ODLUKA

O POSTAVLJANJU KIOSKA NA JAVNIM POVRŠINAMA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 10/2009)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuju se postupak i uslovi za postavljanje i uklanjanje kioska na javnim površinama na teritoriji grada Kraljeva.

Član 2

Javna površina u smislu ove odluke jeste prostor utvrđen Planom čije je korišćenje od javnog interesa.

Član 3

Kiosci su montažni objekti koji se mogu postavljati na javnim površinama.

Član 4

Za korišćenje javnih površina za postavljanje kioska plaća se zakupnina u korist budžeta grada Kraljeva.

II POSTAVLJANJE KIOSKA

Član 5

Kiosk, u smislu odredaba ove odluke, predstavlja mali ulični paviljon, mobilan industrijski proizvod, maksimalne bruto površine od 6 m2 - 8 m2 u zonama: ekstra, prvoj i drugoj, a u ostalim zonama do 12 m2, koji služi za prodaju različitih vrsta roba i pružanje usluga, koji se, kao ulični nameštaj, postavlja na javnim površinama i opremljen isključivo instalacijama električne energije i PTT instalacijama.

Član 6

U kioscima se mogu obavljati sledeće delatnosti i to: prodaja štampe, duvanskih prerađevina i sitnih predmeta koji se mogu smatrati trafikantskom robom, poštanske vrednosti, prodaja knjiga i knjižarske robe, prodaja lozova, srećki, kartica, listića i drugih kupona igara na sreću, prodaja sveća, cveća i cvećarskih proizvoda, prodaja kokica, kikirikija i kestenja, prodaja bižuterije i suvenira, pružanje zanatskih usluga koje se mogu obavljati u kiosku i druge sitne robe koja ne zahteva magacinski prostor.

Član 7

Početnu visinu zakupnine, na predlog Odeljenja za poresku administraciju Gradske uprave grada Kraljeva (u daljem tekstu: Odeljenje za poresku administraciju), utvrđuje Gradsko veće grada Kraljeva, odlukom o raspisivanju oglasa.

Početna cena zakupnine utvrđuje se po zonama, u zavisnosti od komunalne uređenosti lokacije, atraktivnosti lokacije, uzimajući u obzir visinu zakupnine poslovnog prostora na toj lokaciji.

Usklađivanje visine zakupnine sa rastom cena na malo vrši Gradsko veće grada Kraljeva, na predlog Odeljenja za poresku administraciju.

Član 8

Kiosci se postavljaju na javnim površinama u skladu sa Programom postavljanja kioska, koji donosi Gradsko veće grada Kraljeva.

Predlog Programa iz stava 1. ovog člana priprema Odeljenje za urbanizam, građevinarstvo i stambeno komunalne delatnosti Gradske uprave grada Kraljeva u saradnji sa JP - Direkcija za planiranje i izgradnju "Kraljevo" iz Kraljeva.

Član 9

Programom se utvrđuju mesta za postavljanje kioska, broj kioska koji se postavljaju, materijal od koga su izrađeni, obim i izgled kioska.

Prilikom utvrđivanja Programa polazi se od potrebe za pojedinim sadržajima iz člana 6. ove odluke.

Član 10

Program za postavljanje kioska sadrži tekstualni i grafički deo.

Tekstualni deo Programa, pored ostalog sadrži: mesto postavljanja kioska (opis lokacije) i broj kioska koji se mogu postaviti na toj lokaciji.

Grafički deo programa sadrži situaciju, odnosno opis mesta sa ucrtanim položajem i veličinom objekta.

Postavljanje kioska na površini čiji je korisnik JKP "Pijaca" urediće se Odlukom JKP "Pijaca".

Član 11

Javna površina može se privremeno zauzeti radi postavljanja kioska od strane pravnih i fizičkih lica na osnovu zakona i ove odluke i to putem prikupljanja zatvorenih pisanih ponuda javnim oglasom.

Izuzetno, Gradsko veće grada Kraljeva može dati u zakup neposrednom pogodbom za potrebe ratnih vojnih invalida, kao i članovima porodica poginulih u ratu u periodu 1991-1999. godine, po početnoj ceni zakupnine najviše 10% od ukupnog broja mesta utvrđenih Programom postavljanja kioska, a koja su istim određena.

