UPUTSTVO

ZA UPOTREBU GRBA I ZASTAVE GRADA LESKOVCA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 7/2009)

Član 1

Ovim uputstvom bliže se uređuje upotreba grba i zastave grada Leskovca.

Član 2

Grb i zastava grada službeno se ističu u skladu sa Odlukom o upotrebi i zaštiti grba i zastave grada Leskovca, ovim uputstvom, heraldičkom praksom i konvencijama koje nisu u suprotnosti sa pomenutim aktima i pozitivnim propisima.

Član 3

Grb i zastava grada ne smeju se upotrebljavati, u istovetnom ili modifikovanom obliku, kao znak političke stranke.

I UPOTREBA GRBA GRADA LESKOVCA

Član 4

U službenim prostorijama i na javnim mestima grb grada se može isticati samo službeno.

Kada se grb grada ističe u prostorijama organa grada, pripada mu prvenstvo na svim drugim grbovima.

Prvenstvo grba grada izražava se veličinom i mestom isticanja.

Član 5

Preferentna mesta za isticanje grba grada u enterijeru, po pravilu su sledeća:

1. Iznad glavnog ulaza, sale za svečane skupove, sale za održavanje sednica Skupštine grada, sale Gradskog veća ili na krilima vrata tog ulaza.

2. U sali za svečane skupove ili sednice najvišeg organa grada, na zidu iza gradonačelnikovog stola ili govornice, dovoljno visoko da ne bude zaklonjen ni u jednom momentu kretanjem ka govornici, stajanjem za govornicom ili za gradonačelnikovim stolom.

3. U sali za sednice, na čeonoj strani govornice okrenutoj ka auditorijumu, ako je ta govornica dovoljno visoka i dobro saglediva.

4. U holu Skupštine grada na zidu koji je naspraman glavnom ulazu, ili na bilo kom zidu, ako je to povoljnije po arhitektonskoj koncepciji prostora.

5. U kabinetu gradonačelnika grada i predsednika Skupštine grada.

6. U kabinetu zamenika gradonačelnika grada Leskovca, zamenika predsednika Skupštine grada, pomoćnika gradonačelnika, sekretara Skupštine grada i organa gradske uprave.

7. Na čeonoj strani govornice sa koje se javnosti obraća u ime grada i Skupštine grada.

8. U prostoru u kome se održava skup ili takmičenje čiji je organizator ili pokrovitelj organ grada, na mestu koje je odgovarajuće po vidljivosti.

9. U prostoru u kome se održava izložba ili slična manifestacija u organizaciji ili pod pokroviteljstvom organa grada iznad glavnog ulaza, ili na zidu kao u tački 4.

10. Na bilo kom drugom mestu koje odgovara dostojanstvu grada ili je uslovljeno protokolarnim potrebama, po prethodno pribavljenom mišljenju Gradske uprave.

Član 6

Grb grada se u eksterijeru ističe službeno.

Grb grada u eksterijeru može biti deo arhitektonskog ili urbanističkog rešenja, deo skulpture u slobodnom prostoru ili vrtne ili parkovske arhitekture.

Po pravilu, grb grada u eksterijeru se ističe:

1. Na objektu Skupštine grada i objektima organa grada,

2. Na objektu mesne zajednice,

3. Na objektu u kome je sedište pravnog lica čiji je osnivač grad,

4. Za potrebe održavanje manifestacija čiji je organizator i pokrovitelj grad,

5. Na čeonoj strani govornice sa koje se javnosti obraća u ime grada,

6. Na objektu čiju izgradnju finansira ili sufinansira grad,

7. Na informativnim tablama gradilišta gde je investitor grad.

Član 7

Grb grada se službeno aplicira na predmetima simboličnog značenja i da označi artefakt čija je upotreba vezana za izvršavanja službene dužnosti po položaju ili ovlašćenju organa grada.

Član 8

Prema nameni i mogućnostima, standardizovana predstava grba grada iz etalona koristi se u skladu sa Zakonom, osnovnim principima i pojmovima u heraldici.

Član 9

Pravo da koriste grb grada, bez posebne dozvole, imaju Skupština grada, gradonačelnik grada, predsednik Skupštine grada, zamenik gradonačelnika grada, zamenik predsednika Skupštine grada, pomoćnici gradonačelnika, Gradsko veće, sekretar Skupštine grada i Gradske uprave, kao i zvanični predstavnici i delegacije grada u službene svrhe i u formi propisanoj etalonom.

Član 10

Pravo na upotrebu osnovnog grba grada, u formi propisanoj etalonom imaju gradski organi i mesne zajednice na teritoriji grada u službene svrhe za redovne aktivnosti.

Osnovni grb grada, u formi propisanoj etalonom, mogu da koriste javna i javna-komunalna preduzeća, ustanove i javne službe čiji je osnivač grad u službene svrhe ili kao glavni element u sopstvenim službenim oznakama i amblemima, uz obavezu pribavljanja prethodnog odobrenja na sadržaj i obrazloženje pomenutih znamenja, a na osnovu rešenja Gradskog veća.

Osnovni grb grada mogu službeno da koriste i reprezentativni sindikati organa uprave.

Osnovni grb grada mogu izuzetno na osnovu saglasnosti Gradske uprave da koriste preduzeća, ustanove ili druge organizacije kao i preduzetnik sa sedištem na teritoriji grada.

