UPUTSTVO

ZA SPROVOĐENJE ODLUKE O OBAVEZNOJ REZERVI BANAKA KOD NARODNE BANKE SRBIJE

("Sl. glasnik RS", br. 116/2006, 95/2007, 44/2008, 68/2008, 100/2008, 103/2008 - ispr., 120/2008, 16/2009 i 40/2009)

1. Ovim uputstvom se, radi sprovođenja Odluke o obaveznoj rezervi banaka kod Narodne banke Srbije (u daljem tekstu: Odluka), bliže objašnjavaju pojedini pojmovi iz Odluke, kao i sadržina izveštaja o obračunu dinarske, odnosno devizne obavezne rezerve koje je banka dužna da dostavlja Narodnoj banci Srbije.

2. Obaveze u dinarima po osnovu depozita oročenih preko jednog meseca su obaveze po osnovu primljenih depozita u dinarima koji su oročeni preko 30 dana, s pripadajućim kamatama i naknadama, koje se u knjigovodstvu banke vode na računima 402, 403, 404, 405, 420 i 421, a na sedmoj cifri imaju šifru 4, 5, 6, 7, 8 ili 9.

Obaveze u dinarima indeksirane deviznom klauzulom su sve obaveze po dinarskim depozitima, kreditima, hartijama od vrednosti, kao i druge obaveze u dinarima, uključujući i delove dinarskih depozita primljenih po poslovima koje banka obavlja u ime i za račun trećih lica a koji prelaze iznose plasmana koje je banka dala iz tih depozita, s pripadajućim kamatama, obračunatim razlikama u kursu i naknadama koje se uključuju u osnovicu za obračun dinarske obavezne rezerve i imaju deviznu klauzulu, a računi na kojima se evidentiraju na šestoj cifri imaju šifru 1, 2, 3, 4, 7 ili 8.

Obaveze u dinarima po osnovu depozita i kredita primljenih iz inostranstva su obaveze po osnovu depozita i kredita u dinarima primljenih od stranih lica, s pripadajućim kamatama i naknadama, koji se u knjigovodstvu banke vode na računima 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 420 i 421, a na četvrtoj i petoj cifri imaju šifru 70, 71, 72, 73, 74, 78 ili 79.

3. Obaveze po osnovu devizne štednje položene kod banaka su devizne obaveze po osnovu transakcionih depozita, depozita po viđenju, kratkoročnih i dugoročnih depozita stanovništva, preduzetnika, stranih fizičkih lica i domaćih fizičkih lica nerezidenata, s pripadajućim kamatama i naknadama, koje se u knjigovodstvu banke vode na računima 500, 501, 502, 503, 504, 505, 520 i 521, a na četvrtoj i petoj cifri imaju šifru 40, 60, 61, 72 ili 73.

Devizne subordinirane obaveze su devizne obaveze koje se, u slučaju likvidacije ili stečaja banke, otplaćuju samo nakon pune isplate obaveza prema ostalim poveriocima, a u knjigovodstvu banke vode se na računu 582.

Devizna sredstva koja davaoci lizinga drže na posebnom računu otvorenom kod banke su sredstva koja davaoci lizinga drže kod banke u skladu sa odlukom kojom se utvrđuje obaveza davalaca lizinga da drže sredstva rezerve.

Delom devizne osnovice koju čine obaveze u devizama po osnovu depozita i kredita primljenih iz inostranstva smatraju se i obaveze banaka u devizama po osnovu deviznih sredstava koja država prima od međunarodnih finansijskih organizacija, odnosno vlada stranih država preko Narodne banke Srbije kao agenta, a koja te banke, kao posredničke banke, plasiraju krajnjim korisnicima.

4. Obaveze prema bankama koje izdvajaju obaveznu rezervu kod Narodne banke Srbije uključuju i obaveze prema bankama koje su u skladu s propisima Narodne banke Srbije izdvajale obaveznu rezervu, ali je nad tim bankama u međuvremenu otvoren postupak stečaja ili likvidacije.

Pod obavezama prema bankama nad kojima je otvoren postupak stečaja ili likvidacije iz stava 1. ove tačke podrazumevaju se samo obaveze koje su nastale do dana otvaranja tog postupka.

5. Osnovicu za obračun dinarske, odnosno devizne obavezne rezerve čini prosečno dnevno knjigovodstveno stanje dinarskih, odnosno deviznih depozita i drugih obaveza u prethodnom kalendarskom mesecu, koje se u knjigovodstvu banke vode na računima iz pregleda koji Narodna banka Srbije objavljuje na svojoj internet strani, kao i na drugim računima na kojima banka evidentira obaveze koje ulaze u osnovicu za obračun obavezne rezerve u skladu sa Odlukom.

