ODLUKA

O PLATAMA, NAKNADAMA I DRUGIM PRIMANJIMA IZABRANIH I POSTAVLJENIH LICA I ZAPOSLENIH U ORGANIMA GRADA PANČEVA I NAKNADAMA ODBORNIKA SKUPŠTINE GRADA PANČEVA

("Sl. list grada Pančeva", br. 12/2008 i 12/2009)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se način utvrđivanja plata, dodataka, naknada i drugih primanja lica koja bira ili postavlja Skupština grada Pančeva i lica koja postavlja gradonačelnik ili Gradsko veće (u daljem tekstu: izabrana i postavljena lica), zaposlenih u Gradskoj upravi i u Gradskoj službi za budžetsku inspekciju i reviziju (u daljem tekstu: zaposleni) i naknada odbornika Skupštine grada Pančeva (u daljem tekstu: odbornici).

II PLATE

Član 2

Plate izabranih, postavljenih i zaposlenih lica utvrđuju se na osnovu:

1) Osnovice za obračun plata,

2) Koeficijenta koji se množi osnovicom (u daljem tekstu: koeficijent za obračun i isplatu plata),

3) Dodatka na platu i

4) Obaveza koje zaposleni plaća po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje iz plate, u skladu sa zakonom.

Član 3

Osnovice za obračun i ispatu plata utvrđuje Vlada Republike Srbije.

Član 4

Koeficijent za obračun i isplatu plata izražava složenost poslova, odgovornost, uslove rada i stručnu spremu.

Koeficijent za obračun i isplatu plata sadrži i dodatak na ime naknade za ishranu u toku rada i regresa za korišćenje godišnjeg odmora.

Član 5

Koeficijenti za obračun i isplatu plata izabranih lica su:

- 9,40 - za gradonačelnika,

- 9,00 - za zamenika gradonačelnika i predsednika Skupštine grada,

- 8,60 - za zamenika predsednika Skupštine grada i člana Gradskog veća.

Koeficijenti za obračun i isplatu plata postavljenih lica su:

- 21,50 - za načelnika Gradske uprave i pomoćnika gradonačelnika,

- 20,44 - za zamenika načelnika Gradske uprave i sekretara Skupštine grada,

- 20,42 - za sekretara Gradskog veća i gradskog javnog pravobranioca,

- 19,35 - za zamenika sekretara Skupštine grada, zamenika sekretara Gradskog veća i zamenika gradskog javnog pravobranioca.

Koeficijenti za obračun i isplatu plata zaposlenih su:

- 12,05 - za samostalnog stručnog saradnika,

- 10,77 - za višeg stručnog saradnika,

- 10,45 - za stručnog saradnika,

- 9,91 - za višeg saradnika,

- 8,95 - za saradnika,

- 8,85 - za višeg referenta, stenografa i visokokvalifikovanog radnika,

- 8,74 - za referenta i daktilografa,

- 8,00 - za kvalifikovanog radnika,

- 7,68 - za polukvalifikovanog radnika i

- 6,40 - za nekvalifikovanog radnika.

Član 6

Koeficijent utvrđen za lice, odnosno zvanje i zanimanje uvećava se za:

1. postavljenom licu za 30%;

2. licu odgovornom za pripremu i izvršenje budžeta ili finansijskog plana, vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje računovodstvenih izveštaja i zaposlenom na poslovima interne kontrole u smislu Zakona o budžetskom sistemu - za 1,00;

3. zaposlenom na poslovima budžetske kontrole i revizije - do 30%;

4. zaposlenom na inspekcijskim poslovima - za 15%;

5. zaposlenom koji rukovodi unutrašnjom organizacionom jedinicom, osim zaposlenog iz tačke 3. i to:

- zaposlenom koji rukovodi radom Sekretarijata - za 20%,

- pomoćniku sekretara - za 15%,

- zaposlenom koji rukovodi radom odeljenja - za 10%,

- zaposlenom koji rukovodi radom odseka - za 5%,

- zaposlenom koji rukovodi radom grupe - za 5%.

Zaposlenom koji ima pravo na uvećanje koeficijenta po osnovima iz prethodnog stava tačke 4. i 5. ovog člana, ukupno uvećanje koeficijenta ne može biti veće od 30%.

Uvećanje koeficijenta utvrđenog za zvanje i zanimanje po osnovima iz stava 1. ovog člana, utvrđuje načelnik Gradske uprave rešenjem.

Uvećanje koeficijenta utvrđenog za postavljeno lice utvrđuje Komisija za kadrovska, administrativna pitanja i radne odnose, Gradsko veće, odnosno gradonačelnik.

Zaposlenom se može isplatiti nagrada za posebne rezultate rada do 30% plate, sa ekonomske klasifikacije 416, u skladu sa sredstvima obezbeđenim Odlukom o budžetu grada Pančeva.

Član 7

Plate pripravnika u Gradskoj upravi iznose 80% od najniže plate u okviru zvanja za koje se pripravnik osposobljava.

Član 8

Dodatak na platu pripada za:

1. rad na dan praznika koji je neradni dan - 110%,

2. rad noću i rad u smenama, ako takav rad nije vrednovan pri utvrđivanju koeficijenta - 26%.

3. prekovremeni rad - 26%,

4. po osnovu vremena provedenog na radu za svaku punu godinu rada ostvarenu u radnom odnosu - 0,4%,

Ako su se istovremeno stekli uslovi po više osnova utvrđenih u stavu 1. ovog člana, procenat uvećanja ne može biti niži od zbira procenata po svakom od osnova uvećanja.

Obračun i isplata dodataka na platu vršiće se u skladu sa važećim propisima koji regulišu ovu oblast.

