zamenjuju avion, moraju biti u skladu sa JAR-STD, a korisniku mora biti odobreno od strane vazduhoplovnih vlasti sprovođenje obuke u skladu sa JAR-FCL.

(5) U dozvolu izdatu na osnovu obuke sprovedene izvan države članice JAA, osim obuke izvršene u skladu sa JAR-FCL 1.055(a)(1), prava iz dozvole ograničena su na vazduhoplov koji je registrovan u državi izdavanja dozvole.

(6) Ovlašćenje koje je izdato na osnovu obuke sprovedene izvan države članice JAA, osim obuke sprovedene u skladu sa JAR-FCL 1.055(a)(1), ograničeno je na vazduhoplov registrovan u državi izdavanja dozvole.

(b) Prelazne odredbe

(1) Nije primenljivo.

(2) Nije primenljivo.

(3) Imaoci dozvola koje su izdate pre stupanja na snagu ovog pravilnika u skladu s nacionalnim propisima države članice JAA mogu da od države izdavaoca dozvole zahtevaju izdavanje odgovarajuće dozvole navedene u JAR-FCL 4, koja njenom imaocu omogućava korišćenje prava iz dozvole u ostalim državama, kao što je propisano u JAR-FCL 4.015(a)(1). Za izdavanje takvih dozvola imalac dozvole mora da ispuni uslove propisane u Dodatku 1 JAR-FCL 4.005.

(4) Imaoci dozvola koje su izdate u skladu sa nacionalnim propisima države članice JAA, koji ne ispunjavaju u potpunosti uslove iz Dela 1 JAR-FCL 3 (Lekarski), mogu koristiti prava iz nacionalnih dozvola koje poseduju.

(c) Kontinuitet rada ispitivača koji poseduju nacionalne autorizacije

Ispitivači koji su posedovali nacionalne autorizacije pre početka primene JAR-FCL 4 mogu biti autorizovani kao JAR-FCL 4 (inženjer letač) ispitivači, pod uslovom da vazduhoplovnim vlastima dokažu poznavanje JAR-FCL i JAR-OPS. Autorizacija važi najduže tri godine. Po isteku tog roka ponovna autorizacija uslovljena je ispunjenjem uslova propisanih u JAR-FCL 4.425(a).

JAR-FCL 4.010 Osnovna prava člana letačke posade

(a) Dozvola i ovlašćenje

(1) Lice koje obavlja dužnosti člana letačke posade u civilnom avionu registrovanom u državi članici JAA mora da poseduje važeću dozvolu i odgovarajuća ovlašćenja, u skladu sa uslovima iz JAR-FCL i dužnostima koje treba da obavlja, ili autorizaciju, kako je to propisano u JAR-FCL 4.230.

Dozvola mora biti izdata od:

(I) države članice JAA;

(II) države članice ICAO i da je važeća u skladu sa JAR-FCL 4.015 (b) ili (c).

(b) Korišćenje prava

Imalac dozvole, ovlašćenja ili autorizacije ne može da koristi druga prava, izuzev onih koje mu daje ta dozvola, ovlašćenje ili autorizacija.

(c) Prigovori, ograničenja

(1) Država članica JAA može u svako doba, u skladu sa svojim nacionalnim procedurama, da postupa po žalbama, ograniči prava, ili privremeno ili trajno stavi van snage dozvolu, ovlašćenje, autorizaciju ili uverenje koje je izdala u skladu sa uslovima JAR-FCL, ako utvrdi da podnosilac zahteva ili imalac dozvole nije ispunio ili da više ne ispunjava uslove JAR-FCL ili nacionalnog zakonodavstva države koja je izdala dozvolu.

(2) Ako država članica JAA utvrdi da podnosilac zahteva ili imalac JAR-FCL dozvole koja je izdata u drugoj državi članici JAA nije ispunio ili da više ne ispunjava uslove JAR-FCL ili odgovarajućeg propisa države u čijem vazdušnom prostoru avion leti, država članica JAA će o tome obavestiti državu izdavaoca dozvole i Odeljenje za izdavanje dozvola u centrali JAA. U skladu sa svojim nacionalnim zakonom, država članica JAA mora da, u interesu bezbednosti, izvesti državu izdavaoca dozvole i JAA da, iz navedenih razloga, podnosilac zahteva ili imalac dozvole ne može upravljati avionom koji je registrovan u toj državi ili upravljati bilo kojim avionom u vazdušnom prostoru te države.

JAR-FCL 4.015. Prihvatanje dozvola, ovlašćenja, autorizacija, odobrenja ili uverenja
(videti Dodatak 1 JAR-FCL 4.015)
(videti AMS FCL 4.005 i 4.015)

(a) Dozvole, ovlašćenja, autorizacije, odobrenja ili uverenja koji su izdati u državi članici JAA

(1) Ako lice poseduje dozvolu koja je izdata sa ovlašćenjem, autorizacijom, odobrenjem ili potvrdom od strane vazduhoplovnih vlasti u državi članici JAA, u skladu sa uslovima utvrđenim u JAR-FCL i pratećim procedurama, te dozvole, ovlašćenja, autorizacije, odobrenja ili uverenja druge države članice JAA mogu prihvatiti bez formalnosti.

(2) Nije primenljivo.

(b) Dozvole izdate od država koje nisu članice JAA

(1) Dozvolu koju je izdala država koja nije članica JAA može se, na osnovu diskrecionog prava vazduhoplovnih vlasti u državi članici JAA, prihvatiti za letenje na vazduhoplovu koji je registrovan u toj državi članici JAA, a u skladu sa Dodatkom 1 JAR-FCL 4.015.

(2) Prihvatanje dozvole inženjera letača ne može trajati duže od godinu dana od dana prihvatanja, pod uslovom da je osnovna dozvola važeća. Dalje prihvatanje dozvole za letenje na avionu registrovanom u bilo kojoj državi članici JAA vrši se na osnovu sporazuma između država članica JAA, kao i u skladu sa drugim uslovima koje JAA smatra potrebnim. Imalac dozvole koja je prihvaćena od države članice JAA mora da ispunjava uslove koji su propisani u JAR-FCL.

(3) Uslovi propisani u tačkama (1) i (2) ne primenjuju se ako je avion koji je registrovan u državi članici JAA dat u zakup avio-prevozniku u državi koja nije članica JAA, pod uslovom da je država tog avio-prevoznika prihvatila da u toku perioda trajanja zakupa snosi odgovornost da tehnički ili operativni nadzor bude u skladu sa JAR-OPS 1.165. Dozvole članova letačke posade avio-prevoznika iz države koja nije članica JAA mogu biti prihvaćene na osnovu diskrecionog prava vazduhoplovnih vlasti države članice JAA, pod uslovom da su prava iz prihvaćenih letačkih dozvola ograničena samo na period zakupa tog aviona za određene delatnosti u kojima neposredno ili posredno, na osnovu "njet lease" ili drugog komercijalnog aranžmana ne učestvuje JAA avio-prevoznik.

(c) Zamena dozvola izdatih od država koje nisu članice JAA

(1) Dozvola inženjera letača izdata od države koja nije članica JAA može se zameniti za JAR-FCL dozvolu, pod uslovom da postoji sporazum između države članice JAA i države koja nije članica JAA. Taj sporazum se mora zasnivati na reciprocitetu prihvatanja dozvola i mora obezbediti odgovarajući nivo bezbednosti obuke i testiranja u državi članici i državi koja nije članica JAA. Sporazum će se periodično razmatrati prema dogovoru države koja nije članica JAA i države članice JAA. Dozvola koja je izdata na osnovu sporazuma mora da sadrži napomenu o državi koja nije članica JAA, a čija je dozvola zamenjena. Druge države članice JAA nisu u obavezi da prihvate tu dozvolu.

(d) Kada vazduhoplovna vlast izda dozvolu koja odstupa od JAR-FCL, u rubrici XIII dozvole mora se uneti napomena o tome.

JAR-FCL 4.016 Kreditiranje imaoca dozvole izdate u državi koja nije članica JAA

(a) Podnosilac zahteva za izdavanje JAR-FCL dozvole i ovlašćenja za instrumentalno letenje, koji ima ekvivalentnu dozvolu izdatu u skladu sa ICAO Annex 1 od države koja nije članica JAA, mora da ispuni uslove JAR-FCL, izuzev onih uslova koji se odnose na trajanje obuke i broj časova teorijske i praktične obuke koji mogu biti umanjeni.

Kod određivanja stepena kreditiranja vazduhoplovne vlasti mogu da se rukovode preporukom centara za obuku.

(b) Imalac dozvole inženjera letača koja je izdata u skladu sa ICAO Annex 1, a koji ispunjava uslov naveden u Dodatku 1 JAR-FCL 4.015, može biti oslobođen obaveze pohađanja odobrene obuke pre pristupanja teorijskom i praktičnom ispitu, ako dozvola sadrži važeće ovlašćenje za tip aviona na kome će se obaviti praktični ispit.

JAR-FCL 4.020 Priznavanje vojne službe
(videti Dodatak 1 JAR-FCL 4.005)

Zahtev za priznavanje:

Zahtev za sticanje dozvole i ovlašćenja koji su predviđeni u JAR-FCL 4, vojno letačko osoblje podnosi vazduhoplovnoj vlasti države u kojoj obavljaju ili su obavljali vojnu službu. Znanje, iskustvo i praktična osposobljenost stečeni u vojnoj službi biće priznati prema odgovarajućim uslovima iz JAR-FCL 4 koji se odnose na dozvole i ovlašćenja, na osnovu diskrecionog prava vazduhoplovne vlasti. O uslovima i načinu priznavanja vojne službe mora biti obavešten JAA. Prava iz takvih dozvola su ograničena na vazduhoplov koji je registrovan u državi koja je dozvolu izdala, sve dok ne budu ispunjeni uslovi propisani u Dodatku 1 JAR-FCL 4.005.

JAR-FCL 4.025 Važenje dozvola i ovlašćenja
(videti JAR-FCL 3.105)

(a) Imalac dozvole ne može da koristi prava iz dozvole ili ovlašćenja koje je izdala država članica JAA ako ne ispunjava odgovarajuće uslove JAR-FCL.

(b) Važenje dozvole i produženje važenja ovlašćenja

(1) Važenje dozvole je određeno važenjem upisanih ovlašćenja i važenjem lekarskog uverenja (videti JAR-FCL 3.105).

(2) Prilikom izdavanja, produženja ili obnavljanja ovlašćenja vazduhoplovna vlast može produžiti njegovo važenje do kraja meseca u kome važenje ističe, i taj dan predstavlja dan isticanja važenja ovlašćenja.

(c) Dozvola se izdaje na period do pet godina. U okviru tog perioda vazduhoplovna vlast će ponovo izdati dozvolu:

(1) posle prvog izdavanja ili obnove ovlašćenja;

(2) kad je u dozvoli popunjena rubrika XII i nema više mesta za upis;

(3) iz bilo kog administrativnog razloga;

(4) prema diskrecionom pravu vazduhoplovnih vlasti kod produženja važenja ovlašćenja.

Vazduhoplovna vlast preneće važeća ovlašćenja u novi obrazac dozvole.

Imalac dozvole mora podneti zahtev vazduhoplovnoj vlasti za ponovno izdavanje dozvole.

Uz zahtev mora da bude priložena potrebna dokumentacija.

JAR-FCL 4.026 Skorašnje iskustvo inženjera letača

Inženjer letač ne sme obavljati poslove u avionu u kome se prevoze putnici ako u prethodnih 90 dana nije ostvario najmanje jedan rutni sektor na avionu istog tipa ili na odgovarajućem simulatoru.

JAR-FCL 4.030 Uslovi provere

(a) Autorizacije ispitivača

Vazduhoplovna vlast mora za ispitivače da imenuje i ovlasti lica sa odgovarajućim kvalifikacijama i ugledom, koja će u njeno ime sprovoditi praktične ispite i provere stručnosti. Minimalne kvalifikacije ispitivača propisane su u JAR-FCL 4, Poglavlje I. Vazduhoplovne vlasti će u pisanoj formi obavestiti svakog ispitivača o njegovim pravima i obavezama.

(b) Broj ispitivača

Vazduhoplovna vlast će odrediti potreban broj ispitivača uzimajući u obzir ukupan broj inženjera letača na određenoj teritoriji.

(c) Obaveštenje o ispitivačima

(1) Vazduhoplovna vlast vodi listu ovlašćenih ispitivača, sa naznakom za koje poslove su ovlašćeni. Ova lista mora biti dostupna TRTO i FTO na teritoriji države članice JAA. Vazduhoplovna vlast određuje načine na koje će ispitivači biti raspoređeni za sprovođenje praktičnih ispita.

(2) Vazduhoplovna vlast obaveštava svakog kandidata o ispitivaču koji je određen za sprovođenje praktičnog ispita za izdavanje dozvole inženjera letača.

(d) Ispitivači ne mogu ispitivati one kandidate koje su obučavali za dozvolu ili ovlašćenje, osim uz izričitu pisanu saglasnost vazduhoplovnih vlasti.

(e) Preduslovi za kandidate koji treba da pristupe praktičnom ispitu

Pre pristupanja praktičnom ispitu za izdavanje dozvole ili ovlašćenja, kandidat mora da položi odgovarajući teorijski deo ispita. Kandidat mora da završi odgovarajuću teorijsku obuku pre pristupanja praktičnom ispitu. Organizacija, odnosno lice odgovorno za obuku, mora da prijavi kandidata za praktični ispit.

JAR-FCL 4.035 Zdravstvena sposobnost

(a) Sposobnost

Imalac lekarskog uverenja mora biti psihički i fizički sposoban za obavljanje poslova na osnovu dozvole koju poseduje.

