ODLUKA

O NAČINU, ROKOVIMA I OBRASCIMA ZA EVIDENTIRANJE KREDITNIH POSLOVA SA INOSTRANSTVOM

("Sl. glasnik RS", br. 9/2007, 24/2008, 120/2008 i 40/2009)

Opšte odredbe

1. Ovom odlukom propisuju se način na koji i rokovi u kojima Narodna banka Srbije evidentira kreditne poslove sa inostranstvom, kao i obrasci za evidentiranje tih poslova.

2. Kreditnim poslovima sa inostranstvom, u smislu ove odluke (u daljem tekstu: kreditni poslovi), smatraju se:

- krediti u devizama koje banka koja ima ovlašćenje Narodne banke Srbije za obavljanje poslova sa inostranstvom (u daljem tekstu: ovlašćena banka) uzima od nerezidenta, odnosno daje nerezidentu;

- krediti u devizama koje rezident uzima od strane banke;

- zajmovi u devizama koje rezident uzima od nerezidenta ili daje nerezidentu.

Kreditnim poslovima, u smislu ove odluke, smatraju se i:

- bankarske garancije koje ovlašćena banka daje u korist nerezidenta-kreditora po kreditnom zaduženju rezidenta u inostranstvu (u daljem tekstu: garancije po kreditnom zaduženju);

- bankarske garancije koje ovlašćena banka daje u korist nerezidenta-kreditora po kreditnim poslovima između dva nerezidenta u inostranstvu;

- jemstva i druga sredstva obezbeđenja koja, u skladu sa Zakonom o deviznom poslovanju (u daljem tekstu: Zakon), rezident - pravno lice daje u korist nerezidenta-kreditora po kreditnom zaduženju rezidenta u inostranstvu (u daljem tekstu: jemstva po kreditnom zaduženju);

- jemstva i druga sredstva obezbeđenja koja, u skladu sa Zakonom, rezident - pravno lice daje u korist nerezidenta-kreditora po kreditnim poslovima između dva nerezidenta u inostranstvu.

3. Ovlašćena banka i rezident - pravno lice i preduzetnik, kod Narodne banke Srbije - Sedišta (u daljem tekstu: Narodna banka Srbije) evidentiraju kreditne poslove iz tačke 2. stav 1. ove odluke, kao i garancije i jemstva koji se daju po kreditnim poslovima između dva nerezidenta u inostranstvu, i to na obrascima koji su propisani ovom odlukom i njen su sastavni deo.

Garancije po kreditnom zaduženju i jemstva po kreditnom zaduženju evidentiraju se kod Narodne banke Srbije prilikom evidentiranja kreditnog zaduženja rezidenta na prijavi kreditnog zaduženja (Obrazac KZ-2), i to kao sredstvo obezbeđenja, a u skladu sa ovom odlukom.

Narodna banka Srbije vodi jedinstvenu evidenciju o kreditnim poslovima na osnovu podataka prikupljenih evidentiranjem kreditnih poslova.

4. Kreditni poslovi iz tačke 2. stav 1. ove odluke su:

- komercijalni kreditni poslovi (u daljem tekstu: komercijalni krediti) - zajmovi koje prodavac odobrava kupcu kroz isporuku robe i pružanje usluga u spoljnotrgovinskom prometu;

- robni kreditni poslovi (u daljem tekstu: robni krediti) - krediti, odnosno zajmovi koje ovlašćena banka, odnosno rezident - pravno lice ili strana banka, odnosno druga strana finansijska organizacija, kao kreditori, odobravaju dužniku za plaćanje robe i usluga u spoljnotrgovinskom prometu, a kreditor, po nalogu tog dužnika, obavezu izmiruje neposredno isporučiocu robe, odnosno pružaocu usluge, pri čemu je namena korišćenja sredstava određena ugovorom o robnom kreditu;

- finansijski kreditni poslovi (u daljem tekstu: finansijski krediti) - krediti, odnosno zajmovi kojima kreditor stavlja rezidentu - dužniku na raspolaganje devizna sredstva uplatom na račun tog rezidenta kod ovlašćene banke u Republici Srbiji, odnosno na račun u inostranstvu, na osnovu odobrenja Narodne banke Srbije donetog u skladu s propisom kojim se uređuje držanje deviza na računu kod banke u inostranstvu, a nerezidentu - dužniku devizna sredstva stavlja na raspolaganje uplatom na račun kod strane banke ili ovlašćene banke, pri čemu namena korišćenja sredstava ne mora biti određena ugovorom o finansijskom kreditu;

