PRAVILNIK

O UPISU BRODOVA U ODREĐENE UPISNIKE, PODACI KOJI SE UNOSE U LIST A GLAVNE KNJIGE UPISNIKA BRODOVA, ZBIRKE ISPRAVA, POMOĆNE KNJIGE KOJE SE VODE UZ UPISNIKE BRODOVA I OBRASCI TIH ISPRAVA I KNJIGA

("Sl. list SRJ", br. 29/98)

Član 1

U upisnike brodova navedene u članu 217. Zakona o pomorskoj i unutrašnjoj plovidbi upisuju se, i to:

1) u upisnik pomorskih trgovačkih brodova - pomorski brodovi, osim pomorskih ribarskih brodova i pomorskih javnih brodova;

2) u upisnik pomorskih ribarskih brodova - pomorski ribarski brodovi;

3) u upisnik pomorskih javnih brodova - pomorski javni brodovi;

4) u upisnik brodova unutrašnje plovidbe - brodovi unutrašnje plovidbe, osim javnih brodova unutrašnje plovidbe;

5) u upisnik javnih brodova unutrašnje plovidbe - javni brodovi unutrašnje plovidbe;

6) u upisnik pomorskih brodova u gradnji, odnosno u upisnik brodova unutrašnje plovidbe u gradnji - pomorski brodovi, odnosno brodovi unutrašnje plovidbe koji se grade u jugoslovenskim brodogradilištima.

Član 2

U list A uloška glavne knjige upisnika pomorskih brodova upisuju se: vrsta, ime ili oznaka broda; luka upisa; bruto i neto registarska tonaža; znak raspoznavanja prema međunarodnom signalnom kodeksu, ako brod mora da ima takav znak; namena i tip broda; dozvoljene granice plovidbe; vrsta broda (prema konstrukciji), broj paluba, jarbola, dimnjaka; materijal od koga je brod izgrađen; dimenzije broda (dužina preko svega, najveća širina, visina na sredini broda); pogonske mašine (vrsta, sistem i snaga pogona, vrsta pogonskog goriva, vrsta i broj kotlova); mesto gradnje, naziv brodogradilišta i godina gradnje, a za brod u gradnji - i datum i čas postavljanja kobilice, gaz na letnjoj teretnoj liniji označen u metrima, nadvođe na letnjoj teretnoj liniji u milimetrima, najveća brzina praznog i nakrcanog broda, nosivost broda na letnjoj teretnoj liniji; dozvoljeni broj putnika, podaci o ranijem upisu (ime broda, luka upisa broda i državna pripadnost broda); datum upisa broda i datum izdavanja upisnog lista; ostali podaci o brodu; najmanji broj posade potreban za bezbednu plovidbu; podaci o ograničenjima plovidbe broda i o drugim naređenjima nadležne lučke kapetanije u pogledu plovidbe broda.

Član 3

U list A uloška glavne knjige upisnika brodova unutrašnje plovidbe upisuju se: vrsta broda (prema pogonu); državna pripadnost broda, ime ili oznaka broda; pristanište upisa; naznačenje plovne mreže na kojoj je brod ovlašćen da plovi; vrsta broda (prema konstrukciji), najveća nosivost broda u metričkim tonama i najveća istisnina broda u kubnim metrima prema svedočanstvu o baždarenju; dozvoljeni broj putnika; vrsta glavnih mašina, broj mašina, ukupna snaga i broj i vrsta pokretača; materijal od koga je izgrađen brodski trup; mesto gradnje, naziv brodogradilišta i godine gradnje, a za brod u gradnji i datum i čas postavljanja kobilice; dimenzije broda, gaz broda bez tereta i gaz broda sa teretom; podatak o najmanjem dozvoljenom slobodnom boku broda, drugi eventualni podaci o identitetu i plovidbeno-tehničkim karakteristikama broda, odnosno podaci o ograničenjima plovidbe broda i o drugim naređenjima nadležne kapetanije pristaništa u pogledu plovidbe broda.