(b) Uslovi za lekarsko uverenje

Prilikom podnošenja zahteva za izdavanje dozvole, kao i prilikom korišćenja prava iz dozvole, kandidat ili imalac dozvole mora da ima lekarsko uverenje koje je izdato u skladu sa odredbama JAR-FCL 3 (Lekarski) i koje odgovara pravima iz dozvole.

(c) Vazduhoplovno-zdravstvena sposobnost

Posle završenog lekarskog pregleda kandidat će biti obavešten da li je zdravstveno sposoban, nesposoban ili se mora obratiti vazduhoplovnim vlastima. Ovlašćeni lekar (AME) će obavestiti kandidata o stanjima (lekarskim, operativnim ili drugim) koja mogu ograničiti letačku obuku ili prava iz izdate dozvole.

(d) Ograničenje letenja u višečlanoj posadi za inženjera letača (OML - za inženjera letača - samo klasa 1)

(1) Ograničenje letenja u višečlanoj posadi za inženjera letača se primenjuje kada imalac dozvole inženjera letača ne ispunjava u potpunosti uslove za izdavanje lekarskog uverenja klase 1, ali je u okviru prihvatljivog rizika gubitka sposobnosti u letu (videti JAR-FCL 3 - Lekarski, IEM FCL A, B i C). Ograničenje može da bude izdato ili stavljeno van snage samo od strane vazduhoplovnih vlasti.

(2) Drugi članovi posade ne smeju imati ovo ograničenje.

JAR-FCL 4.040 Umanjenje zdravstvene sposobnosti
(videti IEM FCL 3.040)

(a) Imaoci lekarskih uverenja ne smeju da koriste prava iz svojih dozvola, ovlašćenja ili autorizacija ako su svesni da je njihova zdravstvena sposobnost umanjena na način koji bi mogao da naruši bezbedno korišćenje tih prava.

(b) Imaoci lekarskih uverenja ne smeju da uzimaju, bilo na recept ili bez recepta, lekove ili narkotike ili da se podvrgavaju nekim drugim lečenjima, osim ako nisu potpuno sigurni da taj lek, narkotik ili lečenje neće imati neke nepovoljne efekte u pogledu njihove sposobnosti da bezbedno vrše svoje dužnosti. Ukoliko postoji bilo kakva sumnja, treba tražiti savet od organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu, vazduhoplovno-medicinskog centra ili od ovlašćenog lekara (AMS, AMC ili AME). Opširnija uputstva data su u JAR-FCL 3. (Videti IEM FCL 3.040).

(c) Imaoci lekarskih uverenja dužni su da, bez nepotrebnog odlaganja, zatraže uputstva od AMS, AMC ili AME u slučaju:

(1) bolničkog ili kliničkog smeštaja koji je trajao duže od 12 sati;

(2) hirurške operacije ili drugog invazionog postupka;

(3) redovne upotrebe lekova;

(4) redovnog korišćenja korektivnih naočara.

(d) Imaoci lekarskih uverenja koji su svesni:

(1) značajne lične povrede koja prouzrokuje nesposobnost za vršenje dužnosti člana letačke posade;

(2) bolesti koja prouzrokuje njihovu nesposobnost da vrše dužnosti člana letačke posade tokom perioda od 21 dana ili duže;

(3) trudnoće,

dužni su da, u pisanoj formi, obaveste vazduhoplovnu vlast o takvoj ličnoj povredi ili o trudnoći, a u slučaju bolesti - odmah po isteku perioda od 21 dana. Smatra se da je lekarsko uverenje privremeno stavljeno van snage nakon pojave takve lične povrede, isteka tog perioda bolesti ili potvrde trudnoće, i:

(4) u slučaju lične povrede ili bolesti, privremeno stavljanje van snage uverenja će se ukinuti nakon što se imalac podvrgne lekarskom pregledu u skladu sa postupcima koji su određeni od vazduhoplovne vlasti i proglasi sposobnim da obavlja dužnost člana letačke posade, ili nakon što vazduhoplovna vlast, pod uslovima koje smatra odgovarajućim, oslobodi imaoca obaveze da se podvrgne lekarskom pregledu;

(5) u slučaju trudnoće, vazduhoplovna vlast može ukinuti privremeno stavljanje van snage uverenja za period i pod uslovima koje smatra odgovarajućim. Privremeno stavljanje van snage uverenja ukida se nakon što se imalac podvrgne propisanom lekarskom pregledu po prestanku trudnoće i bude proglašen sposobnim da nastavi sa obavljanjem dužnosti člana letačke posade.

JAR-FCL 4.045 Posebne okolnosti

(a) Odredbe JAR-FCL ne mogu obuhvatiti sve situacije. Kada bi primenom JAR-FCL došlo do neodgovarajućih posledica ili kada razvoj novih metoda obuke ili ispitivanja ne odgovara uslovima JAR-FCL, kandidat može tražiti od vazduhoplovnih vlasti da razmotre odgovarajuće izuzeće. To izuzeće može da se odobri jedino pod uslovom da obezbeđuje najmanje isti nivo bezbednosti.

(b) Izuzeća se dele na kratkoročna i dugoročna (duža od šest meseci). Davanje dugoročnih izuzeća vrši se samo u saglasnosti sa JAA Licensing Sectorial Team.

JAR-FCL 4.050 Priznavanje naleta i teorijskog znanja

(a) Priznavanje naleta

(1) Ukoliko nije drugačije predviđeno u JAR-FCL, nalet koji se priznaje za izdavanje dozvole inženjera letača ili ovlašćenja TRI(E) mora biti ostvaren u svojstvu inženjera letača na avionu sa više članova posade, s kompletnom posadom, uključujući i inženjera letača.

(b) Inženjer letač na obuci ili pod nadzorom

Podnosiocu zahteva za izdavanje dozvole inženjera letača priznaje se sve vreme ostvareno na simulatoru pod nadzorom TRI(E), ako je obuka obavljena sa višečlanom posadom.

JAR-FCL 4.055 Organizacije za obuku
(videti Dodatak 1 JAR-FCL 4.055)
(videti IEM FCL 4.055)

(a) Organizacije za letačku obuku (FTO): videti JAR-FCL 1 (Avioni)

(b) Organizacije za obuku za letenje na tipu (TRTO), koje nameravaju da vrše obuku samo za sticanje ovlašćenja za letenje na tipu, moraju da budu odobrene od vazduhoplovnih vlasti. Uslovi za odobrenje TRTO dati su u Dodatku 1 JAR-FCL 4.055.

(c) Vazduhoplovne vlasti će odobriti organizacije koje se nalaze u državi članici JAA, a koje su se specijalizovale za vršenje teorijske obuke, ukoliko ispunjavaju uslove određene za tu vrstu obuke koji su propisani u Dodatku 1 JAR-FCL 4.055.

JAR-FCL 4.065 Država izdavalac dozvole
(videti JAR-FCL 4.010 (c))
(videti JAR-FCL 4.070)

(a) Kandidat mora dokazati vazduhoplovnoj vlasti države izdavaoca dozvole da je u potpunosti ispunio sve uslove za izdavanje dozvole (videti JAR-FCL 4.010 (c)).

(b) Ako postoji saglasnost između vazduhoplovnih vlasti dve države, kandidatu koji je započeo obuku pod nadležnošću jedne vlasti može biti dopušteno da završi obuku pod nadležnošću druge vlasti.

Sporazumom može da bude dozvoljeno sledeće:

(1) teorijska obuka i ispiti;

(2) lekarski pregled i procena sposobnosti;

(3) letačka obuka i provera.

Vazduhoplovne vlasti će se dogovoriti koja država će biti "država izdavalac dozvole".

(c) Dalja ovlašćenja mogu biti stečena prema uslovima JAR-FCL 4 u bilo kojoj državi članici JAA i država izdavalac dozvole uneće ih u dozvolu.

(d) Radi pojednostavljenja postupka (npr. produženja važenja) imalac dozvole može kasnije obaviti prenos dozvole iz države izdavaoca dozvole u drugu državu članicu JAA, pod uslovom da u toj državi ima zaposlenje ili stalni boravak (videti JAR-FCL 4.070). Ta država tada postaje država izdavalac dozvole i preuzeće odgovornost za izdavanje dozvole u smislu gore navedenog stava (a).

(e) Kandidat može istovremeno da poseduje samo jednu JAR-FCL (inženjer letač) dozvolu i samo jedno lekarsko uverenje.

JAR-FCL 4.070 Stalni boravak

Stalni boravak je mesto gde lice živi najmanje 185 dana u jednoj kalendarskoj godini, radi ličnih ili poslovnih veza ili, u slučaju kada se radi o licu koje nema poslovnih veza, onda na osnovu ličnih veza koje pokazuju blisku povezanost između lica i mesta gde ono živi.

JAR-FCL 4.075 Obrazac i sadržaj dozvole letačkog osoblja
(videti Dodatak 1 JAR-FCL 4.075)

Dozvola letačkog osoblja izdata od strane države članice JAA u skladu s JAR-FCL mora da sadrži:

(a) Sadržaj: broj rubrike će uvek biti ispisan uz naslov rubrike. Standardni obrazac JAA dozvole je prikazan u Dodatku 1 JAR-FCL 4.075. Rubrike I do XI su "stalne", dok su rubrike XII do XIV "promenljive" i mogu se pojaviti u vidu posebnog ili odvojivog dodatka glavnog obrasca dozvole. Svaki posebni ili odvojivi dodatak mora biti jasno označen kao deo dozvole.

(1) Stalne rubrike

(I) Država izdavalac dozvole;

(II) Naziv dozvole;

(III) Serijski broj koji započinje poštanskim kodom države izdavaoca dozvole i nastavlja se kodom arapskih brojeva i/ili latiničnih slova;

(IV) Ime imaoca dozvole (napisano latinicom, ukoliko nacionalno pismo nije latinično);

(V) Adresa imaoca dozvole;

(VI) Državljanstvo imaoca dozvole;

(VII) Potpis imaoca dozvole;

(VIII) Vazduhoplovna vlast i ukoliko je potrebno, uslovi pod kojim je dozvola izdata;

(IX) Potvrda važenja dozvole i autorizacija za prava po osnovu dozvole;

(X) Potpis ovlašćenog lica koje izdaje dozvolu i datum izdavanja;

(XI) Pečat ili žig vazduhoplovne vlasti.

(2) Promenljive rubrike

(XII) Ovlašćenja - tip, instruktor, itd, sa datumima prestanka važenja.

Prava za korišćenje radiotelefonije (R/T) mogu biti naznačena na obrascu dozvole ili na posebnom uverenju;

(XIII) Napomene - npr. posebne odredbe u vezi ograničenja i odredbe za dodatna prava;

(XIV) Bilo koji drugi podaci koje zahteva vazduhoplovna vlast.

(b) Materijal: papir ili drugi materijal koji se koristi mora onemogućiti ispravke ili brisanje ili jasno ukazati na njih. Svako unošenje podataka ili poništavanje na obrascu dozvole moraju biti jasno odobreni od strane vazduhoplovnih vlasti.

(c) Boja: dozvole inženjera letača koje su izdate u skladu sa JAR-FCL su bele boje.

(d) Jezik: dozvole moraju biti na nacionalnom i engleskom jeziku, kao i na nekim drugim jezicima koje vazduhoplovna vlast smatra odgovarajućim.

JAR-FCL 4.080 Evidentiranje naleta

Podaci o svakom letu koji je obavljen u ulozi inženjera letača treba da budu pouzdano zabeleženi u knjižici letenja u formatu koji je prihvaćen od strane vazduhoplovne vlasti (videti IEM FCL 4.080 (biće razrađeno)).

Dodatak 1 JAR-FCL 4.005
Minimalni uslovi za izdavanje JAR-FCL dozvole ili autorizacije na osnovu nacionalne dozvole ili autorizacije koju je izdala država članica JAA

(videti JAR-FCL 4.005 (b) (3))
(videti AMS FCL 4.005 i 4.015)

1. Dozvole inženjera letača

Dozvola inženjera letača koju je izdala država članica JAA prema svojim nacionalnim propisima može da bude zamenjena JAR-FCL 4 dozvolom kada su ispunjeni određeni uslovi. Za zamenu ovakvih dozvola imalac dozvole treba da:

(a) obavi proveru stručnosti na tipu, prema uslovima za produženje koji su propisani u JAR-FCL 4.245 (koji se odnose na prava imaoca dozvole);

(b) pokaže zadovoljavajuće znanje odgovarajućih delova JAR-OPS i JAR-FCL (videti AMS FCL 4.005 i 4.015) pred vazduhoplovnom vlašću;

(c) pokaže zadovoljavajuće znanje engleskog jezika prema JAR-FCL 4.160;

(d) ispuni uslove u pogledu iskustva, kao i druge uslove prikazane u sledećoj tabeli:

Nacionalna dozvola koju ima

Ukupan nalet (sati) kao inženjer letač

Dodatni uslovi JAA

Zamena za JAR-FCL dozvolu i ograničenja

Ukidanje ograničenja

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

Inženjer letač

>1500 kao inženjer letač na avionima

Nema

F / EL

Ne primenjuje se

2. Instruktorska ovlašćenja

Nacionalno ovlašćenje, autorizacija i prava koje ima

Iskustvo

Dodatni uslovi JAA

Zamena za JAR-FCL ovlašćenje

(1)

(2)

(3)

(4)

TRI(E)

Prema JAR-FCL 4 (inženjer letač) za odgovarajuće ovlašćenje

Pred vazduhoplovnom vlašću dokazati poznavanje odgovarajućih delova JAR-FCL 4 (inženjer letač) i JAR OPS, kako propisuje AMC FCL 4.005 i 4.015

TRI(E)

- Instruktorima država članica JAA koji ispunjavaju navedene uslove, ali ne mogu da dobiju JAR-FCL dozvolu ili ovlašćenje zbog trenutnog statusa njihove države - izdavaoca dozvole, može biti dozvoljeno da vrše obuku za JAR-FCL dozvole ili ovlašćenja.