- subordinirani kreditni poslovi (u daljem tekstu: subordinirani krediti) - krediti, odnosno zajmovi koje kreditor odobrava dužniku u okviru direktnih investicija s rokom dospeća od pet godina ili dužim, ako ti krediti, odnosno zajmovi imaju prirodu podređenog potraživanja;

- kratkoročne bankarske kreditne linije s rokom otplate, odnosno naplate do dvanaest meseci, koje ovlašćena banka koristi kod strane banke - korespondenta tako što strana banka - kreditor plaćanje vrši u inostranstvu po nalogu ovlašćene banke - dužnika, odnosno koje strana banka koristi kod ovlašćene banke tako što ovlašćena banka - kreditor vrši plaćanje po nalogu strane banke - dužnika;

- kratkoročni oročeni bankarski depoziti s rokom otplate do dvanaest meseci, koji se koriste tako što strana banka uplaćuje devizna sredstva na račun ovlašćene banke;

- ostali kreditni poslovi.

5. Dokumentacija predviđena ovom odlukom podnosi se Narodnoj banci Srbije u originalu ili overenoj fotokopiji, s tim što se uz dokumentaciju na stranom jeziku dostavlja i overen prevod.

Ovlašćena banka i rezident koji zaključi kreditni posao s nerezidentom dužni su da poseduju ažurnu i potpunu dokumentaciju o kreditnom poslu i da je dostave na uvid na zahtev Narodne banke Srbije ili drugog organa kontrole utvrđenog Zakonom.

6. Ovlašćena banka može po kreditnom poslu vršiti platni promet sa inostranstvom samo na osnovu potvrde Narodne banke Srbije da je kreditni posao evidentiran u skladu sa ovom odlukom, koju Narodna banka Srbije daje overom obrazaca propisanih tom odlukom.

Odredba stava 1. ove tačke ne primenjuje se na platni promet po kratkoročnim oročenim bankarskim depozitima.

Kreditno zaduženje (kreditni poslovi koje nerezidenti odobravaju ovlašćenim bankama i rezidentima)

7. Ovlašćena banka i rezident - pravno lice i preduzetnik, koji s nerezidentom zaključe ugovor o kreditnom zaduženju (u daljem tekstu: rezident - dužnik), Narodnoj banci Srbije podnose na evidentiranje prijavu kreditnog zaduženja (Obrazac KZ-2), plan korišćenja po kreditnom zaduženju (Obrazac KZ-3A), izmene, odnosno storno ili gašenje prijave kreditnog zaduženja (Obrazac KZ-5), kao i odgovarajuću specifikaciju uz prijavu kreditnog zaduženja (Obrazac KZ-7).

Istovremeno s podnošenjem na evidentiranje obrazaca iz stava 1. ove tačke, ovlašćena banka iz tačke 8. ove odluke dostavlja Narodnoj banci Srbije i podatke sadržane u tim obrascima, i to elektronski, preko Informacione tehnologije - Centralnog prijemnog odeljenja (u daljem tekstu: Centralno prijemno odeljenje), osim podataka iz okvirne prijave kreditnog zaduženja iz tačke 9. st. 2. i 3. ove odluke.

Podatke o realizaciji korišćenja po kreditnom zaduženju, kao i o planu i realizaciji otplate po tom zaduženju, ovlašćena banka iz tačke 8. ove odluke dostavlja Narodnoj banci Srbije samo elektronski, preko Centralnog prijemnog odeljenja, i to na Obrascu KZ-3B.

Izuzetno od stava 1. ove tačke, za kratkoročne oročene bankarske depozite s rokom otplate do godinu dana, ovlašćena banka - dužnik podnosi Narodnoj banci Srbije na evidentiranje mesečni izveštaj, i to najkasnije do 15. u mesecu za prethodni mesec - na Obrascu KD. Ovaj izveštaj ovlašćena banka - dužnik dostavlja Narodnoj banci Srbije elektronski, preko Centralnog prijemnog odeljenja.

8. Ovlašćena banka podnosi Narodnoj banci Srbije na evidentiranje obrasce iz tačke 7. ove odluke za kreditne poslove po kojima je ovlašćena banka dužnik.