U osnovicu za obračun dinarske, odnosno devizne obavezne rezerve ne ulaze obaveze koje se evidentiraju na računima koji na četvrtoj i petoj cifri, na kojima se iskazuje sektorska struktura, imaju šifru 10 - Centralna banka i šifru 11 - Banke u zemlji.

Osnovicu za obračun devizne obavezne rezerve iz stava 1. ove tačke čini i prosečno dnevno knjigovodstveno stanje depozita, kredita i drugih deviznih sredstava u prethodnom kalendarskom mesecu primljenih iz inostranstva po poslovima koje banka obavlja u ime i za račun trećih lica, a koji se u knjigovodstvu banke vode u vanbilansnoj evidenciji na računima grupe 95.

Prosečno dnevno knjigovodstveno stanje deviznih obaveza iz ove tačke izražava se u evrima, s tim što se za svaki dan sredstva denominovana u drugim valutama preračunavaju u evro, primenom zvaničnih srednjih kurseva Narodne banke Srbije za odgovarajuće valute.

6. Banke, u skladu sa Odlukom:

1) deviznu osnovicu za obračun obavezne rezerve umanjuju za iznos plasmana u humanitarne svrhe odobrenih iz deviznih kredita primljenih od međunarodnih finansijskih organizacija po osnovu ugovora koji su zaključeni od 31. decembra 2004. godine;

2) dinarsku, odnosno deviznu osnovicu za obračun obavezne rezerve umanjuju za iznos dugoročnih stambenih kredita osiguranih kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, koji potiču iz dinarskih, odnosno deviznih izvora sredstava;

3) deviznu osnovicu za obračun obavezne rezerve umanjuju za iznos blokiranih deviznih sredstava banke u inostranstvu, pod kojima se podrazumevaju devizna sredstva banke koja izdvaja obaveznu rezervu inicijalno blokirana pre 31. decembra 2000. godine, i to pod uslovom da su ta sredstva i dalje blokirana na računu te ili neke druge banke u inostranstvu ili na računu Narodne banke Srbije;

4) dinarsku, odnosno deviznu osnovicu za obračun obavezne rezerve umanjuju za iznos kredita koji su, u skladu s Programom mera za ublažavanje negativnih efekata svetske ekonomske krize u Republici Srbiji (u daljem tekstu: Program Vlade), iz svojih dinarskih, odnosno deviznih izvora sredstava odobrile privredi za finansiranje investicija;

5) dinarsku, odnosno deviznu osnovicu za obračun obavezne rezerve umanjuju za iznos potrošačkih kredita koji su, u skladu s Programom Vlade, iz svojih dinarskih, odnosno deviznih izvora sredstava odobrile za kupovinu trajnih potrošnih dobara proizvedenih u Republici Srbiji;

6) dinarsku, odnosno deviznu osnovicu za obračun obavezne rezerve umanjuju za iznos kredita koji su posle 30. aprila 2009. godine, a u skladu s Programom Vlade, iz svojih dinarskih, odnosno deviznih izvora sredstava odobrile za održavanje likvidnosti i finansiranje trajnih obrtnih sredstava, isključujući reprogramirane kredite, pri čemu je iznos kredita za koji se najviše može umanjiti ova osnovica - knjigovodstveno stanje tih kredita poslednjeg kalendarskog dana u mesecu za koji se ta osnovica utvrđuje, a to umanjenje ne može biti veće od iznosa prirasta ukupnih kredita odobrenih privredi; pri obračunu ovog prirasta isključuju se efekti promene kursa dinara.

Pod ukupnim kreditima odobrenim privredi, u smislu Odluke, podrazumevaju se ukupni dinarski i devizni, kratkoročni i dugoročni krediti odobreni privredi, bez ispravki vrednosti, sa obračunatim kamatama i naknadama, koji se u knjigovodstvu banke vode na računima 020, 021, 080, 081, 100, 103, 104, 105, 108, 200 i 203, a na četvrtoj i petoj cifri imaju šifru 20-29, 30-39, 40, 80 ili 81.

Pod prirastom ukupnih kredita odobrenih privredi, u smislu Odluke, podrazumeva se pozitivna razlika između stanja tih kredita poslednjeg kalendarskog dana u mesecu za koji se utvrđuje osnovica za obračun obavezne rezerve i njihovog stanja na dan 30. aprila 2009. godine, pri čemu se isključuju efekti promene kursa dinara.

Efekti promene kursa dinara isključuju se tako što se iznos dinarske protivvrednosti deviznih kredita i kredita u dinarima indeksiranih deviznom klauzulom sa stanjem na dan 30. aprila 2009. godine obračunava primenom zvaničnog srednjeg kursa Narodne banke Srbije koji važi poslednjeg kalendarskog dana u mesecu za koji se utvrđuje osnovica za obračun obavezne rezerve.

