PRAVILNIK

O USLOVIMA ZA PREVOZ ŽIVOTINJA U JAVNOM PREVOZU U VAZDUŠNOM SAOBRAĆAJU

("Sl. list SFRJ", br. 42/88)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi pod kojima se životinje prevoze vazduhoplovom kojim se prevoze lica u javnom prevozu u vazdušnom saobraćaju.

Životinje se mogu prevoziti pod određenim uslovima u odeljcima za prevoz prtljaga i stvari i u putničkoj kabini.

Član 2

Vazduhoplovom se mogu prevoziti sledeće životinje: domaće životinje (kopitari i papkari); divljač i zveri; pernata živina i pernata divljač; glodari; zmije i drugi reptili; ribe, rakovi i druge vodene životinje; insekti; kućni ljubimci (pas, mačka i sl.).

Član 3

Prevozilac obezbeđuje klimatske i druge uslove za preživljavanje životinja u toku prevoza vazduhoplovom.

Član 4

Ako se životinje prevoze vazduhoplovom kojim se prevoze lica, za životinje se prilaže uverenje nadležne veterinarske inspekcije.

Član 5

Ako se životinje prevoze u odeljcima za prevoz prtljaga i stvari, smeštaju se u kontejnere.

Kontejneri su takvi da životinje iz njih ne mogu izaći. Dno kontejnera ne sme da propušta tečnost i obloženo je apsorbujućim materijalom.

Vrsta kontejnera zavisi od vrste životinje koja se prevozi.

Član 6

Kontejneri se postavljaju uspravno i moraju biti obezbeđeni tako da se ne mogu pomerati u toku leta vazduhoplova.

Član 7

Kontejneri se obeležavaju nalepnicom ili priveskom na kome je, na jednom od jezika naroda i narodnosti Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i na engleskom jeziku, ispisano "životinje", kao i nalepnicom kojom se obeležava uspravan položaj kontejnera.

Član 8

Zveri i otrovne ili na drugi način opasne životinje moraju biti smeštene u kontejner iz koga ne postoji mogućnost da životinje pobegnu, kao ni mogućnost da lice koje rukuje ovim kontejnerom dođe u kontakt sa životinjom.

Na kontejneru iz stava 1. ovog člana mora biti krupnim slovima ispisano, na jednom od jezika naroda i narodnosti Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i na engleskom jeziku: "otrovi".

Član 9

Kontejneri sa životinjama ne smeju biti smešteni blizu hrane ni u odeljku za prevoz prtljaga i stvari niti u skladištu.

Član 10

Vođa vazduhoplova mora biti pismeno obavešten o prevozu životinja, vrsti i broju životinja i njihovom rasporedu u određenim odeljcima za prevoz prtljaga i stvari.

Član 11

Ako se na prevoz u vazduhoplov prima veći broj domaćih životinja, one moraju biti smeštene u toru koji je utovaren na avio-paletu. Tor ne sme da propušta tečnost.

Između tora i avio-palete postavlja se polietilenska folija koja se mora pričvrstiti za stranice tora.

Pod tora pokriva se potrebnom količinom apsorbujućeg materijala.

Član 12

Odeljci za prevoz prtljaga i stvari i prostorije na aerodromu u kojima su bile smeštene životinje moraju biti očišćeni i dezinfikovani.

Član 13

U putničkoj kabini vazduhoplova mogu se prevoziti kućni ljubimci pod uslovom da su smešteni u odgovarajuću korpu ili kavez i da težina životinje zajedno sa korpom ili kavezom i hranom ne iznosi više od 10 kilograma.

Broj i vrstu kućnih ljubimaca iz stava 1. ovog člana određuje prevozilac prema tipu vazduhoplova.

Član 14

Ako se prevoz kućnih ljubimaca obavlja vazduhoplovima različitih prevozilaca, pre započinjanja leta pribavlja se saglasnost svih prevozilaca.

Član 15

Ako specijalno opremljen i treniran pas vodi slepog putnika, takav pas mora imati brnjicu i biti na povodcu.

Član 16

Novčanom kaznom od 150.000 do 450.000 dinara kazniće se za prekršaj organizacija udruženog rada ili drugo pravno lice:

1) ako vazduhoplovom kojim se prevoze lica prevoze i životinje bez priloženog uverenja nadležne veterinarske inspekcije (član 4);

2) ako se životinje prevoze u odeljcima za prevoz prtljaga i stvari, a nisu smeštene u kontejnere ili ako su kontejneri takvi da omogućavaju izlazak životinja iz njih, ili ako dno kontejnera propušta tečnost ili ako dno nije obloženo apsorbujućim materijalom (član 5);

3) ako kontejneri nisu postavljeni uspravno ili ako nisu obezbeđeni tako da se ne mogu pomerati u toku leta (član 6);

4) ako kontejner nije obeležen nalepnicom ili priveskom na kome je na jednom od jezika naroda i narodnosti Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i na engleskom jeziku ispisano: "životinje" ili nalepnicom kojom se obeležava uspravan položaj kontejnera (član 7);

5) ako zveri i otrovne ili na drugi način opasne životinje nisu smeštene u kontejner iz koga ne postoji mogućnost da životinje pobegnu, kao i mogućnost da lice koje rukuje tim kontejnerom dođe u kontakt sa životinjom ili ako na kontejneru nije krupnim slovima ispisano na jednom od jezika naroda i narodnosti Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i engleskom jeziku: "otrovi" (član 8);

6) ako su kontejneri sa životinjama uskladišteni blizu hrane (član 9);

7) ako primi na prevoz veći broj domaćih životinja koje nisu smeštene u toru koji je utovaren na avio-paletu ili ako takav tor nema dno koje ne propušta tečnost, ili ako između tora i avio-palete nije postavljena polietilenska folija, ili ako ta folija nije pričvršćena za stranice tora ili ako pod tora nije pokriven potrebnom količinom apsorbujućeg materijala (član 11);

8) ako odeljci za prevoz prtljaga i stvari, kao i prostorije na aerodromu gde su bile smeštene životinje nisu očišćene ili dezinfikovane (član 12).

Za radnje iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u organizaciji udruženog rada ili drugom pravnom licu novčanom kaznom od 20.000 do 60.000 dinara.

Za radnje iz stava 1. ovog člana kazniće se i drugi pojedinac novčanom kaznom od 20.000 do 60.000 dinara.

Član 17

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".