Rezident - pravno lice i preduzetnik koji s nerezidentom zaključi ugovor o kreditnom poslu uz garanciju ovlašćene banke, obrasce iz tačke 7. stav 1. ove odluke podnosi na evidentiranje preko banke garanta, a ako ugovor zaključi bez garancije - preko ovlašćene banke preko koje vrši platni promet sa inostranstvom (u daljem tekstu: banka preko koje je evidentirano kreditno zaduženje).

Podatke iz tačke 7. stav 3. ove odluke Narodnoj banci Srbije elektronski dostavlja banka garant, a ako je kreditno zaduženje bez garancije - banka preko koje je evidentirano kreditno zaduženje.

Na način iz stava 3. ove tačke banka preko koje je evidentirano kreditno zaduženje postupa i kad je otplata glavnice ili kamate izvršena preko druge banke.

U slučaju iz stava 4. ove tačke, rezident - dužnik dužan je da o otplati po kreditnom zaduženju koju je izvršio preko druge banke obavesti banku preko koje je evidentirano kreditno zaduženje, uz dostavljanje odgovarajućih naloga platnog prometa sa inostranstvom, i to u roku od sedam dana od dana izvršene otplate.

Kreditne poslove po kojima je dužnik Narodna banka Srbije ili Republika Srbija - Sedište evidentira na osnovu podataka utvrđenih zakonima kojima se uređuju zaduženja u inostranstvu.

9. Rezident-dužnik podnosi Narodnoj banci Srbije na evidentiranje prijavu kreditnog zaduženja - na Obrascu KZ-2, i to u roku od deset dana od dana zaključenja ugovora o kreditnom zaduženju.

Kada jedan ugovor o kreditnom poslu obuhvata više vrsta kreditnih poslova iz tačke 4. ove odluke, zatim kada u kreditnom poslu učestvuje više rezidenata-dužnika ili više rezidenata - korisnika kredita, od kojih neki imaju sedište i na teritoriji autonomne pokrajine, kao i u drugim slučajevima kada je potrebno celovito praćenje korišćenja po spoljnom dugu - kreditni posao se evidentira podnošenjem jedne okvirne i više konkretnih prijava kreditnog zaduženja - na obrascu KZ-2.

Uz prijavu iz stava 1. ove tačke, rezident-dužnik dostavlja ugovor o kreditnom poslu, izvod iz registra privrednih subjekata za dužnika, za korisnika kredita i za jemca, kao i dokumentaciju kojom se dokazuje da je nerezident-kreditor registrovan u inostranstvu u skladu s domicilnim propisima, a dostavlja i odluku svog organa upravljanja i organa upravljanja korisnika kredita o zaduženju u inostranstvu, s podacima o vrsti, iznosu, nameni i uslovima tog zaduženja.

Kod davanja garancije po kreditnom zaduženju, odnosno jemstva po kreditnom zaduženju - Narodnoj banci Srbije se, uz prijavu iz stava 1. ove tačke, dostavlja i odluka organa upravljanja ovlašćene banke, odnosno rezidenta - pravnog lica o davanju te garancije, odnosno tog jemstva.

Rezident-dužnik, uz prijavu iz stava 1. ove tačke podnosi plan korišćenja po kreditnom zaduženju - na Obrascu KZ-3A, u skladu sa ugovorom o kreditnom poslu. Ovaj plan ne podnosi se za kratkoročne bankarske kreditne linije, kratkoročne oročene bankarske depozite i kredite koji se koriste na revolving osnovi.

Ako u kreditnom poslu učestvuje više korisnika kredita, osim u slučaju iz stava 2. ove tačke, ako po ovom poslu ima više nerezidenata-kreditora, kao i ako se sredstva po tom poslu koriste za više namena - uz prijavu iz stava 1. te tačke rezident-dužnik dostavlja i specifikaciju - na Obrascu KZ-7. Specifikacija se dostavlja i po kreditnom poslu u kome grupa kreditora, preko agenta, odobrava kredit rezidentu-dužniku (sindicirani kredit).

10. Rezident-dužnik podnosi na evidentiranje izmenu, odnosno storno ili gašenje prijave kreditnog zaduženja - na Obrascu KZ-5, uz koji dostavlja dokumentaciju iz tačke 9. st. 4. i 5. ove odluke i aneks ugovora, odnosno dokumentaciju koja se odnosi na raskid ugovora o kreditnom poslu, i to u roku od deset dana od dana potpisivanja aneksa, odnosno dana raskida ugovora.