Umanjenja dinarske, odnosno devizne osnovice za obračun obavezne rezerve iz stava 1, odredbe od 1 do 5, ove tačke izražavaju se u dinarima, odnosno evrima, s tim što se umanjenja denominovana u drugim valutama preračunavaju u dinare, odnosno evre za svaki dan, primenom zvaničnih srednjih kurseva Narodne banke Srbije za odgovarajuće valute.

Umanjenja dinarske, odnosno devizne osnovice za obračun obavezne rezerve iz stava 1, odredba pod 6, ove tačke izražavaju se u dinarima, odnosno evrima, s tim što su umanjenja izražena u evrima izračunata primenom zvaničnog srednjeg kursa Narodne banke Srbije koji važi poslednjeg kalendarskog dana u mesecu za koji se utvrđuje osnovica za obračun obavezne rezerve.

6a Deo devizne osnovice koju čine obaveze u devizama po osnovu depozita i kredita primljenih iz inostranstva iz septembra 2008. godine u smislu tačke 5. stav 3, odredba pod 4, Odluke, počev od obračuna na dan 17. novembra 2008. godine utvrđuje se na način koji je u Obrascu OR-dev utvrđen za prvi (a) deo devizne osnovice.

7. Banka je dužna da Narodnoj banci Srbije dostavlja:

1) Izveštaj o obračunu dinarske obavezne rezerve - na Obrascu OR - din. (Prilog 1);

2) Izveštaj o obračunu devizne obavezne rezerve - na Obrascu OR - dev. (Prilog 2);

3) Izveštaj o obračunu prirasta ukupnih kredita odobrenih privredi - na Obrascu OR - kred. (Prilog 3).

Obrasci iz ove tačke odštampani su uz ovo uputstvo i njegov su sastavni deo.

8. Banka izveštaje iz tačke 7. ovog uputstva elektronski dostavlja Narodnoj banci Srbije - Informacionoj tehnologiji - Centralnom prijemnom odeljenju, i to 17. u mesecu, u skladu sa uputstvom kojim su uređeni izrada i elektronsko dostavljanje podataka Narodnoj banci Srbije.

Izuzetno od stava 1. ove tačke, ako 17. u mesecu nije radni dan, banke su dužne da izveštaje iz tog stava dostavljaju radnog dana koji prethodi danu obračuna obavezne rezerve.

9. Banka koja je dobila dozvolu za rad posle prvog dana u kalendarskom mesecu, prvi obračun obavezne rezerve dostaviće prema osnovici iz narednog kalendarskog meseca, tj. kada bude raspolagala podacima o dnevnim stanjima depozita i drugih sredstava koja ulaze u osnovicu za obračun za sve dane u kalendarskom mesecu.

Kod banke koja je dobila dozvolu za rad a osnovana je spajanjem dve ili više banaka, kao i kod banke koja je dobila saglasnost Narodne banke Srbije da joj se pripoji druga banka, obračunatu obaveznu rezervu, i to u obračunskom periodu u kome su objedinjena sredstva na računima na kojima banka izdvaja ovu rezervu, čini zbir obračunatih obaveznih rezervi banaka koje su se spojile, odnosno pripojile, a izdvojenu obaveznu rezervu, i to u periodu od 18. u mesecu do dana objedinjavanja sredstava na računima na kojima banka izdvaja ovu rezervu, čini zbir izdvojenih obaveznih rezervi banaka koje su se spojile, odnosno pripojile.

Banka iz stava 2. ove tačke kod koje je došlo do statusne promene, prvi obračun obavezne rezerve dostaviće Narodnoj banci Srbije 17. u mesecu, i to za obračunski period posle obračunskog perioda u kome su objedinjena sredstva na računima na kojima banka izdvaja ovu rezervu.

10. Obračunatu deviznu obaveznu rezervu banke će izdvajati na devizne račune Narodne banke Srbije u inostranstvu, prema spisku računa koji utvrdi Narodna banka Srbije.

11. Banke će prvi obračun obavezne rezerve po Odluci dostaviti Narodnoj banci Srbije na odgovarajućim obrascima koji su važili do dana primene ovog uputstva.

