UREDBA

O OBAVLJANJU OSNOVNOG, REDOVNOG I VANREDNOG PREGLEDA ČAMACA I PLOVEĆIH POSTROJENJA

("Sl. glasnik RS", br. 18/96)

Član 1

Osnovni, redovni i vanredni pregled čamaca i plovećih postrojenja određenih Zakonom o unutrašnjoj plovidbi (u daljem tekstu: Zakon), vrši se u skladu sa odredbama ove uredbe.

Član 2

Osnovnim pregledom proverava se ispravnost: prepravljenih delova konstrukcije čamaca i plovećih postrojenja; zamenjenih delova tih objekata i delova kojima se menja namena ili proširuje granica plovidbe; konstrukcije i kvalitet izrade trupa; rada uređaja i opreme.

Pregledom iz stava 1. ovog člana proveravaju se plovna svojstva objekata iz stava 1. ovog člana, kao i ispravnost objekata koji su u upotrebi duže od osam godina.

Osnovni pregled se vrši na zahtev imaoca čamca, odnosno plovećeg postrojenja po nastupanju uslova propisanih zakonom.

Član 3

Redovnim pregledom proverava se stanje trupa, uređaja i opreme, odnosno plovećeg postrojenja i njihova ploveća svojstva, svake godine.

Član 4

Vanrednim pregledom proveravaju se svi elementi čamaca i plovećih postrojenja koji se proveravaju i u redovnom pregledu, posle havarija ili utvrđenog nedostatka, a koji utiču na sposobnost za plovidbu.

Član 5

Ministar saobraćaja i veza (u daljem tekstu: ministar) obrazuje komisiju za pregled čamaca i plovećih postrojenja iz člana 1. ove uredbe.

Ministar može da odredi i organizaciju koja će obavljati pregled manjih objekata.

Član 6

Ministar bliže propisuje način i postupak utvrđivanja sposobnosti za plovidbu čamaca i plovećih postrojenja.

Član 7

Za pregled čamaca i plovećih postrojenja plaća se naknada u zavisnosti od veličine objekta, vrste pogona, odnosno uređaja, opreme i nadgradnje, a u visini koju određuje ministar.

Član 8

Sredstva naknade uplaćuju se na poseban račun Ministarstva saobraćaja i veza a koriste se prema godišnjem programu koji donosi Ministarstvo.

Član 9

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".