PRAVILNIK
O UTVRĐIVANJU GODIŠNJEG PROGRAMA MERA IZVEŠTAJNO-PROGNOZNIH POSLOVA U 2009. GODINI

("Sl. glasnik RS", br. 41/2009)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se Godišnji program mera izveštajno-prognoznih poslova u 2009. godini, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 2

Godišnjim programom iz člana 1. ovog pravilnika utvrđuje se obim izveštajno-prognoznih poslova, kao i potrebna finansijska sredstva za njegovo izvršenje.

Član 3

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

GODIŠNJI PROGRAM MERA
IZVEŠTAJNO-PROGNOZNIH POSLOVA U 2009. GODINI

Na teritoriji Republike Srbije u 2009. godini izvršiće se prognozno-izveštajni poslovi u oblasti zaštite bilja, u sledećem obimu:

I PRAĆENJE POJAVE, STANJA, KRETANJA, ŠTETA I TESTIRANJE I SUZBIJANJE ŠTETNIH ORGANIZAMA

1. Praćenje pojave, stanja, kretanja, šteta i testiranje i suzbijanje štetnih organizama sprovodi se putem procesa beleženja, prikupljanja i obrade podataka o prisustvu ili odsustvu štetnih organizama na bazi fitosanitarnih pregleda, praćenja, provere zdravstvenog stanja ili drugih procedura i na osnovu svih ostalih raspoloživih izvora (ranije obavljeni nadzori, objavljeni radovi i dr.), kao i njihovom analizom u smislu pouzdanosti izvora i dostavljenih podataka (u daljem tekstu: opšti nadzor).

Opšti nadzor sprovodi se na svim kulturama čije je gajenje od značaja za Republiku Srbiju i pojedine regione, na bazi pripreme i dostavljanja izveštaja o prisustvu štetnih organizama od strane poljoprivrednih stručnih službi.

2. Praćenje pojave, stanja, kretanja, šteta i testiranje i suzbijanje štetnih organizama putem procesa koji se sprovodi u utvrđenom vremenskom periodu, radi otkrivanja pojave karantinski štetnih organizama, ili utvrđivanja osobenosti njihove populacije ili utvrđivanja granice područja u kome su prisutni ili odsutni štetni organizmi (u daljem tekstu: poseban nadzor).

Poseban nadzor sprovodi se na svim kulturama čije je gajenje od značaja za Republiku Srbiju.

Poseban nadzor sprovodi se u bilju i to u sledećim kulturama:

1) krompir;

2) jabučasto voće;

3) koštičavo voće;

4) vinova loza;

5) jagoda;

6) pasulj;

7) paradajz i paprika;

8) lucerka;

9) kukuruz;

10) suncokret;

11) ukrasno bilje.

1) Poseban nadzor u krompiru

Poseban nadzor u krompiru bazira se na biologiji štetnih organizama krompira i sistemu proizvodnje krompira u Republici Srbiji.

Poseban nadzor u krompiru obuhvata karantinski štetne organizme koji se nalaze na Listi A1 i Listi A2 u skladu sa Pravilnikom o utvrđivanju lista karantinski štetnih organizama ("Službeni glasnik RS", broj 11/08), odnosno na EPPO listi upozorenja ili EPPO akcionoj listi, i to:

- bakterije: Ralstonia solanacearum (Republika Srbija A1 lista/EPPO A2 lista), Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus (Republika Srbija A1 lista/EPPO A2 lista);

- nematode: Globodera pallida (Republika Srbija A1 lista/EPPO A2 lista), G. Rostochiensis (Republika Srbija A2 lista/EPPO A2 lista), Meloidogyne chitwoodi (Republika Srbija A1 lista/EPPO A2 lista), Meloidogyne falax (Republika Srbija A1 lista/EPPO A2 lista);

- viruse: Tomato Spotted Wilt Virus (Republika Srbija A1 lista/EPPO A2 lista), Potato spindle tuber viroid, neevropski izolati karantinskih virusa krompira (Republika Srbija neregulisan/ EPPO A2 lista);

- fitoplazme: Potato stolbur (Republika Srbija A1 lista/EPPO A2 lista);

- gljive: Synchitrium endobioticum (Srbija A1 lista /EPPO A2 lista), Phoma andina (Republika Srbija A1 lista/EPPO A1 lista), Septoria lycopersici var. malaguti (Republika Srbija A1 lista/EPPO A1 lista), Thecaphora solani (A1 lista).

Poseban nadzor u krompiru vrše ovlašćene poljoprivredne stručne službe, fitosanitarna inspekcija i ovlašćene laboratorije.

U slučaju sumnje na prisustvo nekog od navedenih štetnih organizama obuhvaćenih posebnim nadzorom, u prisustvu fitosanitarnog inspektora, izvršiće se uzorkovanje i laboratorijsko testiranje.

(1) Bakterije (Clavibacter michiganensis spp. Sepedonicus; Ralstonia solanacearum)

Radi utvrđivanja prisustva, sprečavanja pojave i širenja braon (smeđe) truleži krompira koju prouzrokuje bakterija Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al., sprovodi se pregled glavnih biljaka domaćina:

- krompir (Solanum tuberosum L.), uključujući biljke i krtole, osim semena u botaničkom smislu.

Obavlja se pregled krtola i gde je to opravdano biljaka krompira (Solanum tuberosum L.) (u daljem tekstu: krtole ili biljke).

Sprovodi se vizuelni pregled useva krompira na prisustvo Ralstonia solanacearum i Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus u odgovarajućem vremenskom periodu i uzorkovanje tokom vegetacije ili u magacinima, i to:

- semenskog krompira kod registrovanih proizvođača semena;

- merkantilnog krompira kod proizvođača koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Uredbom o Registru poljoprivrednih gazdinstava ("Službeni glasnik RS", br. 119/08, 21/09 i 36/09 - u daljem tekstu: Uredba), a koji su prijavili površinu veću od 0,3 ha;

- merkantilnog krompira u distributivnim centrima.