3. SFI(E) autorizacija

Autorizacija za instruktora na sintetičkom trenažeru koju je izdala država članica JAA, a u skladu sa nacionalnim propisima te države, može da se zameni JAR-FCL 4 autorizacijom ako iskustvo imaoca autorizacije odgovara potrebnom iskustvu i drugim uslovima navedenim u sledećoj tabeli:

Nacionalna autorizacija koju ima

Iskustvo

Dodatni uslovi JAA

Zamena za JAR-FCL autorizaciju

(1)

(2)

(3)

(4)

SFI(E)

>1500 sati kao inženjer letač na avionu

(I) ima ili je imao dozvolu inženjera letača izdatu od države članice JAA ili dozvolu inženjera letača koja nije izdata na osnovu JAR-FCL, ali je prihvatljiva za vazd. vlast (II) uspešno završena obuka na simulatoru za određen tip aviona, uključujući i MCC

SFI(E)

SFI(E)

3 godine prethodnog iskustva kao SFI koje je prihvatljivo za vazduhoplovnu vlast

uspešno završena obuka na simulatoru za određen tip aviona, uključujući i MCC

SFI(E)

Ova autorizacija se izdaje za period od najviše tri godine.

Ponovna autorizacija zavisi od ispunjenja uslova koji su propisani u JAR-FCL 4.415.

Dodatak 1 JAR-FCL 4.015
Minimalni uslovi za prihvatanje dozvola inženjera letača koje su izdate od strane država koje nisu članice JAA
(videti JAR-FCL 4.015)
(videti AMC-FCL 4.005 i 4.015)

1. Minimalni uslovi za prihvatanje dozvola inženjera letača koje su izdate od strane država koje nisu članice JAA definisani su u daljem tekstu.

2. Dozvola inženjera letača izdata u skladu sa ICAO Annex 1 u državi koja nije članica JAA može biti prihvaćena od države članice JAA radi odobrenja za letenje (osim za obuku) na avionima registrovanim u toj državi. Da bi se ovakva dozvola prihvatila imalac dozvole mora:

(a) obaviti praktičan ispit na tipu aviona prema uslovima za produženje važenja ovlašćenja propisanim u JAR-FCL 4.245, a koji odgovara pravima imaoca dozvole;

(b) pred vazduhoplovnom vlašću pokazati znanje odgovarajućih delova JAR-OPS i JAR-FCL (videti AMC-FCL 4.005 i 4.015);

(c) pokazati zadovoljavajuće znanje engleskog jezika u skladu sa JAR-FCL 4.160 (d);

(d) imati važeće JAR-FCL lekarsko uverenje klase 1;

(e) ispuniti druge objavljene dopunske uslove koje ta država članica JAA smatra potrebnim;

(f) ispuniti uslove u pogledu iskustva iz kolone (2) u sledećoj tabeli koji se odnose na uslove prihvatanja dozvole iz kolone (3):

Dozvola koju ima

Ukupno vreme letenja kao inženjer letač

Uslovi za prihvatanje dozvole

(1)

(2)

(3)

Inženjer letač

> 1500 sati letenja kao inženjer letač u komercijalnom avio-transportu

Komercijalni avio-transport kao inženjer letač

(a)

Inženjer letač

> 1000 sati letenja kao inženjer letač u drugim aktivnostima (različitim od komercijalnog avio-transporta)

Druge aktivnosti (različite od komercijalnog avio-transporta) kao inženjer letač

(b)

Dodatak 1 JAR-FCL 4.055
Organizacije za obuku za letenje na tipu vazduhoplova radi izdavanja ovlašćenja za letenje na tipu

(videti JAR-FCL 4.055 (b) i (c))
(videti JAR-FCL 4.261 (c) za odobrenje kurseva)
(videti IEM FCL 4.055)

Uvod

1. Organizacija za obuku za letenje na tipu vazduhoplova (TRTO) je organizacija koja ima potrebno osoblje i opremu, smeštena u odgovarajući prostor za vršenje letačke obuke ili obuke za saradnju u okviru višečlane posade (MCC obuke) na uređajima za simulirano letenje ili za vršenje teorijske obuke za određene programe.

2. TRTO koja namerava da obavlja odobrenu obuku u skladu sa JAR-FCL uslovima mora da ima uverenje o osposobljenosti izdato od vazduhoplovne vlasti države članice JAA. Vazduhoplovna vlast države članice izdaće uverenje pod uslovom da:

(a) vazduhoplovna vlast može sprovoditi JAR-FCL zahteve;

(b) TRTO ispunjava sve JAR-FCL uslove.

U ovom dodatku dati su uslovi za izdavanje, produženje važenja i izmenu uverenja o osposobljenosti TRTO.

Sticanje uverenja

3. Uz zahtev za izdavanje uverenja o osposobljenosti TRTO mora da dostavi vazduhoplovnoj vlasti Operativni priručnik (OM) i Priručnik o obuci (TM), u skladu sa tačkom 17. i tač. 25–27. ovog dodatka. Po prijemu zahteva za izdavanje uverenja o osposobljenosti TRTO, vazduhoplovna vlast je dužna da utvrdi da li su ispunjeni svi uslovi iz ovog dodatka. Pošto se utvrdi da su ispunjeni svi propisani uslovi, izdaje se uverenje o osposobljenosti TRTO, sa rokom važenja od jedne godine za prvo izdavanje uverenja, odnosno do tri godine za produženje važenja uverenja. Vazduhoplovna vlast nije u obavezi da izda uverenje o osposobljenosti TRTO koja se nalazi izvan teritorije države članice JAA ukoliko nema raspoloživih ljudskih resursa ili ako su neprihvatljivo visoki troškovi za postupanje po zahtevu i za utvrđivanje ispunjenosti uslova.

4. Obuke moraju da budu odobrene (videti IEM FCL 4.055 (biće razrađeno)).

5. Vazduhoplovna vlast može da izmeni ili privremeno ili trajno stavi van snage uverenje o osposobljenosti ukoliko odobreni uslovi obuke ili održavani kvalitet obuke opadnu ispod odobrenog minimuma.

6. Ako TRTO namerava da izmeni odobrenu obuku ili da izmeni Operativni priručnik (OM) ili Priručnik o obuci (TM) mora da podnese zahtev za izmenu uverenja o osposobljenosti pre nego što izvrši te promene. TRTO ne mora da obaveštava vazduhoplovnu vlast o manjim promenama svakodnevnih aktivnosti. Ukoliko postoji nedoumica u pogledu obima izmena, treba konsultovati vazduhoplovnu vlast.

7. TRTO može da se dogovara o sprovođenju obuke sa drugim organizacijama za obuku ili da koristi alternativne aerodrome kao deo svoje organizacije, pod uslovom da pribavi odobrenje vazduhoplovne vlasti.

Izvori finansiranja

8. (a) TRTO mora da dokaže vazduhoplovnoj vlasti da raspolaže dovoljnim sredstvima za sprovođenje obuke prema odobrenim standardima.

(b) TRTO mora da imenuje lice koje je prihvatljivo za vazduhoplovnu vlast, a koje mora da dokaže vazduhoplovnoj vlasti da su obezbeđena dovoljna sredstva za sprovođenje obuke prema odobrenim standardima. To lice mora imati funkciju odgovornog rukovodioca (accountable manager).

Inspekcija

9. Posle provere ispunjenosti uslova za izdavanje uverenja o osposobljenosti centra za obuku vazduhoplovna vlast će povremeno obavljati naknadne provere ispunjenosti JAR standarda i izdatog uverenja.

10. Tokom provera mora biti omogućen pristup beleškama, dozvolama, tehničkim beleškama, literaturi, sastancima, kao i drugoj relevantnoj dokumentaciji. Kopija izveštaja sačinjenog tokom posete mora da bude dostupna TRTO.

Rukovodstvo i osoblje

11. Rukovodeća struktura mora da obezbedi nadzor nad radom osoblja od strane lica koja poseduju iskustvo i kvalitete neophodne za održavanje visokih standarda. Detalji u pogledu rukovodeće strukture, uključujući pojedinačne odgovornosti, moraju da budu sadržani u Operativnom priručniku.

12. U TRTO mora da bude imenovan rukovodilac obuke (NT) koji je prihvatljiv vazduhoplovnoj vlasti. Odgovornost rukovodioca obuke obuhvata obezbeđenje primene svih JAR-FCL zahteva od strane TRTO. To lice je direktno odgovorno vazduhoplovnoj vlasti.

13. TRTO mora da ima odgovarajuće osoblje potrebno da se ispune ciljevi obuke. Dužnosti svakog instruktora moraju biti definisane i dokumentovane.

Instruktor inženjer letač

14. Instruktor inženjer letač mora da poseduje:

(a) dozvolu inženjera letača i ovlašćenje koje odgovara obuci za čije sprovođenje je imenovan; ili

(b) autorizaciju izdatu od vazduhoplovne vlasti da sprovodi određenu obuku u TRTO (videti JAR-FCL 4.300).

Instruktori za obuku na uređajima za simulirano letenje

15. Za vršenje letačke obuke instruktor mora da poseduje ili da je posedovao dozvolu inženjera letača, kao i instruktorsko iskustvo koje odgovara obuci za čije sprovođenje je imenovan. Za ovlašćenje za tip aviona sa više pilota, MCC letačku obuku na simulatoru letenja i/ili FTD, instruktor mora da poseduje TRI(E) ovlašćenje ili SFI(E) autorizaciju.

Teorijska obuka

16. Teorijsku obuku može da sprovodi samo ovlašćeni instruktor koji poseduje odgovarajuće ovlašćenje za tip ili instruktor koji poseduje odgovarajuće iskustvo u vazduhoplovstvu i znanje o određenom vazduhoplovu (npr. inženjer-letač, inženjer za održavanje vazduhoplova, vazduhoplovni dispečer).

Standardi obuke

17. TRTO mora da uspostavi sistem koji obezbeđuje da se rad centra za obuku i sama obuka odvijaju efikasno i uspešno. Sistem kvaliteta mora da utvrdi efikasnost politike, procedura i obuke koja se sprovodi u TRTO.

Dokumentacija

18. TRTO mora da vodi i najmanje pet godina čuva sledeću dokumentaciju:

(a) procenu inženjera letača na obuci, pre početka obuke i tokom obuke;

(b) podatke o teorijskoj obuci, letačkoj obuci i obuci na simulatoru za svakog kandidata na obuci;

(c) podatke o osoblju TRTO koji se odnose na datum isticanja lekarskih uverenja, ovlašćenja itd.

19. Izgled dosijea pilota na obuci mora da bude definisan u Priručniku o obuci.

20. Na zahtev vazduhoplovne vlasti TRTO mora dati na uvid podatke i izveštaje o obuci.

Program obuke

21. Za svaku vrstu obuke koja se sprovodi mora da bude pripremljen program obuke. Program obuke mora, na sedmičnom ili fazno-tematskom principu, da sadrži razradu obuke u letenju i zemaljske obuke, listu standardnih vežbi i sadržinu programa. Programi obuke na uređajima za simulirano letenje i teorijske obuke moraju biti koncipirani tako da piloti na obuci mogu da znanje stečeno tokom ove obuke primene u letačkim vežbama. Usklađivanje treba da omogući da problemi uočeni u toku obuke mogu da budu otklonjeni tokom njenog nastavka.

Avioni za obuku

22. Avion mora da bude opremljen u skladu sa uslovima odobrene obuke za koju se avion koristi.

Sredstva

23. Za sprovođenje obuke moraju biti obezbeđena odgovarajuća sredstva.

Uslovi za pristupanje obuci

24. TRTO je dužan da utvrdi da li kandidat ispunjava osnovne preduslove da pristupi obuci za ovlašćenje za tip, kao što je propisano u JAR-FCL 4.250.

Priručnik o obuci i Operativni priručnik

25. TRTO mora da pripremi i vodi Priručnik o obuci i Operativni priručnik koji sadrže informacije i instrukcije koje treba da omoguće osoblju da obavlja svoju dužnost i pruže kandidatima uputstva vezana za obuku. TRTO mora osoblju, i ukoliko je potrebno i kandidatima na obuci, da obezbedi informacije sadržane u Priručniku o obuci, Operativnom priručniku i uvid u dokumentaciju kojom se odobrava rad TRTO. Procedura kojom se vrše dopune dokumenata, odnosno priručnika mora da bude navedena, a ispravke pravilno kontrolisane.

26. U Priručniku o obuci moraju se, za svaku fazu obuke, definisati standardi i ciljevi koje kandidati moraju ostvariti, uključujući i uslove za pristupanje obuci.

Sadržina priručnika o obuci definisan je u IEM JAR-FCL 4.055.

27. Operativni priručnik mora da sadrži neophodne podatke za pojedine vrste osoblja, npr. TRI(E), instruktore sintetičkog letenja, instruktore teorijske nastave, operativno i tehničko osoblje, itd.

Sadržina operativnog priručnika definisan je u IEM JAR-FCL 4.055.

Dodatak 1 JAR-FCL 4.075
Specifikacije za dozvole letačkog osoblja

(videti JAR FCL 4.075)

OPŠTE ODREDBE

1. Prilikom obavljanja poslova inženjer letač mora da nosi sa sobom važeću dozvolu i važeće lekarsko uverenje.

2. U svrhu identifikacije imalac dozvole mora da nosi dokument koji sadrži fotografiju.

3. Medicinsko ograničenje (npr. korišćenje naočara, itd.) unosi se u lekarsko uverenje (videti JAR-FCL 3 IEM FCL 3.100) i, prema diskrecionom pravu vazduhoplovne vlasti, u dozvolu.