Oglas o dodeli mesta putem prikupljanja zatvorenih ponuda raspisuje Gradsko veće grada Kraljeva na predlog Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti Gradske uprave grada Kraljeva, a postupak sprovodi Komisija koju imenuje gradonačelnik grada Kraljeva.

Komisija se sastoji od pet članova, a čine je predsednik i četiri člana Komisije.

Član 12

Oglas o prikupljanju ponuda sadrži naročito:

- podatke o mestu za postavljanje kioska,

- vreme korišćenja javne površine i uslove za postavljanje kioska,

- početnu cenu mesečne zakupnine za korišćenje javne površine,

- obavezu učesnika da uplate garantni iznos za učešće na oglasu u visini godišnje zakupnine, po početnoj ceni,

- način i rok obaveštenja učesnika o vremenu otvaranja ponuda.

Član 13

Oglas za dodelu mesta putem prikupljanja ponuda objavljuje se u lokalnom ili nekom dnevnom listu, a može se objaviti i u elektronskim medijima.

Rok za podnošenje prijava na objavljeni oglas ne može biti kraći od 15 dana od dana objavljivanja.

Član 14

Ponude u zatvorenim kovertima podnose se Odeljenju za urbanizam, građevinarstvo i stambeno komunalne delatnosti Gradske uprave grada Kraljeva, sa naznakom "Za oglas za postavljanje kioska - ne otvarati" i to preko pošte ili preko gradske pisarnice.

Član 15

Pre otvaranja prispelih ponuda Komisija utvrđuje broj dostavljenih ponuda, blagovremenost istih, kao i broj prisutnih učesnika, odnosno njihovih punomoćnika.

Predsednik Komisije dužan je da utvrdi identitet prisutnih lica preko ličnih isprava i da ih upozna sa postupkom sprovođenja oglasa.

Otvaranje ponuda vrši predsednik Komisije, a potom sve učesnike upoznaje sa ponudama.

O radu Komisije vodi se zapisnik.

Član 16

Predsednik i članovi Komisije nemaju pravo učešća na oglasu, odnosno nemaju pravo na dodelu lokacije za postavljanje kioska.

Član 17

Po isteku roka za podnošenje ponuda ne može se podnositi nova niti dopunjavati ili menjati već podneta ponuda.

Prisutni učesnici, odnosno njihovi punomoćnici, imaju pravo da zahtevaju da njihove primedbe na rad Komisije unesu u zapisnik.

Član 18

Po otvaranju prispelih ponuda Komisija utvrđuje redosled prvenstva tj. najpovoljniju ponudu za svako mesto, bez prisustva zainteresovanih lica.

Najpovoljniji ponuđač je učesnik koji je ponudio da plati najveći mesečni iznos zakupnine za korišćenje javne površine.

Ako na lokaciji postoji kiosk, prednost ima ponuđač bez obzira na redosled. koji prihvati visinu najpovoljnije ponude, ako podnese dokaz da je postojeći kiosk imao odgovarajuću dozvolu (ugovor sa bivšim Fondom za građevinsko zemljište).

Član 19

Ukoliko najpovoljniji ponuđač odustane od ponude do konačnosti odluke o dodeli mesta za postavljanje kioska, mesto će se dodeliti sledećem najpovoljnijem ponuđaču prema redosledu prvenstva koji je utvrdila Komisija, a u skladu sa ovom odlukom.

Najpovoljniji ponuđač koji je odustao od ponude do konačnosti odluke nema pravo na povraćaj položenog garantnog iznosa.

Član 20

Ukoliko u predviđenom roku ne pristigne ni jedna ponuda postupak će se ponoviti u roku od 15 dana.

Ukoliko se putem ponovljenog javnog oglasa ne dodele sva mesta predviđena po Programu, preostala mesta dodeliće se neposrednom pogodbom, po početnoj ceni zakupnine.

Član 21

Nakon okončanja postupka utvrđivanja najpovoljnijih ponuda Komisija sačinjava predlog odluke o dodeli mesta za postavljanje kioska i zajedno sa zapisnikom o radu dostavlja Gradskom veću grada Kraljeva, u roku od 15 dana.

Gradsko veće grada Kraljeva donosi odluku o dodeli mesta za postavljanje kioska u roku od 15 dana od dana dostavljanja predloga od strane Komisije.

Dodela mesta za postavljanje kioska na javnim površinama vrši se na 5 godina.

Član 22

Odluka o dodeli mesta za korišćenje javne površine radi postavljanja kioska dostavlja se učesnicima oglasa.

