PRAVILA POSLOVANJA

REGIONALNOG GARANCIJSKOG FONDA ZA JUŽNU SRBIJU, LESKOVAC

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 6/2009)

 

I Uvodne odredbe

Član 1

Ovim Pravilima bliže se uređuju uslovi i procedure za uspostavljanje saradnje između Regionalnog garancijskog fonda za južnu Srbiju - Leskovac (u daljem tekstu: Fond) i banke i drugim finansijskim organizacijama u Republici Srbiji (u daljem tekstu: banka) u čiju korist Fond izdaje garancije, uslovi, način i postupak izdavanja garancija i supergarancija Fonda (u daljem tekstu: garancije), praćenje i kontrola garantovanih kredita, mere koje preduzima Fond, regresiranje Fonda u slučaju plaćanja po garancijama kao i druga pitanja od značaja za rad Fonda.

Član 2

Fond obavlja poslove izdavanja garancija i drugo nepomenuto finansijsko posredovanje, u ime obezbeđenja dela kredita i kamata, koje poslovne banke odobravaju malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima na području Jablaničkog i Pčinjskog okruga (u daljem tekstu: privredni subjekti), u skladu sa Statutom Fonda, ovim pravilima, Programom rada i drugim opštim aktima Fonda, a u okviru garantnog potencijala Fonda.

Član 3

Garantni potencijal Fonda se određuje godišnjim finansijskim planom Fonda, u zavisnosti od cene opšteg rizika naplate kredita, kao i od raspoloživih finansijskih sredstava Fonda.

Oslobođena sredstva po datim garancijama iz prethodnog perioda i procentualni iznos slobodnih sredstava po otplaćenim anuitetima predstavljaju garantni potencijal Fonda i mogu biti upotrebljena isključivo kao garancija za nove kredite.

Na sredstva iz stava 2. ovog člana primenjivaće se važeća pravila poslovanja tekuće godine.

Član 4

Ukupan nominalni iznos garancija koje Fond izdaje na zahtev banke, prema pojedinačnoj banci, može biti najviše do iznosa kapitala Fonda, a prema pojedinačnom privrednom subjektu najviše do 15% iznosa kapitala Fonda.

Godišnjim Programom rada Fonda se utvrđuje maksimalno učešće Fonda u obezbeđenju dela kredita, kao relativni iznos (procenat) u odnosu na odobreni kredit, u zavisnosti od namene kredita.

Kod izdavanja garancija na ime kredita sa valutnom klauzulom, iznosi iz stava 1. ovog člana utvrđuju se primenom srednjeg zvaničnog kursa dinara NBS u odnosu na valutu u kojoj je izražen kredit na dan izdavanja garancije.

II Ugovorni odnos između Fonda i banke

Član 5

Fond će izdavati garancije za kredite koje banke odobre privrednim subjektima u skladu sa uslovima definisanim ugovorom o međusobnoj saradnji u poslovima izdavanja garancija između Banke i Fonda.

Banka se mora pridržavati ugovorenih obaveza i u skladu sa njima postupati. Za sva eventualna prekoračenja i izmene potrebna je pisana saglasnost Fonda.

Član 6

Korisnici garancija Fonda su banke sa kojima Fond ima zaključen ugovor o regulisanju međusobnih odnosa u poslovima izdavanja garancija (u daljem tekstu: ugovor) za obezbeđenje dela kredita i kamata koje banke odobravaju privrednim subjektima.

Ugovorom iz stava 1. ovog člana reguliše se: izdavanje garancija, plaćanje i regresiranje Fonda po garancijama, kontrola namenskog korišćenja kredita po kojima je Fond izdao garancije, instrumenti obezbeđenja, zastupanje Fonda od strane banke i druga pitanja od značaja za ugovorni odnos između Fonda i banke.

Član 7

Po dobijanju saglasnosti o pokretanju postupka izbora najpovoljnije banke od strane Upravnog odbora Fonda, Fond javnim oglašavanjem objavljuje poziv poslovnim bankama da podnesu prijave radi zaključenja ugovora o međusobnoj saradnji u poslovima izdavanja garancija.