4. U ovom poglavlju izraz "vazduhoplovna vlast" podrazumeva vazduhoplovnu vlast države koja izdaje dozvolu.

STANDARDNI FORMAT JAA DOZVOLE

Naslovna strana


Naziv vazduhoplovne vlasti i logo
(engleski i srpski jezik)



JOINT AVIATION AUTHORITIES
(samo engleski)





FLIGHT CREW LICENCE
DOZVOLA LETAČKOG OSOBLJA
(engleski i srpski jezik)












Izdato u skladu sa ICAO i JAR-FCL standardima
(engleski i srpski jezik)

   Uslovi








   Veličina svake strane ne sme da bude manja od jedne osmine
   A4 formata

Strana 2

I

Država izdavanja

Uslovi

III

Broj dozvole

Broj dozvole će uvek počinjati sa U.N. kodom zemlje koja izdaje dozvolu

IV

Prezime i ime imaoca

 

XIV

Datum (vidi uputstvo) i
mesto rođenja

Mora se koristiti standardni format za datum, npr. dan / mesec / godina pun broj (npr. 21/01/1995)

V

Adresa
ulica, grad, oblast, poštanski broj

Videti JAR-FCL 4.070

VI

Državljanstvo

 

VII

Potpis imaoca

 

VIII

Vazduhoplovna vlast koja je izdala dozvolu

 

X

Potpis ovlašćenog lica i datum

 

XI

Žig ili pečat vazduhoplovne vlasti koja je izdala dozvolu



 

Strana 3

II

Naziv dozvole, datum prvog izdavanja i kod zemlje

Koristiće se skraćenice koje se koriste u JAR-FCL (npr. PPL(H), F/E, itd.) Mora se koristiti standardni format za datum, npr. dan / mesec / godina pun broj (npr. 21/01/1995)

IX

Važenje: ova dozvola mora biti ponovo izdata
najkasnije do ............. Prava iz dozvole
mogu biti korišćena samo ako
imalac ima važeće lekarsko uverenje.
Primenom JAR-FCL 4.015(a)(1). imalac
dozvole je ovlašćen da vrši prava iz
dozvole na vazduhoplovu registrovanom
u bilo kojoj državi članici JAA.
Dokument koji sadrži fotografiju mora
da se nosi u svrhu identifikacije
imaoca dozvole.

Dozvola će biti ponovo izdata najkasnije 5 godina od dana prvog izdavanja navedenog u rubrici II.

Ovaj dokument nije određen, ali pasoš bi bio dovoljan izvan teritorije države koja je izdala dozvolu.

XII

Prava iz radio-telefonije: imalac ove dozvole je dokazao osposobljenost za rad sa ugrađenom R/T opremom na vazduhoplovu na engleskom jeziku (navesti druge jezike).

 

XIII

Napomene:

Sve dodatne informacije iz dozvole zahtevane od ICAO, EZ uputstva/uredbe ili JAR će biti unete ovde

Strana 4

XII Ovlašćenja koja se produžavaju

Tip

Napomene/Ograničenja

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Instruktor

 

   
   
   
   
   
   

Uslovi

Ove strane su namenjene da vazduhoplovne vlasti naznače uslove prvog izdavanja ovlašćenja ili obnove isteklih ovlašćenja.

Prvo izdavanje ili obnova ovlašćenja će uvek biti uneta od strane vazduhoplovne vlasti.

Operativna ograničenja će biti uneta u rubriku Napomene/ograničenja nasuprot odgovarajućeg ograničenog prava, npr. ograničeno pravo instruktora da vrši obuku određenom tipu vazduhoplova da drži obuku na jednom tipu aviona, itd.

Stranice 5, 6, i 7:

Za produženje redovnih ovlašćenja za tip, standardni format JAA dozvole omogućava da na tim stranama podatke unese ispitivač koji vrši redovnu proveru. Alternativno, prema diskrecionom pravu vazduhoplovne vlasti, unos podataka za produženje može se vršiti samo od strane vazduhoplovne vlasti. Instruktorska ovlašćenja mogu takođe, prema diskrecionom pravu vazduhoplovne vlasti, biti produžena u dozvoli od strane ispitivača koji učestvuje u procesu produženja. Ako ispitivač nije uključen u proces produženja, unos ovlašćenja će biti izvršen od strane vazduhoplovne vlasti. Ovlašćenja koja nisu važeća biće uklonjena iz dozvole prema diskrecionom pravu vazduhoplovne vlasti, najkasnije 5 godina od poslednje produženja.

XII

Ovlašćenje

Datum provere

Važi do

Autorizacija
ispitivača
br.

Potpis
ispitivača

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Svaka strana sadrži
10 rubrika za
početno izdavanje
i produženje
važenja ovlašćenja)

Strana 8:

Skraćenice koje se koriste u ovoj dozvoli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

npr. F/EL: Flight Engineer Licence
npr. TRI(E): Flight Engineer Instructor
npr. MPA: Multi Pilot Aeroplanes
npr. R/T: Radio Telephony

 

 

Poglavlje D - Dozvola inženjera letača

JAR-FCL 4.135 Inženjer letač - učenik

Inženjer letač - učenik mora da ispuni uslove propisane od strane vazduhoplovne vlasti države u kojoj se inženjer letač - učenik obučava.

JAR-FCL 4.140 Minimalna starosna granica

Kandidat za dozvolu inženjera letača mora imati najmanje 18 godina života.

JAR-FCL 4.145 Zdravstvena sposobnost

Kandidat za dozvolu inženjera letača, kao i imalac dozvole inženjera letača moraju da poseduju važeće lekarsko uverenje klase 1.

JAR-FCL 4.150 Prava i uslovi

(a) Prava

U skladu sa drugim uslovima određenim u JAR, imalac dozvole inženjera letača ovlašćen je da obavlja poslove inženjera letača u avionu sa višečlanom posadom.

(b) Uslovi

Kandidatu za dozvolu inženjera letača koji ispunjava uslove propisane u JAR-FCL 4.140, 4.145 i od 4.155 do 4.170, može se izdati dozvola inženjera letača, uključujući ovlašćenje za tip aviona koji je korišćen na praktičnom ispitu.

(c) Ograničen period

1. Imalac dozvole inženjera letača mora da obavlja poslove pod nadzorom TRI(E) sve dok ne ostvari 100 sati leta u svojstvu inženjera letača.

2. Od zahtevanih 100 sati, 50 sati može biti ostvareno na simulatoru letenja u svojstvu inženjera letača pod nadzorom TRI(E), od čega 25 sati može biti ostvareno u svojstvu pilota.

JAR-FCL 4.160 Teorijsko i praktično znanje i sposobnosti
(videti Dodatke 1, 2 i 3 JAR-FCL 4.160)

Kandidat za dozvolu inženjera letača mora da:

(a) (1) ima završen teorijski ATP(A) kurs, u skladu sa JAR-FCL 1.285 ili

(2) položi ICAO ATP(A) teorijski test uključujući radio-telefoniju (R/T) ili da poseduje sertifikat o R/T koji je izdala država članica JAA;

(b) (1) ima završen odobren tehnički kurs održavanja vazduhoplova po JAR 25/FAR 25, BCAR, ili AIR 2051, u skladu sa Dodatkom 1 JAR-FCL 4.160 ili

(2) ima VII stepen stručne spreme vazduhoplovnog smera i odgovarajuće praktično iskustvo u održavanju vazduhoplova po JAR 25/FAR 25, BCAR ili AIR 2051, u skladu sa Dodatkom 1 JAR-FCL 4.160 ili

(3) ima dozvolu za održavanje aviona kategorije B1, B2 ili C, izdatu na osnovu JAR 66 ili odgovarajuću nacionalnu dozvolu;

(c) ima završenu letačku obuku (videti Dodatak 2 JAR-FCL 4.160);

(d) pokaže sposobnost da se služi engleskim jezikom, kao što je navedeno u Dodatku 3 JAR-FCL 4.160.

JAR-FCL 4.165 Letačka obuka i iskustvo

(a) Kandidat za dozvolu inženjera letača sa ograničenjem mora da u ovlašćenoj TRTO završi odobrenu letačku obuku za tip aviona sa višečlanom posadom, koja uključuje inženjera letača.

(b) Kandidatu koji poseduje ili je posedovao ICAO profesionalnu dozvolu sa ovlašćenjem za instrumentalno letenje (IR) ili ima odgovarajuće iskustvo kao vojni pilot biće priznata letačka obuka u skladu sa JAR-FCL 4.160 (c).

JAR-FCL 4.170 Obučenost
(videti Dodatke 1 i 2 JAR-FCL 4.240)

Kandidat za dozvolu inženjera letača mora da dokaže sposobnost da u svojstvu inženjera letača u avionu izvršava procedure i manevre koji su opisani u Dodacima 1 i 2 JAR-FCL 4.240.

Dodatak 1 JAR-FCL 4.160
Tehnički kurs (TTC)

(videti JAR-FCL 4.160 (b) i (c))

Uvod

1. Tehnički kurs mora da završi kandidat za dozvolu inženjera letača koji nema prethodnog iskustva u održavanju aviona po JAR 25/FAR 25, BCAR ili AIR 2051.

2. Cilj tehničkog kursa je:

- da upozna kandidata sa osnovnim procedurama;

- da omogući dodatno tehničko znanje, posebno u vezi sistemskih otkaza;

- da nauči kandidata da nadgleda postupke održavanja aviona u svakodnevnim i rutinskim poslovima održavanja koji se odnose na Listu minimalne ispravnosti opreme vazduhoplova (MEL).

Instruktori

3. Instruktori za tehnički kurs moraju da budu prihvaćeni od strane vazduhoplovne vlasti.

Teorijska obuka

4. Teorijska obuka obavlja se u odobrenoj FTO ili JAR 147 organizaciji za obuku.

5. Teorijska obuka se sastoji od 100 sati obuke sa sledećim delovima ATPL (A) JAR-FCL 1:

1. Konstrukcije i sistemi

21.01

2. Električni sistemi

21.02

3. Pogonska grupa i oprema u slučaju opasnosti

21.03/04

4. Instrumenti i automatski sistemi komandi leta

22.01/02

Praktične sposobnosti

6. Praktičan deo tehničkog kursa obavlja se u centru za obuku odobrene JAR 145 organizacije.

7. Praktična obuka ne treba da se odnosi samo na jedan tip aviona.

8. Kandidat je obavezan da obavlja poslove zajedno sa iskusnim osobljem za održavanje vazduhoplova po sledećem redosledu:

1. Trup i letačke kontrole

pet dana

2. Motori

pet dana

3. Instrumenti

pet dana

4. Stajni trap i kočnice

pet dana

5. Kabina/pilotska kabina/hitna oprema

pet dana

6. Zemaljsko opsluživanje i servisiranje

pet dana

Uverenje o završenoj obuci

9. Posle uspešnog završetka tehničke obuke, centar za obuku u kome je obavljena teorijska ili praktična obuka izdaje kandidatu uverenje o završenoj obuci.

Dodatak 2 JAR-FCL 4.160
Letačka obuka
(videti JAR-FCL 4.160 (c))

Uvod

1. Letačku obuku mora da pohađa kandidat za dozvolu inženjera letača koji nema iskustvo u instrumentalnom letenju kao profesionalni ili vojni pilot.

2. Cilj letačke obuke je da upozna kandidata sa osnovnim pilotskim veštinama i korišćenjem instrumenata i navigacione opreme, koji treba da odgovaraju IFR procedurama tokom poletanja, za vreme leta i u završnoj fazi prilaza za sletanje.

Tok obuke

3. Letačka obuka se obavlja u odobrenoj FTO, u skladu sa Dodatkom 1 JAR-FCL 1.055 ili u odobrenoj TRTO, u skladu sa Dodatkom 1 JAR-FCL 4.055.

4. Obuka mora da bude odobrena od vazduhoplovne vlasti.

5. Obuka se obavlja na simulatoru leta, na FNPT II ili odobrenom avionu opremljenom za IR letenje. Proceduralni elementi letenja mogu se obaviti na FNPT II.

6. Obuka može da bude kombinovana sa obukom za ovlašćenje za tip vazduhoplova koja je potrebna za izdavanje dozvole inženjera letača.

Instruktori

7. Instruktori letačke obuke moraju da poseduju:

(a) ovlašćenje FI(A) ako se obuka obavlja u avionu;

(b) autorizaciju SFI(A) ili ovlašćenje TRI(A) ako se obuka obavlja na simulatoru;

(c) ovlašćenje FI(A) ili autorizaciju SFI(A) ako se obuka obavlja na FNPT II.

Program obuke

8. Program obuke mora da odgovara tipu aviona, simulatoru ili FNPT II na kojima se obuka sprovodi. Program obuke mora da bude prihvaćen od strane vazduhoplovne vlasti.

9. Program obuke se sastoji od najmanje osam sati leta na avionu, simulatoru ili FNPT II, i najmanje 10 sati obuke na zemlji. Obuka treba da obuhvati:

a) upravljanje avionom u čistom prilazu i konfiguraciji za sletanje;

b) trimovanje aviona i efekte menjanja konfiguracije i snage;

c) približavanje minimalnoj brzini leta (stolingu) i izlazak iz stoling upozorenja;

d) osnovno instrumentalno letenje na punom panelu;

e) korišćenje autopilota;

f) korišćenje "flight director", ako je moguće;

g) praćenje VOR/NDB radijala;

h) prilaz i produžavanje;

i) svesnost situacije.