12. Ovo uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjuje se od 10. januara 2007. godine.

 

Samostalna odredba Uputstva o izmeni
Uputstva za sprovođenje Odluke o obaveznoj rezervi banaka kod Narodne banke Srbije

("Sl. glasnik RS", br. 95/2007)

3. Ovo uputstvo objavljuje se u "Službenom glasniku RS" i stupa na snagu 10. novembra 2007. godine.

 

Samostalna odredba Uputstva o izmenama
Uputstva za sprovođenje Odluke o obaveznoj rezervi banaka kod Narodne banke Srbije

("Sl. glasnik RS", br. 44/2008)

5. Ovo uputstvo objavljuje se u "Službenom glasniku RS" i stupa na snagu 17. maja 2008. godine.

 

Samostalna odredba Uputstva o izmenama i dopunama
Uputstva za sprovođenje Odluke o obaveznoj rezervi banaka kod Narodne banke Srbije

("Sl. glasnik RS", br. 68/2008)

5. Ovo uputstvo objavljuje se u "Službenom glasniku RS" i stupa na snagu 17. avgusta 2008. godine.

 

Samostalna odredba Uputstva o izmeni i dopuni
Uputstva za sprovođenje Odluke o obaveznoj rezervi banaka kod Narodne banke Srbije

("Sl. glasnik RS", br. 100/2008)

3. Ovo uputstvo objavljuje se u "Službenom glasniku RS" i stupa na snagu 17. novembra 2008. godine.

 

Samostalna odredba Uputstva o dopuni
Uputstva za sprovođenje Odluke o obaveznoj rezervi banaka kod Narodne banke Srbije

("Sl. glasnik RS", br. 120/2008)

2. Ovo uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Samostalna odredba Uputstva o izmeni i dopuni
Uputstva za sprovođenje Odluke o obaveznoj rezervi banaka kod Narodne banke Srbije

("Sl. glasnik RS", br. 16/2009)

3. Ovo uputstvo objavljuje se u "Službenom glasniku RS" i stupa na snagu 17. marta 2009. godine.

 

Samostalna odredba Uputstva o izmenama i dopunama
Uputstva za sprovođenje Odluke o obaveznoj rezervi banaka kod Narodne banke Srbije

("Sl. glasnik RS", br. 40/2009)

4. Ovo uputstvo objavljuje se u "Službenom glasniku RS" i stupa na snagu 17. juna 2009. godine.

 

Prilog 1
Obrazac OR - din.

 

 

 

(naziv i sedište banke)

 

IZVEŠTAJ O OBRAČUNU DINARSKE OBAVEZNE REZERVE

na dan 17. __________ 200_. godine

(u dinarima)

Redni broj

NAZIV POZICIJE

Stanje u mesecu _____ 200_. god.

poslednjeg
kalendarskog dana

prosečno
dnevno

1

2

1.

PRVI DEO DINARSKE OSNOVICE (1.1-1.2-1.3-1.4-1.5)

 

1.1.

Neindeksirane obaveze po dinarskim depozitima, kreditima, hartijama od vrednosti, druge dinarske obaveze (osim depozita i kredita u dinarima primljenih iz inostranstva i depozita u dinarima oročenih preko jednog meseca), kao i delovi neindeksiranih depozita u dinarima primljenih po poslovima koje banka obavlja u ime i za račun trećih lica a koji prelaze iznose plasmana koje je banka dala iz tih depozita

 

 

1.2.

Dugoročni stambeni krediti osigurani kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (iz izvora pod rednim brojem 1.1)

 

 

1.3.

Krediti koji su, u skladu s Programom Vlade, odobreni privredi za finansiranje investicija (iz izvora pod rednim brojem 1.1)

 

 

1.4.

Potrošački krediti koji su, u skladu s Programom Vlade, odobreni za kupovinu trajnih potrošnih dobara proizvedenih u Republici Srbiji (iz izvora pod rednim brojem 1.1)

 

 

1.5.

Krediti koji su posle 30. aprila 2009. godine, u skladu s Programom Vlade, odobreni za održavanje likvidnosti i finansiranje trajnih obrtnih sredstava (iz izvora pod rednim brojem 1.1)3)

 

1.6.

PRVI DEO OBRAČUNATE OBAVEZNE REZERVE U DINARIMA (procent od
iznosa pod rednim brojem 1. utvrđen Odlukom)

 

2.

DRUGI DEO DINARSKE OSNOVICE (2.1-2.2-2.3-2.4-2.5)

 

2.1.

Indeksirane obaveze po dinarskim depozitima, kreditima, hartijama od vrednosti, druge dinarske obaveze (osim depozita i kredita u dinarima primljenih iz inostranstva), kao i delovi indeksiranih dinarskih depozita primljenih po poslovima koje banka obavlja u ime i za račun trećih lica a koji prelaze iznose plasmana koje je banka dala iz tih depozita

 

 

2.2.

Dugoročni stambeni krediti osigurani kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (iz izvora pod rednim brojem 2.1)

 

 

2.3.

Krediti koji su, u skladu s Programom Vlade, odobreni privredi za finansiranje investicija (iz izvora pod rednim brojem 2.1)

 

 

2.4.