Učesnik oglasa kome nije dodeljena lokacija za kiosk obavestiće se o povraćaju uplaćenog garantnog iznosa.

Član 23

Odluka o dodeli mesta za korišćenje javne površine radi postavljanja kioska dostavlja se Odeljenju za poresku administraciju, radi zaključenja ugovora o korišćenju javne površine.

Član 24

Odeljenje za poresku administraciju vodi sve potrebne evidencije vezane za korišćenje javne površine, obaveštava organ koji izdaje odobrenje za postavljanje kioska o nastalim promenama, stara se o blagovremenom i ažurnom plaćanju zakupnine i vrši druge poslove u skladu sa ovom odlukom.

Član 25

Odeljenje za poresku administraciju zaključuje ugovor o korišćenju javne površine u skladu sa odredbama ove odluke.

U ugovor iz stava 1. ovog člana unosi se naročito:

- ime, naziv lica (zakupca) kome je dodeljeno mesto za zauzeće javne površine za postavljanje kioska,

- iznos mesečne zakupnine i obavezu zakupca da zakupninu plaća do 5-og u mesecu za tekući mesec,

- precizno označenje mesta na kome se postavlja kiosk i veličina kioska,

- rok u kome se daje javna površina radi postavljanja kioska,

- obavezu zakupca da ukloni kiosk kada to zahteva izvođenje građevinskih ili drugih radova i kada to zahteva nadležni organ,

- obavezu zakupca da avansira troškove uklanjanja kioska,

- saglasnost zakupca da se visina zakupnine utvrđuje na osnovu rešenja Gradskog veća grada Kraljeva u slučajevima kada je rast cena na malo veći od 5%,

- saglasnost ugovornih strana da se ugovor o zakupu može raskinuti pisanom izjavom sa otkaznim rokom od 30 dana,

- obavezu zakupca u slučaju kada koristi zakupljenu javnu površinu nakon isteka roka ili nakon raskida ugovora da do uklanjanja plati na ime naknade štete desetostruki iznos ugovorene zakupnine,

- obavezu zakupca da u roku od dve godine zameni postojeći kiosk propisanim posle kog roka ugovor se smatra raskinutim.

Član 26

Ugovor o zakupu zakupodavac može raskinuti jednostranom izjavom bez pisane opomene sa otkaznim rokom od 30 dana:

- ako zakupac koristi javnu površinu nenamenski,

- ukoliko zakupac javnu površinu koju dobije u zakup u celini ili delimično izda u podzakup ili ustupi na korišćenje drugom licu,

- ako zakupac zadocni sa isplatom dve mesečne zakupnine uzastopno ili tri puta u istoj kalendarskoj godini,

- ako zakupac odbije da plati zakupninu u skladu sa uvećanjem cene koju odredi predsednik opštine,

- ukoliko zakupac proširi gabarite kioska, postavlja nadstrešnicu ili preduzima neke druge radnje koje menjaju izgled kioska.

Član 27

Odobrenje za postavljanje kioska na javnim površinama izdaje nadležni organ Gradske uprave za poslove urbanizma.

Uz zahtev za izdavanje odobrenja podnosi se:

- odluka o dodeli mesta za postavljanje kioska,

- dokaz o uplati novčanih obaveza koje prethode izdavanju odobrenja,

- ugovor o korišćenju javne površine i

- dokaz o uplati avansa za troškove uklanjanja kioska i druge potrebne dokaze.

Član 28

Odobrenje za postavljanje kioska sadrži: skicu mesta, veličinu kioska i rok korišćenja javne površine, uslove postavljanja kioska i obavezu da vlasnik ukloni kiosk pre isteka odobrenog roka u slučajevima kada to zahteva izvođenje građevinskih ili drugih radova na javnoj površini ili susednim objektima i u slučajevima kada to zahteva javni interes, po posebnom nalogu Komunalne inspekcije.

Nadležni organ Gradske uprave za poslove urbanizma izdaće odobrenje za privremeno izmeštanje kioska na odgovarajuću lokaciju o trošku investitora radova.

Protiv rešenja nadležnog organa može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Kraljeva u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Član 29

Odobrenje za postavljanje kioska prestaje da važi ako se kiosk ne postavi u roku od 30 dana od dana izdavanja odobrenja.

Član 30

Vlasnik kioska je dužan da isti koristi u skladu sa odredbama ove odluke, ugovorom o korišćenju javne površine i odobrenjem za postavljanjem kioska.