Uzorkovanje i vizuelni pregled (presecanjem 200 krtola) obavljaju ovlašćene poljoprivredne stručne službe i fitosanitarna inspekcija. 100% semenskog krompira i određen broj uzoraka merkantilnog krompira uzorkuje se i šalje na laboratorijsku analizu u cilju praćenja latentne infekcije. Laboratorijsko testiranje na prisustvo karantinski štetnih bakterija obavlja se u skladu sa međunarodno prihvaćenom procedurom za detekciju i identifikaciju bakterija Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus i Ralstonia solanacearum od strane ovlašćene laboratorije. Ovlašćena laboratorija je dužna da sačini uputstvo za vizuelni pregled biljaka i krtola i uzorkovanje semenskog i merkantilnog krompira u polju i magacinima.

Poseban nadzor organizuje se tako da pruži podatke o:

- pregledanim površinama pod krompirom (semenski po kategorijama i merkantilni po regionima);

- broju vizuelnih pregleda (u polju i magacinima);

- broju i vremenu uzorkovanja u slučaju testiranja uzoraka;

- broju i veličini uzoraka za vizuelni pregled krtola i laboratorijsko testiranje.

Osim toga, u slučaju Ralstonia solanacearum, poseban nadzor u krompiru obuhvata i:

- druge biljke domaćine Ralstonia solanacearum tako da pruži podatke o vrsti, broju i vremenu uzimanja uzoraka, području i metodama analize;

- vodu i tečni otpad tokom industrijske prerade ili pakovanja tako da pruži podatke o broju i vremenu uzimanja uzoraka, području, odnosno vodotoku, odnosno lokaciji gde se vrši uzorkovanje, kao i metodi analize.

Tabela 1.

Posebni nadzor u semenskom krompiru nad Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus i Ralstonia solanacearum

 

Veličina proizvodnog
područja (ha)

Broj testiranih uzoraka
(na latentnu infekciju)

Gustina uzorkovanja
(broj uzoraka po ha)

 

krtole

krtole

700*

700

1

* - podaci o godišnjoj proceni proizvodnje semenskog krompira

Tabela 2. Posebni nadzor u merkantilnom krompiru nad Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus i Ralstonia solanacearum

Veličina proizvodnog
područja (ha)

Pregledana površina
u vegetaciji (ha)

Broj vizuelno
pregledanih uzoraka

Broj testiranih uzoraka

Gustina uzorkovanja

 

 

biljke

krtole

biljke

krtole

biljke

krtole

80.000 *

 

 

 

 

 

 

 

50.000 **

5.000

/

1.000

/

280

180

200

* Statistički podaci
** Podaci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Sredstva za sprovođenje posebnog nadzora u krompiru na prisustvo Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus i Ralstonia solanacearum i laboratorijsko testiranje obezbeđena su u budžetu Republike Srbije.

(2) Nematode

Sprovodi se obavezno uzorkovanje u prisustvu fitosanitarne inspekcije i laboratorijske analize na prisustvo Globodera pallida, Globodera rostochiensis pre zasnivanja semenskih useva krompira u skladu sa Pravilnikom o zdravstvenom pregledu useva i objekata za proizvodnju semena, rasada i sadnog materijala i zdravstvenom pregledu semena, rasada i sadnog materijala ("Službeni list SRJ", br. 66/99 i 13/02, "Službeni list SCG", br. 10/03 i 13/03 i "Službeni glasnik RS", br. 39/06, 59/06, 115/06, 119/07 i 107/08) i vizuelni pregled semenskih useva krompira tokom vegetacije, kao i vizuelni pregled, uzorkovanje i laboratorijska analiza merkantilnog krompira u vegetaciji, skladištima i karantinskim područjima.

Za Meloidogyne chitwoodi i Meloidogyne falax sprovode se vizuelni pregledi u vegetaciji u semenskom i merkantilnom krompiru.

Tabela 3. Poseban nadzor u krompiru za Globodera spp.

Objekat nadzora

Broj uzoraka

Semenski usev krompira

1400

Merkantilni usev krompira u karantinskom području

120

Merkantilni krompir u skladištima

30

Sredstva za sprovođenje posebnog nadzora u karantinskim područjima i usevima i skladištima merkantilnog krompira na prisustvo karantinskih nematoda (laboratorijska analiza 150 uzoraka) obezbeđena su u budžetu Republike Srbije.

(3) Gljive

Sprovodi se uzorkovanje i laboratorijske analize za Sunchitrium endobioticum u semenskom krompiru pre zasnivanja useva i vizuelni pregled tokom vegetacije i u skladištima semenskog krompira, kao i vizuelni pregled tokom vegetacije i u skladištima merkantilnog krompira.

Tabela 4.

Poseban nadzor u krompiru za Synchitrium endobioticum

 

Objekat nadzora

Broj uzoraka

Semenski usev krompira

1500

 

(4) Ostali karantinski štetni organizmi

Za ostale karantinski štetne organizme u krompiru (Tomato Spotted Wilt Virus, Potato spindle tuber viroid, neevropski izolati karantinskih virusa krompira; fitoplazme: Potato stolbur; gljive: Phoma andina, Septoria lycopersici var. malaguti i Thecaphora solani) vrše se vizuelni pregledi, kako u semenskom, tako i merkantilnom krompiru i to tokom vegetacije i u skladištima.

(5) Lisne vaši

Praćenje leta lisnih vaši vrši se na 15 lokaliteta u Republici Srbiji, u usevima semenskog i merkantilnog krompira, postavljanjem po 4 klopke po lokalitetu i nedeljnim očitavanjem klopki sa određenog broja lokaliteta u cilju utvrđivanja prisutnih vrsta vaši i brojnosti i karakteristika njihovih populacija. Praćenje leta lisnih vaši obuhvata i fitopatološki aspekt u smislu utvrđivanja pojave i intenziteta pojave ekonomski štetnih virusa, i to vizuelnim pregledima i korišćenjem seroloških metoda za brzu detekciju prisustva virusa u biljkama.

Sredstva za sprovođenje praćenja leta lisnih vaši obezbeđena su u budžetu Republike Srbije.

