PRAVILNIK

O NAČINU IZDAVANJA ODOBRENJA ZA LETENJE VAZDUHOPLOVA

("Sl. list SFRJ", br. 43/82)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se način izdavanja odobrenja za letenje, odnosno potvrđivanja plana leta vazduhoplova za letove u vazdušnom prostoru Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (u daljem tekstu: jugoslovenski vazdušni prostor).

Član 2

Za svaki let vazduhoplova u jugoslovenskom vazdušnom prostoru mora se prethodno podneti zahtev Saveznoj upravi za kontrolu letenja radi dobijanja odobrenja za letenje, odnosno potvrđivanja plana leta u slučajevima propisanim ovim pravilnikom, a za vazduhoplove kojima se vrši redovan javni prevoz u vazdušnom saobraćaju podnosi se red letenja.

Zahtev za izdavanje odobrenja za letenje podnosi se za letove stranih vazduhoplova u vanrednom javnom međunarodnom saobraćaju, za letove vazduhoplova opšte kategorije van vazdušnih puteva, kao i za letove radi prevoza opasnih materija, oružja, municije, deportovanih ili ekstradiranih lica, za letove radi vazduhoplovnih manifestacija, sportskih takmičenja, privredne delatnosti, snimanja terena iz vazduha i u svim drugim slučajevima za koje nije propisano podnošenje plana leta na potvrđivanje umesto tog zahteva.

Plan leta potvrđuje se stranim vazduhoplovima u vanrednom javnom međunarodnom vazdušnom saobraćaju sa tehničkim sletanjem ili bez njega, stranim vazduhoplovima koji nisu namenjeni za javni prevoz u međunarodnom vazdušnom saobraćaju, stranim vazduhoplovima za sportsku delatnost ili turizam, vazduhoplovima u vanrednom javnom vazdušnom saobraćaju i vazduhoplovima opšte kategorije.

Za letove vazduhoplova kojima se vrši redovan javni prevoz u vazdušnom saobraćaju red letenja se podnosi umesto zahteva za izdavanje odobrenja za letenje.

Član 3

Odobrenje za letenje vazduhoplova izdaje se na osnovu podnesenog zahteva, odnosno plana leta ili reda letenja, koji mora da sadrži sledeće podatke: firmu, odnosno naziv ili ime nosioca prava raspolaganja, odnosno korisnika vazduhoplova ili sopstvenika, broj leta, tip i oznaku vazduhoplova, svrhu leta, aerodrom poletanja i sletanja, datum i period u kome će se let izvršiti, vreme poletanja, oznaku vazdušnog puta koji se želi koristiti, zonu letenja, maršrutu, ulazno-izlazni granični koridor, kao i druge podatke od značaja za izvršenje leta ili za izdavanje odobrenja za letenje.

Zahtev iz stava 1. ovog člana, po pravilu, podnosi se u pismenom obliku.

Član 4

Odobrenje za letenje, odnosno potvrđivanje plana leta vazduhoplova, odnosno odobrenje za letenje po redu letenja mora da sadrži podatke o tome koja je vrsta letenja odobrena i u kom obimu, u koje vreme, kao i sve potrebne podatke koji su sadržani u zahtevu za odobrenje letenja, odnosno planu leta vazduhoplova.

Odobrenje iz stava 1. ovog člana, po pravilu, izdaje se u pismenom obliku, odnosno plan leta se potvrđuje ako sadrži sve potrebne podatke.

Ako u zahtevu iz stava 1. ovog člana, nisu dati svi potrebni podaci, odnosno ako izmene i dopune podataka nije moguće sprovesti, ako zahtev nije stigao u predviđenom roku ili ako nije moguće obaviti let, neće se izdati odobrenje za letenje, odnosno neće se potvrditi plan leta vazduhoplova.

Član 5

Letenje stranih vazduhoplova u redovnom javnom prevozu u vazdušnom saobraćaju odobrava se za letnji period od 1. aprila do 31. oktobra tekuće godine i za zimski period od 1. novembra do 31. marta naredne godine.

Član 6

Let vazduhoplova u jugoslovenskom vazdušnom prostoru može početi tek po prijemu obaveštenja o izdatom odobrenju za letenje, odnosno po potvrđivanju plana leta.