Potrošački krediti koji su, u skladu s Programom Vlade, odobreni za kupovinu trajnih potrošnih dobara proizvedenih u Republici Srbiji (iz izvora pod rednim brojem 2.1)

 

 

2.5.

Krediti koji su posle 30. aprila 2009. godine, u skladu sa Programom Vlade, odobreni za održavanje likvidnosti i finansiranje trajnih obrtnih sredstava (iz izvora pod rednom brojem 2.1)3)

 

2.6.

DRUGI DEO OBRAČUNATE OBAVEZNE REZERVE U DINARIMA (procent od
iznosa pod rednim brojem 2. utvrđen Odlukom)

 

3.

TREĆI DEO DINARSKE OSNOVICE (3.1.-3.2)1)

 

3.1.

Treći (a) deo dinarske osnovice (3.1.1-3.1.2-3.1.3-3.1.4-3.1.5)

 

3.1.1.

Depoziti i krediti u dinarima primljeni iz inostranstva

 

 

3.1.2.

Dugoročni stambeni krediti osigurani kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (iz izvora pod rednim brojem 3.1.1)

 

 

3.1.3.

Krediti koji su, u skladu s Programom Vlade, odobreni privredi za finansiranje investicija (iz izvora pod rednim brojem 3.1.1)

 

 

3.1.4.

Potrošački krediti koji su, u skladu s Programom Vlade, odobreni za kupovinu trajnih potrošnih dobara proizvedenih u Republici Srbiji (iz izvora pod rednim brojem 3.1.1)

 

 

3.1.5.

Krediti koji su posle 30. aprila 2009. godine, u skladu s Programom Vlade, odobreni za održavanje likvidnosti i finansiranje trajnih obrtnih sredstava (iz izvora pod rednim brojem 3.1.1)3)

 

3.2.

Korektivni faktor - Pozitivna razlika iznosa pod rednim br. 3.1. i 3.2.1 (3.1-3.2.1)

 

3.2.1.

Deo dinarske osnovice iz septembra 2008. godine koji se odnosi na obaveze po depozitima i kreditima u dinarima primljenim iz inostranstva

 

3.2.2.

Razlika iznosa pod rednim br. 3.1. i 3.2.1 (3.1-3.2.1)

 

3.3.

TREĆI DEO OBRAČUNATE OBAVEZNE REZERVE U DINARIMA (procent od
iznosa pod rednim brojem 3. utvrđen Odlukom)

 

4.

ČETVRTI DEO DINARSKE OSNOVICE (4.1-4.2-4.3-4.4-4.5.)

 

4.1.

Depoziti u dinarima oročeni preko jednog meseca (osim indeksiranih depozita oročenih preko jednog meseca)

 

 

4.2.

Dugoročni stambeni krediti osigurani kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (iz izvora pod rednim brojem 4.1)

 

 

4.3.

Krediti koji su, u skladu s Programom Vlade, odobreni privredi za finansiranje investicija (iz izvora pod rednim brojem 4.1)

 

 

4.4.

Potrošački krediti koji su, u skladu s Programom Vlade, odobreni za kupovinu trajnih potrošnih dobara proizvedenih u Republici Srbiji (iz izvora pod rednim brojem 4.1)

 

 

4.5.

Krediti koji su posle 30. aprila 2009. godine, u skladu s Programom Vlade, odobreni za održavanje likvidnosti i finansiranje trajnih obrtnih sredstava (iz izvora pod rednim brojem 4.1)3)

 

4.6.

ČETVRTI DEO OBRAČUNATE OBAVEZNE REZERVE U DINARIMA (procent od
iznosa pod rednim brojem 4. utvrđen Odlukom)

 

I.

DINARSKA OSNOVICA (1+2+3+4)

 

II.

OBRAČUNATA OBAVEZNA REZERVA U DINARIMA (1.6+2.6+3.3+4.6)

 

III.

Dinarska protivvrednost iznosa pod rednim brojem III iz Obrasca OR-dev.2)

 

IV.

OBRAČUNATA DINARSKA OBAVEZNA REZERVA (II+III)

 

V.

DINARSKE OBAVEZE NA KOJE SE NE OBRAČUNAVA OBAVEZNA
REZERVA (1+2+3+4+5+6)

 

1.

Obaveze prema Narodnoj banci Srbije

 

 

2.

Obaveze prema bankama koje izdvajaju obaveznu rezervu kod Narodne banke Srbije

 

 

3.

Obaveze po poslovima sprovođenja zakona i drugih propisa kojima je uređen javni dug države po osnovu devizne štednje građana

 

 

4.

Deo dinarskih depozita primljenih po poslovima u ime i za račun trećih lica, koji ne prelaze iznose plasmana odobrenih iz tih depozita

 

 

5.