Član 8

Prijava banke obavezno sadrži:

1. Naziv i sedište, broj rešenja registarskog suda, broj rešenja Narodne banke Srbije o izdavanju dozvole za rad, matični broj, poslove koje obavlja u smislu Zakona o bankama i drugim finansijskim organizacijama, organizaciju, mrežu, status organizacionih delova i ovlašćenja organizacionih delova u pravnom prometu;

2. Osnovne podatke o poslovnoj i razvojnoj politici banke, a naročito podatke o planiranim sredstvima za plasman u kredite namenjene razvoju privrednih subjekata, planiranoj strukturi kredita po ročnosti, politici kamatnih stopa, visini provizija i drugim uslovima;

3. Druge relevantne podatke vezane za poslovni odnos sa bankama;

4. Dokumentaciju u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama RS.

Član 9

Uz prijavu za zaključenje ugovora banaka podnosi aktuelnu dokumentaciju u fotokopiji, a izjave iz tačke 9. i 10. ovog člana, predaju se u originalu na memorandumu banke, potpisane od strane direktora banke, iz koje se može sagledati njena organizacija i poslovanje a naročito:

1. Ugovor o osnivanju i statut banke,

2. Rešenje registarskog suda sa prilozima o upisu banke u sudski registar,

3. Rešenja o izdavanju dozvole za rad NBS,

4. Poslednji godišnji i periodični bilans stanja i uspeha,

5. Poslednji reklasifikovani bilans stanja i uspeha,

6. Izveštaj ovlašćenog revizora o izvršenoj reviziji poslednjeg godišnjeg obračuna,

7. Poslednji izveštaj o usklađenosti poslovanja sa odredbama Zakona o bankama i drugim finansijskim organizacijama dostavljen Narodnoj banci Srbije,

8. Podatke o licima sa posebnim ovlašćenjima i odgovornostima,

9. Izjavu da je upoznat sa Pravilima poslovanja Fonda i da će se pridržavati odredaba Pravila poslovanja, važećeg Programa rada Fonda i drugih opštih akata Fonda, kao i da će u odnosima sa Fondom postupati sa poštovanjem načela zakonitosti i poslovnog morala,

10. Izjavu o prihvatanju srazmernog učešća u podeli rizika i

11. Drugu dokumentaciju koju odredi Upravni odbor Fonda.

Član 10

Imenovana Komisija Fonda za izbor najpovoljnije banke odlučuje o ispunjenosti uslova po podnetoj prijavi banke iz člana 7. ovih pravila ceneći sve okolnosti iz prijave i priložene dokumentacije i usklađenosti postupka sa Zakonom o javnim nabavkama a naročito:

1. Status poslovne banke kod NBS, saradnja sa republičkim ministarstvima i Fondovima, kreditna orijentisanost ka razvoju privrednih subjekata, uslove kreditiranja i ostvareni uticaj na privredni razvoj i zapošljavanje;

2. Portfolio banke-bilansna aktiva, kao i izvor sopstvenih i pozajmljenih sredstava za kreditiranje privrede;

3. Kreditne linije, visina kamatnih stopa, provizija, ročnosti i druge uslove za odobrenje kredita;

4. Iznos sredstava odobrenih u prethodnoj godini sektoru privrede i poljoprivrede;

5. Mogućnosti za podelu rizika naplate kredita;

6. Ostale - bitne okolnosti vezane za poslovanje banke, saradnju sa Fondom i privredom Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Član 11

Direktor RGFJS, Leskovac ili drugo ovlašćeno lice zaključuje ugovor sa bankom.

Fond i banka zaključuju ugovor iz člana 6. stava 1. ovih Pravila.

Član 12

Ugovor se po pravilu zaključuje za izdavanje garancija po individualnoj garancijskoj šemi.

Pod individualnom garancijskom šemom podrazumeva se razmatranje svakog pojedinačnog zahteva banke kao i klijenta za izdavanje garancija i priloženih instrumenata obezbeđenja u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima i drugim sredstvima obezbeđenja.

Fond je obavezan da vodi evidenciju potencijalnih korisnika garancije, odnosno kredita, da pruži sve informacije i konsalting zainteresovanim klijentima i uputi klijenta na koji način da ostvare svoje pravo za garanciju i uputi ih prema banci sa kojom ima zaključen poseban ugovor o finansijskoj saradnji u poslovima izdavanja garancija.

III Izdavanje garancije Fonda

Komisija za izdavanje garancija

Član 13

O izdavanju garancija u Fondu odlučuje Komisija za izdavanje garancija (u daljem tekstu: Komisija) Komisija se sastoji od 5 članova iz reda zaposlenih. Komisiju i predsedavajućeg komisije imenuje i razrešava Upravni odbor Fonda na predlog direktora.