11. Ovlašćena banka iz tačke 8. ove odluke elektronski dostavlja Narodnoj banci Srbije podatke o realizaciji korišćenja po kreditnom zaduženju, s planom otplate (za glavnicu i kamatu), kao i o realizaciji otplate po kreditnom zaduženju (glavnice, kamate i troškova), i to u roku od deset dana od dana nastale promene - na Obrascu KZ-3B.

12. Za tačnost podataka u obrascima iz tačke 7. st. 2. i 3. i tač. 9, 10. i 11. ove odluke, kao i za namensko korišćenje finansijskih kredita, odgovara rezident-dužnik.

Kreditno odobrenje (kreditni poslovi koje ovlašćene banke i rezidenti odobravaju nerezidentima)

13. Ovlašćena banka, odnosno rezident - pravno lice i preduzetnik koji s nerezidentom zaključi ugovor o kreditnom odobrenju (u daljem tekstu: rezident-kreditor) - Narodnoj banci Srbije podnose na evidentiranje: prijavu kreditnog odobrenja (Obrazac KO-2), plan i realizaciju korišćenja i naplate po kreditnom odobrenju (Obrazac KO-3), kao i izmene, odnosno storno ili gašenje prijave kreditnog odobrenja (Obrazac KO-5).

14. Ovlašćena banka podnosi Narodnoj banci Srbije na evidentiranje obrasce iz tačke 13. ove odluke za kreditne poslove koje je zaključila s nerezidentom.

Rezident - pravno lice, odnosno preduzetnik koji s nerezidentom zaključi ugovor o kreditnom odobrenju, obrasce iz tačke 13. ove odluke podnosi na evidentiranje preko ovlašćene banke preko koje se vrši platni promet po tom kreditnom poslu.

15. Rezident - kreditor podnosi Narodnoj banci Srbije na evidentiranje prijavu kreditnog odobrenja - na Obrascu KO-2, i to u roku od deset dana od dana zaključenja ugovora o kreditnom poslu.

Uz prijavu iz stava 1. ove tačke, rezident - kreditor dostavlja odluku svog organa upravljanja o odobravanju kreditnog posla nerezidentu, s podacima o vrsti i iznosu kreditnog posla, kao i uslovima pod kojima se odobrava, ugovor o zaključenom kreditnom poslu, izvod iz registra privrednih subjekata za rezidenta - kreditora i dokumentaciju kojom se dokazuje da je nerezident - dužnik registrovan u inostranstvu u skladu s domicilnim propisima.

Ako se na evidentiranje podnosi finansijski kredit koji se odobrava nerezidentu, u odluci organa upravljanja rezidenta-kreditora navode se i instrumenti obezbeđenja naplate koji se pribavljaju od nerezidenta.

U odluci organa upravljanja rezidenta - pravnog lica koji nerezidentu odobrava finansijski kredit, pored podataka iz st. 2. i 3. ove tačke, navodi se da se taj finansijski kredit odobrava pod uslovima iz člana 23. Zakona.

Uz prijavu iz stava 1. ove tačke, rezident - kreditor podnosi plan korišćenja po kreditnom odobrenju - na Obrascu KO-3, u skladu sa ugovorom o zaključenom kreditnom poslu. Ovaj plan se ne podnosi za kreditne poslove koji se koriste na revolving osnovi.

16. Rezident - kreditor podnosi Narodnoj banci Srbije na evidentiranje izmenu, odnosno storno ili gašenje prijave kreditnog odobrenja - na Obrascu KO-5, uz koji dostavlja odgovarajuću odluku svog organa upravljanja i aneks ugovora, odnosno dokumentaciju koja se odnosi na raskid ugovora o kreditnom poslu, i to u roku od deset dana od dana potpisivanja aneksa, odnosno od dana raskida ugovora.

17. Rezident - kreditor podnosi Narodnoj banci Srbije na evidentiranje realizaciju korišćenja po kreditnom odobrenju, s planom naplate (za glavnicu i kamatu), kao i realizaciju naplate po kreditnom odobrenju (glavnice, kamate i troškova), i to u roku od deset dana od dana nastale promene - na Obrascu KO-3.

