PRAVILNIK

O STRUČNOJ SPREMI, STRUČNOM ISPITU, DOZVOLI ZA RAD I POSLOVIMA KOJE MOŽE DA VRŠI OSOBLJE SLUŽBE VEZE

("Sl. list SFRJ", br. 62/74)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se stručna sprema, stručni ispit i drugi uslovi koje mora da ispunjava osoblje službe veze za rad na radnim mestima u službi veze, način proveravanja njihove stručnosti, način izdavanja dozvole za rad, kao i poslovi koje to osoblje može da vrši.

Član 2

Poslove u službi veze može vršiti lice koje ima najmanje završenu odgovarajuću srednju školu, položen stručni ispit, i dozvolu za rad i koje ispunjava druge uslove propisane ovim pravilnikom.

Član 3

Lice koje vrši poslove u službi veze mora, pored uslova iz člana 2. ovog pravilnika, ispunjavati i propisane zdravstvene uslove.

Lice iz stava 1. ovog člana mora znati engleski jezik u obimu koji je propisan programom za polaganje stručnog ispita za vršenje poslova u službi veze.

Član 4

Lice koje se osposobljava za vršenje poslova ma kog radnog mesta u službi veze, može vršiti odgovarajuće poslove samo pod nadzorom radnika koji ima dozvolu za rad u službi veze.

Član 5

Radniku koji je položio stručni ispit izdaje se dozvola za rad za vršenje onih poslova radnog mesta u službi veze za koje je položio stručni ispit.

Član 6

Poslove radnog mesta u službi veze za korekciju prijema i predaje saobraćaja u telekomunikacionom centru može vršiti radnik koji je osposobljen za te poslove, koji ima položen stručni ispit i dozvolu za rad na tom radnom mestu.

Član 7

Poslove radnog mesta u službi veze za kontrolu telekomunikacionog saobraćaja u telekomunikacionom centru može vršiti radnik koji je najmanje 5 godina vršio poslove radnog mesta u službi veze za korekciju prijema i predaje saobraćaja u telekomunikacionom centru, koji ima položen stručni ispit za rad na radnom mestu u službi veze za kontrolu telekomunikacionog saobraćaja u telekomunikacionom centru i dozvolu za rad na tom radnom mestu.

II STRUČNI ISPIT

Član 8

Za vršenje poslova radnih mesta iz čl. 6. i 7. ovog pravilnika polaže se stručni ispit.

Stručni ispit sastoji se iz teorijskog i praktičnog dela.

Teorijski deo stručnog ispita kandidat polaže pismeno i usmeno prema gradivu za program polaganja ispita utvrđenom u članu 10. ovog pravilnika.

Praktični deo stručnog ispita sastoji se u praktičnoj primeni stečenog znanja u radu na određenoj vrsti poslova i onom tipu tehničkih sredstava i uređaja koji se koriste za odgovarajuću vrstu poslova.

Član 9

Usmenom delu stručnog ispita pristupa se posle uspešno izrađenog pismenog zadatka.

Kandidat koji ne položi teorijski deo stručnog ispita, može polagati popravni ispit u roku koji odredi komisija za polaganje stručnog ispita a koji ne može biti kraći od 30 dana niti duži od 60 dana.

Po položenom teorijskom delu stručnog ispita, kandidat polaže praktični deo.

Ako kandidat ne položi praktični deo stručnog ispita, smatraće se da nije položio ispit.

Polaganje stručnog ispita kandidat može ponoviti dva puta, s tim da vreme između dva polaganja ne može biti kraće od tri meseca niti duže od šest meseci.

Ako kandidat ne položi stručni ispit, obavljaće poslove onog radnog mesta za koje ima kvalifikacije.

Član 10

Gradivo za program polaganja teorijskog dela stručnog ispita za vršenje poslova u službi veze sastoji se iz opšteg dela koji je isti za sve vrste poslova i posebnog dela koji je propisan prema vrsti poslova određenog radnog mesta.

Gradivo za program polaganja opšteg dela stručnog ispita obuhvata sledeće predmete:

1) engleski jezik, uz upotrebu određene međunarodne frazeologije;

2) osnove telekomunikacionog sistema i uređaja u vazduhoplovstvu;

3) osnovno poznavanje pravila letenja i vazduhoplovne meteorologije.

Gradivo za program polaganja posebnog dela stručnog ispita obuhvata standarde i procedure Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (ICAO), koji se odnose na rad osoblja službe veze, a koje utvrđuje direktor Savezne uprave za civilnu vazdušnu plovidbu u okviru poslova odgovarajućeg radnog mesta.

Član 11

Stručni ispit koji je po odredbama ovog pravilnika predviđen za vršenje poslova radnih mesta iz čl. 6. i 7. ovog pravilnika polaže se pred komisijom za polaganje stručnog ispita koju obrazuje direktor Savezne uprave za civilnu vazdušnu plovidbu.

Rešenjem kojim se obrazuje komisija za polaganje stručnog ispita imenuju se predsednik i dva člana komisije, kao i njihovi zamenici.

Za člana komisije, odnosno ispitivača ne može biti imenovan radnik koji ima stručnu spremu nižu od stručne spreme kandidata koji polaže stručni ispit.

