ZAKON

O ZAŠTITI BILJA

("Sl. list SRJ", br. 24/98 i 26/98 - ispr. i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005 - dr. zakon i 41/2009 - dr. zakon)

Čl. 1-25

(Prestalo da važi)

Član 26*

Bilje sa područja zaraženog karantinski štetnim organizmima, kojim se oni mogu preneti i zbog kog je to područje proglašeno zaraženim, podleže zdravstvenom pregledu u mestu utovara, pre otpremanja u područje koje nije zaraženo karantinski štetnim organizmima ili u drugo zaraženo područje, ako se prevoz vrši preko nezaraženog područja.

Područja zaražena karantinski štetnim organizmima proglašava nadležni savezni organ.

Rasad i sadni materijal, pre otpremanja sa objekta na kome su proizvedeni, podležu zdravstvenom pregledu.

Zdravstveni pregled iz st. 1. i 3. ovog člana vrši nadležni savezni organ.

Ako bilje iz stava 1. ovog člana nije zaraženo karantinskim, a seme, rasad i sadni materijal i određenim ekonomski štetnim organizmima iznad dozvoljenog procenta, pošiljaocu se izdaje uverenje o zdravstvenom stanju bilja u prometu, koje važi 15 dana od dana izdavanja, a ako je bilje zaraženo, donosi se rešenje o zabrani stavljanja u promet.

Rešenje iz stava 5. izdaje se na propisanom obrascu.

Čl. 27-31

(Prestalo da važi)

Član 32*

Rasad bilja i sadni materijal višegodišnjih biljaka kojima se prenose ili se mogu preneti karantinski štetni organizmi, a čije prisustvo nije moguće utvrditi prilikom zdravstvenog pregleda na graničnom prelazu (skrivene zaraze), podležu praćenju zdravstvenog stanja kod krajnjeg korisnika (na mestu sadnje), pod uslovima koje utvrdi nadležni savezni organ.

Zdravstveno stanje rasada i sadnog materijala iz stava 1. ovog člana prati ovlašćena organizacija iz člana 19. stav 1. ovog zakona na objektu za postkarantinski nadzor, koja je dužna da izveštaj o utvrđenom zdravstvenom stanju rasada i sadnog materijala dostavi nadležnom saveznom organu.

Nadležni savezni organ utvrđuje vrste rasada i sadnog materijala iz stava 1. ovog člana.

Objekat iz stava 2. ovog člana mora da ispunjava propisane uslove.

Čl. 33-46

(Prestalo da važi)

Član 47*

Pesticidi i đubriva mogu se stavljati u promet na teritoriji Jugoslavije na osnovu dozvole nadležnog saveznog organa. Za stavljanje u promet pesticida izdaje se privremena ili stalna dozvola, a za đubriva - stalna dozvola.

Član 48*

Privremena dozvola izdaje se za pesticide koji su proizvedeni od novih aktivnih materija, na osnovu rezultata ispitivanja fizičkih i hemijskih osobina i jednogodišnjih ispitivanja biološke efikasnosti, toksikološke ocene i potvrde o razvrstavanju u grupe otrova, kao i na osnovu stalne dozvole izdate u zemlji proizvođača ili na osnovu dozvole izdate u nekoj od zemalja Evropske unije, ako određeni usev ili zasad nije zastupljen u zemlji proizvođača pesticida.

Stalna dozvola za pesticide proizvedene od aktivnih materija koje se već nalaze u prometu u Jugoslaviji izdaje se na osnovu rezultata ispitivanja fizičkih i hemijskih osobina, jednogodišnjih ispitivanja biološke efikasnosti, toksikološke ocene i potvrde o razvrstavanju u grupu otrova gotovog pesticida.

Stalna dozvola za pesticide proizvedene od novih aktivnih materija izdaje se na osnovu rezultata ispitivanja fizičkih i hemijskih osobina i biološke efikasnosti u toku dve vegetacione sezone, toksikološke ocene aktivne materije i gotovog pesticida, potvrde o razvrstavanju u grupe otrova i stalne dozvole izdate u zemlji proizvođača, ili na osnovu dozvole izdate u nekoj od zemalja Evropske unije ako određeni usev ili zasad nije zastupljen u zemlji proizvođača pesticida.

Stalna dozvola za stavljanje u promet pesticida, čije je važenje prestalo, može se obnoviti na osnovu rezultata ispitivanja fizičkih i hemijskih osobina i mišljenja ovlašćene organizacije iz člana 51. ovog zakona o usklađivanju primene u pogledu rezistentnosti i novijih podataka o delovanju na čoveka, korisne organizme i životnu sredinu, i to za namene utvrđene u prethodno izdatoj stalnoj dozvoli. Ako je od izdavanja prethodne dozvole prošao rok od 10 godina, potrebna je i toksikološka ocena aktivne materije (reevaluacija) i gotovog pesticida.

