PRAVILNIK

O HOMOLOGACIJI VAZDUHOPLOVA, MOTORA, ELISE, PADOBRANA, BALONA, ZMAJA I OPREME VAZDUHOPLOVA

("Sl. list SFRJ", br. 54/88)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se homologacija novog tipa vazduhoplova, motora, elise, padobrana, balona, zmaja i opreme vazduhoplova, kao i uslovi za izdavanje homologacionog lista.

Padobran za kočenje vazduhoplova, u smislu ovog pravilnika, smatra se opremom vazduhoplova.

Član 2

Vojni vazduhoplov, motor, elisa, padobran, balon, zmaj i oprema vazduhoplova koji su projektovani, proizvedeni, odnosno ispitani prema taktičko-tehničkim zahtevima Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu, koji će se koristiti za namene iz člana 76. Zakona o vazdušnoj plovidbi, ako za te namene nisu homologovani, moraju biti podvrgnuti homologaciji u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Član 3

Vojni vazduhoplov koji se homologuje za namene iz člana 76. Zakona o vazdušnoj plovidbi, ako ne ispunjava uslove za razvrstavanje u određene kategorije vazduhoplova iz člana 75. Zakona, homologuje se u odgovarajuću kategoriju vazduhoplova sa ograničenjem.

Član 4

Homologaciji podleže novi tip vazduhoplova, motora, elise, padobrana, balona, zmaja i opreme vazduhoplova, i to:

1) koji je projektovan i izgrađen u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji;

2) koji je projektovan i izgrađen u inostranstvu, pod uslovom da nije homologovan i da će biti upisan u Registar civilnih vazduhoplova Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Član 5

Pre homologacije novog tipa vazduhoplova, motora, elise, padobrana, balona, zmaja i opreme vazduhoplova vrši se homologaciona provera svih sastavnih delova, sklopova i podsklopova, u skladu sa tehničkim uslovima za plovidbenost, odnosno tehničkim uslovima za upotrebu.

Član 6

Za novi tip vazduhoplova, motora, elise, padobrana, balona, zmaja i opreme vazduhoplova koji je projektovan i izgrađen u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, uz zahtev za izdavanje homologacionog lista, podnosi se tehnička dokumentacija na osnovu koje se može utvrditi da li novi tip vazduhoplova, motora, elise, padobrana, balona, zmaja i opreme vazduhoplova ispunjava tehničke uslove za plovidbenost određene kategorije, odnosno tehničke uslove za korišćenje, i to:

1) proizvodno-tehnička dokumentacija;

2) proračuni;

3) izveštaji o ispitivanju.

Na osnovu dokumentacije iz stava 1. ovog člana Savezni komitet za saobraćaj i veze ocenjuje da li su ispunjeni uslovi za izvršenje prvog probnog leta prototipa vazduhoplova, balona i zmaja, odnosno prve upotrebe padobrana i opreme vazduhoplova. Posle prvog probnog leta, odnosno prve upotrebe, pristupa se ispitivanjima u letu, odnosno u vazduhu.

Za homologaciju novog tipa vazduhoplova, pored dokumentacije iz stava 1. ovog člana, moraju se priložiti:

1) homologacioni list za ugrađene motore i elise;

2) atesti za ugrađenu opremu i uređaje;

3) lista podataka o tehničkim karakteristikama vazduhoplova;

4) predlog o načinu korišćenja novog tipa vazduhoplova, sa listom minimalne opreme (MEL), i uputstvo za njegovo održavanje.

Savezni komitet za saobraćaj i veze, na predlog podnosioca zahteva za homologaciju, odobrava uputstvo o načinu korišćenja novog tipa vazduhoplova, motora, elise, padobrana, balona, zmaja i opreme vazduhoplova, sa listom minimalne opreme (MEL).