2) Poseban nadzor u jabučastom voću

Poseban nadzor u jabučastom voću bazira se na biologiji štetnih organizama jabučastog voća i sistemu proizvodnje jabučastog voća u Republici Srbiji.

Poseban nadzor obuhvata sledeće štetne organizme sa A1 liste i A2 liste, kao i one na EPPO listi upozorenja ili EPPO akcionoj listi:

- bakterije: Erwinia amylovora (Republika Srbija A2 lista/EPPO A2 lista);

- viruse: Tomato ringspot virus (Republika Srbija A1 lista/EPPO A2 lista), Cherry rasp leaf virus (Republika Srbija A1 lista/EPPO A1 lista);

- gljive: Monilinia fructicola (Republika Srbija A1/EPPO A2 lista), Alternaria mali (na jabuci) (Republika Srbija A1 lista/EPPO A1 lista);

- fitoplazme: Apple proliferation (jabuka) (Republika Srbija A2 lista/EPPO A2 lista), Pear Decline (kruška) (Republika Srbija A2 lista/EPPO A2 lista);

- insekte: Cacoecimorpha pronubana (Republika Srbija A2 lista/EPPO A2 lista), Carposina niponensis (Republika Srbija A1/EPPO A2); Ceratis capitata (Republika Srbija A1 lista / EPPO A2 lista), Cydia inopinata (Republika Srbija A1 lista/EPPO A2 lista), Lopholeucaspis japonica (Srbija A1 lista/EPPO A2 lista).

Poseban nadzor nad navedenim štetnim organizmima u jabučastom voću se sastoji od vizuelnih pregleda u matičnim zasadima i rastilima kod proizvođača upisanih u Registar proizvođača sadnog materijala voćaka, vinove loze i hmelja, u skladu sa Zakonom o sadnom materijalu voćaka, vinove loze i hmelja ("Službeni glasnik RS", broj 18/05 - u daljem tekstu: Registar), kao i proizvodnim zasadima u kojima se vrši pregled na Apple proliferation i Pear decline fitoplazme i to u smislu praćenja eventualnih znakova ili simptoma prisustva.

U slučaju sumnje na prisustvo nekog od štetnih organizama obuhvaćenih posebnim nadzorom u prisustvu fitosanitarnog inspektora izvršiće se uzorkovanje i laboratorijsko testiranje.

(1) Erwinia amylovora

Poseban nadzor nad prouzrokovačem bakteriozne plamenjače jabučastog voća - Erwinia amylovora sastoji se od vizuelnog pregleda objekata za proizvodnju sadnog materijala jabučastog voća (matični zasadi, rastila, izolacioni pojas) kod proizvođača upisanih u Registar i proizvodnih zasada u odgovarajućem vremenskom periodu i uzorkovanja u slučaju sumnje, tokom vegetacije i perioda mirovanja - praćenje latentnih infekcija.

Poseban nadzor sprovodi se u skladu sa Pravilnikom o zdravstvenom pregledu useva i objekata za proizvodnju semena, rasada i sadnog materijala i zdravstvenom pregledu semena, rasada i sadnog materijala.

Poseban nadzor nad prouzrokovačem bakteriozne plamenjače jabučastog voća - Erwinia amylovora organizuje se tako da pruži podatke o:

- vrsti i sortama bilja na kojima se vrši nadzor;

- matičnim zasadima i rastilima (vrsta objekta, starost, katastarska opština, parcela, GPS koordinate);

- proizvodnim zasadima (starost, katastarska opština, parcela, GPS koordinate);

- vremenu, načinu i obimu uzorkovanja;

- pakovanju i kretanju uzoraka i dokumentaciji koja ih prati;

- analizama uzetih uzoraka.

Ovlašćene poljoprivredne stručne službe vrše vizuelne preglede i uzorkovanje u slučaju sumnje u matičnim zasadima, rastilima i proizvodnim zasadima. Fitosanitarna inspekcija vrši pregled izolacionog pojasa objekata za proizvodnju sadnog materijala i uzorkovanje.

Sredstva za sprovođenje posebnog nadzora nad Erwinia amylovora i laboratorijskog testiranja - 50 uzoraka, obezbeđena su u budžetu Republike Srbije.

(2) Apple proliferation phytoplasma (Candidatus Phytoplasma mali) (proliferacija jabuke)

Poseban nadzor na prisustvo Apple proliferation phytoplasma (Candidatus Phytoplasma mali) sastoji se od vizuelnog pregleda objekata za proizvodnju sadnog materijala jabuke (matični zasadi i rastila) u odgovarajućem vremenskom periodu (oktobar) kod proizvođača upisanih u Registar, kao i vizuelnih pregleda proizvodnih zasada u područjima gde je intenzivna komercijalna proizvodnja jabuke (poslednjih 5 godina gajen materijal iz uvoza), kao i u malom broju ekstenzivnih zasada, posebno na većim nadmorskim visinama i u voćnjacima koji su u blizini četinara na kojima jedan deo životnog ciklusa provodi vektor.

Poseban nadzor nad Apple proliferation phytoplasma organizuje se tako da pruži podatke o:

- vrsti i sortama bilja na kojima se vrši nadzor;

- matičnim zasadima i rastilima (katastarska opština, parcela, GPS koordinate);

- proizvodnim zasadima;

- vremenu, načinu i obimu uzorkovanja;

- pakovanju i kretanju uzoraka i dokumentaciji koja ih prati;

- analizama uzetih uzoraka.

Ovlašćene poljoprivredne stručne službe, na području svog delovanja, vrše vizuelne preglede i uzorkovanje u slučaju sumnje u matičnim zasadima, rastilima i proizvodnim zasadima. Ukupno će se uzeti 25 uzoraka tokom vegetacije iz matičnih zasada i rastila i 25 uzoraka tokom vegetacije u proizvodnim zasadima. Ovlašćena poljoprivredna stručna služba dužna je da izvrši vizuelni pregled najmanje 5 proizvodnih zasada.

Sredstva za sprovođenje posebnog nadzora nad Apple proliferation phytoplasma (Candidatus Phytoplasma mali) i laboratorijskog testiranja - 50 uzoraka obezbeđena su u budžetu Republike Srbije.

