ODLUKA

O OBRAZOVANJU FONDA ZA MLADE TALENTE REPUBLIKE SRBIJE

("Sl. glasnik RS", br. 71/2008 i 44/2009)

1. Obrazuje se Fond za mlade talente Republike Srbije (u daljem tekstu: Fond), kao indirektni korisnik budžetskih sredstava u okviru razdela Ministarstva omladine i sporta.

2. Fond se obrazuje u cilju stvaranja mogućnosti za podršku u finansiranju školovanja i usavršavanja mladih talenata.

Zadatak Fonda je da:

- stipendira do 500 najboljih studenata na završnoj godini studija prvog stepena kao i na studijama drugog i trećeg stepena na univerzitetima zemalja članica Evropske unije i Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA - European Free Trade Association) i na vodećim svetskim univerzitetima, u visini do 1.250.000 dinara po studentu u toku jedne školske godine;

- stipendira se do 1.000 najboljih studenata završne godine osnovnih akademskih studija i završne godine diplomskih akademskih studija - master sa visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija u iznosu do 25.000 dinara (neto) mesečno po studentu;

- učestvuje u finansiranju stručne prakse (studijskih putovanja), u toku jedne školske godine, za do 500 najboljih studenata i srednjoškolaca u visini do 415.000 dinara po studentu, odnosno srednjoškolcu u zemljama Evropske unije i Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu;

- obezbedi nagrade učenicima srednjih škola za postignute uspehe na priznatim takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

3. Finansijsku pomoć iz tačke 2. ove odluke mogu ostvariti mladi talenti pod sledećim uslovima, i to:

- da su državljani Republike Srbije ili da imaju status izbeglice;

- da imaju prebivalište u Republici Srbiji, odnosno boravište - za lica koja imaju status izbeglice.

Finansijsku pomoć iz tačke 2. stav 2. al. 1. i 2. ove odluke mogu ostvariti studenti pod sledećim uslovima:

- da im je prosečna ocena najmanje 8,50 u toku prethodnih studija;

- da su položili sve ispite iz prethodnih godina studija;

- da nisu navršili 25 godina života - za studente studija prvog stepena, tj. studente osnovnih akademskih studija, odnosno 27 godina - za studente studija drugog stepena, tj. završne godine diplomskih akademskih studija - master, odnosno 29 godina života - za studente studija trećeg stepena.

Finansijsku pomoć iz tačke 2. stav 2. alineja 1. ove odluke mogu ostvariti studenti pod uslovom da su najmanje jednu godinu osnovnih studija završili na visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač Republika Srbija.

4. Studenti kojima se dodeljuje finansijska pomoć iz tačke 2. stav 2. al. 1-3. ove odluke imaju obavezu da rade u Republici Srbiji najmanje pet godina po završetku studija.

5. Nagrade iz tačke 2. stav 2. alineja 4. ove odluke dodeljuju se učenicima srednjih škola za postignute uspehe na međunarodnim i republičkim takmičenjima u maksimalnom iznosu od 200.000 dinara i minimalnom iznosu od 20.000 dinara.

6. Predsednik Fonda je:

- Snežana Samardžić-Marković, ministar omladine i sporta.

Članovi Fonda su:

- prof. dr Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu;

- akademik Nikola Hajdin, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti;

- Božidar Đelić, potpredsednik Vlade i ministar za nauku i tehnološki razvoj;

- Mlađan Dinkić, potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja;

- Diana Dragutinović, ministar finansija;

- Žarko Obradović, ministar prosvete;

- Svetozar Čiplić, ministar za ljudska i manjinska prava;

- Nebojša Bradić, ministar kulture.

7. Sredstva za namene iz tačke 2. ove odluke utvrđuju se u budžetu Republike Srbije, a u skladu sa primanjima i fiskalnim mogućnostima budžeta Republike Srbije, na predlog Ministarstva omladine i sporta.

U zavisnosti od visine sredstava iz stava 1. ove tačke, Fond utvrđuje iznose nagrada i broj stipendija za svaku kalendarsku godinu.

8. Vrste i kriterijume za davanje finansijske pomoći iz tačke 2. ove odluke utvrdiće Fond, na predlog Ministarstva omladine i sporta.

9. Prikupljanje i evidenciju podataka potrebnih za pružanje finansijske pomoći iz tačke 2. ove odluke obavlja Ministarstvo omladine i sporta i dostavlja ih Fondu na razmatranje i odlučivanje.

10. Za realizaciju odluka Fonda nadležno je Ministarstvo omladine i sporta.

11. Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o obrazovanju Fonda za mlade talente Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 56/05, 64/05, 40/07 i 71/07).

12. Ministarstvo omladine i sporta će od Ministarstva prosvete preuzeti svu dokumentaciju u vezi sa dosadašnjim radom fonda iz tačke 11. ove odluke.

13. Neutrošena sredstva za rad fonda iz tačke 11. ove odluke, opredeljena u budžetu Republike Srbije za 2008. godinu, u okviru razdela 3 - Vlada, Glava 3.13 - Fond za mlade talente, usmeriće se preko tekuće budžetske rezerve u razdeo 22 - Ministarstvo omladine i sporta kao Glava 22.4 - Fond za mlade talente.

14. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".