Nivo stručnosti

10. Instruktor ocenjuje da li je kandidat postigao odgovarajuće znanje osnovnog upravljanja avionom i znanje korišćenja instrumenata i navigacione opreme.

11. Po završetku obuke instruktor sačinjava izveštaj o obuci kandidata, navodeći vreme i vežbe koje su odrađene, kao i izjavu o napretku koji je kandidat postigao tokom obuke. Izveštaj se podnosi vazduhoplovnoj vlasti prilikom podnošenja zahteva za izdavanje dozvole.

Dodatak 3 JAR-FCL 4.160
Služenje engleskim jezikom
(videti JAR-FCL 4.160)

1. Kandidat za dozvolu inženjera letača mora, kao član posade u avionu sa višečlanom posadom, da bude sposoban da:

(a) tokom svih faza leta prati komunikaciju na engleskom jeziku između aviona i zemaljskih kontrola, uključujući i vremensku prognozu;

(b) čita i razume tehnička uputstva pisana na engleskom jeziku npr. operativni priručnik, uputstvo za letenje aviona itd;

(c) komunicira sa drugim članovima posade na engleskom jeziku tokom svih faza leta, uključujući i pripremu leta.

2. Ovi uslovi se smatraju ispunjenim ukoliko je kandidat uspešno položio:

(a) ispit za I/R ili ATP na engleskom jeziku, ili kurs iz Dodatka 1 JAR-FCL 4.160 na engleskom jeziku ili

(b) - IR

- ATPL proveru stručnosti ili praktičan ispit ili

- test obučenosti u skladu sa JAR-FCL 4.170 tokom kojeg se dvosmerna komunikacija odvija na engleskom jeziku, ili

(c) poseban test vazduhoplovnih vlasti posle završenog kursa koji omogućava kandidatu da stekne znanje koje odgovara znanju opisanom u odredbama navedenim pod 1(a), (b) i (c).

Poglavlje F - Ovlašćenje za letenje na tipu
(inženjeri letači)

JAR-FCL 4.220 Ovlašćenje za letenje na tipu
(inženjeri letači)
(videti Dodatak 1 JAR-FCL 4.220)

Liste

Ovlašćenje za letenje na tipu aviona izdaje se u skladu sa listom tipova aviona (videti Dodatak JAR-FCL 4.220). Ovlašćenje za letenje na tipu može biti izdato za avione sa višečlanom posadom, koja uključuje inženjera letača. U slučaju izmene varijante aviona u okviru jednog ovlašćenja za letenje na tipu, neophodno je obaviti dodatnu obuku (videti Dodatak JAR-FCL 4.220).

JAR-FCL 4.225 Okolnosti u kojima se zahteva ovlašćenje za letenje na tipu

Imalac dozvole inženjera letača može da obavlja poslove inženjera letača na avionu ako poseduje odgovarajuće ovlašćenje za letenje na tipu, izuzev ako polaže praktični ispit ili se nalazi na obuci. Ukoliko je ovlašćenje za letenje na tipu izdato uz određeno ograničenje ili druge uslove dogovorene u okviru JAA, ta ograničenja moraju da budu naznačena u ovlašćenju za letenje na tipu.

JAR-FCL 4.230 Posebna autorizacija za letenje na tipu

Za letove specijalne namene (npr. provera aviona u letu) imaocu dozvole se može, u pisanoj formi, izdati posebna autorizacija, u skladu sa JAR-FCL 4.225. Autorizacija važi samo do završetka zadatka zbog koga je izdata.

JAR-FCL 4.235 Ovlašćenje za letenje na tipu - prava, broj i varijante

(a) Prava

Shodno JAR-FCL 4.220, imalac dozvole može da obavlja poslove inženjera letača na onom tipu aviona za koji ima upisano ovlašćenje za letenje na tipu.

(b) Broj ovlašćenja za letenje na tipu koja se mogu posedovati

JAR-FCL ne ograničava broj ovlašćenja za letenje na tipu koja mogu da se istovremeno poseduju. JAR-OPS, međutim, može da ograniči broj ovlašćenja koja se mogu istovremeno koristiti.

(c) Varijante

Ukoliko inženjer letač nije leteo određenom varijantom aviona u periodu od dve godine, obavezno je ponavljanje obuke.

1. Obuka u razlikama zahteva dodatno znanje i obuku na odgovarajućem avionu ili simulatoru. Obuka u razlikama mora biti upisana u knjižicu letenja ili drugi odgovarajući dokument i potpisana od strane TRI (E) ili SFI (E).

2. Obuka za upoznavanje zahteva sticanje dodatnog znanja.

JAR-FCL 4.240 Uslovi za ovlašćenje za letenje na tipu
(videti Dodatke 1 i 2 JAR-FCL 4.240)
(videti IEM FCL 4.240 (b))

(a) Opšte odredbe

(1) Kandidat za sticanje ovlašćenja za letenje na tipu aviona sa višečlanom posadom, koja uključuje i inženjera letača, mora da ispuni zahteve propisane u JAR-FCL 4.250, 4.261 i 4.262.

(2) Kurs za ovlašćenje za letenje na tipu, uključujući i teorijsku obuku, traje šest meseci.

(3) Na osnovu odluke vazduhoplovne vlasti, ovlašćenje za letenje na tipu aviona se može izdati kandidatu koji ispunjava uslove koje je za to ovlašćenje propisala država koja nije članica JAA, ako je ispunjen uslov iz JARFCL 4.250. Takvo ovlašćenje je ograničeno na avione registrovane u državi koja nije članica JAA, ili na korišćenje od strane avio-prevoznika te države. Ograničenje može biti ukinuto kada imalac ostvari najmanje 500 sati leta kao inženjer letač na tipu aviona i kada ispuni uslove iz JAR-FCL 4.250.

(4) Ovlašćenje za letenje na tipu koje je sadržano u dozvoli izdatoj od države koja nije članica JAA može da bude preneto u JAR-FCL dozvolu, pod uslovom da je sprovedena odgovarajuća provera stručnosti, ako je kandidat u letačkoj trenaži i ako ima više od 500 sati leta u svojstvu inženjera letača, ukoliko su ispunjeni uslovi propisani u JAR-FCL 4.250.

(b) Praktični ispit

(1) Sadržina praktičnog ispita i njegovih delova za ovlašćenje za letenje na tipu aviona sa višečlanom posadom, koji zahteva najmanje tročlanu posadu, dati su u Dodatku 1 i Dodatku 2 JAR-FCL 4.240.

(2) Svi delovi praktičnog ispita moraju biti uspešno završeni u periodu od 6 meseci koji neposredno prethode danu prijema zahteva za upisivanje ovlašćenja.

JAR-FCL 4.245 Ovlašćenje za letenje na tipu - rok važenja, produženje važenja i obnavljanje
(videti Dodatke 1 i 2 JAR-FCL 4.240)

(a) Ovlašćenje za letenje na tipu aviona - rok važenja

Ovlašćenje za letenje na tipu aviona važi godinu dana od dana izdavanja ili od dana isteka važenja, ako je produženje izvršeno u toku važenja.

(b) Ovlašćenje za letenje na tipu aviona - produženje važenja

Za produženje važenja ovlašćenja za letenje na tipu kandidat mora da:

(1) obavi proveru stručnosti u skladu sa Dodatkom 1 JAR-FCL 4.240 na odgovarajućem tipu aviona u toku tri meseca koji neposredno prethode danu isticanja roka važenja ovlašćenja i

(2) ostvari najmanje 10 rutnih sektora u svojstvu inženjera letača na odgovarajućem tipu aviona ili najmanje jedan rutni sektor u svojstvu inženjera letača na odgovarajućem tipu aviona, leteći sa TRE(E) u toku važenja ovlašćenja.

(c) Kandidat koji ne uspe da položi sve delove provere stručnosti pre isteka važenja ovlašćenja za letenje na tipu ne može da koristi to ovlašćenje dok ne položi proveru stručnosti u potpunosti.

(d) Proširenje perioda važenja ili produženje važenja ovlašćenja za letenje na tipu u posebnim slučajevima:

(1) Kada se ovlašćenje za letenje na tipu aviona koristi isključivo u državi koja nije članica JAA, vazduhoplovna vlast može proširiti period važenja ili produžiti važenje ovlašćenja za letenje na tipu ukoliko su ispunjeni uslovi koje zahteva država koja nije članica JAA.

(2) Kada se ovlašćenje za letenje na tipu koristi za letenje na avionu registrovanom u državi članici JAA od avio-prevoznika iz države koja nije članica JAA, a na osnovu člana 83. bis Konvencije o međunarodnom civilnom vazduhoplovstvu (Čikaška konvencija), vazduhoplovna vlast može da proširi važenje ovlašćenja ili da produži ovlašćenje za letenje na tipu ukoliko su ispunjeni zahtevi države koja nije članica JAA.

(3) Ovlašćenje za letenje na tipu koje je prošireno ili produženo u skladu sa tač. (1) i (2), mora da bude produženo u skladu sa JAR-FCL 4.245 (b) pre nego što se koristi za letenje na avionu koji je registrovan u državi članici JAA i koji je korišćen od strane avio-prevoznika države članice JAA.

(4) Ovlašćenje za letenje na tipu koje je izdato ili korišćeno u državi koja nije članica JAA može ostati upisano u JAR-FCL dozvolu prema diskrecionom pravu vazduhoplovne vlasti, ako su ispunjeni zahtevi te države i ako je ovlašćenje za letenje na tipu ograničeno na avione koji su registrovani u toj državi.

(e) Istek roka važenja ovlašćenja za letenje na tipu

Ako je istekao rok važenja ovlašćenja za letenje na tipu kandidat mora da obavi obuku za osveženje znanja i da završi proveru stručnosti, u skladu sa Dodatkom 1 JAR-FCL 4.240. Ovlašćenje za letenje na tipu važi od dana ispunjenja uslova za obnavljanje.

JAR-FCL 4.250 Ovlašćenje za letenje na tipu - saradnja u okviru višečlane posade (MCC)

Kandidat za prvo izdavanje ovlašćenja za letenje na tipu mora da ima uverenje o završenom kursu saradnje u okviru višečlane posade (MCC) (videti JAR-FCL 4.261). Ako se MCC kurs dodaje obuci za ovlašćenje za letenje na tipu, ovaj uslov se neće primenjivati.

JAR-FCL 4.261 Ovlašćenje za letenje na tipu - znanje i letačka obuka
(videti Dodatak 2 JAR-FCL 4.240)
(videti Dodatak 1 JAR-FCL 4.261)
(videti AMC FCL 4.261)

(a) Uslovi teorijske obuke i uslovi provere

Kandidat za ovlašćenje za letenje na tipu aviona sa višečlanom posadom koja uključuje i inženjera letača mora da završi odgovarajuću teorijsku obuku (videti Dodatak 1 JAR-FCL 4.261 (a)) i da pokaže nivo znanja koji je potreban za bezbedno korišćenje odgovarajućeg tipa aviona.

(b) Letačka obuka

Kandidat za ovlašćenja za letenje na tipu aviona sa višečlanom posadom koja uključuje i inženjera letača mora da završi kurs letačke obuke sa odgovarajućim praktičnim ispitom. (videti Dodatak 2 JAR-FCL 4.240).

(c) Sprovođenje kurseva obuke

(1) Kursevi obuke moraju da budu sprovedeni od TRTO. Obuku, takođe, mogu da sprovedu i organizacije angažovane od strane avio-prevoznika ili proizvođača ili njihovi podugovarači.

(2) Kursevi moraju da budu odobreni od strane vazduhoplovne vlasti, a organizacije moraju da ispunjavaju odgovarajuće uslove iz Dodatka 1 JAR-FCL 4.055.

(d) Obuka za saradnju u okviru višečlane posade

Ova obuka treba da bude kombinovana sa obukom za prvo sticanje ovlašćenja za letenje na tipu. Obuka mora da sadrži najmanje 25 sati teorijske nastave i vežbe, kao i četiri sata obuke na simulatoru, kao dodatak obuci za ovlašćenje za letenje na tipu (videti AMC FCL 4.261).

JAR-FCL 4.262 Ovlašćenje za letenje na tipu - praktični ispit
(videti Dodatke 1 i 2 JAR-FCL 4.240)

Praktični ispit za inženjera letača

Kandidat za ovlašćenje za letenje na tipu aviona sa višečlanom posadom koja uključuje i inženjera letača mora da pokaže obučenost koja se zahteva za bezbedno upravljanje određenim tipom aviona u svojstvu inženjera letača u višečlanoj posadi, kao što je propisano u Dodatku 1 i 2 JAR-FCL 4.240.

Dodatak 1 JAR-FCL 4.220 Lista tipova aviona
(videti JAR-FCL 4.220 (c))

1. Ovaj dodatak obuhvata tipove avione koji su sertifikovani od strane država članica JAA, a ne obuhvata:

(a) tipove avione kojima nije izdato uverenje o tipu u skladu sa FAR/JAR 23, FAR/JAR 23 Commuter Category, FAR/JAR 25, BCAR ili AIR 205;

(b) avione koji imaju uverenje o tipu izdato od države članice JAA, a koji su posebno registrovani kao vojni, eksperimentalni ili old-tajmeri.

Avioni koji nisu navedeni u listi mogu da se upišu u JAR-FCL dozvolu, ali je ovlašćenje za letenje na tipu aviona ograničeno na vazduhoplove koji su registrovani u državi koja je izdala ovlašćenje.

2. Objašnjenje tabele (prema JAR-FCL 4.235 (c))

(a) Oznaka D u koloni 3 ukazuje da je potrebna obuka u razlikama kada se prelazi sa jedne varijante ili jednog tipa aviona na drugu varijantu, odnosno drugi tip aviona koji su navedeni u koloni 2.