(3) Pear decline phytoplasma (Candidatus Phytoplasma pyri)

Poseban nadzor nad Pear Decline sastoji se od vizuelnog pregleda objekata za proizvodnju sadnog materijala kruške (matični zasadi i rastila) u odgovarajućem vremenskom periodu kod proizvođača upisanih u Registar, kao i vizuelnih pregleda proizvodnih zasada i to u područjima gde je intenzivna komercijalna proizvodnja, (poslednjih 5 godina gajen materijal iz uvoza), kao i u malom broju ekstenzivnih zasada.

Poseban nadzor nad Pear Decline organizuje se tako da pruži podatke o:

- vrsti i sortama bilja na kojima se vrši nadzor;

- matičnim zasadima i rastilima (katastarska opština, parcela, GPS koordinate);

- proizvodnim zasadima (katastarska opština, parcela, GPS koordinate);

- vremenu, načinu i obimu uzorkovanja;

- pakovanju i kretanju uzoraka i dokumentaciji koja ih prati;

- analizama uzetih uzoraka.

Ovlašćene poljoprivredne stručne službe vrše vizuelne preglede i uzorkovanje u slučaju sumnje u matičnim zasadima, rastilima i proizvodnim zasadima. Ukupno će se uzeti 25 uzoraka tokom vegetacije iz matičnih zasada i rastila i 25 uzoraka tokom vegetacije u proizvodnim zasadima. Izvršiće se pregled najmanje 5 proizvodnih zasada.

Sredstva za sprovođenje posebnog nadzora nad Pear decline phytoplasma i laboratorijskog testiranja - 50 uzoraka obezbeđena su u budžetu Republike Srbije.

3) Poseban nadzor u koštičavom voću

Poseban nadzor u koštičavom voću bazira se na biologiji štetnih organizama koštičavog voća i sistemu proizvodnje koštičavog voća u Republici Srbiji.

Poseban nadzor obuhvata sledeće štetne organizme sa A1 liste i A2 liste, kao i one na EPPO listi upozorenja ili EPPO akcionoj listi:

- bakterije: Pseudomonas syringae pv. Rersicae (Republika Srbija A1 lista/EPPO A2 lista), Xanthomonas arboricola pv. pruni (Republika Srbija A1 lista/EPPO A2 lista);

- viruse, i to: za svo koštičavo voće: Plum pox virus (Republika Srbija A2 lista/EPPO A2 lista), Tomato ringspot nepovirus (Republika Srbija A1 lista/ EPPO A2 lista); za breskvu: Strawberry latent ringspot nepovirus (Republika Srbija A1 lista/EPPO drugi dokumentovani štetni organizmi); za trešnju: Cherry leaf roll nepovirus (Republika Srbija A1 lista/EPPO drugi dokumentovani štetni organizmi), Cherry little cherry closteroviruses (Republika Srbija A1 lista/EPPO drugi dokumentovani štetni organizmi), Raspberry ringspot nepovirus (Republika Srbija A1 lista/EPPO A2 lista), Strawberry latent ringspot nepovirus (Republika Srbija A1 lista/EPPO drugi dokumentovani štetni organizmi), Tomato black ring nepovirus (Republika Srbija A1 lista/EPPO drugi dokumentovani štetni organizmi), Arabis mosaic nepovirus (Republika Srbija A1 lista/EPPO drugi dokumentovani štetni organizmi);

- gljive: Monilinia fructicola (Republika Srbija A1 lista /EPPO A2 lista);

- fitoplazme: Peach yellows phytoplasma (Republika Srbija A1 lista EPPO A2 lista), Peach rosette phytoplasma (Republika Srbija A1 lista/EPPO A2 lista), European stone fruit yellows (Apricot leafroll) (Republika Srbija A2 lista/EPPO drugi dokumentovani štetni organizmi);

- insekte: Carposina niponensis, Ceratitis capitita, Choristoneura rosaceana (Republika Srbija A1 lista/EPPO A2 lista), Megaplatypus mutates (Republika Srbija neregulisan/ EPPO A2 lista), Lopholeucaspis japonica (Republika Srbija A1 lista/EPPO A2 lista), Cacoecimorpha pronubana (Republika Srbija A2 lista /EPPO A2 lista).

Poseban nadzor nad štetnim organizmima u koštičavom voću se sastoji od vizuelnih pregleda u matičnim zasadima i rastilima kod proizvođača sadnog materijala upisanih u Registar, kao i proizvodnim zasadima u kojima se vrši pregled na European stone fruit yellows fitoplazmu i to u smislu praćenja eventualnih znakova ili simptoma prisustva. U slučaju sumnje na prisustvo nekog od štetnih organizama obuhvaćenih posebnim nadzorom u prisustvu fitosanitarnog inspektora izvršiće se uzorkovanje i poslati na laboratorijsku analizu.

(1) Plum pox virus

Poseban nadzor nad Plum pox virus se bazira na biologiji ovog virusa, kao i na sistemu i obimu proizvodnje sadnog materijala koštičavog voća u Republici Srbiji i sastoji se od vizuelnog pregleda objekata za proizvodnju sadnog materijala koštičavog voća (matični zasadi, rastila, izolacioni pojas) u odgovarajućem vremenskom periodu i uzorkovanja u matičnim zasadima koštičavog voća tokom vegetacije kod proizvođača upisanih u Registar proizvođača, prometnika i uvoznika sadnog materijala.

Poseban nadzor nad Plum pox virus sprovodi se u skladu sa Pravilnikom o zdravstvenom pregledu useva i objekata za proizvodnju semena, rasada i sadnog materijala i zdravstvenom pregledu semena, rasada i sadnog materijala.

Poseban nadzor nad virusima koštičavog voća organizuje se tako da pruži podatke o:

- vrsti i sortama bilja na kojima se vrši nadzor;

- matičnim zasadima i rastilima (katastarska opština, parcela, GPS koordinate);

- vremenu, načinu i obimu uzorkovanja;

- pakovanju i kretanju uzoraka i dokumentaciji koja ih prati;

- analizama uzetih uzoraka.