Sredstva oročene dinarske štednje građana prikupljena u periodu od 31. oktobra do 6. novembra 2005. godine

 

 

6.

Obaveze po osnovu depozita i kredita primljenih iz inostranstva u periodu od 1. oktobra 2008. do 31. decembra 2009. godine, i to do prvobitno utvrđenog roka dospeća tih obaveza

 

 

1) Izuzetno, u skladu sa tačkom 4. Odluke, počev od obračuna obavezne rezerve na dan 17. decembra 2008. godine, zaključno sa obračunom na dan 17. decembra 2009. godine - deo dinarske osnovice koji se odnosi na obaveze u dinarima po osnovu depozita i kredita primljenih iz inostranstva čini prosečno dnevno knjigovodstveno stanje navedenih obaveza u septembru 2008. godine ako je prosečno dnevno knjigovodstveno stanje tih obaveza u prethodnom kalendarskom mesecu manje od njihovog stanja u septembru 2008. godine.
2) Primenjen zvanični srednji kurs koji važi na dan obračuna obavezne rezerve, tj. 17. u mesecu.
3) U pozicijama 1.5, 2.5, 3.1.5 i 4.5, u koloni 2, iskazuje se knjigovodstveno stanje kredita na poslednji kalendarski dan u mesecu.

 

 

 

 

(mesto i datum)

 

(pečat i potpis ovlašćenog lica)

 

Prilog 2
Obrazac OR - dev.

 

 

 

(naziv i sedište banke)

 

IZVEŠTAJ O OBRAČUNU DEVIZNE OBAVEZNE REZERVE

na dan 17. __________ 200_. godine

(u evrima)

Redni broj

NAZIV POZICIJE

Stanje u mesecu _____ 200_. god.

poslednjeg
kalendarskog dana

prosečno
dnevno

1

2

1.

PRVI DEO DEVIZNE OSNOVICE (1.1-1.3+1.4)1)

 

1.1.

Prvi (a) deo devizne osnovice (1.1.1+1.1.2-1.2)

 

1.1.1.

Obaveze po depozitima i kreditima iz inostranstva do dve godine

 

 

1.1.2.

Obaveze po depozitima l kreditima iz inostranstva preko dve godine

 

 

1.2.

Umanjenje prvog (a) dela devizne osnovice (1.2.1+1.2.2+1.2.3+1.2.4+1.2.5+1.2.6)

 

 

1.2.1.

Plasmani dati u humanitarne svrhe iz kredita međunarodnih finansijskih organizacija (po ugovorima zaključenim posle 31. decembra 2004. godine)

 

 

1.2.2.

Dugoročni stambeni krediti osigurani kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (iz izvora pod rednim br 1.1.1 i 1.1.2)

 

 

1.2.3.

Blokirana sredstva banke u inostranstvu pod uslovom da je blokada izvršena pre 31. decembra 2000. godine

 

 

1.2.4.

Krediti koji su, u skladu s Programom Vlade, odobreni privredi za finansiranje investicija (iz izvora pod rednim br. 1.1.1 i 1.1.2)

 

 

1.2.5.

Potrošački krediti koji su, u skladu s Programom Vlade, odobreni za kupovinu trajnih potrošnih dobara proizvedenih u Republici Srbiji (iz izvora pod rednim br. 1.1.1 i 1.1.2)

 

 

1.2.6.

Krediti koji su posle 30. aprila 2009. godine, u skladu s Programom Vlade, odobreni za održavanje likvidnosti i finansiranje trajnih obrtnih sredstava (iz izvora pod rednim br. 1.1.1 i 1.1.2) 3)

 

1.3.

Korektivni faktor - Pozitivna razlika iznosa pod rednim br. 1.1. i 1.3.1 (1.1-1.3.1)

 

1.3.1.

Deo devizne osnovice iz septembra 2008. godine koji se odnosi na obaveze po depozitima i kreditima primljenim iz inostranstva

 

1.3.2.

Razlika iznosa pod rednim br. 1.1. i 1.3.1 (1.1-1.3.1)

 

1.4.

Prvi (b) deo devizne osnovice (1.4.1-1.4.2-1.4.3-1.4.4-1.4.5-1.4.6)

 

1.4.1.

Obaveze prema domaćim pravnim licima i ostale obaveze2)

 

 

1.4.2.

Dugoročni stambeni krediti osigurani kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (iz izvora pod rednim brojem 1.4.1)

 

 

1.4.3.

Blokirana sredstva banke u inostranstvu pod uslovom da je blokada izvršena pre 31. decembra 2000. godine

 

 

1.4.4.

Krediti koji su, u skladu s Programom Vlade, odobreni privredi za finansiranje investicija (iz izvora pod rednim brojem 1.4.1)

 

 

1.4.5.

