ZAKLJUČCI

BROJ 06-386/2009-3-02 OD 27. MAJA 2009. GODINE

("Sl. list grada Niša", br. 36/2009)

I

1. Odbornici Skupštine Grada Niša zahtevaju od Vlade Republike Srbije promenu politike prema jugoistoku Srbije koja je identična politici i odnosu prethodnih Vlada prema ovom delu republike.

2. Skupština Grada Niša zahteva izmeštanje železničke pruge Niš-Sofija i njenu elektrifikaciju po utvrđenoj novoplaniranoj trasi, a u suprotnom nadležni organi Grada neće dozvoliti elektrifikaciju na postojećoj trasi kroz grad.

3. Skupština Grada Niša zahteva od Vlade Republike Srbije i JP "Srbijavode" da reši i ustupi Gradu zemljište koje se nalazi u posedu JP "Srbijavode" i koje je zapušteno i u korovu a potrebno je Gradu.

4. Skupština Grada Niša zahteva od Vlade Republike Srbije, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije da reši i ustupi Gradu Nišu zemljište i imovinu koja nije potrebna Vojsci Srbije za redovno izvršavanje obaveza i zadataka.

5. Skupština Grada Niša zahteva od Vlade Republike Srbije ustupanje zemljišta u zoni niškog aerodroma i obezbeđivanje sredstava za svetlosnu signalizaciju aerodroma kako bi se iskoristio njegov potencijal posle verifikacije sporazuma o slobodnom nebu.

6. Skupština Grada Niša zahteva da se svi navedeni zahtevi rešavaju direktno u kontaktu između premijera Mirka Cvetkovića i predstavnika Grada koje će predvoditi Gradonačelnik Niša, s obzirom da pojedinačni kontakti Grada i nadležnih ministarstava nisu dali očekivane rezultate.

7. Skupština Grada Niša smatra neophodnim da Vlada Republike Srbije u roku od šest meseci pripremi predloge rešenja i odluka povodom napred navedenih zahteva.

8. Skupština Grada Niša predočava Vladi Republike Srbije da će ukoliko ne donese potrebne odluke u ostavljenom roku, pozvati skupštine gradova i opština Nišavskog, Zaječarskog, Pirotskog, Topličkog, Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga za redefinisanje ustavno-pravnog statusa ovog dela teritorije Republike Srbije.

II

Zaključke objaviti u "Službenom listu Grada Niša" i dostaviti skupštinama gradova i opština Nišavskog, Zaječarskog, Pirotskog, Topličkog, Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga.