ODLUKA

O KAMATNIM STOPAMA KOJE NARODNA BANKA SRBIJE PRIMENJUJE U POSTUPKU SPROVOĐENJA MONETARNE POLITIKE

("Sl. glasnik RS", br. 73/2006, 103/2006, 110/2006, 31/2007, 50/2007, 35/2008, 52/2008, 94/2008 i 44/2009)

1. Ovom odlukom utvrđuju se kamatne stope po kojima Narodna banka Srbije, u postupku sprovođenja monetarne politike, naplaćuje kamatu na kredite i druge plasmane, kao i na druga potraživanja Narodne banke Srbije (u daljem tekstu: plasmani Narodne banke Srbije) i po kojima plaća kamatu na sredstva banaka kod Narodne banke Srbije.

2. Narodna banka Srbije naplaćuje i plaća kamatu po kamatnim stopama utvrđenim ovom odlukom ako drugim propisom nije drukčije određeno.

3. Narodna banka Srbije naplaćuje kamatu na sledeće plasmane Narodne banke Srbije:

1) na iznos prekonoćnog kredita korišćenog u smislu odluke kojom se utvrđuju uslovi i način odobravanja kredita za održavanje dnevne likvidnosti banaka na osnovu zaloge hartija od vrednosti - po kamatnoj stopi u visini referentne kamatne stope uvećane za 2,5 procentnih poena;

2) na iznos kredita i drugih plasmana koji nisu vraćeni u ugovorenom roku, odnosno koji se koriste protivno propisima i na iznos kamate koja nije plaćena u ugovorenom ili u propisanom roku - po kamatnoj stopi u visini referentne kamatne stope uvećane za dvanaest procentnih poena;

3) na iznos razlike između obračunatog iznosa i ostvarenog prosečnog dnevnog stanja izdvojene dinarske obavezne rezerve banke u obračunskom periodu od 18. u mesecu do 17. u narednom mesecu (u daljem tekstu: obračunski period) i na iznos razlike između propisanog i obračunatog iznosa dinarske obavezne rezerve banke u obračunskom periodu - po kamatnoj stopi u visini 150% referentne kamatne stope;

3a) na iznos razlike između obračunatog iznosa i ostvarenog prosečnog dnevnog stanja izdvojene devizne obavezne rezerve banke u obračunskom periodu i na iznos razlike između propisanog i obračunatog iznosa devizne obavezne rezerve banke u obračunskom periodu - po kamatnoj stopi u visini tromesečnog EURIBOR-a koji važi na dan obračuna kamate, uvećanog za 10 procentnih poena.

4) (brisana)

4. Narodna banka Srbije plaća kamatu:

1) na iznos ostvarenog prosečnog dnevnog stanja dinarske obavezne rezerve u obračunskom periodu koji ne prelazi iznos obračunate dinarske obavezne rezerve - po kamatnoj stopi u visini 2,5% na godišnjem nivou;

2) na iznos sredstava koje je banka deponovala kod Narodne banke Srbije u smislu odluke kojom se utvrđuju uslovi i način deponovanja viškova likvidnih sredstava banaka kod Narodne banke Srbije - po kamatnoj stopi u visini referentne kamatne stope umanjene za 2,5 procentnih poena.

5. Narodna banka Srbije plaća, odnosno naplaćuje kamatu po osnovu kupoprodaje hartija od vrednosti na otvorenom tržištu - po kamatnim stopama koje guverner Narodne banke Srbije utvrđuje u skladu sa odlukom kojom se uređuju uslovi i način na koji Narodna banka Srbije sprovodi operacije na otvorenom tržištu.

6. Referentnom kamatnom stopom, u smislu ove odluke, a u skladu sa odlukom kojom se donose smernice za utvrđivanje kamatnih stopa Narodne banke Srbije po osnovu operacija na novčanom tržištu, smatra se najviša, odnosno najniža kamatna stopa koju Narodna banka Srbije primenjuje u postupku sprovođenja repo transakcija prodaje, odnosno kupovine hartija od vrednosti, s ročnošću od dve nedelje (od 12 do 16 dana).

Visinu referentne kamatne stope, kao i početak njene primene, utvrđuje Monetarni odbor Narodne banke Srbije.

7. Kamatne stope iz ove odluke iskazuju se u procentima, i to s dva decimalna mesta.

8. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o kamatnim stopama Narodne banke Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 48/2004, 90/2004, 27/2005, 46/2005 i 95/2005).

9. Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Samostalna odredba Odluke o izmeni
Odluke o kamatnim stopama koje Narodna banka Srbije primenjuje u postupku sprovođenja monetarne politike

("Sl. glasnik RS", br. 50/2007)

2. Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjuje se od 1. juna 2007. godine.

 

Samostalna odredba Odluke o izmeni
Odluke o kamatnim stopama koje Narodna banka Srbije primenjuje u postupku sprovođenja monetarne politike

("Sl. glasnik RS", br. 35/2008)

2. Ova odluka objavljuje se u "Službenom glasniku RS", a stupa na snagu 18. maja 2008. godine.

 

Samostalna odredba Odluke o izmeni
Odluke o kamatnim stopama koje Narodna banka Srbije primenjuje u postupku sprovođenja monetarne politike

("Sl. glasnik RS", br. 52/2008)

2. Ova odluka objavljuje se u "Službenom glasniku RS" i stupa na snagu 3. juna 2008. godine.

 

Samostalne odredbe Odluke o izmeni i dopuni
Odluke o kamatnim stopama koje Narodna banka Srbije primenjuje u postupku sprovođenja monetarne politike

("Sl. glasnik RS", br. 94/2008)

2. Prvi obračun kamate prema odredbama ove odluke Narodna banka Srbije izvršiće do 31. oktobra, i to za obračunski period 18. septembar - 17. oktobar 2008. godine.

3. Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Samostalna odredba Odluke o izmeni
Odluke o kamatnim stopama koje Narodna banka Srbije primenjuje u postupku sprovođenja monetarne politike

("Sl. glasnik RS", br. 44/2009)

2. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".