Potrošački krediti koji su, u skladu s Programom Vlade, odobreni za kupovinu trajnih potrošnih dobra proizvedenih u Republici Srbiji (iz izvora pod rednim brojem 1.4.1)

 

 

1.4.6.

Krediti koji su posle 30. aprila 2009. godine, u skladu s Programom Vlade, odobreni za održavanje likvidnosti i finansiranje trajnih obrtnih sredstava (iz izvora pod rednim brojem 1.4.1)3)

 

1.5.

PRVI DEO OBRAČUNATE OBAVEZNE REZERVE U EVRIMA (procent od
iznosa pod rednim brojem 1. utvrđen Odlukom)

 

2.

DRUGI DEO DEVIZNE OSNOVICE (2.1-2.2-2.3-2.4-2.5)

 

2.1.

Devizna štednja položena kod banaka

 

 

2.2.

Dugoročni stambeni krediti osigurani kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (iz izvora pod rednim brojem 2.1)

 

 

2.3.

Krediti koji su, u skladu s Programom Vlade, odobreni privredi za finansiranje investicija (iz izvora pod rednim brojem 2.1)

 

 

2.4.

Potrošački krediti koji su, u skladu s Programom Vlade, odobreni za kupovinu trajnih potrošnih dobara proizvedenih u Republici Srbiji (iz izvora pod rednim brojem 2.1)

 

 

2.5.

Krediti koji su posle 30. aprila 2009. godine, u skladu s Programom Vlade, odobreni za održavanje likvidnosti i finansiranje trajnih obrtnih sredstava (iz izvora pod rednim brojem 2.1)3)

 

2.6.

DRUGI DEO OBRAČUNATE OBAVEZNE REZERVE U EVRIMA (procent od
iznosa pod rednim brojem 2. utvrđen Odlukom)

 

3.

TREĆI DEO DEVIZNE OSNOVICE (3.1-3.2)1)

 

3.1.

Treći (a) deo devizne osnovice (3.1.1-3.1.2-3.1.3-3.1.4-3.1.5)

 

3.1.1.

Devizne subordinirane obaveze

 

 

3.1.2.

Dugoročni stambeni krediti osigurani kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (iz izvora pod rednim brojem 3.1.1)

 

 

3.1.3.

Krediti koji su, u skladu s Programom Vlade, odobreni privredi za finansiranje investicija (iz izvora pod rednim brojem 3.1.1)

 

 

3.1.4.

Potrošački krediti koji su, u skladu s Programom Vlade, odobreni za kupovinu trajnih potrošnih dobara proizvedenih u Republici Srbiji (iz izvora pod rednim brojem 3.1.1)

 

 

3.1.5.

Krediti koji su posle 30. aprila 2009. godine, u skladu s Programom Vlade, odobreni za održavanje likvidnosti i finansiranje trajnih obrtnih sredstava (iz izvora pod rednim brojem 3.1.1)3)

 

 

3.2.

Korektivni faktor - Pozitivna razlika iznosa pod rednim br. 3.1. i 3.2.1 (3.1-3.2.1)

 

3.2.1.

Deo devizne osnovice iz septembra 2008. godine koji se odnosi na devizne subordinirane obaveze

 

3.2.2.

Razlika iznosa pod rednim br. 3.1. i 3.2.1 (3.1-3.2.1)

 

3.3.

TREĆI DEO OBRAČUNATE OBAVEZNE REZERVE U EVRIMA
(procent od iznosa pod rednim brojem 3. utvrđen Odlukom)

 

4.

ČETVRTI DEO DEVIZNE OSNOVICE (4.1)

 

4.1.

Devizna sredstva koja davaoci lizinga drže na posebnom računu otvorenom kod banke

 

 

4.2.

ČETVRTI DEO OBRAČUNATE OBAVEZNE REZERVE U EVRIMA (procent od
iznosa pod rednim brojem 4. utvrđen Odlukom)

 

I.

DEVIZNA OSNOVICA (1+2+3+4)

 

II.

OBRAČUNATA OBAVEZNA REZERVA U EVRIMA (1.5+2.6+3.3+4.2)

 

III.

Procent od iznosa pod rednim brojem II. utvrđen Odlukom

 

IV.

OBRAČUNATA DEVIZNA OBAVEZNA REZERVA (II-III)

 

V.

DEVIZNE OBAVEZE NA KOJE SE NE OBRAČUNAVA OBAVEZNA REZERVA
(1+2+3+4+5+6+7+8)

 

1.

Obaveze prema Narodnoj banci Srbije

 

 

2.

Obaveze prema bankama koje izdvajaju obaveznu rezervu kod Narodne banke Srbije

 

 

3.

Obaveze po poslovima sprovođenja zakona i drugih propisa kojima je uređen javni dug države po osnovu devizne štednje građana

 

 

4.