Ovlašćene poljoprivredne stručne službe vrše vizuelne preglede i uzorkovanje u matičnim zasadima i rastilima. Uzeće se oko 4.000 uzoraka.

Sredstva za sprovođenje posebnog nadzora nad Plum pox virus (laboratorijskog testiranja prijavljenih matičnih stabala) su obezbeđena u budžetu Republike Srbije.

(2) European stone fruit yellows (Candidatus Phytoplasma prunorum)

Poseban nadzor nad European stone fruit yellows (Apricot leafroll) sastoji se od vizuelnog pregleda objekata za proizvodnju sadnog materijala koštičavog voća (matični zasadi i rastila) u odgovarajućem vremenskom periodu i uzorkovanja u slučaju sumnje u matičnim zasadima koštičavog voća tokom vegetacije kod proizvođača upisanih u Registar, kao i vizuelnih pregleda proizvodnih zasada u područjima gde je intenzivna komercijalna proizvodnja poslednjih 5 godina (materijal iz uvoza), kao i u malom broju ekstenzivnih zasada.

Poseban nadzor nad European stone fruit yellows (Apricot leafroll) organizuje se tako da pruži podatke o:

- vrsti i sortama bilja na kojima se vrši nadzor;

- matičnim zasadima i rastilima (katastarska opština, parcela, GPS koordinate);

- proizvodnim zasadima (katastarska opština, parcela, GPS koordinate);

- vremenu, načinu i obimu uzorkovanja;

- pakovanju i kretanju uzoraka i dokumentaciji koja ih prati;

- analizama uzetih uzoraka.

Ovlašćene poljoprivredne stručne službe vrše vizuelne preglede i uzorkovanje u slučaju sumnje u matičnim zasadima, rastilima i proizvodnim zasadima. Ukupno će se uzeti 20 uzoraka tokom vegetacije iz matičnih zasada i rastila i 20 uzoraka tokom vegetacije u proizvodnim zasadima. Izvršiće se pregled najmanje 5 proizvodnih zasada.

Sredstva za sprovođenje posebnog nadzora nad European stone fruit yellows i laboratorijskog testiranja - 40 uzoraka obezbeđena su u budžetu Republike Srbije.

4) Poseban nadzor u vinovoj lozi

Poseban nadzor u vinovoj lozi bazira se na biologiji štetnih organizama vinove loze i sistemu proizvodnje vinove loze u Republici Srbiji.

Poseban nadzor obuhvata sledeće štetne organizme sa A1 liste i A2 liste, kao i one na EPPO listi upozorenja ili EPPO akcionoj listi:

- bakterije: Xilophilus ampelinus (Republika Srbija A1 lista /EPPO A2 lista),

- viruse: Raspberry ringspot nepovirus (Republika Srbija A1 lista/EPPO A2 lista), Strawberry latent ringspot nepovirus (Republika Srbija A1 lista/EPPO drugi dokumentovani štetni organizmi), (Republika Srbija A1 lista/EPPO drugi dokumentovani štetni organizmi), Arabis mosaic nepovirus (Republika Srbija A1 lista/ EPPO drugi dokumentovani štetni organizmi);

- gljive: Monilinia fructicola (Republika Srbija A1 lista/ EPPO drugi dokumentovani štetni organizmi), Arabis mosaic nepovirus (Republika Srbija A1 lista/ EPPO A2 lista);

- fitoplazme: Flavescence doree (Republika Srbija A2 lista/EPPO A2 lista);

- insekte: Scaphoideus titanus (Republika Srbija A2 lista/EPPO neregulisan).

Poseban nadzor nad štetnim organizmima u vinovoj lozi se sastoji od vizuelnih pregleda matičnih zasada i prporišta kod proizvođača upisanih u Registar, kao i u područjima u kojima se vrši pregled na Flavescence doree fitoplazmu. U slučaju sumnje na prisustvo nekog od štetnih organizama obuhvaćenih posebnim nadzorom u prisustvu fitosanitarnog inspektora izvršiće se uzorkovanje i poslati na laboratorijsku analizu.

(1) Candidatus Phytoplasma vitis (Flavescence doree)

Poseban nadzor nad prouzrokovačem zlatastog žutila vinove loze - Flavescence doree bazira se na biologiji ove fitoplazme, kao i na sistemu i obimu proizvodnje sadnog materijala vinove loze u Republici Srbiji i sastoji se od vizuelnog pregleda objekata za proizvodnju sadnog materijala vinove loze (matični zasadi i prporišta) u odgovarajućem vremenskom periodu i uzorkovanja u slučaju sumnje, i to kod proizvođača upisanih u Registar, kao i vizuelnih pregleda proizvodnih zasada.

Poseban nadzor nad Flavescence doree sprovodi se u skladu sa Pravilnikom o zdravstvenom pregledu useva i objekata za proizvodnju semena, rasada i sadnog materijala i zdravstvenom pregledu semena, rasada i sadnog materijala.

Poseban nadzor nad prouzrokovačem zlatastog žutila vinove loze - Flavescence doree organizuje se tako da pruži podatke o:

- vrsti i sortama bilja na kojima se vrši nadzor;

- matičnim zasadima i prporištima (katastarska opština, parcela, GPS koordinate);

- proizvodnim zasadima (katastarska opština, parcela, GPS koordinate);

- vremenu, načinu i obimu uzorkovanja;

- pakovanju i kretanju uzoraka i dokumentaciji koja ih prati;

- analizama uzetih uzoraka.

Ovlašćene poljoprivredne stručne službe vrše vizuelne preglede i uzorkovanje u slučaju sumnje u matičnim zasadima, prporištima i proizvodnim zasadima u prisustvu fitosanitarnog inspektora. Uzeće se ukupno 100 uzoraka u područjima gde je utvrđeno prisustvo cikada (vektora) ili simptoma na Clematis vitalba. Izvršiti pregled najmanje 5 proizvodnih zasada.

Sredstva za sprovođenje posebnog nadzora nad Flavescence doree i laboratorijskog testiranja - 100 uzoraka obezbeđena su u budžetu Republike Srbije.