Član 7

Obaveštenje o odobrenim letovima, odnosno potvrđenim planovima leta vazduhoplova u jugoslovenskom vazdušnom prostoru dostavlja se nadležnim vojnim i drugim organima i zainteresovanim organizacijama udruženog rada za aerodromske usluge i podnosiocu zahteva.

Odobrenje za letenje za letove koji se obavljaju istog dana kad je podnesen zahtev, odnosno plan leta dostavlja se organima i organizacijama iz stava 1. ovog člana najdocnije na 30 minuta pre momenta otpočinjanja leta.

Član 8

Odobrenje za letenje važi 24 časa, računajući od trenutka planiranog ulaska u jugoslovenski vazdušni prostor, odnosno od predviđenog vremena poletanja sa aerodroma.

Ako se podaci iz zahteva za odobrenje letenja promene, podnosilac zahteva je dužan da jedan čas pre časa ulaska u jugoslovenski vazdušni prostor, odnosno pre vremena poletanja, dostavi izmene i dopune zahteva.

Po isteku roka iz st. 1. i 2. ovog člana podnosi se novi zahtev za odobrenje leta, odnosno plan leta.

Član 9

Odobrenje za letenje stranom prevoziocu u redovnom međunarodnom vazdušnom saobraćaju, sa sletanjem, neće se izdati ako se red letenja ne podnese na 15 dana pre dana početka obavljanja saobraćaja.

Odobrenje iz stava 1. dostavlja se u roku od najmanje 48 časova pre početka obavljanja saobraćaja nadležnim vojnim i drugim organima, zainteresovanim organizacijama udruženog rada za aerodromske usluge i podnosiocu zahteva.

Član 10

Odobrenje za letenje stranom prevoziocu u vanrednom javnom međunarodnom vazdušnom saobraćaju, sa sletanjem, neće se izdati ako se zahtev iz člana 3. ovog pravilnika ne podnese u sledećim rokovima pre početka obavljanja saobraćaja:

1) za pojedinačne letove do 4 leta

na 24 časa

2) za serije od 5 do 10 letova

na 36 časova

3) za serije preko 10 letova

na 48 časova

Odobrenje iz stava 1. dostavlja se najmanje na 12 časova pre početka obavljanja saobraćaja nadležnim vojnim i drugim organima, zainteresovanim organizacijama udruženog rada za aerodromske usluge i podnosiocu zahteva.

Član 11

Odobrenje za letenje stranom prevoziocu koji letove u redovnom javnom međunarodnom vazdušnom saobraćaju obavlja preko teritorije Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, sa tehničkim sletanjem ili bez njega, neće se izdati ako se red letenja ne podnese u roku od 20 dana pre početka obavljanja saobraćaja.

Odobrenje iz stava 1. dostavlja se u roku od najmanje 48 časova pre početka obavljanja saobraćaja nadležnim vojnim i drugim organima, zainteresovanim organizacijama udruženog rada za aerodromske usluge i podnosiocu zahteva.

Član 12

Plan leta stranog prevozioca koji letove u vanrednom javnom međunarodnom vazdušnom saobraćaju sa tehničkim sletanjem ili bez njega obavlja preko teritorije Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije potvrdiće se ako se podnese pre početka obavljanja saobraćaja, odnosno leta u sledećim rokovima:

1) za jedan let

na   1 čas

2) za pojedinačne letove do 4 leta

na 24 časa

3) za serije od 5 do 10 letova

na 36 časova

4) za serije preko 10 letova

na 48 časova

Obaveštenje o potvrđenom planu letenja za jedan let dostavlja se najmanje na 30 minuta pre početka leta, a za ostale letove iz stava 1. ovog člana - najmanje na 12 časova pre početka obavljanja saobraćaja nadležnim vojnim i drugim organima, zainteresovanim organizacijama udruženog rada za aerodromske usluge i podnosiocu zahteva.

Član 13

Stranim vazduhoplovima koji nisu namenjeni za javni prevoz u međunarodnom vazdušnom saobraćaju potvrđuje se plan leta.

Ako vazduhoplovi iz stava 1. ovog člana obavljaju letove, sa sletanjem, radi prevoza opasnih materija, oružja i municije ili prevoza deportovanih ili ekstradiranih lica, zahtev za odobrenje letenja podnosi se pet dana pre ulaska vazduhoplova u jugoslovenski vazdušni prostor.

