ODLUKA

O IZRADI GENERALNOG PLANA GRADA LESKOVCA OD 2010. DO 2020. GOD.

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 6/2009)

Član 1

Pristupa se izradi Generalnog plana grada Leskovca od 2010. god. do 2020. god.

Član 2

Prostor obuhvaćen izradom GENERALNOG PLANA GRADA LESKOVCA OD 2010. GOD. DO 2020. GOD., predstavlja celokupnu teritoriju važećeg generalnog plana (Izmena i dopuna Generalnog plana grada Leskovca do 2010. god. ("Sl. glasnik opštine Leskovac", broj 5/08)), uključujući i promenu granica na pojedinim njenim delovima. Predlog proširenja granica Generalnog plana odvija se u okviru već obuhvaćenih katastarskih opština.

U okviru granice područja GP-a nalazi se: izgrađeno gradsko tkivo od centra do periferije sa bespravno podignutim stambenim objektima, naseljima, neizgrađen prostor između grada i prigradskih naselja - Bobište, Bratmilovce i Donje Sinkovce, kao i južna i severna vodozahvatna zona. Područje GP-a obuhvata jednu celu katastarsku opštinu - Leskovac, površine 2230 ha i delove 12 katastarskih opština - 1761 ha, što ukupno iznosi 3991 ha. U tom području se izdvaja izgrađeno tkivo grada i manjih naselja. Površina građevinskog područja Leskovac iznosi 2491 ha.

Potreba za proširenjem granice Generalnog plana, javila se kao posledica, spontano, bespravno izgrađenih stambenih objekata i proizvodno-poslovnih kompleksa.

Proširenje granice GP-a odvija se u okviru postojećih Katastarskih opština, i to: Mrštane, Bratmilovce, Donje Sinkovce i Donji Bunibrod.

Ukupna površina novog obuhvata iznosiće oko 4050 ha. Promenu granice obuhvata prati i promena granice građevinskog rejona.

Precizne granice GENERALNOG PLANA GRADA LESKOVCA OD 2010. GOD. DO 2020. GOD. biće definisane u toku izrade plana.

Član 3

U cilju definisanja i formiranja optimalne radne i životne sredine, donosi se zaključak da je neophodno pristupiti izradi elaborata GENERALNOG PLANA GRADA LESKOVCA od 2010. god. do 2020. godine, s tim da se u potpunosti ispoštuju principi održivog razvoja koji će se prožimati kroz sve sfere planiranja i antropogenog uticaja na životnu i radnu sredinu.

Član 4

Pre podnošenja predloga Generalnog plana grada Leskovca od 2010. god. do 2020. godine, plan podleže stručnoj kontroli Komisije za planove i izlaže se na javni uvid.

Član 5

Javni uvid oglašava se u jednom dnevnom i lokalnom listu u trajanju od 30 dana od dana oglašavanja.

Član 6

Izveštaj koji sadrži podatke o izvršenoj stručnoj kontroli sa svim primedbama i stavovima po svakoj primedbi dostavlja se obrađivaču urbanističkog plana koji je dužan da u roku od 30 dana od dana dostavljanja izveštaja postupi po datim primedbama.

Član 7

Nosilac izrade dela Generalnog plana grada Leskovca od 2010. god. do 2020. godine je JP Direkcija za urbanizam i izgradnju Leskovac - Sektor za urbanizam, koji će u postupku izrade plana ostvariti saradnju sa Gradskom upravom za urbanizam, građevinske, komunalno - stambene poslove.

Član 8

Rok za izradu Generalnog plana grada Leskovca od 2010. god. do 2020. god. je 18 meseci.

Član 9

Obrađivač plana će kroz precizne analize i studije ustanoviti i precizno definisati namene površina pre upućivanja predloga plana u dalju proceduru i iste analizirati i precizno definisati na Komisiji za planove. Kao osnov za preciziranje namena površina i izradu GENERALNOG PLANA GRADA LESKOVCA OD 2010. GOD. DO 2020. GOD. koristiće se postojeći plan - (Izmena i dopuna Generalnog plana grada Leskovca do 2010. god. ("Sl. glasnik opštine Leskovac", broj 5/08)).

Član 10

Detaljnije i preciznije definisanje namene prostora obuhvaćenog Generalnim planom grada Leskovca od 2010. god. do 2020. god. biće određeno izradom planova nižeg reda.

Član 11

Pregled finansija i ukupnih rashoda i prihoda u ovom trenutku nije moguće precizno definisati, pa će se ova faza - analiza uraditi onda kada se za to budu stekli uslovi. Finansiranje izrade Generalnog plana grada Leskovca od 2010. god. do 2020. godine predviđa se prvenstveno iz sredstava Direkcije za urbanizam i izgradnju Leskovac i budžeta Skupštine grada Leskovca i sredstava javnih i javnih komunalnih preduzeća.

Član 12

Elaborat, tekstualni i grafički deo urbanističkog plana Generalnog plana grada Leskovca od 2010. god. do 2020. godine uradiće se u 5 primeraka i po overi Elaborata, čuvati po jedan primerak u Gradskoj upravi za poslove Gradske skupštine i Gradskog veća i JP Direkciji za urbanizam i izgradnju.

Član 13

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".