Član 7

Proizvodno-tehničku dokumentaciju iz člana 6. ovog pravilnika sačinjavaju:

1) konstruktivni i proizvodni crteži, sa dimenzijama novog tipa vazduhoplova, motora, elise, padobrana, balona, zmaja i opreme vazduhoplova, odnosno njihovih delova;

2) podaci o vrsti i dimenzijama materijala koji je korišćen za izgradnju, odnosno proizvodnju, dokumentacija o tehnološkim procesima gradnje i montaže i funkcionalnim ispitivanjima i podaci o izvršenoj kontroli kvaliteta gradnje.

Član 8

Proračune iz člana 6. ovog pravilnika sačinjavaju:

1) proračuni određivanja položaja centra težišta i mase novog tipa vazduhoplova, balona i zmaja;

2) aerodinamički proračuni, proračuni stabilnosti u upravljivosti novog tipa vazduhoplova, balona, zmaja, odnosno padobrana;

3) proračuni čvrstoće, a po potrebi, i proračuni aero-elastičnosti i zamora materijala.

Član 9

Izveštaj o ispitivanju iz člana 6. ovog pravilnika sadrži posebne izveštaje o ispitivanju:

1) makete u aero-tunelu;

2) čvrstoće i krutosti;

3) aero-elastičnosti;

4) novog tipa vazduhoplova, balona i zmaja u letu;

5) novog tipa motora i opreme na probnom stolu;

6) jačine buke za novi tip vazduhoplova saobraćajne kategorije;

7) novog tipa padobrana sa lutkom i izveštaj o padobranskim skokovima.

Za vazduhoplove saobraćajne kategorije, pored izveštaja o ispitivanju iz stava 1. ovog člana, prilaže se i tabela, odnosno dijagram uporednih rezultata proračuna i ispitivanja.

Član 10

Homologacioni list koji je izdat u inostranstvu priznaje se ako je homologacija izvršena u skladu sa tehničkim uslovima za plovidbenost, odnosno tehničkim uslovima za korišćenje, koji nisu blaži od jugoslovenskih tehničkih uslova za plovidbenost, odnosno tehničkih uslova za korišćenje, kao i u skladu sa jugoslovenskim propisima o maksimalno dozvoljenoj jačini buke i količini dima pri poletanju i sletanju novog tipa vazduhoplova.

Zahtev za priznavanje homologacionog lista izdatog u inostranstvu za novi tip vazduhoplova, motora, elise, padobrana, balona, zmaja i opreme vazduhoplova koji se prvi put uvoze u Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju može podneti nosilac prava raspolaganja, odnosno sopstvenik novog tipa vazduhoplova, motora, elise, padobrana, balona, zmaja i opreme vazduhoplova ili strano lice.

Uz zahtev iz stava 2. ovog člana moraju se priložiti homologacioni list izdat u inostranstvu (TYPE CERTIFICATE) i lista podataka koja je sastavni deo homologacionog lista (TYPE CERTIFICATE DATA SHEET), kao i sva dokumentacija u vezi sa izvršenom homologacijom.

Član 11

Homologacioni list izdaje se sa neograničenim rokom važenja.

Član 12

Homologacioni list sadrži: grb Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i naziv "Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija", naziv organa uprave koji je izdao homologacioni list; zakonski osnov za izdavanje homologacionog lista; podatak o novom tipu vazduhoplova, motora, elise, padobrana, balona, zmaja i opreme vazduhoplova projektovanih i izgrađenih u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji ili u inostranstvu; broj homologacionog lista; naziv organa, odnosno organizacije na čiji se zahtev izdaje homologacioni list; sedište tog organa, odnosno organizacije; izjavu da novi tip vazduhoplova, motora, elise, padobrana, balona, zmaja i opreme vazduhoplova određene kategorije i namene za koji se izdaje homologacioni list ispunjava tehničke uslove za plovidbenost, odnosno korišćenje predviđenu Zakonom o vazdušnoj plovidbi i propisima donesenim na osnovu tog zakona; odredbu o listi tehničkih podataka i ograničenja koja čini sastavni deo homologacionog lista; datum početka važenja homologacionog lista, kao i pečat i potpis ovlašćenog lica.

Obrazac homologacionog lista odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Obrazac homologacionog lista štampa se na jednom od jezika naroda i narodnosti Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i na engleskom jeziku.