Kada se izdaje garancija iz sredstava domaćeg i inostranog donatora, Komisiji iz stava 2. ovog člana se dodaje ovlašćeni predstavnik donatora bez prava na odlučivanje.

Član 14

Komisija zaseda i odlučuje najmanje u dvotrećinskom sastavu na sednicama koje se održavaju prema potrebi, na zahtev Upravnog odbora, direktora i osnivača. U radu Komisije predsedava predsedavajući komisije. Komisija donosi odluke dvotrećinskom većinom.

Na početku svake sednice Komisije predsedavajući je obavezan da utvrdi dvotrećinski kvorum prisutnosti članova.

Komisija za svoj rad odgovara Upravnom odboru, direktoru i osnivaču.

Procedura izdavanja garancija

Član 15

Fond izdaje garancije po individualnoj garancijskoj šemi na osnovu zaključenih ugovora iz člana 6. stav 1. ovih pravila, pisanog zahteva banke za izdavanje garancija i odluke Komisije.

Garancijski fond, u zavisnosti od raspoloživosti garantnog potencijala može raspisati konkurs za izdavanje garancija o čemu odluku donosi Upravni odbor Fonda.

Javni konkurs iz stava 2. ovog člana sadrži uslove koje korisnici garancija treba da ispune, kao i dokumentaciju i podatke koje su obavezni da podnesu uz prijavu. Komisija za dodelu garancija Fonda je dužna da sve prijave na konkurs razmotri, nakon utvrđivanja ispunjenosti uslova iz prijave iste dostavi banci na razmatranje radi odlučivanja i eventualnog izdavanja garancije.

Formu prijave za dodelu garancije i instrument obezbeđenja utvrđuje Komisija za izdavanje garancija kao i druge instrumente u skladu sa aktima Fonda i Zakonom.

Fond je dužan da sve podatke u vezi sa izdavanjem garancija uradi transparentno i u skladu sa propisima i postavi ih na svoj sajt.

Član 16

Zahtev za izdavanje garancija iz člana 15. stav 1. razmatra Garancijska komisija Fonda i po ovom osnovu donosi odluku o usvajanju ili odbijanju zahteva za izdavanje garancija.

Nakon sprovedene konkursne procedure iz člana 15. stav 2. i 3, u skladu sa ispunjenošću uslova, zahtevi potencijalnih korisnika garancija se upućuju banci, koja u određenom roku obaveštava Fond koji zahtevi ispunjavaju uslove za odobrenje kredita. Nakon odobrenja banke Garancijska komisija donosi odluku o odobrenju garancije.

Odluka Komisije je konačna.

Član 17

Kriterijumi kojim će se rukovoditi Komisija u izboru projekata (biznis planova) kod njihove ocene i izdavanja garancija su:

1. Tržišna i finansijska ocena projekta,

2. Usaglašenost projekta sa utvrđenim prioritetima iz važećeg godišnjeg Programa rada Fonda,

3. Ocena o kreditnoj sposobnosti korisnika kredita.

4. Vrsta i kvalitet ponuđenih instrumenata obezbeđenja kredita,

5. Predložena visina i procenat učešća Fonda u garantovanju obaveza korisnika kredita,

6. Urednost u izmirivanju poreza i doprinosa od strane korisnika kredita, prema poslednjem poreskom izveštaju,

7. Rokovi i dinamika otplate kredita,

8. Rok važenja garancija,

9. Visinu jednokratne provizije za izdatu garanciju, utvrđenu odlukom Upravnog odbora Fonda i

10. drugi relevantni elementi poslovanja po mišljenju garancijske komisije Fonda.

Fond izdaje garanciju pod uslovom da će elementi odluke o izdavanju garancije Fonda biti sastavni deo pojedinačnog ugovora o kreditu, zaključenog između banke i korisnika kredita.

Član 18

Fond je obavezan da svoju odluku o prihvatanju zahteva Banke za izdavanje garancije, sačinjenu u pismenoj formi, dostavi Banci u roku od tri dana.

U slučaju neprihvatanja zahteva za izdavanje garancije Fond pisanim putem obaveštava o tome banku - podnosioca zahteva u roku iz stava 1. ovog člana.