(b) Iako upis u dozvolu (kolona 4) obuhvata sve avione navedene u koloni 2, potrebna je obuka za upoznavanje ili obuka u razlikama.

(c) Posebne varijante aviona na kojima se sprovodi praktični ispit za ovlašćenje za letenje na tipu biće evidentirane na osnovu JAR-FCL 4.080 (biće razrađeno).

Lista tipova aviona
koji zahtevaju inženjere letače*

1
Manufacturer

2
A/C Certification

3

4
Licence Endorsement

Aerospatiale/BAC

Concorde

 

Concorde

Aero Spaceline

377 SGTF Super Guppy

 

Super Guppy

Airbus

A300

   - B1
- B2 series
- B4 series
- C4-200 series
- F4-200 series

 

A300

A300

-300-600ST (Beluga)

 

A300-600ST

Beoing

B707

   - 100 series
- 300 series
- 400 series

 

B707

B727

   - 100 series
- 200 series

 

B727

B747

   - 100 series
- 200 series
- 300 series

(D)

B747 100-300-S.P.

- S.P.

Boeing/McDonnell-Douglas

Douglas-3A-S1C3G

 

DC3

DC4

 

DC4

DC6 series

 

DC6

DC7C

 

DC7

DC8-33
DC8-50, 60, 70 series

 

DC8

DC10 series

 

DC10

Lockheed

L382 G

 

Hercules

L188 Electra series A

(D)

L188 Electra

L188 Electra series C

L1011 series

 

L1011

Short Brothers

SC5 Belfast

 

Belfast

* Avioni koji imaju višečlanu posadu mogu leteti sa inženjerom letačem kao dodatnim članom posade.

Dodatak 1 JAR.FCL 4.240
Praktični ispit i provera stručnosti za ovlašćenje za letenje na tipu
(videti JAR-FCL 4.240 do 4.262)

1. Kandidat mora da završi zahtevanu obuku u skladu sa programom nastave datim u Dodatku 2 JAR-FCL 4.240. Način uvida u spremnost kandidata da pristupi ispitu, kao i način objavljivanja rezultata obuke kandidata od strane ispitivača određuje vazduhoplovna vlast.

2. Sadržina praktičnog ispita, odnosno provere stručnosti je dat u Dodatku 2 JAR-FCL 4.240. Uz odobrenje vazduhoplovnih vlasti može biti pripremljeno nekoliko različitih načina izvođenja praktičnog ispita, odnosno provere stručnosti, koji sadrže simulirane operacije na liniji. Ispitivač bira jedan od tih načina. Ako su dostupni, mogu se koristiti simulatori letenja i drugi odobreni uređaji za obuku.

3. Kandidat mora da položi sve delove praktičnog ispita, odnosno provere stručnosti. Ukoliko se ne položi bilo koja tačka jednog dela, taj deo se ponovo polaže. Ukoliko kandidat ne položi više od jednog dela mora ponovo da polaže celokupan praktični ispit, odnosno proveru. Ako kandidat ne položi samo jedan deo, on mora ponovo da polaže taj deo. Ponovno polaganje celokupnog praktičnog ispita, odnosno provere stručnosti je neophodno ukoliko kandidat ne položi bilo koji deo ponovljenog ispita, uključujući i delove koje je položio u prethodnom pokušaju.

4. Posle neuspešnog polaganja ispita, odnosno provere, može se zahtevati dalja obuka. Ispitivač mora da odredi dalju obuku u slučaju da kandidat ne položi sve delove iz dva pokušaja. Broj pokušaja polaganja praktičnog ispita, odnosno provere stručnosti nije ograničen.

Sprovođenje ispita ili provere - opšte odredbe

5. Vazduhoplovna vlast daje ispitivaču savete vezane za bezbednost, kako bi osigurala da će let biti sproveden sigurno i bezbedno tokom ispita, odnosno provere.

6. Ako kandidat odluči da prekine ispit ili proveru iz razloga koje ispitivač smatra neopravdanim, smatra se da kandidat nije položio one tačke koje nije pokušao da položi. Ukoliko se ispit ili provera prekine iz razloga koje ispitivač smatra opravdanim, u sledećem letu proveriće se samo one tačke koje nisu sprovedene u prethodnom letu.

7. Ispitivač može da odobri kandidatu da svaki manevar ili proceduru tokom ispita ili provere ponovi jedanput. Ispitivač može da prekine ispit ili proveru u bilo kojoj fazi ukoliko smatra da je sposobnost kandidata nedovoljna i da je neophodno da se ponovi celokupan ispit ili provera.

8. Provere i procedure se moraju sprovoditi prema odobrenim listama provere za avion koji se koristi na ispitu ili proveri i, ako je moguće, sa MCC konceptom. Podatke performansi za poletanje, prilaz i sletanje mora proračunati kandidat, u skladu sa operativnim priručnikom ili letačkim priručnikom aviona.

Posebni uslovi za praktični ispit ili proveru stručnosti

9. Ispit, odnosno provera stručnosti moraju da budu sprovedeni u višečlanoj posadi.

10. Ispit, odnosno proveru stručnosti treba sprovoditi prema IFR i, kada god je to moguće, u simuliranim uslovima komercijalnog avio-transporta. Ključni element je sposobnost planiranja i vođenja leta na osnovu uobičajenog materijala za pripremu leta.

Kriterijumi za sprovođenje ispita

11. Kandidat mora da prikaže sposobnost da:

(a) upravlja avionskim sistemima u okviru njihovih ograničenja;

(b) iskaže dobro rasuđivanje i sposobnost vođenja leta;

(c) primenjuje stečeno vazduhoplovno znanje;

(d) poznaje i primenjuje koordinaciju posade i procedure;

(e) efektivno komunicira sa članovima posade.

Sadržina praktičnog ispita/provere stručnosti

12.

(a) Sadržina i delovi praktičnog ispita i provere stručnosti su propisani u Dodatku 2 JAR-FCL 4.240. Format i obrazac prijave za praktični ispit određuje vazduhoplovna vlast.

(b) Praktičan ispit sprovodi se sa letačkom posadom koja uključuje i inženjera letača, koristeći MCC koncept.

(c) Ukoliko kurs za ovlašćenje za letenje na tipu sadrži manje od 2 sata letačke obuke na avionu, praktičan ispit može da se obavi samo na simulatoru letenja i može se izvršiti pre letačke obuke na avionu. U tom slučaju, potvrda o završetku kursa za ovlašćenje za letenje na tipu, uključujući letačku obuku na avionu, mora da bude dostavljena vazduhoplovnim vlastima pre upisa novog ovlašćenja za letenje na tipu u dozvolu kandidata.

Dodatak 2 JAR-FCL 4.240
Sadržina ovlašćenja za letenje na tipu za inženjera letača, obuke, praktičnog ispita i provere stručnosti na avionima sa više pilota, sa posadom koja se sastoji od najmanje tri člana

(videti JAR-FCL 4.240 do 4.262 i 4.295)

1. Značenje sledećih simbola je:

F/E = obučen za izdavanje ovlašćenja za letenje na tipu;

X = za ove vežbe se moraju koristiti simulatori ako su na raspolaganju, u suprotnom se mora koristiti vazduhoplov, ako je podesan za manevre i procedure;

NA = nije primenljivo na inženjere letače;

[F/E # = obuka mora biti dopunjena nadzorom u avionu]

2. Praktična obuka se sprovodi najmanje na nivou trenažne opreme označene sa (F/E), ili na opremi višeg nivoa označenoj strelicom (---->).

Sledeće skraćenice se koriste da označe opremu za obuku koja se koristi:

A = avion;

FS = simulator letenja;

FTD = uređaj za obuku letenja;

OTD = drugi uređaji za obuku letenja;

3. Slovo "M" u koloni praktičnog ispita, odnosno provere stručnosti ukazuje na obaveznu vežbu.

4. Simulator letenja se mora koristiti za praktičnu obuku i ispitivanje, ukoliko je simulator sastavni deo odobrenog kursa za ovlašćenje za letenje na tipu. Za odobrenje kursa treba uzeti u obzir sledeće uslove:

(a) kvalifikaciju simulatora letenja ili FNTP II koja je propisana u JAR-STD;

(b) kvalifikacije instruktora ili ispitivača;

(c) broj vežbi linijske obuke na simulatoru;

(d) kvalifikacije i prethodno linijsko iskustvo inženjera letača;

(e) linijsku obuku pod nadzorom, izvedenu posle izdavanja novog ovlašćenja za letenje na tipu.

Dodatak 2 JAR-FCL 4.240 (nastavak)

 

PRAKTIČNA OBUKA

F/EL /TIP-OVLAŠĆENJE
PRAKTIČNI ISPIT /
PROVERA

Manevri/Procedure
(uključujući saradnju unutar višečlane posade)

 

 

 

 

Inicijali
instruktora po
završetku obuke

Proveren na

Inicijali
ispitivača po
završetku
ispita/provere

FS
A

OTD

FTD

FS

A

 

 

Deo 1

F/E

 

 

 

 

 

 

PRIPREMA ZA LET
1.1 Proračuni performansi.

1.2 Vizuelni pregled spoljašnjosti aviona, lokacija svakog uređaja i svrha inspekcije.

[F/E#]

 

 

F/E

 

M
ako se koristi avion

 

1.3 Inspekcija pilotske kabine.

 

F/E→

 →

 

M

 

1.4 Korišćenje liste provere pre startovanja motora, procedura startovanja motora, provera radio i navigacione opreme, selekcija navigacionih i komunikacionih frekvencija.

F/E→

 

M

 

1.5 Voženje u skladu sa odobrenjem kontrole letenja ili instruktorovim instrukcijama.

 

 

F/E→

 

 

 

1.6 Provere pre poletanja.

 

F/P→

 

M

 

Deo 2

 

 

F/E→

 

 

 

POLETANJA
2.1 Normalna poletanja sa različitim pozicijama zakrilaca, uključujući poletanje bez zaustavljanja.

2.2 Instrumentalno poletanje, prelaz na instrumentalni let je zahtevan tokom rotacije ili odmah nakon uzleta.

 

 

F/E→

N/A

N/A

N/A

2.3 Poletanju pri bočnom vetru
(A, ako je moguće)

 

 

F/E→

N/A

N/A

N/A

2.4 Poletanje sa maksimalnom poletnom masom (stvarna ili simulirana maksimalna poletna masa.

 

 

F/E→

 

 

 

2.5 Poletanje sa simuliranim otkazom motora
2.5.1 neposredno nakon dostizanja V2, ili

 

 

F/E→

 

M

 

2.5.2 između V1 i V2, ili

 

 

F/E

X

 

M
FS samo

 

2.6 Prekinuto poletanje na odgovarajućoj brzini pre dostizanja V1.

 

 

F/E→

X

 

M

 

Deo 3

3. MANEVRI I PROCEDURE U LETU
3.1 Zaokreti sa ili bez spojlera

 

 

F/E→

 

 

 

3.2 Udarni talasi po dostizanju kritičnog Mahovog broja, i ostale specifične karakteristike za avion u letu
(npr. Dutch Roll).

 

 

F/E→

X
Avion ne mora da se koristi za ovu vežbu

 

 

 

3.3 Normalni rad sistema i kontrola F/E panela.

F/E→

 

M

 

3.4 Normalan i abnormalan rad sledećih sistema.

 

 

 

 

 

 

Obavezan minimum od 3 abnormalna treba biti izabran od 3.4.0 do 3.4.14 uključujući M

3.4.0 Motor (ako je neophodno elise)

F/E→

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.4.1 Presurizacija i klimatizacija.

F/E→

 

 

 

3.4.2 Pitot/ statički sistem.

F/E→

 

 

 

3.4.3 Gorivni sistem.

F/E→

 

 

 

3.4.4 Električni sistem.

F/E→

 

 

 

3.4.5 Hidraulični sistem.

F/E→

 

 

 

3.4.6 Komande leta i sistem za trimovanje.

F/E→

 

 

 

3.4.7 Sistema za razleđivanje, grejanje vetrobranskog stakla.

F/E→

 

 

 

3.4.8 Autopilot/uređaj za optimalno upravljanje.

F/E→

 

 

 

3.4.9 Uređaj za upozoravanje na gubitak brzine ili uređaj za izbegavanje gubitka uzgona, i uređaja za povećanje stabilnosti

F/E→

 

 

 

3.4.10 Sistema upozoravanja o blizini zemlje, meteo radara, radio visinomera, transpondera

 

F/E→

 

 

 

3.4.11 Komunikacijske i navigacijske oprema, instrumenata, FMS-a

F/E→

 

 

 

3.4.12 Stajni trap i sistem kočnica

F/E→

 

 

 

3.4.13 Sistema pretkrilaca i Zakrilca.

F/E→

 

 

 

3.4.14 Pomoćni izvor snage.

F/E→

 

 

 

3.5 Namerno ostavljeno prazno

 

 

 

 

 

 

 

3.6 Procedure u slučaju neispravnosti i procedure u slučaju opasnosti

 

 

 

 

 

 

Obavezan minimum od 3 abnormalna treba biti izabran od 3.6.1 do i 3.6.9. uključujući M

3.6.1 Protivpožarne vežbe npr. požar motora, APU, kabine, teretnog odeljka, pilotske kabine, strukture, požar elektroinstalacije, vežbe evakuacije.