Član 49

(Prestao da važi)

Član 50*

Nadležni savezni organ donosi rešenje o izdavanju privremene ili stalne dozvole za stavljanje u promet pesticida, a za đubriva - stalne dozvole.

Privremena dozvola za stavljanje u promet pesticida izdaje se na tri godine.

Izuzetno od odredbe stava 3. ovog člana, u zavisnosti od osobina pojedinog pesticida ili đubriva, nadležni savezni organ može odrediti i kraći rok važenja dozvole.

Član 51

(Prestao da važi)

Član 52*

Prijava za ispitivanje pesticida ili đubriva podnosi se ovlašćenoj organizaciji iz člana 51. ovog zakona, a kopija prijave nadležnom saveznom organu.

Član 53

(Prestao da važi)

Član 54*

Ispitivanje fizičkih i hemijskih osobina i biološke efikasnosti pesticida vrši se u laboratorijskim i poljskim uslovima, prema propisanoj metodologiji.

Ispitivanje pesticida iz stava 1. ovog člana u postupku biotehnologije (gentehnologije) vrši se prema propisanoj posebnoj metodologiji.

Član 55*

Radi dobijanja privremene ili stalne dozvole za stavljanje u promet pesticida ili stalne dozvole za đubriva, podnosilac prijave podnosi zahtev saveznom ministarstvu.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se izveštaj ovlašćenoj organizaciji iz člana 51. ovog zakona za ispitivanje pesticida, odnosno đubriva o izvršenom ispitivanju, kao i potvrda nadležnog saveznog organa o zaštićenom nazivu pesticida, odnosno đubriva.

Ako je u pitanju nova aktivna materija za Jugoslaviju, pored izveštaja o izvršenim ispitivanjima iz stava 2. ovog člana, uz zahtev se podnosi i toksikološka ocena pesticida, kao i potvrda o njihovom razvrstavanju u grupe otrova, koju izdaje nadležni savezni organ.

Član 56*

Rešenjem o izdavanju privremene ili stalne dozvole za stavljanje u promet pesticida ili stalne za đubriva može se doneti ako su ispunjeni propisani uslovi u pogledu fizičkih i hemijskih osobina i biološke efikasnosti, prema metodologiji iz člana 54. stav 1. ovog zakona.

Član 57*

Rešenje iz člana 56. ovog zakona može se menjati ili dopunjavati, uz prethodno ispitivanje, ako proizvođač pesticida, odnosno đubriva želi da:

1) izmeni sadržaj aktivne materije ili drugih materija koje utiču i na izmenu fizičkih i hemijskih osobina;

2) proširi broj štetnih organizama i drugih agenasa protiv kojih pesticid treba da se primeni;

3) proširi biljne vrste na kojima će se primenjivati;

4) izmeni količinu, odnosno koncentraciju za njegovu primenu;

5) izmeni karencu.

Ako proizvođač želi da izmeni samo naziv pesticida, odnosno đubriva ili naziv proizvođača pesticida, odnosno đubriva, naziv zastupnika inostranog proizvođača pesticida, odnosno đubriva ili naziv kooperanta, rešenje o izmeni ili dopuni stalne dozvole za stavljanje u promet pesticida, odnosno đubriva izdaje se i bez prethodnog ispitivanja.

Prijava za ispitivanje radi izmene rešenja iz stava 1. ovog člana, podnosi se ovlašćenoj organizaciji iz člana 51. ovog zakona, a kopija prijave nadležnom saveznom organu.

Zahtev za izmenu i dopunu rešenja iz stava 1. ovog člana sa izveštajem o izvršenom ispitivanju iz stava 2. ovog člana, podnosi se nadležnom saveznom organu.

Čl. 58-90

(Prestalo da važi)

Napomene

* Danom stupanja na snagu Zakona o zdravlju bilja ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009), odnosno 10. juna 2009. godine, prestaje da važi Zakon o zaštiti bilja ("Sl. list SRJ", br. 24/98 i 26/98 - ispr. i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005 - dr. zakon - dalje: Zakon) osim odredaba koje se odnose na pesticide i đubriva, a odredbe čl. 26. i 32. prestaju da važe 1. januara 2011. godine.
Danom stupanja na snagu Zakona o sredstvima za ishranu bilja i oplemenjivačima zemljišta ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009), odnosno 10. juna 2009. godine, prestaje da važi Zakon u delu kojim se uređuju đubriva.
Danom stupanja na snagu Zakona o sredstvima za zaštitu bilja ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009), odnosno 10. juna 2009. godine, prestaju da važe odredbe Zakona kojima se uređuju pesticidi, osim odredbi iz člana 86. stav 3. Zakona o sredstvima za zaštitu bilja, odnosno odredbe čl. 47, 48, člana 50. st. 1, 2. i 4, člana 52. stav 1, člana 54. st. 1. i 2, čl. 55, 56. i 57. Zakona, samo za pesticide.