Član 12

Pismenu prijavu za polaganje stručnog ispita kandidat podnosi nadležnom starešini, koji pribavlja mišljenje instruktora kandidata i daje svoju ocenu o radu kandidata.

Prijavu za polaganje stručnog ispita, zajedno sa mišljenjem instruktora i ocenom o radu kandidata, nadležni starešina dostavlja komisiji za polaganje stručnog ispita.

Član 13

Komisija za polaganje stručnog ispita po prijemu prijave odlučuje da li kandidat može polagati ispit i obaveštava ga o tome u roku od 30 dana od dana prijema prijave.

Kandidatu, kome je odobrila polaganje stručnog ispita, komisija dostavlja poziv u kome se određuju dan i mesto polaganja ispita, tako da dan polaganja ispita ne može biti određen u roku kraćem od 15 dana od dana prijema poziva, osim ako kandidat namerava da ispit polaže pre tog roka.

Kandidata koji ne ispunjava uslove za polaganje stručnog ispita komisija o tome obaveštava pismenim rešenjem. Protiv tog rešenja kandidat ima pravo prigovora direktoru Savezne uprave za civilnu vazdušnu plovidbu u roku od 8 dana od dana prijema rešenja. Prigovor se podnosi komisiji koja ga dostavlja direktoru Savezne uprave za civilnu vazdušnu plovidbu.

Član 14

Komisija za polaganje stručnog ispita ocenjuje celokupni uspeh kandidata na stručnom ispitu ocenom: "položio" ili "nije položio".

Član 15

Kandidatu koji je položio stručni ispit izdaje se uverenje o položenom ispitu.

Uverenje o položenom stručnom ispitu izdaje Savezna uprava za civilnu vazdušnu plovidbu, a potpisuju ga predsednik i članovi komisije za polaganje stručnog ispita.

III DOZVOLA ZA RAD

Član 16

Radniku koji je položio stručni ispit za vršenje poslova radnog mesta iz člana 6, odnosno člana 7. ovog pravilnika, direktor Savezne uprave za civilnu vazdušnu plovidbu izdaje dozvolu za rad, na osnovu koje radnik može vršiti samo poslove onog radnog mesta za koje je položio stručni ispit.

Član 17

Dozvola za rad iz člana 16. ovog pravilnika izdaje se sa rokom važenja od dve godine.

Imalac dozvole za rad mora podneti zahtev za produžavanje važenja dozvole za rad u roku od dva meseca pre isteka važenja dozvole.

Pre isteka produžavanja važenja dozvole za rad ili posle prekida u radu dužeg od dva meseca, vrši se proveravanje stručne sposobnosti radnika polaganjem praktičnog dela stručnog ispita na onoj vrsti i onom tipu tehničkih sredstava i uređaja koji se koriste za odgovarajuću vrstu poslova.

Radnik koji nije u roku od dva meseca pre isteka važenja dozvole za rad podneo zahtev za produžavanje važenja dozvole, može dozvolu za rad obnoviti tek kad ponovo položi stručni ispit.

Član 18

Obrazac dozvole za rad iz člana 16. ovog pravilnika sadrži: Grb SFRJ, naziv organa uprave koji izdaje dozvolu i naziv dozvole, kao i rubrike u koje se unosi: registarski broj, ime i prezime i adresa imaoca dozvole, datum izdavanja dozvole i potpis ovlašćenog lica koje je izdalo dozvolu. Obrazac dozvole za rad ima i mesto za fotografiju i potpis imaoca dozvole, za upisivanje produžavanja roka važenja dozvole i za upisivanje posebnih ovlašćenja ako imalac dozvole takvih ovlašćenja ima.

Član 19

Na osnovu izdate dozvole za rad, radnik u službi veze za korekciju prijema i predaje saobraćaja u telekomunikacionom centru može vršiti sledeće poslove: prijem i predaju poruka, formulisanje, po potrebi, primljenih poruka za predaju, vođenje liste primljenih poruka i obaveštavanje rukovodioca smene o nastalim smetnjama u radu.

Član 20

Na osnovu izdate dozvole za rad, radnik u službi veze za kontrolu telekomunikacionog saobraćaja u telekomunikacionom centru vrši sledeće poslove: kontrolisanje rada aerodromskog sistema za obradu podataka u telekomunikacionom centru preko indikatora na komandnom stolu, kontrolisanje rada i primene procedure za prijem i predaju poruka, kontrolisanje rada monitora i poruka za kontrolu kanala, davanje potvrda prijema poruka opasnosti, davanje naredbi i postavljanje pitanja, preko odgovarajućeg teleprintera i preko sistema veze i dobijanje odgovora i informacija o radu sistema veze, kontrolisanje izveštaja primljenih od sistema veze za obradu podataka o ispravnosti kanala.

Član 21

Za rad na novom sistemu veze radnik u službi veze koji već ima dozvolu za rad polagaće teorijski i praktični deo stručnog ispita za odnosni sistem veze.

IV PRELAZNA I ZAVRŠNA ODREDBA

Član 22

Dozvole za rad na radnim mestima iz čl. 6. i 7. ovog pravilnika, koje su izdate do dana stupanja na snagu ovog pravilnika, ostaju na snazi, s tim što će se po isteku vremena važenja tih dozvola zahtev za produžavanje njihovog važenja podnositi u smislu odredaba ovog pravilnika.

Član 23

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".