Član 31

Ovom odlukom izričito je zabranjeno:

- postavljanje kioska bez odobrenja nadležnog organa,

- pomeranje kioska sa mesta koje je određeno u odobrenju na drugo mesto,

- izdavanje u zakup kioska drugim licima ili ustupanje kioska na korišćenje drugim licima bilo kojim pravnim poslom i

- proširenje gabarita kioska, postavljanje nadstrešnica ispred i oko kioska preduzimanje drugih radnji koje menjaju izgled kioska bez odobrenja nadležnog organa.

Član 32

Komunalna inspekcija će naložiti uklanjanje kioska o trošku vlasnika ako:

- postavi kiosk bez odobrenja nadležnog organa,

- kiosk u toku upotrebe izgubi upotrebnu i estetsku vrednost,

- kiosk ugrožava bezbednost saobraćaja ili protivpožarni put,

- proširi gabarit kioska, postavi nadstrešnicu i preduzme druge radnje koje menjaju izgled kioska,

- ako se raskine ugovor o zakupu javne površine, i

- ako kiosk ne koristi duže od 60 dana.

III NADZOR

Član 33

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Gradska uprava grada Kraljeva preko komunalnog inspektora.

U vršenju poslova inspekcijskog nadzora komunalni inspektor ima pravo i dužnost da postupa u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i ovlašćenjima iz ove odluke.

Protiv rešenja komunalnog inspektora može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Kraljeva u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Žalba na rešenje ne odlaže izvršenje rešenja.

IV KAZNENE ODREDBE

Član 34

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

1) ako postavi kiosk bez odobrenja nadležnog organa (član 31. stav 1. alineja 1.);

2) ako pomeri kiosk sa mesta koje je određeno u odobrenju na drugo mesto (član 31. stav 1. alineja 2.);

3) ako izda u zakup kiosk drugim licima ili ustupi kiosk na korišćenje drugim licima bilo kojim pravnim poslom (član 31. stav 1. alineja 3.);

4) ako vrši proširenje gabarita kioska, postavlja nadstrešnice ispred i oko kioska i preduzima druge radnje koje menjaju izgled kioska bez odobrenja nadležnog organa (član 31. stav 1. alineja 4.).

Novčanom kaznom u iznosu od 500 do 25.000 dinara kazniće se odgovorno lice u pravnom licu za prekršaj iz prethodnog stava.

Član 35

Novčanom kaznom u iznosu od 2.500 do 250.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik:

1) ako postavi kiosk bez odobrenja nadležnog organa (član 31. stav 1. alineja 1.);

2) ako pomeri kiosk sa mesta koje je određeno u odobrenju na drugo mesto (član 31. stav 1. alineja 2.);

3) ako izda u zakup kiosk drugim licima ili ustupi kiosk na korišćenje drugim licima bilo kojim pravnim poslom (član 31. stav 1. alineja 3.);

4) ako vrši proširenje gabarita kioska, postavlja nadstrešnice ispred i oko kioska i preduzima druge radnje koje menjaju izgled kioska bez odobrenja nadležnog organa (član 31. stav 1. alineja 4.).

Član 36

Novčanom kaznom u iznosu od 500 do 25.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice:

1) ako postavi kiosk bez odobrenja nadležnog organa (član 31. stav 1. alineja 1.);

2) ako pomeri kiosk sa mesta koje je određeno u odobrenju na drugo mesto (član 31. stav 1. alineja 2.);

3) ako izda u zakup kiosk drugim licima ili ustupi kiosk na korišćenje drugim licima bilo kojim pravnim poslom (član 31. stav 1. alineja 3.);

4) ako vrši proširenje gabarita kioska, postavlja nadstrešnice ispred i oko kioska i preduzima druge radnje koje menjaju izgled kioska bez odobrenja nadležnog organa (član 31. stav 1. alineja 4.).

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 37

Program za postavljanje kioska po odredbama ove odluke doneće se u roku od 90 dana od dana donošenja ove odluke.

Član 38

Ukoliko se pojedine lokacije za postavljanje kioska ne dodele putem oglasa ili neposrednom pogodbom, a na toj lokaciji već postoji kiosk isti će biti uklonjen.

Član 39

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o postavljanju kioska na javnim površinama ("Službeni list opštine Kraljevo", broj 7/2007).

Član 40

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".