Obaveze prema poveriocima Pariskog i Londonskog kluba

 

 

5.

Namenski depoziti po osnovu kupoprodaje obveznica emitovanih radi uređenja javnog duga države po osnovu devizne štednje građana

 

 

6.

Namenski depoziti preduzeća i preduzetnika po osnovu menjačkih poslova

 

 

7.

Devizni štedni ulozi položeni kod banke u periodima od 1. do 7. novembra 2004. godine i od 31. oktobra do 6. novembra 2005. godine - do dana njihovog podizanja, kao i oročeni devizni štedni ulozi građana položeni kod banke u periodu od 31. oktobra do 7. novembra 2007. godine - do isteka perioda njihovog oročavanja

 

 

8.

Obaveze po osnovu depozita i kredita primljenih iz inostranstva u periodu od 1. oktobra 2008. do 31. decembra 2009. godine, i to do prvobitno utvrđenog roka dospeća tih obaveza

 

 

1) Izuzetno, u skladu sa tačkom 4. Odluke, počev od obračuna obavezne rezerve na dan 17. decembra 2008. godine, zaključno sa obračunom na dan 17. decembra 2009. godine - deo devizne osnovice koji se odnosi na obaveze po depozitima i kreditima primljenim iz inostranstva i deo devizne osnovice koji se odnosi na subordinirane obaveze čini prosečno dnevno knjigovodstveno stanje navedenih obaveza u septembru 2008. godine ako je prosečno dnevno knjigovodstveno stanje tih obaveza u prethodnom kalendarskom mesecu manje od njihovog stanja u septembru 2008. godine.
2) U poziciju 1.4.1 uključuju se i depoziti, krediti i druga devizna sredstva primljena iz inostranstva po poslovima koje banka obavlja u ime i za račun trećih lica.
3) U pozicijama 1.2.6, 1.4.6, 2.5 i 3.1.5, u koloni 2, iskazuje se knjigovodstveno stanje kredita na poslednji kalendarski dan u mesecu uz primenu zvaničnog srednjeg kursa koji važi poslednjeg kalendarskog dana u mesecu.

Napomena:
Sredstva denominovana u drugim valutama preračunavaju se u evre - primenom zvaničnih srednjih kurseva za odgovarajuće valute.

 

 

 

 

 

(mesto i datum)

 

(pečat i potpis ovlašćenog lica)

 

Prilog 3
OBRAZAC OR - kred.

 

 

 

(naziv i sedište banke)

 

IZVEŠTAJ O OBRAČUNU PRIRASTA UKUPNIH KREDITA ODOBRENIH PRIVREDI

pri obračunu obavezne rezerve na dan 17. __________ 200_. godine

(u dinarima)

Redni broj

Naziv pozicije

Iznos

1.

Krediti koji su posle 30. aprila 2009. godine, u skladu s Programom Vlade, odobreni za održavanje likvidnosti i finansiranje trajnih obrtnih sredstava
(knjigovodstveno stanje poslednjeg kalendarskog dana u __________)

 

2.

Ukupni krediti odobreni privredi (2.1+2.2+2.3)
(knjigovodstveno stanje poslednjeg kalendarskog dana u __________)

 

2.1.

Dinarski krediti

 

2.2.

Krediti u dinarima indeksirani deviznom klauzulom1)

 

2.3.

Devizni krediti1)

 

3.

Ukupni krediti odobreni privredi (3.1+3.2+3.3)
(stanje na dan 30. aprila 2009. godine)

 

3.1.

Dinarski krediti

 

3.2.

Krediti u dinarima indeksirani deviznom klauzulom1)

 

3.3.

Devizni krediti1)

 

4.

PRIRAST (pozitivna razlika između iznosa pod rednim brojem 2 i iznosa pod rednim brojem 3)

 

5.

Iznos koji se odbija od osnovice za obračun obavezne rezerve
(manji iznos od iznosa pod rednim brojem 1 ili iznosa pod rednim brojem 4)

 

5.1.

Iznos koji se odbija od dinarske osnovice za obračun obavezne rezerve

 

5.2.

Iznos koji se odbija od devizne osnovice za obračun obavezne rezerve

 

 

(u evrima)

 

 

Iznos koji se odbija od devizne osnovice preračunat je primenom zvaničnog srednjeg kursa koji važi poslednjeg kalendarskog dana u mesecu za koji se utvrđuje osnovica za obračun obavezne rezerve

 

1) Iznos dinarske protivvrednosti u pozicijama 2.2, 2.3, 3.2 i 3.3 preračunava se primenom zvaničnog srednjeg kursa koji važi poslednjeg kalendarskog dana u mesecu za koji se utvrđuje osnovica za obračun obavezne rezerve.