PRAVILNIK

O NAČINU UPISIVANJA AERODROMA U UPISNIK CIVILNIH AERODROMA I LETILIŠTA U UPISNIK LETILIŠTA

("Sl. list SFRJ", br. 11/79)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način upisivanja aerodroma u upisnik civilnih aerodroma i letilišta u upisnik letilišta, kao i sadržaj tih upisnika.

Član 2

Upisnik civilnih aerodroma i upisnik letilišta vode se u obliku tvrdo ukoričenih knjiga, čije su strane numerisane, a na obrascima br. 1 odnosno br. 2 koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Pre upisa u upisnik civilnih aerodroma, odnosno u upisnik letilišta Savezni komitet za saobraćaj i veze overava te knjige upisnika svojim pečatom i potpisom ovlašćenog lica.

Član 3

Uz zahtev za korišćenje i upis aerodroma, u upisnik civilnih aerodroma, ako su ispunjeni uslovi iz člana 57. stav 2. Zakona o vazdušnoj plovidbi, podnose se: rešenje o izvršenom tehničkom prijemu aerodroma i podaci o pravcu pružanja poletno-sletnih staza, koordinatama referentne tačke aerodroma i koordinatama pragova u osi poletno-sletne staze, koji su overeni od strane ovlašćenog organa nadležnog za geodetske poslove.

Uz dokumentaciju iz stava 1. ovog člana, podnose se i podaci o mestu gde se aerodrom nalazi, o nameni aerodroma i njegovim tehničkim svojstvima, uključujući i objekte i postrojenja koja se na njemu nalaze (manevarske površine, tehnička sredstva i uređaji za kontrolu letenja i vođenje vazduhoplova, pristanišni kompleks, tehnički kompleks, aerodromska oprema i aerodromske instalacije), o klasi i kategoriji poletno-sletnih i drugih staza aerodroma i o nosiocu prava korišćenja aerodroma odnosno organizaciji udruženog rada koja pruža aerodromske usluge.

Podaci iz st. 1. i 2. ovog člana na osnovu kojih je izvršen upis aerodroma u upisnik civilnih aerodroma kao prilozi upisniku, čuvaju se u posebnom ulošku za svaki aerodrom.

Za vazduhoplovna pristaništa, uz zahtev za upis u upisnik civilnih aerodroma podnose se i tehnički podaci iz "Zbornika vazduhoplovnih podataka Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije - (AIP)" u delu AGA i MAP, kao i podaci o tome da li vazduhoplovno pristanište ispunjava i posebne tehničke i druge uslove za prihvat i otpremu vazduhoplova, putnika i stvari.

Član 4

U upisnik civilnih aerodroma upisuju se podaci o nosiocu prava korišćenja aerodroma (naziv, sedište, delatnost i dr.) i svi osnovni podaci o aerodromu u vezi sa njegovim korišćenjem, kao i podaci iz člana 3. stav 2. ovog pravilnika.

Pre upisa mešovitog aerodroma u upisnik civilnih aerodroma, podaci iz stava 1. ovog člana dostavljaju se na mišljenje Saveznom sekretarijatu za narodnu odbranu.

U upisnik letilišta upisuju se podaci o organizaciji udruženog rada ili drugom pravnom licu koje koristi letilište, mestu gde se letilište nalazi, nameni za koju će se koristiti, položaju i dužini poletno-sletne staze, kategorijama vazduhoplova koji mogu bezbedno poletati i sletati na letilište, vremenu i uslovima pod kojima se letilište može koristiti i preprekama koje se nalaze na prilaznim i bočnim ravnima.

Član 5

U upisnik civilnih aerodroma i u upisnik letilišta unose se i svi podaci sadržani u rešenju o dozvoli za korišćenje aerodroma, odnosno letilišta.

Član 6

Ako je prilikom upisivanja u upisnik civilnih aerodroma, odnosno u upisnik letilišta učinjena greška, ispravka se vrši tako da se pogrešno upisani podatak precrta crvenim mastilom i crvenim mastilom upiše ispravan podatak. Izvršenu ispravku dužno je, svojim potpisom, da overi ovlašćeno lice koje je izvršilo ispravku.

Član 7

U upisnik civilnih aerodroma unose se podaci o zameni i postavljanju novih tehničkih sredstava, opreme, uređaja i objekata koji služe za kontrolu letenja i vođenje vazduhoplova, ako se time menjaju podaci uneseni u upisnik civilnih aerodroma, a koje Savezna uprava za kontrolu letenja dostavlja Saveznom komitetu za saobraćaj i veze, radi unošenja izmena u upisnik civilnih aerodroma.

Član 8

U upisnik civilnih aerodroma, odnosno upisnik letilišta upisuju se podaci iz rešenja o brisanju aerodroma, odnosno letilišta i to: o tome po čijem se zahtevu vrši brisanje aerodroma iz upisnika civilnih aerodroma, odnosno letilišta iz upisnika letilišta, razlozi prestanka korišćenja i datum prestanka korišćenja aerodroma, odnosno letilišta, naziv organa koji je doneo rešenje i broj i datum donošenja rešenja.

Brisanje u upisniku civilnih aerodroma, odnosno u upisniku letilišta vrši se precrtavanjem naziva i mesta aerodroma i letilišta.

Član 9

Aerodromi i letilišta koji nisu upisani u upisnik civilnih aerodroma, odnosno u upisnik letilišta moraju se upisati u ove upisnike, na način utvrđen ovim pravilnikom, u roku od tri meseca od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Član 10

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o upisivanju aerodroma u registar ("Službeni list SFRJ", br. 15/71).

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".

Napomene

Obrasci br. 1 i 2 koji su sastavni deo ovog pravilnika objavljeni su u "Sl. listu SFRJ", br. 11/79, str. 363 do 365.