18. Za tačnost podataka u obrascima iz tač. 15, 16. i 17. ove odluke odgovara rezident - kreditor.

Garancije, odnosno jemstva koje ovlašćena banka, odnosno rezident - pravno lice daju u korist nerezidenata po kreditnim poslovima između dva nerezidenta u inostranstvu

19. Ovlašćena banka koja daje garanciju u korist nerezidenta-kreditora po kreditnom poslu između dva nerezidenta u inostranstvu - Narodnoj banci Srbije podnosi na evidentiranje prijavu o garanciji/jemstvu po tom kreditnom poslu - na Obrascu G-1, i to u roku od deset dana od dana donošenja odluke organa upravljanja te banke o davanju garancije.

Uz prijavu iz stava 1. ove tačke, ovlašćena banka dostavlja i ugovor o kreditnom poslu između dva nerezidenta u inostranstvu, kojim se traži garancija ovlašćene banke, odluku iz tog stava s podacima o iznosu garancije i uslovima pod kojima se daje, o instrumentima obezbeđenja naplate koji se pribavljaju od nerezidenta, kao i dokaz da su nerezidenti u čiju se korist, odnosno za čiji se račun daje garancija registrovani u inostranstvu u skladu s domicilnim propisima.

Odredbe ove tačke primenjuju se i na rezidenta - pravno lice koji daje jemstvo u korist nerezidenta - kreditora po kreditnim poslovima između dva nerezidenta u inostranstvu, s tim što u odluci organa upravljanja tog rezidenta o davanju jemstva mora biti navedeno da se jemstvo daje pod uslovima iz člana 23. Zakona. U tom se slučaju uz prijavu iz stava 1. ove tačke dostavlja i izvod iz registra privrednih subjekata za rezidenta - davaoca jemstva.

20. Ovlašćena banka i rezidenti iz tačke 19. ove odluke dostavljaju Narodnoj banci Srbije polugodišnji izveštaj o stanju garancije/jemstva datog po kreditnom poslu između dva nerezidenta u inostranstvu - na Obrascu G-2, i to do 10. januara, odnosno 10. jula.

21. Za tačnost podataka u obrascima iz tač. 19. i 20. ove odluke odgovara davalac garancije, odnosno davalac jemstva po kreditnim poslovima između dva nerezidenta u inostranstvu.

22. Obrasci propisani ovom odlukom popunjavaju se u skladu sa uputstvom kojim se uređuje popunjavanje obrazaca za evidentiranje kreditnih poslova sa inostranstvom, a koje se objavljuje na veb-sajtu Narodne banke Srbije.

Prelazne i završne odredbe

23. Do donošenja uputstva iz tačke 22. ove odluke, obrasci iz te odluke popunjavaće se u skladu sa odredbama Uputstva za popunjavanje obrazaca za registrovanje i evidentiranje kreditnih poslova sa inostranstvom (Br. 40 K. br. 324 od 21. decembra 1999. godine) koje su u skladu sa ovom odlukom.

24. Odredbe ove odluke primenjuju se i na korišćenje i otplatu, odnosno naplatu po kreditnim poslovima koji su registrovani do početka primene te odluke, a po kojima realizacija nije okončana, kao i na izmene ili raskid ugovora po tim poslovima.

25. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o načinu, rokovima i obrascima za registrovanje i evidentiranje kreditnih poslova sa inostranstvom ("Službeni list SRJ", broj 61/99).

26. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Samostalna odredba Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o načinu, rokovima i obrascima za evidentiranje kreditnih poslova sa inostranstvom

("Sl. glasnik RS", br. 24/2008)

14. Ova odluka objavljuje se u "Službenom glasniku RS", a stupa na snagu 1. aprila 2008. godine.

 

Samostalne odredbe Odluke o izmenama i dopuni
Odluke o načinu, rokovima i obrascima za evidentiranje kreditnih poslova sa inostranstvom

("Sl. glasnik RS", br. 120/2008)

6. Od dana primene ove odluke, Narodnoj banci Srbije - Sedištu podnose se na evidentiranje sve promene po kreditnim poslovima sa inostranstvom koji su do tog dana evidentirani u filijalama Narodne banke Srbije u skladu sa Odlukom, ali čija realizacija nije okončana.

7. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS" i primenjuje se od 1. januara 2009. godine.

 

Samostalna odredba Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o načinu, rokovima i obrascima za evidentiranje kreditnih poslova sa inostranstvom

("Sl. glasnik RS", br. 40/2009)

6. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS" i primenjuje se od 1. juna 2009. godine.