Član 19

Po potpisivanju pojedinačnog ugovora o kreditu između Banke i korisnika kredita, koji je usaglašen sa odlukom o izdavanju garancije Fonda i uplati jednokratne provizije za izdavanje garancije. Fond izdaje garanciju.

Garancija Fonda se izdaje pod uslovom da banka pusti kredit u tečaj u roku i pod uslovima u skladu sa njegovim zahtevom za izdavanje garancije, ugovorom sa korisnikom kredita i odlukom Komisije o izdavanju garancije.

Banka je dužna da u roku od tri dana od dana puštanja kredita u tečaj obavesti Fond o tome, uz dostavljanje odgovarajućih dokaza (izvoda sa računa banke i dr.).

U slučaju da banka ne postupi u skladu sa odredbom st. 2. i 3. ovog člana, istekom roka za puštanje kredita u tečaj, izdata garancija smatra se nevažećom, a banka je dužna da takvu garanciju vrati Fondu.

Član 20

Za izdate garancije privredni subjekti plaćaju Fondu proviziju u visini utvrđenoj odlukom Upravnog odbora Fonda, istovremeno sa puštanjem kredita u tečaj.

Za garancije izdate na ime obezbeđenja kredita sa valutnom klauzulom, provizije se naplaćuju u dinarskoj protivvrednosti, obračunatoj po srednjem zvaničnom kursu NBS na dan isplate.

Član 21

Programom rada Fonda se može utvrditi maksimalni procenat učešća trajnih obrtnih sredstava u strukturi dugoročnog kredita za koji Fond odobrava garanciju.

Član 22

Banka je dužna da zaposlenima u Fondu, revizoru ili drugom licu ovlašćenom od strane Fonda omogući pristup i uvid u celokupnu finansijsko-računovodstvenu dokumentaciju, koja se odnosi na odobrene kredite i postupak njihove naplate. za koje je Fond izdao garancije.

Fond može raskinuti ugovor sa bankom i odbiti dalje izdavanje garancija u sledećim slučajevima:

- ukoliko Fond utvrdi da banka ne poštuje odredbe ugovora ili ako banka izvrši promene uslova u ugovoru o kreditu po kome je Fond izdao garanciju, bez prethodne pisane saglasnosti Fonda,

- ukoliko se bilo koji podaci, izjava ili dokumenti u vezi sa izdatim garancijama koje je banka dostavila Fondu pokažu netačnim u bilo kojoj pojedinosti koja je bila od značaja prilikom donošenja odluke o izdavanju takvih garancija i

- u drugim slučajevima utvrđenim ugovorom između Fonda i banke.

IV Održivost fonda

Član 23

Finansijska održivost Fonda obezbeđuje se sredstvima osnivača i izdvajanjem procenta sredstava od sredstava donatora i opština na sledeći način:

- 3% sredstava finansijera i opština

- od jednokratnih provizija koje naplaćuje fond za davanje garancija

- od ostvarenih kamata nad raspoloživim garantnim potencijalom i slobodnim sredstvima.

Sredstva iz stava 1. ovog člana namenjena su za redovne rashode - stalne troškove i nabavku potrebnog materijala i opreme.

U slučaju narušenosti likvidnosti Fonda i eventualnih teškoća u poslovanju, Upravni odbor Fonda može doneti odluku da se sredstva iz člana 3. u maksimalnom iznosu do 10% mogu izdvojiti za rešavanje nastalih problema.

V Završne odredbe

Član 24

Izmene i dopune ovih Pravila vrše se na način i po postupku koji je utvrđen za njihovo donošenje.

Član 25

Danom stupanja na snagu ovih pravila, prestaju da važe Pravila poslovanja Fonda od 31. jula 2008. godine.

Na ugovore o regulisanju međusobnih odnosa u poslovima izdavanja garancija koje je Fond zaključio sa bankama i na garancije koje su na osnovu njih izdate, do stupanja na snagu ovih Pravila, primenjivaće se odredbe Pravila poslovanja Fonda od 31. jula 2008. godine, sve do isteka roka na koji su navedeni ugovori zaključeni, odnosno do zaključenja njihovih aneksa ili novog ugovora u skladu sa ovim Pravilima, kao i do isteka roka ili važenja izdatih garancija, saglasno zaključenom ugovoru između Fonda i banke.

Član 26

Ova Pravila stupaju na snagu narednog dana od dana dobijanja saglasnosti Skupštine grada (10. april 2009. godine) i objaviće se u "Službenom glasniku grada Leskovca".