 

F/E→

 

 

 

3.6.2 Procedura za neutralisanje i otklanjanje dima.

 

F/E→

 

 

 

3.6.3 Otkaz motora, gašenje motora i ponovni start na bezbednoj visini.

 

F/E→

 

 

 

3.6.4 Izbacivanje goriva (simulirano).

 

F/E→

 

FS samo

 

3.6.5 Smicanje vetra na poletanju/sletanju.

 

 

F/E

X

 

FS samo

 

3.6.6 Simulirani otkaz sistema za pritisak u kabini/ Poniranje u slučaju gubitka pritiska u kabini.

 

 

F/E→

 

 

 

3.6.7 Onesposobljenost člana letačke posade.

 

F/E→

 

 

 

3.6.8 Ostale procedure u slučaju opasnosti kao što je objašnjeno u odgovarajućem avionskom Letačkom Priručniku.

 

F/E→

 

 

 

3.6.9 ACAS upozorenje i procedura

F/E→

 

 

FS samo

 

3.7 Oštri zaokreti sa nagibom od 45°, 180° do 360° levo i desno

 

F/E→

N/A

N/A

N/A

3.8 Prepoznavanje predznaka i postupak sprečavanja gubitka uzgona (do aktiviranja uređaja za upozorenje o gubitku uzgona) u poletnoj konfiguraciji (zakrilca u poletnoj poziciji), u konfiguraciji krstarećeg leta i u konfiguraciji za sletanje (zakrilca u položaju za sletanje, stajni trap izvučen).

 

 

F/E→

 

 

 

3.8.1 Vađenje iz prevlačenja ili nakon aktiviranja uređaja za upozoravanje o gubitku uzgona u konfiguraciji za penjanje, krstarenje i prilaz.

 

 

F/E→

X

 

 

 

3.9 Procedure instrumentalnog letenja

 

 

 

 

 

 

 

3.9.1 Pridržavanje odlaznih i dolaznih procedura i instrukcija kontrole letenja.

 

F/E→

 

 

 

3.9.2 Procedure kruga čekanja

 

F/E→

N/A

N/A

N/A

3.9.3 Precizni prilaz do visine odluke (DH) ne manje od 60 m (200 stopa)

 

 

F/E→

 

 

 

3.9.3.1 ručno, bez uređaja za optimalno upravljanje

 

 

F/E→

 

N/A

N/A

3.9.3.2 ručno, sa uređajem za optimalno upravljanje

 

 

F/E→

 

N/A

N/A

3.9.3.3 sa autopilotom

 

 

F/E→

 

 

 

3.9.3.4 ručno, sa jednim motorom simulirano neoperativnim

 

 

 

 

N/A

N/A

N/A

Otkaz motora da bude simuliran tokom završnog prilaza do prolaska spoljnog markera (OM) ili u proceduri neuspelog prilaza.

 

 

F/E→

 

M

 

3.9.4 Neprecizni prilaz do MDH/A

 

 

F/E→

 

 

 

3.9.5 Vizuelno manevrisanje posle instrumentalnog prilaza.
Prilaz iz kruga pod sledećim uslovima:

(a) prilaz do dozvoljene minimalne visine prilaza iz kruga na aerodromu koji je u pitanju u skladu sa lokalnim karakteristikama instrumentalnog prilaza u simuliranim uslovima inst. leta;

ili koji je:

(b) vizuelni prilaz do druge piste koja je najmanje 90° od centralne linije od finalnog prilaza korišćenog pod a), na dozvoljenoj minimalnoj visini prilaza iz kruga;

 

 

F/E→

 

 

 

Napomena: ako a) i b) nisu mogući zbog razloga kontrole letenja, može se simulirati niski krug sa slabom vidljivošću.

 

 

 

 

 

 

 

Deo 4

4. PROCEDURE PONOVNOG PRILAZA
4.1 Odlazak u krug sa svim operativnim motorima nakon ILS prilaza pri dostizanju visine odluke.

 

 

F/E→

 

 

 

4.2 Ostale procedure ponovnog prilaza

 

 

F/E→

 

 

 

4.3 Odlazak u krug sa jednim motorom simuliranim neoperativnim nakon ILS prilaza pri dostizanju DH (videti takođe 3.9.3.4)

 

 

F/E→

 

M

 

4.4 Prekinut prilaz na 15 m (50 stopa) iznad praga piste i odlazak na ponovni prilaz.

 

 

F/E→

 

 

 

Deo 5

5. SLETANJA
5.1 Normalna sletanja* nakon ILS prilaza sa prelaskom na vizuelni let po dostizanju visine odluke DH.

 

 

F/E→

 

 

 

5.2 Sletanje sa simuliranim zaglavljenjem horizontalnog stabilizatora u bilo kojoj neuravnoteženoj poziciji.

 

 

F/E→

X
Avion ne mora da se koristi za ovu vežbu.

 

 

 

5.3 Sletanje po bočnom vetru (avion, ako je praktično)

 

 

F/E→

N/A

N/A

N/A

5.4 Vizuelni krug i sletanje bez izvučenih ili sa delim. izvučenim zakrilcima i pretkrilcima.

 

 

F/E→

 

 

 

5.5 Sletanje sa simuliranim otkazom kritičnog motora.

 

 

F/E→

 

M

 

5.6 Sletanje bez dva motora

- Avioni sa tri motora: centralni motor i jedan spoljni motor ako je dozvoljeno po AFM.

- Avioni sa četiri motora, dva motora otkazala na jednoj strani.

 

 

F/E

X

 

M
FS samo
(samo prak. ispit)

 

Opšta napomena:
Posebni zahtevi za produženje ovlašćenja za instrumentalne prilaze do tačke odluke manje od 200 feet (60 m), Cat II/III rada.
(Pogledati u poglavlju E, JAR-FCL 1.180)

Deo 6

6. DODATNO OVLAŠĆENJE ZA KVALIFIKACIJU ZA TIP AVIONA ZA INSTRUMENTALNI PRILAZ DO VISINE ODLUKE MANJOJ OD 60 m (200 stopa) (CAT II/III)
Sledeći instrumentalni manevri i procedure su minimalni trening zahtevi da bi se dozvolili instrumentalni prilazi do DH ili niže od 60 m (200 stopa).
Za vreme sledećih instrumentalnih prilaza i procedura neuspelog prilaza sva avionska oprema zahtevana za sertifikovanje tipa za instrumentalni prilaz do DH ili niže od 60 m (200 stopa) Treba biti korišćena.

6.1 Prekinuto poletanje na minimalnoj dozvoljenoj RVR

 

 

F/E→

X
Ne mora da se koristi avion za vežbu

 

M

 

6.2 ILS Prilazi
U simuliranim instrumentalnim uslovima leta do propisane visine odluke DH, koristeći sistem vođenja u letu. Standardne procedure koordinacije posade (podela zaduženja, glasno uzvikivanje upozorenja, zajedničko nadgledanje, razmena i podrška informacija) moraju biti nadgledane.

 

 

F/E→

 

M

 

6.3 Produžavanje
Nakon prilaza kao što je pokazano u 6.2 po dostizanju visine odluke DH. Obuka takođe mora da uključuje odlazak u proceduru neuspelog prilaza zbog (simulirano) nedovoljne RVR, udara vetra, odstupanje avionske opreme u odnosu na limite prilaza, i otkaz zemaljske/avio opreme pre dostizanja visine odluke DH i odlazak u proceduru ponovnog prilaza sa simuliranim otkazom avio opreme.

 

 

F/E→

 

M

 

6.4 Sletanje(a)

Sa vizuelnom referencom ustanovljenom na visinu odluke DH nakon instrumentalnog prilaza u zavisnosti od specifičnog sistema za vođenje u letu, automatsko sletanje može da se izvrši.

 

 

F/E→

 

M

 

BELEŠKA: CAT II/III operacije moraju biti izvedene u skladu sa Operativnim pravilima.

Dodatak 1 JAR-FCL 4.261(a)
Uslovi teorijske obuke za praktičan ispit, odnosno proveru stručnosti za ovlašćenje za letenje na tipu
(videti JAR-FCL 4.261 (a))

1. Teorijsku obuku sprovodi autorizovani instruktor koji poseduje odgovarajuće ovlašćenje za letenje na tipu ili drugi instruktor koji ima odgovarajuće iskustvo u vazduhoplovstvu i znanje o avionu tog tipa (npr. inženjer letač, inženjer za održavanje, vazduhoplovni dispečer).

2. Teorijska obuka obuhvata program koji je propisan u AMC FCL 1.261(a) za odgovarajući tip aviona. U zavisnosti od opreme i instaliranih sistema, obuka mora da obuhvati najmanje sledeće sadržaje:

(a) struktura i oprema aviona, normalan rad sistema i kvarovi:

- dimenzije;

- motori, uključujući APU;

- gorivni sistem;

- sistem presurizacije i klimatizacije;

- zaštita od zaleđivanja, brisači vetrobrana i sredstvo za otklanjanje kiše;

- hidraulički sistemi;

- stajni trap;

- komande leta i uređaji za povećanje uzgona;

- snabdevanje električnom energijom;

- letački instrumenti, komunikacija, radar i navigaciona oprema;

- pilotska i putnička kabina i kargo odeljak;

- oprema za vanredne situacije;

(b) ograničenja:

- opšta ograničenja;

- ograničenja motora;

- ograničenja sistema;

- minimalna lista opreme;

(c) performanse, planiranje i praćenje leta:

- performanse;

- planiranje leta;

- praćenje leta;

(d) masa, centraža i opsluživanje:

- masa i centraža;

- opsluživanje na zemlji;

(e) procedure u vanrednim situacijama;

(f) posebni uslovi za proširenje ovlašćenja za letenje na tipu na instrumentalne prilaze do visine odluke manje od 200 ft (60 m):

- oprema na avionu, procedure i ograničenja;

(g) posebni uslovi za avione sa "glass cocpit":

- sistemi elektronskih letačkih instrumenata (npr. EFIS, EICAS);

(h) sistem upravljanja letom (FMS).

3. Za prvo izdavanje ovlašćenja za letenje na tipu aviona sa više pilota pismeni ispit ili ispit koji se sprovodi na računaru sadrži najmanje 100 pitanja sa višestrukim izborom ponuđenih odgovora, odgovarajuće raspoređenih po glavnim predmetima programa. Kandidat je položio ispit ako je tačno odgovorio na 75% pitanja svakog od glavnih predmeta.

4. Kod provere stručnosti teorijsko znanje mora biti provereno na osnovu zbirke pitanja sa višestrukim ponuđenim odgovorima ili drugim odgovarajućim načinom.

Dodatak 1 JAR-FCL 4.261 (d)
Kurs saradnje u okviru višečlane posade (Avion)
(videti JAR-FCL 4.261(d))
(videti AMC FCL 4.261(d))

1. Cilj kursa je osposobljavanje za saradnju u okviru višečlane posade (MCC), u svrhu sigurnog upravljanja višemotornim avionima sa više pilota prema IFR, pri čemu se mora obezbediti:

a) da vođa vazduhoplova ispunjava dužnosti koje se tiču upravljanja avionom i donošenja odluka, bez obzira da li je PF ili PNF;

b) da su zadaci PF, PNF i inženjera letača jasno određeni i raspoređeni na takav način da PF može usmeriti svu svoju pažnju na upravljanje avionom i kontrolu aviona;

c) da se saradnja sprovodi na odgovarajući način, u zavisnosti od uobičajene, vanredne ili situacije u nuždi;

d) da je sve vreme obezbeđen obostrani nadzor, informisanje i podrška.

Instruktori

2. Instruktori za MCC obuku moraju biti u potpunosti upoznati sa ljudskim faktorima i upravljanjem ljudskim mogućnostima (CRM). Oni moraju biti u toku sa najnovijim razvojem obuke o ljudskim faktorima i tehnikama CRM.

Teorijsko znanje

3. Program teorijske obuke je propisan u AMC FCL 4.261 (d). Odobrena teorijska obuka MSS mora se sastojati od najmanje 25 sati obuke.

Letačka obuka

4. Program letačke obuke dat je u AMC FCL 4.261 (d).

Uverenje o završenom kursu

5. Po završetku kursa, kandidatu se izdaje uverenje o uspešno završenom kursu.

Uzajamno priznavanje

6. Imalac uverenja o završenom kursu za MSS na avionima izuzet je od obaveze ispunjenja uslova za pohađanje programa teorijske obuke, kao što je propisano u AMC FCL 4.261 (d).

Poglavlje H - Instruktorska ovlašćenja
(Avion)

JAR-FCL 4.300 Obuka - opšte odredbe

(a) Letačku obuku za izdavanje određene dozvole ili ovlašćenja može da vrši samo lice koje ima:

(1) dozvolu inženjera letača koja sadrži instruktorsko ovlašćenje;

(2) posebnu autorizaciju izdatu od strane države članice JAA u slučajevima:

(i) kad se uvodi novi avion;

(ii) kada su u pitanju oldtajmeri ili avioni koji su posebno proizvedeni i koji su registrovani, a za koje nijedno lice nema instruktorsko ovlašćenje.

(b) Obuku na uređajima za simuliranje leta može da vrši samo lice koje poseduje TRI(E) ovlašćenje ili SFI(E) autorizaciju.

Odredba navedena pod (a) (2) primenjuje se takođe na obuku na uređaju za simuliranje leta.

JAR-FCL 4.305 Instruktorska ovlašćenja i autorizacije - svrhe

Instruktorske kategorije su:

(a) ovlašćenje instruktora inženjera letača (TRI (E)).

(b) autorizacija instruktora inženjera letača na uređaju za simulirano letenje (SFI (E)).

JAR-FCL 4.310 Instruktorska ovlašćenja - opšte odredbe

(a) Preduslovi

Instruktori moraju da poseduju najmanje dozvolu, ovlašćenje i kvalifikacije koje se odnose na obuku koja se izvodi.