Ako se letovi iz stava 1. ovog člana obavljaju sa tehničkim sletanjem ili bez njega, preko teritorije Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, plan leta se podnosi na jedan čas pre časa ulaska u jugoslovenski vazdušni prostor.

Obaveštenje o potvrđenom planu letenja, odnosno odobrenju za letenje dostavlja se na 30 minuta pre ulaska u jugoslovenski vazdušni prostor nadležnim vojnim i drugim organima, zainteresovanim organizacijama udruženog rada za aerodromske usluge i podnosiocu zahteva, odnosno plana leta.

Član 14

Stranom vazduhoplovu za sportsku delatnost ili turizam potvrđuje se plan leta ako se podnese u roku od dva časa pre ulaska u jugoslovenski vazdušni prostor.

Obaveštenje o potvrđenom planu leta dostavlja se najmanje na 30 minuta pre ulaska u jugoslovenski vazdušni prostor nadležnim vojnim i drugim organima, zainteresovanim organizacijama udruženog rada za aerodromske usluge i podnosiocu plana leta.

Član 15

Domaći prevozilac za letove u redovnom javnom vazdušnom saobraćaju, umesto zahteva za odobrenje letenja, podnosi red letenja na 20 dana pre dana stupanja na snagu tog reda letenja.

Red letenja za letnji period važi od 1. aprila do 31. oktobra tekuće godine, a za zimski period - od 1. novembra do 31. marta naredne godine.

Odobrenje za letenje po podnesenom redu letenja dostavlja se najmanje na 48 časova pre dana stupanja na snagu reda letenja nadležnim vojnim i drugim organima, zainteresovanim organizacijama udruženog rada za aerodromske usluge i domaćem prevoziocu.

Član 16

Domaći prevozilac za letove u vanrednom javnom vazdušnom saobraćaju podnosi zahtev za potvrđivanje plana leta u sledećim rokovima pre početka obavljanja saobraćaja:

1) za jedan let

na   1 čas

2) za seriju od 2 do 10 letova

na 24 časa

3) za seriju preko 10 letova

na 36 časova

Obaveštenje o potvrđenom planu letenja iz stava 1. ovog člana dostavlja se za jedan let na 30 minuta pre početka leta, a za ostale letove najmanje na 12 časova pre početka obavljanja saobraćaja nadležnim vojnim i drugim organima, zainteresovanim organizacijama udruženog rada za aerodromske usluge i podnosiocu plana leta.

Član 17

Vazduhoplovu opšte kategorije za letenje vazdušnim putevima potvrđuje se plan leta, a za letenje van vazdušnih puteva izdaje se odobrenje za letenje.

Član 18

Vazduhoplovu za pružanje usluga u poljoprivredi, šumarstvu ili zdravstvu, vazduhoplovu za naučnoistraživačku delatnost, vazduhoplovu za sopstvene potrebe i sportskom vazduhoplovu koji leti van vazdušnih puteva, odobrenje za letenje se izdaje uz saglasnost Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu, ako je zahtev podnet najmanje na 48 časova pre početka leta.

Obaveštenje o odobrenom letu iz stava 1. ovog člana dostavlja se najmanje na 12 časova pre početka leta nadležnim vojnim i drugim organima, zainteresovanim organizacijama udruženog rada za aerodromske usluge i podnosiocu zahteva.

Član 19

Vazduhoplovu koji obavlja let radi vazduhoplovnih manifestacija, sportskih takmičenja, privredne delatnosti i snimanja terena iz vazduha, izdaće se odobrenje za letenje ako je zahtev podnesen na pet dana pre početka leta.

Obaveštenje o odobrenom letu iz stava 1. ovog člana dostavlja se najmanje na 12 časova pre početka leta nadležnim vojnim i drugim organima i podnosiocu zahteva.

Član 20

Za letenje svih ostali vrsta vazduhoplova zahtev za izdavanje odobrenja za letenje podnosi se na tri dana pre početka leta.

Obaveštenje o odobrenom letu iz stava 1. ovog člana dostavlja se najmanje na 12 časova pre početka leta nadležnim vojnim i drugim organima, zainteresovanim organizacijama udruženog rada za aerodromske usluge i podnosiocu zahteva.

Član 21

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".