5) Poseban nadzor u jagodi

Poseban nadzor u jagodi bazira se na biologiji štetnih organizama jagode i sistemu proizvodnje jagode u Republici Srbiji.

Poseban nadzor obuhvata karantinski štetne organizme (A1 lista i A2 lista), i to:

- bakterije: Xanthomonas fragariae (Republika Srbija A2 lista/ EPPO A2 lista);

- nematode: Aphelenchoides besseyi (Republika Srbija A1 lista/EPPO A2 lista); Ditylenchus dipsaci (Republika Srbija A2 lista/EPPO A2 lista);

- viruse: Arabis mosaic nepovirus (Srbija A1 lista/EPPO drugi dokumentovani štetni organizmi), Raspberry ringspot nepovirus (Republika Srbija A1 lista /EPPO A2 lista), Strawberry crinkle virus (Republika Srbija A1 lista/EPPO drugi dokumentovani štetni organizmi), Strawberry latent ringspot virus (Republika Srbija A1 lista/EPPO drugi dokumentovani štetni organizmi), Strawberry mild yellow edge virus (Republika Srbija A2 lista/EPPO drugi dokumentovani štetni organizmi), Tomato black ring virus (Republika Srbija A1 lista/EPPO drugi dokumentovani štetni organizmi), Strawberry vein banding virus (Republika Srbija A1 lista/EPPO A2 lista), Tomato ringspot virus (Republika Srbija A1/EPPO A2 lista);

- gljive: Phytophthora fragariae var. fragariae (Republika Srbija A2 lista/EPPO A2 lista), Phytophthora cactorum (Republika Srbija A1 lista/ EPPO neregulisan, ali u certifikacionoj šemi za jagodu), Colletotrichum acutatum (Republika Srbija A2 lista/ EPPO drugi dokumentovani štetni organizmi);

Ovlašćene poljoprivredne stručne službe vrše vizuelne preglede na navedene štetne organizme i uzorkovanje u matičnim zasadima jagode za potrebe fitopatoloških analiza na sledeće štetne organizme: Xanthomonas fragariae, Phytophthora fragariae var. Fragariae, Aphelenchoides besseyi, Colletotrichum acutatum, Raspberry ringspot virus, Strawberry latent ringspot virus, Strawberry mild yellow edge virus, Tomato ringspot virus. Uzeće se ukupno 20 uzoraka.

Sredstva za sprovođenje posebnog nadzora (laboratorijsko testiranje - 20 uzoraka) u matičnim zasadima jagode obezbeđena su u budžetu Republike Srbije.

6) Poseban nadzor u pasulju

Poseban nadzor u pasulju bazira se na biologiji štetnih organizama pasulja i sistemu proizvodnje pasulja u Republici Srbiji.

Poseban nadzor na prisustvo bakterije Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli (Smith) Vauterin et al. obuhvatiće vizuelne preglede useva za proizvodnju semena, testiranje biljaka u vegetaciji i obavezno uzorkovanje i testiranje primarno dorađenog semena pasulja. Uzeće se ukupno 40 uzoraka (20+20). Poseban nadzor nad Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli obuhvatiće i izradu uputstva za vizuelni pregled useva za proizvodnju semena pasulja.

Ovlašćene poljoprivredne stručne službe vrše vizuelne preglede useva za proizvodnju semena pasulja tokom vegetacije i uzorkovanje bilja u slučaju sumnje (20 uzoraka). Fitosanitarna inspekcija prilikom kontrole zdravstvenog stanja semena u doradnim centrima vrši uzorkovanje primarno dorađenog semena pasulja radi utvrđivanja zdravstvenog stanja na prisustvo bakterije Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli (20 uzoraka).

Ovlašćena laboratorija za zdravstvene preglede semena i rasada povrća vrši testiranje biljaka u vegetaciji kao i testiranje primarno dorađenog semena pasulja u cilju posebnog nadzora nad Xanthomonas axonopodis pv. Phaseoli. Ovlašćena laboratorija je dužna da sačini uputstvo za vizuelni pregled useva za proizvodnju semena pasulja i uzorkovanje.

Sredstva za sprovođenje posebnog nadzora nad Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli za izradu uputstva i za laboratorijsko testiranje obezbeđena su u budžetu Republike Srbije.

7) Poseban nadzor u paradajzu i paprici

Poseban nadzor u paradajzu i paprici bazira se na biologiji štetnih organizama i sistemu proizvodnje paradajza i paprike u Republici Srbiji.

Sprovodi se pregled paradajza (Lycopersicon lycopersicum L. Karsten ex Farw), osim semena i plodova.

Poseban nadzor na prisustvo bakterije Xanthomonas axonopodis pv. vesicatoria i Clavibacter michiganensis ssp. michiganensis obuhvatiće vizuelne preglede useva za proizvodnju semena, testiranje biljaka u vegetaciji i obavezno uzorkovanje i testiranje primarno dorađenog semena paradajza i paprike. Uzeće se ukupno 40 uzoraka.

Ovlašćene poljoprivredne stručne službe vrše vizuelne preglede useva za proizvodnju semena paradajza i paprike tokom vegetacije i uzorkovanje bilja sa simptomima (20 uzoraka bilja). Fitosanitarna inspekcija prilikom kontrole zdravstvenog stanja semena u doradnim centrima vrši uzorkovanje primarno dorađenog semena paradajza i paprike radi utvrđivanja zdravstvenog stanja na prisustvo bakterija Xanthomonas axonopodis pv. vesicatoria i Clavibacter michiganensis ssp. michiganensis (20 uzoraka semena).

Ovlašćena laboratorija vrši testiranje biljaka u vegetaciji, kao i testiranje primarno dorađenog semena paradajza i paprike u cilju posebnog nadzora nad Xanthomonas axonopodis pv. vesicatoria i Clavibacter michiganensis ssp. michiganensis. Ovlašćena laboratorija je dužna da sačini uputstvo za vizuelni pregled useva za proizvodnju semena paradajza i paprike i uzorkovanje.

Sredstva za sprovođenje posebnog nadzora nad Xanthomonas axonopodis pv. vesicatoria i Clavibacter michiganensis ssp. michiganensis za laboratorijsko testiranje - 40 uzoraka obezbeđena su u budžetu Republike Srbije.