JAR-FCL 4.315 Instruktorska ovlašćenja i autorizacije - period važenja

(a) Instruktorska ovlašćenja i autorizacije važe tri godine.

(b) Rok važenja posebne autorizacije ne može biti duži od tri godine.

(c) Kandidat koji ne položi sve delove provere stručnosti pre dana isticanja važenja instruktorskog ovlašćenja ne sme da koristi prava koje mu daje to ovlašćenje dok uspešno ne završi proveru stručnosti.

JAR-FCL 4.360 Ovlašćenje instruktora inženjera letača TRI(E)) - prava
(videti JAR-FCL 4.245)

(a) Prava imaoca ovlašćenja TRI(E) su da vrši obuku zahtevanu za izdavanje dozvole za inženjera letača i ovlašćenja za letenje na tipu za inženjera letača, kao i da sprovodi obuku inženjera letača za saradnju u okviru višečlane posade (videti JAR-FCL 4.245).

JAR-FCL 4.365 TRI(E) - uslovi
(videti Dodatak 1 JAR-FCL 4.365)
(videti AMC FCL 4.365)

Kandidat za prvo izdavanje ovlašćenja TRI(E) mora da:

(a) (1) uspešno završi odobreni TIE(E) kurs u odobrenoj FTO ili TRTO (videti Dodatak 1 JAR-FCL 4.365);

(2) ima najmanje 1500 sati letenja u svojstvu inženjera letača;

(3) u toku poslednjih 12 meseci pre podnošenja zahteva završi najmanje 30 rutnih sektora, uključujući poletanja i sletanja u svojstvu inženjera letača na odgovarajućem tipu aviona, ili sličnom tipu uz saglasnost vazduhoplovnih vlasti, od čega najviše 15 rutnih sektora može biti izvedeno na simulatoru letenja;

(4) u toku kompletnog kursa za ovlašćenje za letenje na tipu izvrši najmanje tri sata letačke obuke koja odgovara dužnostima TRI(E) na odgovarajućem tipu aviona i/ili na simulatoru letenja, pod nadzorom TRI(E) koji je određen od strane vazduhoplovnih vlasti za tu svrhu i koji se uverio u osposobljenost kandidata.

(b) Pre nego što se prava prošire na druge tipove aviona imalac ovlašćenja mora da:

(1) u toku poslednjih 12 meseci pre podnošenja zahteva završi najmanje 15 rutnih sektora, uključujući poletanja i sletanja, kao inženjer letač na odgovarajućem tipu aviona, ili sličnom tipu uz saglasnost vazduhoplovnih vlasti, od čega najviše sedam rutnih sektora može biti izvedeno na simulatoru letenja;

(2) uspešno završi odgovarajuću tehničku obuku na odobrenom TRI(E) kursu (videti dodatak 1 JAR-FCL 4.365) u FTO ili TRTO;

(3) u toku kompletnog kursa za ovlašćenje za letenje na tipu izvrši najmanje tri sata letačke obuke koja odgovara dužnostima TRI(E) na odgovarajućem tipu aviona i/ili simulatoru letenja pod nadzorom TRI(E) koji je određen od strane vazduhoplovnih vlasti za tu svrhu i koji se uverio u osposobljenost kandidata.

JAR-FCL 4.370 TRI(E) - Produženje važenja i obnova
(videti Dodatak 1 JAR-FCL 4.365)

(a) Za produženje važenja ovlašćenja TRI(E) kandidat mora u toku poslednjih 12 meseci pre isticanja važenja ovlašćenja da:

(1) izvede jedan od sledećih delova kursa obuke za ovlašćenje za letenje na tipu/osveženje znanja/obnavljanje:

(I) jednu sesiju na simulatoru letenja od najmanje tri sata;

(II) jednu vežbu u vazduhu u trajanju od najmanje jednog sata koja će sadržati najmanje dva poletanja i sletanja;

(2) obavi TRI(E) obuku osveženja znanja koja je prihvatljiva vazduhoplovnoj vlasti.

(b) Ukoliko je važenje ovlašćenja isteklo kandidat mora da:

(1) u toku poslednjih 12 meseci pre podnošenja zahteva završi najmanje 30 rutnih sektora, uključujući i poletanja i sletanja, u svojstvu inženjera letača na odgovarajućem tipu aviona, ili sličnom tipu, uz saglasnost vazduhoplovnih vlasti, od čega najviše 15 rutnih sektora može biti izvedeno na simulatoru letenja;

(2) uspešno završi odgovarajuće delove odobrenog TRI(E) kursa, uz saglasnost vazduhoplovnih vlasti (videti Dodatak 1 JAR-FCL 4.365), uzimajući u obzir prethodno iskustvo kandidata;

(3) u toku kompletnog kursa za ovlašćenje za letenje na tipu izvrši najmanje 3 sata letačke obuke koja odgovara dužnostima TRI(E) na odgovarajućem tipu aviona ili simulatoru letenja pod nadzorom TRI(A) koji je određen od strane vazduhoplovnih vlasti za tu svrhu i koji se uverio u osposobljenost kandidata.

JAR-FCL 4.405 Autorizacija instruktora inženjera letača na uređaju za simulirano letenje(avioni) (SFI(E)) - prava
(videti JAR-FCL 4.261 (d))

Imalac autorizacije SFI(E) ovlašćen je da sprovodi obuku na uređaju za simulirano letenje za ovlašćenje za letenje na tipu, kao i obuku za saradnju u okviru višečlane posade (videti JAR-FCL 4.261 (d)).

JAR-FCL 4.410 SFI(E) - uslovi
(videti Dodatak 1 JAR-FCL 4.240)
(videti Dodatak 1 JAR-FCL 4.365)

(a) Kandidat za autorizaciju SFI(E) mora da:

(1) poseduje ili da je posedovao dozvolu inženjera letača izdatu od strane države članice JAA ili dozvolu koja nije izdata u skladu sa JAR-FCL, ali koja je prihvatljiva vazduhoplovnoj vlasti;

(2) završi simulatorski deo odgovarajućeg kursa obuke za ovlašćenje za letenje na tipu aviona u odobrenoj FTO ili TRTO;

(3) ima najmanje 1500 sati letačkog iskustva kao inženjer letač;

(4) završi odobreni kurs za TRI(E) (videti Dodatak 1 JAR-FCL 4.365);

(5) u toku kompletnog kursa za ovlašćenje za letenje na tipu sprovede najmanje tri sata letačke obuke koja odgovara dužnostima TRI(E) na odgovarajućem tipu aviona pod nadzorom TRI(E) koji je određen od strane vazduhoplovne vlasti za tu svrhu i koji se uverio u osposobljenost kandidata;

(6) u periodu od 12 meseci koji su prethodili podnošenju zahteva, završi proveru stručnosti na simulatoru letenja za odgovarajući tip, kao što je propisano u Dodatku 1 JAR-FCL 4.240;

(7)

(I) u periodu od 12 meseci koji prethode podnošenju zahteva završi najmanje tri rutna sektora kao posmatrač (observer) u kabini odgovarajućeg tipa aviona ili sličnog tipa, uz saglasnost vazduhoplovnih vlasti, ili

(II) u periodu od 12 meseci koji prethode podnošenju zahteva završi najmanje 2 LOFT bazirane sesije na simulatoru letenja koje sprovodi kvalifikovana letačka posada kao posmatrač (observer) u kabini odgovarajućeg tipa aviona ili sličnog tipa, uz saglasnost vazduhoplovnih vlasti. Ove simulatorske sesije moraju da uključe:

(A) let između 2 različita aerodroma od najmanje 2 sata za svaki let;

(B) odgovarajuće pretpoletno planiranje i analizu posle leta.

(b) Ako se prava proširuju na druge tipove aviona imalac autorizacije mora da:

(1) uspešno završi simulatorski sadržaj odgovarajućeg kursa za ovlašćenje za letenje na tipu;

(2) u toku kompletnog kursa za ovlašćenje za letenje na tipu sprovede najmanje tri sata letačke obuke koja odgovara dužnostima TRI(E) na odgovarajućem tipu aviona, pod nadzorom TRI(E) koji je određen od strane vazduhoplovne vlasti za tu svrhu i koji se uverio u osposobljenost kandidata.

JAR-FCL 4.415 SFI(E) - Produženje važenja i obnova

(a) Za produženje važenja autorizacije SFI(E) kandidat mora u poslednjih 12 meseci važenja autorizacije da:

(1) izvede jednu sesiju na simulatoru od najmanje tri sata, kao deo kompletnog kursa za ovlašćenje za letenje na tipu, osveženje znanja ili obnovu;

(2) završi proveru stručnosti na simulatoru letenja za odgovarajući tip, kao što je propisano u Dodatku 1 FCL 4.240.

(b) Ako je važenje autorizacije isteklo kandidat mora da:

(1) završi deo obuke za ovlašćenje za letenje na odgovarajućem tipu koji se sprovodi na simulatoru letenja;

(2) uspešno završi odobreni kurs za TRI(E), uz saglasnost vazduhoplovnih vlasti (videti Dodatak 1 JAR-FCL 4.365);

(3) u toku kursa za ovlašćenje za letenje na tipu sprovede najmanje tri sata letačke obuke koja odgovara dužnostima TRI(E) na odgovarajućem tipu aviona pod nadzorom TRI(E) koji je određen od strane vazduhoplovnih vlasti za tu svrhu i koji se uverio u osposobljenost kandidata;

(4) završi proveru stručnosti na simulatoru letenja odgovarajućeg tipa, kao što je propisano u Dodatku 1 JARFCL 4.240.

Dodatak 1 JAR-FCL 4.365
Kurs za instruktora inženjera letača za letenje na tipu aviona (TRI(E))
(videti JAR-FCL 4.365)

Cilj kursa

1. Cilj kursa TRI(E) je da obuči imaoce dozvola inženjera letača koji imaju više od 1500 sati naleta u svojstvu inženjera letača, do nivoa stručnosti potrebnog za izdavanje ovlašćenja TRI(E) ili SFI(E). Kurs mora biti organizovan na način da omogući osposobljavanje kandidata za vršenje teorijske obuke, letačke obuke i obuke na uređaju za simuliranje leta, kako bi kandidat mogao da vrši obuku za ovlašćenje za letenje na tipu aviona za koji je kvalifikovan.

Predavanje i učenje

2. Program je sadržan u AMC FCL 4.365. Odobreni kurs TRI(E) "predavanja i učenja" mora sadržati najmanje 25 sati. Piloti koji poseduju ili su posedovali ovlašćenje FI(A) ili TRI(A) su oslobođeni obaveze pohađanja onog dela TRI(E) kursa koji se odnosi na "predavanje i učenje" TRI(E).

Tehnička obuka

3. Program tehničke obuke je sadržan u AMC FCL 4.365.

Poglavlje I - Ispitivači

JAR-FCL 4.425 Ispitivači - Opšte odredbe

(a) Preduslovi

(1) Ispitivač mora da poseduje dozvolu inženjera letača i ovlašćenje koje je najmanje jednako dozvoli ili ovlašćenju za koje je autorizovan da sprovodi praktične ispite ili provere stručnosti i, osim ako nije drugačije određeno, da vrši obuku za sticanje tih dozvola ili ovlašćenja.

(2) Ispitivač mora biti kvalifikovan da obavlja dužnost inženjera letača tokom praktičnog ispita ili provere stručnosti, osim ako nije drugačije određeno, i mora da ispuni odgovarajuće uslove u pogledu iskustva propisane u JAR-FCL 4.370. Ako nema kvalifikovanih ispitivača, vazduhoplovne vlasti mogu odlučiti da autorizuju ispitivače, odnosno inspektore, iako ne ispunjavaju odgovarajuće uslove u pogledu ovlašćenja za tip, kao što je gore navedeno.

(3) Kandidat za autorizaciju ispitivača mora sprovesti najmanje jedan praktičan ispit kao ispitivač za autorizaciju čije izdavanje zahteva, uključujući pripremu pre leta, obavljanje samog praktičnog ispita, procenu kandidata koji polaže ispit, analizu nakon leta i ažuriranje zapisnika, odnosno dokumentacije. Proveru osposobljenosti za autorizaciju ispitivača nadgleda inspektor ili stariji ispitivač koji je posebno autorizovan za tu svrhu od strane vazduhoplovnih vlasti.

(b) Usklađivanje sa JAR

Ispitivači će biti autorizovani u skladu sa JAR-FCL 4.030. Ispitivač mora da ispuni određene standarde ispitivača koje je odredila ili odobrila vazduhoplovna vlast.

(c) Upisivanje u dozvolu

U dozvolama u kojima se upisuje produženje važenja ovlašćenja od strane ispitivača, ispitivač će:

(1) upisati sledeće podatke: ovlašćenja, datume provere, rok važenja, broj autorizacije i potpis;

(2) podneti vazduhoplovnim vlastima original obrasca praktičnog ispita, odnosno provere stručnosti i jednu kopiju obrasca zadržati za ličnu arhivu.

JAR-FCL 4.430 Ispitivači - period važenja autorizacije

Autorizacija ispitivača se izdaje sa rokom važenja od najviše tri godine, posle čega može biti ponovo izdata, prema odluci vazduhoplovnih vlasti.

JAR-FCL 4.440 Ispitivač na tipu aviona (TRE(E)) - prava i uslovi

Prava ispitivača TRE(E) su da sprovodi:

(a) praktične ispite za izdavanje dozvole inženjera letača i ovlašćenje za letenje na tipu aviona;

(b) provere stručnosti za produženje važenja ili obnovu ovlašćenja za letenje na tipu aviona pod uslovom da ima najmanje 1500 sati letenja kao inženjer letač na avionima sa više pilota u zadacima koji zahtevaju inženjera letača i ako poseduje TRI(E) autorizaciju.