 

 

Obrazac KZ-2

 

PRIJAVA KREDITNOG ZADUŽENJA

 

Obrazac KZ-3A

 

PLAN KORIŠĆENJA PO KREDITNOM ZADUŽENJU

Obrazac KZ-3B

 

REALIZACIJA KORIŠĆENJA, PLAN I REALIZACIJA OTPLATE PO KREDITNOM ZADUŽENJU

 

Obrazac KZ-5

 

 

 

Izmene

 

 

 

 

 

Storno

 

 

 

 

 

Gašenje

PRIJAVE KREDITNOG ZADUŽENJA

 

 

 

 

 

 

Strana ____ od ____

 

1. Broj prijave

2. Redni broj dokumenta

3. Datum promene

 

   
     
   
   

4.
Redni
broj

5.
Broj
obeležja

6.
Broj
polja

7. Stari sadržaj

8. Novi sadržaj

Sadržaj polja

Naziv

Sadržaj polja

Naziv

1

2

3

4

5

6

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9. Napomena







10. Overa dokumenta

 

 

 

 

 

M.P.
(Narodne banke Srbije)

 

M.P.
(podnosioca)

 

   

 

 

 

Datum podnošenja

  Datum overe

 

 

 

 

   

 

 

 

 

   

(potpis za NBS)

 

(potpis za podnosioca dokumenta)

 

 

Obrazac KZ-7

 

SPECIFIKACIJA UZ PRIJAVU KREDITNOG ZADUŽENJA

 

 

Obrazac KD

 

 

IZVEŠTAJ
O KRATKOROČNIM OROČENIM BANKARSKIM DEPOZITIMA S ROKOM OTPLATE DO GODINU DANA

 

 

 

 

 

(naziv ovlašćene banke - dužnika)

 

1.

 

 

Matični broj ovlašćene banke - dužnika

 

 

2.

Izveštajni period

 

3. Datum izveštavanja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mesec

 

Godina

 

Dan

 

Mesec

 

Godina

 

 

4. Broj
depozita

5. Datum
zaključenja
depozita

6. Strana
banka - kreditor

7. Valuta

8. Ugovoreni
iznos

9. Rok otplate
u danima

10. Kamatna stopa

11. Iskorišćeno
u izveštajnom periodu

12. Otplaćeno u
izveštajnom periodu

13. Stanje duga
na kraju
izveštajnog
perioda

Šifra

Prva
stopa

Druga
stopa

Glavnica

Kamata

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazac KO-2

 

PRIJAVA KREDITNOG ODOBRENJA

 

Obrazac KO-3

 

PLAN I REALIZACIJA KORIŠĆENJA - NAPLATE PO KREDITNOM ODOBRENJU

Strana _____ od _____

Plan i realizacija
KORIŠĆENJA - NAPLATE
po kreditnom odobrenju

1. Period obrade

Godina

Mesec

2. Broj prijave

3. Redni br.
dok.

4. Valuta
     
 Šifra

5. Vrsta korišćenja

Šifra     Naziv

6. Vrsta naplate

Šifra

Naziv

 

 

 

 

 

 

 

 

    

  _ _ _ _ _ _ _ _ 

      

  _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  

7.
Redni broj

8.
Poslovna promena

9.
Broj korišćenja

10. Realizacija

11. Plan

12.
Stanje potraživanja

13. Napomena

 Datum 

 Iznos 

 Datum 

 Iznos

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                   
                   
                   
                   
                   
                   

14. Legenda za obeležje

8. Poslovna promena

 Naplata
 troškova

 

15. Overa dokumenta

 

 

 

Kol. 2: 

1
2

 Plan
 Realizacija

Naplata glavnice

 

 

M.P.
(Narodne banke Srbije)

M.P.
  (podnosioca)  

 

21
22
23

Novo
 Storno
 Izmena plana  

41
42

Novo
Storno

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

Korišćenje

Naplata kamate

Interkalarna
kamata

Zatezna
kamata

 

 

 

 

Kol. 3: 

11
12
13

 Novo
 Storno
 Izmena plana

31
32
33

 Novo
 Storno
 Izmena plana  

 

 

 

 

 

 

 

51
52

  Novo
 Storno  

61
62

  Novo
 Storno  

Datum overe

 

 

  Datum podnošenja  

 

 

 

 

 

   

 

       

 

_______________
(potpis NBS)

____________________
 (potpis za podnosioca dokumenta) 

 

 

Obrazac KO-5

 

 

1

 Izmene

 