8) Poseban nadzor u lucerki

Poseban nadzor u lucerki bazira se na biologiji štetnih organizama lucerke i sistemu proizvodnje lucerke u Republici Srbiji, a sprovodi se u cilju inventarizacije navedenih štetnih organizama

Poseban nadzor obuhvata sledeće štetne organizme (A1 lista i A2 lista), ekonomski štetne viruse i štetne organizme sa EPPO liste upozorenja i to:

- bakterije: Clavibacter michiganensis ssp. insisdiosus (Republika Srbija A1 lista/EPPO A2 lista);

- nematode: Meloidogyne enterolobii (Republika Srbija neregulisan/ EPPO Lista upozorenja), Dytilenchus dipsaci (Republika Srbija A1 lista/EPPO A2 lista);

- viruse: Tomato ringspot virus (Republika Srbija A1 lista/EPPO A2 lista), Tobacco ringspot virus (Republika Srbija A1 lista/EPPO A2 lista);

- insekti: Nysius huttoni (Republika Srbija neregulisan/EPPO Lista upozorenja).

(1) Clavibacter michiganensis ssp. insidiosus, Dytilenchus dipsaci, Alfaalfae mosaic virus

Poseban nadzor nad navedenim štetnim organizmima lucerke obuhvatiće izradu uputstva za vizuelni pregled useva za proizvodnju semena lucerke na prisustvo navedenih štetnih organizama, kao i vizuelne preglede useva i laboratorijsko testiranje bilja i semena na prisustvo navedenih štetnih od strane ovlašćene laboratorije.

Sredstva za sprovođenje posebnog nadzora nad Clavibacter michiganensis ssp. Insisdiosus, Dytilenchus dipsaci, Alfaalfae mosaic virus za izradu i implementaciju uputstva i za laboratorijsko testiranje - 60 uzoraka obezbeđena su u budžetu Republike Srbije.

9) Poseban nadzor u kukuruzu

Poseban nadzor u kukuruzu obuhvata sledeće štetne organizme:

- bakterije: Erwinia stewarti;

- gljive: Stenocarpella maydis.

Poseban nadzor nad navedenim štetnim organizmima kukuruza obuhvatiće izradu uputstva za vizuelni pregled useva za proizvodnju semena kukuruza na prisustvo karantinski štetnih organizama i laboratorijsko testiranje bilja i semena kukuruza na prisustvo navedenih štetnih organizama od strane ovlašćene laboratorije.

Sredstva za sprovođenje posebnog nadzora nad Erwinia stewarti i Stenocarpella maydis za izradu i implementaciju uputstva i za laboratorijsko testiranje - 60 uzoraka obezbeđena su u budžetu Republike Srbije.

10) Poseban nadzor u suncokretu

Poseban nadzor u suncokretu bazira se na biologiji štetnih organizama pasulja i sistemu proizvodnje suncokreta u Republici Srbiji.

Poseban nadzor na prisustvo gljive Plasmopara halstedii obuhvatiće vizuelne preglede i uzorkovanje useva za proizvodnju semena, testiranje biljaka u vegetaciji i uzorkovanje i testiranje primarno dorađenog semena suncokreta. Uzeće se ukupno 80 uzoraka u vegetaciji i 80 uzoraka primarno dorađenog semena.

Ovlašćene poljoprivredne stručne službe vrše vizuelne preglede useva za proizvodnju semena suncokreta tokom vegetacije i uzorkovanje bilja sa simptomima kao i uzorkovanje primarno dorađenog semena suncokreta (80 uzoraka).

Fitosanitarna inspekcija prilikom kontrole zdravstvenog stanja semena u centrima za doradu vrši uzorkovanje primarno dorađenog semena suncokreta radi utvrđivanja zdravstvenog stanja na prisustvo gljive Plasmopora halstedii.

Ovlašćena laboratorija vrši testiranje biljaka u vegetaciji, kao i testiranje primarno dorađenog semena u cilju posebnog nadzora nad Plasmopara halstedii.

Sredstva za sprovođenje posebnog nadzora nad Plasmopara halstedii za vizuelni pregled i za laboratorijsko testiranje - 80 uzoraka u vegetaciji i 80 uzoraka primarno dorađenog semena obezbeđena su u budžetu Republike Srbije.

11) Poseban nadzor u ukrasnom bilju

(1) Phytophthora ramorum
(Republika Srbija A1 lista/ EPPO Lista upozorenja)

Poseban nadzor nad Phytophthora ramorum vrši se u ukrasnom bilju u okviru rodova: Rhododendron, Viburnum, Pieris, Syringa, Pseudotsuga menziesii, Kalmia, Camellia, Leucothoe, Taxus baccata.

Poseban nadzor obuhvata vizuelni pregled materijala iz uvoza na prodajnim mestima (5 objekata), i rasadnike na području Republike Srbije, kao i uzimanje uzoraka u slučaju sumnje na prisustvo od strane fitosanitarne inspekcije.

(2) Lyriomyza spp. L. Huidobrensis (Republika Srbija A1 lista/EPPO A2 lista), L. Bryoniae (Republika Srbija A2 lista/EPPO A2 lista), L. Trifolli (Republika Srbija A2 lista/EPPO A2 lista)

Poseban nadzor nad Lyriomyza spp. vrši se u ukrasnom bilju, uključujući i ostale biljne vrste koje se gaje u zaštićenom prostoru: Amaranthus spp., Aster spp., Solanum melongena, Capsicum annuum, Apium graveolens, Dendranthema morifolium, Cucumis sativus, Dahlia spp., Dianthus spp., Vicia faba, Allium sativum, Gypsophila spp., Cannabis sativa, Lathyrus spp., Lactuca sativa, Medicago sativa, Cucumis melo, Allium cepa, Pisum sativum, Phaseolus vulgaris, Solanum tuberosum, Primula spp., Raphanus sativus, Spinacia oleracea, Lycopersicon esculentum, Tropaeolum spp., Verbena spp., Zinnia spp.