Član 13

Ako se na homologovanom novom tipu vazduhoplova, motora, elise, padobrana, balona, zmaja i opreme vazduhoplova izvrši izmena koja bitno menja neku od karakteristika utvrđenih tokom homologacije, vrši se ponovna homologacija donošenjem dopuna homologacionog lista.

Ako se na homologovanom novom tipu vazduhoplova, motora, elise, padobrana, balona, zmaja i opreme vazduhoplova izvrši izmena koja ne utiče bitno na neku od karakteristika utvrđenih tokom homologacije, ne vrši se dopuna homologacionog lista.

Uz zahtev za dopunu homologacionog lista, po potrebi, podnosi se sva tehnička dokumentacija o izvršenim izmenama, odnosno izveštaj o izvršenim ispitivanjima.

Član 14

Imalac homologacionog lista za jugoslovenski tip vazduhoplova, motora, elise, padobrana, balona, zmaja i opreme vazduhoplova ima sledeća prava:

1) da vrši serijsku proizvodnju;

2) da podnese zahtev za dobijanje dozvole za izmenu na vazduhoplovu, motoru, elisi, padobranu, balonu, zmaju i opremi vazduhoplova;

3) da dobije uverenje o plovidbenosti vazduhoplova, motora, elise, balona i zmaja, dozvolu za korišćenje padobrana i uverenje o ispravnosti opreme vazduhoplova za izvoz.

Imalac homologacionog lista iz stava 1. ovog člana dužan je da prati kako se koriste vazduhoplov, motor, elisa, padobran, balon, zmaj i oprema vazduhoplova i da Saveznom komitetu za saobraćaj i veze podnese na odobrenje predlog za odgovarajuću obaveznu izmenu, ako je to potrebno iz razloga bezbedne vazdušne plovidbe.

Član 15

Troškove homologacije snosi podnosilac zahteva za homologaciju.

GRB
SOCIJALISTIČKA FEDERATIVNA REPUBLIKA JUGOSLAVIJA
Savezni komitet za saobraćaj i veze

SOCIALIST FEDERAL REPUBLIC OF YUGOSLAVIA
Federal Comittee for Transportation and Communications

Na osnovu člana 86. st. 3. i 4. Zakona o vazdušnoj plovidbi ("Službeni list SFRJ", br. 45/86), izdaje se

In accordance with the article 86. para 3. and 4. of the Air Navigaion Act ("Official Gazette of SFR of Yugoslavia", No. 45/86) in being issued

HOMOLOGACIONI LIST
TYPE CERTIFICATE

 

ZA JUGOSLOVENSKI / INOSTRANI TIP   

 

FOR YUGOSLAV / FOREIGN TYPE OF

 

 

 

Broj:

 

 

Number:

 

Ovaj homologacioni list izdaje se

 

This Type Certificate is issued to

 

 

iz

 

 

from

 

Ovaj tip

 

This type of   

 

kategorije

 

i namene

 

category

 

and the purpose of which is   

 

 

ispunjava tehničke uslove za plovidbenost

 

meets technical requirements for Airworthiness   

 

predviđene Zakonom o vazdušnoj plovidbi i propisima donesenim na osnovu tog zakona.

set forth in the Air Navigaion Act and related regulations.

 

Lista tehničkih podataka i ograničenja broj _____ sadrži _____ stranica i čini sastavni deo ovog homologacionog lista.

Type Certificate Data Sheet No. _____ is a part hereof and consists of _____ pages.

 

Ovaj homologacioni list izdaje se sa neograničenim rokom važenja, odnosno do stavljanja van snage u skladu sa Zakonom o vazdušnoj plovidbi.

This Type Certificate is being issued on an unlimited validity.

 

Datum ________________

 

Po ovlašćenju:

Date

 

By authority

     

Mesto: ________________

 

Potpis: ___________________________________

Place

 

Signature                                                                             

 

 

Title _____________________________________

Član 16

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o homologaciji vazduhoplova, motora, elise, padobrana i opreme vazduhoplova ("Službeni list SFRJ", br. 43/80).

Član 17

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".