ZAKON

O DAVANJU GARANCIJE REPUBLIKE SRBIJE U KORIST UNICREDIT BANK SRBIJA A.D. BEOGRAD PO ZADUŽENJU JAVNOG PREDUZEĆA "PUTEVI SRBIJE"

("Sl. glasnik RS", br. 44/2009)

Član 1

Republika Srbija preuzima obavezu da kao garant izmiri obaveze Javnog preduzeća "Putevi Srbije", Beograd, po zaduženju kod Unicredit Bank Srbija a.d. Beograd, u dinarskoj protivvrednosti iznosa od 75 miliona evra, po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izmirivanja obaveze, uvećanog za iznos ugovorene kamate, naknade i ostalih stvarnih troškova.

Član 2

Garanciju iz člana 1. ovog zakona Republika Srbija (u daljem tekstu: Garant) izdaje u korist Unicredit Bank Srbija a.d. Beograd, na ime obaveza iz Ugovora o dugoročnom namenskom kreditu broj R 0778/09 zaključenog između Javnog preduzeća "Putevi Srbije", Beograd, kao dužnika i Unicredit Bank Srbija a.d. Beograd, kao poverioca, dana 29. maja 2009. godine.

Član 3

Otplatu kredita vrši Javno preduzeće "Putevi Srbije", Beograd (u daljem tekstu: Dužnik) na račun Unicredit Bank Srbija a.d. Beograd, prema planu otplate, u iznosu koji uključuje glavnicu i obračunatu kamatu.

Sredstva za otplatu kredita obezbediće Dužnik iz sopstvenih prihoda.

Član 4

Ako po osnovu date garancije Garant izvrši obavezu umesto Dužnika, ima pravo na povraćaj glavnice, kamate, naknade i ostalih troškova zaduživanja koji nastanu zbog neizvršenja, odnosno neblagovremenog izvršenja obaveze, kao i svih drugih troškova koji mogu nastati u vezi sa izvršavanjem obaveza umesto Dužnika, do visine iznosa izmirene obaveze, kao i pravo da od Dužnika naplati obračunatu zakonsku zateznu kamatu.

Pravo na povraćaj sredstava iz stava 1. ovog člana Garant će ostvariti tako što će inicirati naplatu sa računa Dužnika na osnovu ovlašćenja dobijenog od Dužnika ili drugih instrumenata obezbeđenja, u skladu sa propisima kojima se uređuje platni promet.

Član 5

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".