Član 11

Veliki grb grada koriste:

1. Skupština grada,

2. Gradonačelnik zamenik gradonačelnika, predsednik Skupštine grada i zamenik predsednika Skupštine grada, pomoćnici gradonačelnika, sekretar Skupštine grada.

Član 12

Srednji grb grada koriste:

1. Odbornici Skupštine grada,

2. Gradsko veće i članovi Gradskog veća,

3. Sekretar Gradskog veća i gradske uprave za obeležavanje službenih prostorija.

Član 13

Korisnici grba grada, osim korisnika iz člana 9. i 10, mogu tim grbom označiti svoje službene prostorije, memorandume, koverte, pozivnice i čestitke, vozila, službene uniforme i drugo, po pribavljenom mišljenju Gradske uprave.

Samo Skupština grada može koristiti grb na poveljama, diplomama i javnim priznanjima.

Član 14

Ako se grb grada koristi kao motiv u drugim oznakama ili amblemima, na grbu grada ne sme biti nikakvih drugih oznaka, natpisa ili promene boja. Korišćenje izdvojenih motiva iz grba grada ne smatra se korišćenjem grba grada.

II UPOTREBA ZASTAVE GRADA LESKOVCA

Član 15

Zastava grada, u obliku i izgledu utvrđenom Odlukom o grbu i zastavi grada Leskovca, izrađuje se u sledećim dimenzijama:

1. za upotrebu u enterijeru: 100x100 i 120x120 (u centimetrima)

2. za upotrebu u eksterijeru: 120x120 i 150x150 (u centimetrima)

3. za stone zastavice 15x15 i 20x20 (u centimetrima).

Dimenzije su navedene bez manžetne i bez eventualnih resa. Manžetna mora biti u istoj boji koju ima osnovno polje zastave.

Član 16

Standarta se izrađuje u dimenzijama ne većim od 150x150 (cm), niti manjim od 100x100 (cm).

Standarta se izrađuje od teške svile, svilenog somota, satena ili brokata, ili kombinovanih tkanina sličnog kvaliteta. Standarta mora biti sa dva lica i opšivena zlatnim resama dužinom tri slobodne ivice.

Član 17

Zastava grada stalno se vije na glavnom ulazu u zgradu Skupštine grada i na drugim objektima gradskih uprava.

Zastava se stalno ističe u službenim prostorijama gradonačelnika grada, zamenika gradonačelnika grada, predsednika Skupštine grada i zamenika predsednika Skupštine grada, pomoćnika gradonačelnika, sekretara Skupštine grada, u sali za svečane skupove, u sali za održavanje sednica Skupštine grada i sali Gradskog veća.

Zastava grada ističe se na biračkim mestima na dan izbora za organe grada.

U dane žalosti na teritoriji grada organi grada i javne službe ističu zastavu grada na pola koplja, odnosno jarbola.

Član 18

Zastava grada može se isticati: na proslavama i drugim svečanim manifestacijama kojima se zvanično obeležavaju događaji značajni za grad, i u drugim slučajevima, ako njena upotreba nije u suprotnosti sa zakonom, osnovnim principima i pojmovima u heraldici.

Gradonačelnik grada i predsednik Skupštine grada umesto zastave grada mogu da koriste standartu, odnosno posebnu unikatnu zastavu.

Član 19

Zastava grada ne sme biti izložena tako da dodiruje tlo, niti kao podloga, podmetač, prostirka, zavesa ili draperija, niti se njome mogu pokrivati vozila ili drugi predmeti, ukrašavati konferencijski stolovi ili govornice, osim u formi stone zastave.

Zastava grada ne sme se upotrebljavati ako je oštećena ili je svojim izgledom nepodobna za upotrebu, već se povlači iz upotrebe.

III ODLUČIVANJE O UPOTREBI GRBA I ZASTAVE GRADA LESKOVCA

Član 20

Subjekti koji traže upotrebu grba i zastave grada, dužni su da podnesu zahtev koji sadrži:

1. osnovne podatke podnosioca zahteva,

2. ime odgovornog lica i njegovu funkciju,

3. izričitu namenu za koju se traži pravo na upotrebu grba ili zastave,

4. vreme za koje se traži korišćenje grba ili zastave,

5. grafički prikaz načina i mesta upotrebe, kao i pratećeg sadržaja uz grb ili zastavu,

6. prateći tekst uz koji će se aplicirati grb ili zastava, i

7. druge podatke po zahtevu nadležnog organa za davanje odobrenja.

Član 21

Odobrenje za upotrebu grba i zastave grada za subjekte iz člana 10. daje rešenjem Gradsko veće.

Za subjekte iz člana 10. stav 4. odobrenje za upotrebu grba i zastave grada daje nadležna gradska uprava.

Član 22

Kod izdavanja odobrenja za upotrebu grba i zastave grada nadležni organ može zatražiti stručno mišljenje heraldičke komisije, obrazovane posebnim rešenjem Gradskog veća.

Član 23

Stupanjem na snagu ovog Uputstva prestaje da važi Uputstvo za upotrebu grba i zastave opštine Leskovac broj 061-14/05-01, od 10. juna 2005. godine.

Član 24

Ovo uputstvo stupa na snagu danom donošenja i objaviće se u "Službenom glasniku grada Leskovca".