 

 

 

2

 Storno

PRIJAVE KREDITNOG ODOBRENJA

 

 

3

 Gašenje

 

 

 

 

 

 

Strana ____ od ____

 

1. Broj prijave

2. Redni broj dokumenta

3. Datum promene

 

   
   
   
   

4.
Redni
broj

5.
Broj
obeležja

6.
Broj
polja

7. Stari sadržaj

8. Novi sadržaj

Sadržaj polja

Naziv

Sadržaj polja

Naziv

1

2

3

4

5

6

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9. Napomena







10. Overa dokumenta

 

 

 

 

M.P.
(Narodne banke Srbije)

 

M.P.
(podnosioca)

 

Datum overe

 

 

 

Datum podnošenja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(potpis za NBS)

 

(potpis za podnosioca dokumenta)

 

 

Obrazac G-1

 

 

 

 

Datum

 

(naziv ovlašćene banke - garanta ili
rezidenta - pravnog lica - jemca)

 

 

 

 

 

PRIJAVA O GARANCIJI/JEMSTVU
PO KREDITNOM POSLU IZMEĐU DVA NEREZIDENTA U INOSTRANSTVU

 

 

 

1.  

VRSTA GARANCIJE/JEMSTVA

 

 

 

(GARANCIJA/SUPERGARANCIJA/JEMSTVO)

2.  

DATUM I BROJ ODLUKE NADLEŽNOG ORGANA OVLAŠĆENE BANKE/REZIDENTA O DAVANJU GARANCIJE/JEMSTVA

 

   

3. 

IZNOS GARANCIJE/JEMSTVA U VALUTI:

 
 

3.1. Valuta i iznos kreditnog posla između dva nerezidenta u inostranstvu

 
 

3.2. Ugovorena kamata po kreditnom poslu između dva nerezidenta u inostranstvu

 

4. 

NAZIV I SEDIŠTE NEREZIDENTA - KORISNIKA GRANCIJE/JEMSTVA

     
 

(Nerezident - kreditor po kreditnom poslu između dva nerezidenta u inostranstvu)

 

4.1. Status nerezidenta - korisnika garancije/jemstva

     
         

5. 

NAZIV I SEDIŠTE NEREZIDENTA - NALOGODAVCA

     
 

(Nerezident - dužnik po kreditnom poslu između dva nerezidenta u inostranstvu )

 

5.1. Status nerezidenta - nalogodavca

     
         

6. 

KRAJNJI ROK VAŽENJA GARANCIJE/JEMSTVA

 

 

 

 

7. 

ROK NA KOJI JE ODOBREN KREDITNI POSAO IZMEĐU DVA NEREZIDENTA U INOSTRANSTVU

 

   
     

8. 

TROŠKOVI GARANCIJE/JEMSTVA

 

     

9. 

INSTRUMENTI OBEZBEĐENJA

 

     

10. 

NAPOMENA

 







11. OVERA DOKUMENTA

 

 

M.P.

     

M.P.

(Narodne banke Srbije)

     

(podnosioca)

 

 

 

 

(potpis za NBS)

 

     

(potpis za podnosioca dokumenta)

 

 

 

 

 

 

 

Broj prijave

 

Datum evidentiranja

 
         

 

Obrazac G-2

 

 

 

Datum

 

(naziv ovlašćene banke - garanta ili
rezidenta - pravnog lica - jemca)

 

 

 

 

IZVEŠTAJ
O STANJU GARANCIJE/JEMSTVA PO KREDITNOM POSLU IZMEĐU DVA NEREZIDENTA U INOSTRANSTVU

na dan _________________

 

1. Redni
broj

2. Vrsta garancije/jemstva

3. Broj prijave
G-1

4. Nerezident - korisnik garancije/jemstva
(kreditor po kreditnom poslu između dva nerezidenta u inostranstvu)

5. Nerezident - nalogodavac (dužnik po kreditnom poslu između dva nerezidenta u inostranstvu)

6. Stanje garancije/jemstva

Naziv

Sedište

Naziv

Sedište

Valuta

Iznos

Rok važenja

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                   
                   

 

7. Overa dokumenta:

 

 

   
         

 

M.P.
(Narodne banke Srbije)

 

M.P.
(podnosioca)

   

 

 

 

   

 

 

 

   

 

 

 

 

Datum overe

(potpis za NBS)

 

(potpis za podnosioca dokumenta)