ZAKLJUČCI

O ASPEKTIMA IZGRADNJE TRANZITNOG GASOVODA "JUŽNI TOK"

("Sl. list grada Niša", br. 36/2009)

1. Skupština Grada Niša konstatuje da je od velikog interesa za Republiku Srbiju izgradnja gasovoda "Južni tok" u dužini od 450 km, čime se obezbeđuje naplata tranzitnih taksi u iznosu od 200 miliona evra godišnje za tranzit gasa, sigurnije snabdevanje gasom privrede i stanovništva i uvećanje transfernih sredstava gradovima i opštinama iz budžeta Republike Srbije, kao i upošljavanje radne snage prilikom izgradnje i održavanja gasovoda.

2. Skupština Grada Niša je na stanovištu da je neophodno davanje pisanih garancija od strane JP "Srbijagas" i Vlade Republike Srbije da će Grad Niš, u skladu sa važećim Prostornim planom Republike Srbije 1996 - 2010., kao i Prostornim planom infrastrukturnog koridora Niš - granica Bugarske 2006 - 2020., ostati čvorište iz koga se račvaju gasovodi za sve pravce južne i istočne Srbije (MG - 9, MG - 10, MG - 11 i MG - 12), što će u konačnom značiti uredno snabdevanje gasom Grada Niša iz pravca Mađarske i pravca Bugarske.

3. Skupština Grada Niša je na stanovištu da je neophodno obezbediti da se u naredne 2 godine sredstva od dividende koja ostvari preduzeće "Jugorosgas", osnovano od strane JP "Srbijagas" i preduzeća "Gasprom" usmere u gasifikaciju Grada Niša, južne i istočne Srbije.

4. Skupština Grada Niša je na stanovištu da je potrebno davanje pisanih garancija od strane JP "Srbijagas" i Vlade Republike Srbije da će se na teritoriji Grada Niša izgraditi gasna energana i da će se obezbediti potrebne količine gasa za rad energane, u svemu prema Prostornom planu administrativnog područja Grada Niša do 2021. godine.

Zaključke objaviti u "Službenom listu Grada Niša".