Poseban nadzor obuhvata vizuelni pregled materijala namenjenog izvozu u zaštićenom prostoru (5 objekata), kao i uzimanje uzoraka u slučaju sumnje na prisustvo od strane ovlašćene službe.

(3) Iris yellow spot virus
(Republika Srbija neregulisan/ EPPO Lista upozorenja)

Poseban nadzor nad Iris yellow spot virus vrši se u ukrasnom bilju, uključujući i ostale biljne vrste koje se gaje u zaštićenom prostoru: Allium cepa, A. porrum Alstroemeria, Eustoma grandiflorum, Iris hollandica, Hippeastrum.

Poseban nadzor obuhvata vizuelni pregled materijala u zaštićenom prostoru (5 objekata), kao i uzimanje uzoraka u slučaju sumnje na prisustvo štetnog organizma, od strane ovlašćene poljoprivredne stručne službe.

(4) Impatiens necrotic spot virus
(Republika Srbija A2 lista/ EPPO A2 lista)

Poseban nadzor nad Impatiens necrotic spot virus vrši se u ukrasnom bilju, uključujući i ostale biljne vrste koje se gaje u zaštićenom prostoru: Impatiens New Guinea, Aconitum, Alstroemeria, Anemone, Antirrhinum, Begonia, Bouvardia, Callistephus, Columnea, Cyclamen persicum, Dahlia, Dendranthema x grandiflorum, Eustoma grandiflorum, Exacum affine, Fatsia japonica, Gerbera, Gladiolus, Limonium, Lobelia, Pittosporum, Primula, Ranunculus, Senecio cruentus, Sinningia speciosa, Zantedeschia aethiopica, Capsicum annuum, Cichorium endivia, Cucumis sativus, Lactuca sativa, Ocimum basilicum, Valerianella olitoria.

Poseban nadzor obuhvata vizuelni pregled materijala u zaštićenom prostoru (5 objekata), kao i uzimanje uzoraka u slučaju sumnje na prisustvo, od strane ovlašćene poljoprivredne stručne službe.

Sredstva za sprovođenje posebnog nadzora u ukrasnom bilju za laboratorijsko testiranje - 40 uzoraka obezbeđena su u budžetu Republike Srbije.

3. Postkarantinski nadzor

Sredstva za sprovođenje postkarantinskog nadzora i laboratorijskog testiranja bilja (50 uzoraka) u slučaju sumnje na prisustvo karantinski štetnih organizama obezbeđena su u budžetu Republike Srbije.

II PRAĆENJE PROMETA I POTROŠNJE SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA

Praćenje prometa i potrošnje sredstava za zaštitu bilja organizuje se tako da omogući:

- procenu ukupnog prometa i potrošnje sredstava za zaštitu bilja na teritoriji Republike Srbije;

- procenu količina i vremena utroška zaliha sredstava za zaštitu bilja od aktivnih supstanci koje nisu u prometu u Evropskoj uniji, a koje su u periodu 2005–2007. godina povlačene iz prometa u Republici Srbiji (ukupno 27 aktivnih supstanci).

Praćenje prometa sredstava za zaštitu bilja

Registrovani objekti za promet na malo mesečno dostavljaju podatke ovlašćenim pravnim licima za obavljanje izveštajno-prognoznih poslova o prometu sredstava za zaštitu bilja koja su razvrstana prema nameni (herbicidi, regulatori rasta, fungicidi, insekticidi, akaricidi, feromoni, nematocidi, limacidi, rodenticidi i ađuvanti), u skladu sa Tabelom 5.

Tabela 5. Evidencija prometa sredstava za zaštitu bilja

Naziv preparata

Naziv i sadržaj
aktivne materije

Prodata količina
u kilogramima ili litrima

 

 

 

Ovlašćene poljoprivredne stručne službe za obavljanje izveštajno-prognoznih poslova podatke o prometu sredstva za zaštitu bilja objedinjuju i mesečno dostavljaju Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u skladu sa Tabelom 5.

Evidencija prometa sredstava za zaštitu bilja na veliko sprovodi se na isti način, kao i evidencija prometa sredstava za zaštitu bilja na malo, u skladu sa Tabelom 5.

Sredstva za praćenje prometa sredstava za zaštitu bilja obezbeđena su u budžetu Republike Srbije.

III USAVRŠAVANJE POLJOPRIVREDNIH PROIZVOĐAČA IZ OBLASTI ZAŠTITE BILJA

Ovlašćene poljoprivredne stručne službe za obavljanje izveštajno-prognoznih poslova održavaju obuke poljoprivrednih proizvođača za primenu sredstava za zaštitu bilja u periodu februar–mart, prema prethodno utvrđenom rasporedu.

Obuka se organizuje u takvom obimu da pruži informacije o:

- sredstvima za zaštitu bilja (vrste, delovanje, osobine, formulacije, mešanje i sl.);

- sredstvima za zaštitu bilja u odnosu na zdravlje ljudi (putevi dospevanja u ljudski organizam, toksičnost, simptomi trovanja, prva pomoć i sl.);

- ličnim zaštitnim sredstvima (vrste i pravilno korišćenje);

- rukovanju sredstvima za zaštitu bilja (transport, skladištenje, mere predostrožnosti, postupanje sa prosutim sredstvima za zaštitu bilja, postupanje u slučaju požara i sl.);

- otpadu od sredstava za zaštitu bilja (odlaganje i uklanjanje neutrošenih količina, postupanje sa viškom radnih rastvora, odlaganje iskorišćene ambalaže, program reciklaže i sl.);

- opremi i uređajima za primenu (provera i održavanje) i njihova kalibracija;

- sredstvima za zaštitu bilja u odnosu na životnu sredinu (putevi dospevanja u životnu sredinu, toksičnost, opasnost i sl.);

- praćenju i suzbijanju štetnih organizama (štetni organizmi, metode suzbijanja, praćenje brojnosti);

- zakonima i pravilnicima koji se odnose na sredstva za zaštitu bilja.

Sredstva za održavanje obuke poljoprivrednih proizvođača za primenu sredstava za zaštitu bilja obezbeđena su u budžetu Republike Srbije.