Član 4

U list A uloška glavne knjige upisnika brodova u gradnji upisuju se: vrsta broda, ime ili oznaka broda, namena broda; materijal od koga se brod gradi; dimenzije broda; najveća nosivost broda, a za brod unutrašnje plovidbe - i najveća istisnina broda, mesto gradnje, naziv brodogradilišta i datum i čas postavljanja kobilice, odnosno kog drugog dela broda čije postavljanje odgovara fazi postavljanja kobilice.

U list A uloška glavne knjige upisnika brodova u gradnji iz stava 1. ovog člana mogu se upisati i drugi podaci iz čl. 2. i 3. ovog pravilnika koji se odnose na brod u gradnji.

Član 5

Podaci koji se upisuju u list B, odnosno list C uloška glavne knjige upisnika brodova i upisnika brodova u gradnji navedeni su u članu 221. odnosno članu 222. Zakona o pomorskoj i unutrašnjoj plovidbi.

Član 6

Glavna knjiga upisnika brodova, odnosno upisnika brodova u gradnji sastoji se od jedne ili više svezaka koje se označuju tekućim rimskim brojevima, a svaka sveska sadrži određeni broj uložaka. Broj uložaka i stranica određuje organ koji vodi upisnik brodova, odnosno upisnik brodova u gradnji.

U svakoj svesci glavne knjige ulošci i stranice moraju biti numerisani rednim brojevima. Svaka sveska mora biti čvrsto povezana i prošivena i mora sadržavati potvrdu organa koji vode upisnik brodova, odnosno upisnik brodova u gradnji, sa naznačenjem naziva glavne knjige, tekućeg broja sveske i broja uložaka i stranica.

Uložak glavne knjige upisnika pomorskih brodova vodi se na obrascu br. 1, a uložak glavne knjige upisnika brodova unutrašnje plovidbe - na obrascu br. 2.

Na obrascima iz stava 3. ovog člana shodno se vodi i uložak glavne knjige upisnika pomorskih brodova u gradnji, odnosno uložak glavne knjige upisnika brodova unutrašnje plovidbe u gradnji.

Član 7

Zbirka isprava vodi se posebno za svaki uložak glavne knjige upisnika brodova i upisnika brodova u gradnji.

Zbirka isprava sadrži isprave na osnovu kojih je izvršen upis broda u upisnik brodova ili u upisnik brodova u gradnji - u overenom prepisu, podneske stranaka, rešenja nadležnog organa koja se odnose na upis, dostavnice i sve druge isprave koje se odnose na upis broda, kao i sve isprave koje se odnose na upis u list A, list B i list C.

Zbirka isprava vodi se na obrascu br. 3.

Član 8

Uz upisnike brodova i upisnike brodova u gradnji vode se i pomoćne knjige, i to:

1) dnevnik upisnika brodova, u koji se upisuju podaci o prijavama, molbama, predlozima, rešenjima, žalbama i spisima, koji se odnose na upis broda i prava na brodu;

2) imenik brodova, koji sadrži popis brodova abecednim, odnosno azbučnim redom, uz naznačenje upisnika i broja uloška glavne knjige;

3) imenik vlasnika brodova i drugih lica za koje je u glavnoj knjizi upisano neko pravo ili evidentirana neka činjenica, sa naznačenjem upisnika i broja uloška u kom su prava upisana ili činjenice evidentirane.

Pomoćne knjige iz stava 1. ovog člana vode se, i to:

1) dnevnik upisnika brodova - na obrascu br. 4;

2) imenik brodova - na obrascu br. 5;

3) imenik vlasnika broda i drugih lica za koja je u glavnoj knjizi upisano neko pravo ili evidentirana neka činjenica - na obrascu br. 6.

Član 9

Obrasci br. 1 do 6 odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 10

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o upisu brodova u određene upisnike, podacima koji se unose u list A glavne knjige upisnika brodova, zbirkama isprava, pomoćnim knjigama koje se vode uz upisnike brodova i obrascima tih isprava i knjiga ("Službeni list SFRJ", br. 68/78).

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

Napomene

Obrasci br. 1 do 6 koji su sastavni deo ovog pravilnika, objavljeni su u "Sl. listu SRJ", br. 29/98, str. 12 do 18.