III NAKNADE, NAKNADE PLATA I DRUGA PRIMANJA

Član 9

Izabrana lica koja nisu na stalnom radu u gradu Pančevu, imaju pravo na naknadu za vršenje funkcije.

Licu iz prethodnog stava ovog člana pripada naknada za vršenje funkcije u visini koja se utvrđuje množenjem 1/3 odgovarajućeg koeficijenta za obračun i isplatu plate iz člana 5. ove odluke sa osnovicom za obračun i isplatu plata, ili ukoliko je to povoljnije, u visini razlike između punog iznosa plate utvrđene za funkciju koju obavlja i zarade koju ostvaruje u radnom odnosu ili od penzije.

Obračun naknade iz stava 2. ovog člana vrši Gradska uprava grada Pančeva - Sekretarijat za finansije - Računovodstvo na teret budžeta grada Pančeva na način i u rokovima kako je to predviđeno za zaposlene u Gradskoj upravi grada Pančeva, a u skladu sa zakonom i važećim propisima.

Član 10

Za pokrivanje troškova u obavljanju odborničkih poslova odbornicima pripada mesečni iznos od 16% mesečne neto plate predsednika Skupštine grada, bez poreza i doprinosa i bez dodataka po osnovu vremena provedenog na radu.

Mesečni iznos iz 1. stava ovog člana obračunava se i isplaćuje na osnovu evidencije za prethodni mesec.

Evidenciju prisustva odbornika u radu Skupštine vodi Sekretarijat nadležan za skupštinske poslove.

Ako je odbornik opravdano odsustvovao sa sednice, u slučajevima službenog puta ili bolovanja, pripada mu dodatak iz 1. stava ovog člana, pod uslovom da izostanak opravda pismenim putem, putnim nalogom ili lekarskim doznakama.

Odborniku ne pripada dodatak iz 1. stava ovog člana ukoliko je neopravdano odsustvovao sa sednice Skupštine.

Ako je odbornik angažovan na nekoj funkciji u Skupštini grada, ima pravo na platu ili naknadu samo po jednom osnovu.

Član 11

Odborniku koji zbog učešća u radu Skupštine grada i njenih radnih tela ne ostvari platu, odnosno zaradu u preduzeću odnosno drugoj organizaciji pripada naknada neostvarene plate odnosno zarade.

Naknada plate, odnosno zarade iz stava 1. ovog člana isplaćuje se u preduzeću odnosno drugoj organizaciji u kojoj je odbornik u radnom odnosu.

Preduzeće odnosno druga organizacija ima pravo na refundaciju sredstava isplaćenih u skladu sa stavom 2. ovog člana.

Član 12

Izabrana lica koja su na stalnom radu u gradu Pančevu, postavljena i zaposlena lica imaju pravo na platu za vreme korišćenja godišnjih odmora i za dane praznika za koje je zakonom propisano da se ne radi, odnosno pravo na naknadu plate za vreme odsustvovanja sa rada zbog privremene sprečenosti za rad, stručnog osposobljavanja i usavršavanja i u drugim slučajevima odsustvovanja sa rada u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom.

Član 13

Lica iz člana 12. ove odluke imaju pravo na naknadu plate u visini prosečne plate u prethodna tri meseca, za vreme odsustvovanja sa rada u slučajevima:

- korišćenja plaćenog odsustva,

- stručnog usavršavanja i osposobljavanja,

- vojne vežbe i odazivanja na poziv državnog organa i

- u drugim slučajevima utvrđenim kolektivnim ugovorom.

Član 14

Licu iz člana 12. ove odluke pripada naknada plate za vreme odsustvovanja sa rada, zbog privremene sprečenosti za rad do 30 dana, i to:

1. U visini 65% od prosečne plate u prethodna tri meseca pre meseca u kojem je nastupila privremena sprečenost za rad ako je ona prouzrokovana bolešću ili povredom van rada,

2. U visini 100% od prosečne plate u prethodna tri meseca pre meseca u kojem je nastupila privremena sprečenost za rad, ako je ona prouzrokovana povredom na radu ili profesionalnom bolešću.

Za vreme odsustvovanja sa rada zbog privremene sprečenosti za rad u trajanju preko 30 dana, licima iz prethodnog stava ovog člana pripada naknada plate u skladu sa važećim propisima.

Član 15

Lica iz člana 12. ove odluke i odbornici ostvaruju pravo na naknadu troškova službenog putovanja u zemlji i troškova službenog putovanja u inostranstvo pod uslovima, na način i u visini utvrđenim važećim propisima.

Član 16

Licu iz člana 12. ove odluke pripada naknada troškova prevoza za dolazak na rad i odlazak sa rada u visini cene mesečne pretplatne karte u gradskom, prigradskom odnosno međugradskom saobraćaju, ili u vidu mesečne pretplatne karte.

Lice iz stava 1. ovog člana koje koristi gradski prevoz ima pravo na naknadu troškova prevoza pod uslovom da od mesta stanovanja do mesta rada ima više od dva stajališta.

Pravo na naknadu troškova prevoza, imaju i odbornici prilikom dolaska na sednice Skupštine grada i njenih radnih tela, u visini cene karte u gradskom i prigradskom saobraćaju.

Pravo na naknadu troškova iz prethodnog stava imaju i lica iz člana 8. ove odluke prilikom dolaska na sednice Skupštine grada, Gradskog veća i njihovih radnih tela.

Član 17

Zaposlenom licu koji ostane neraspoređen, jer ne postoji nijedno radno mesto na koje može biti raspoređen, isplaćuje se otpremnina za svaku navršenu godinu rada u radnom odnosu u visini trećine njegove plate, s tim da se pod tom platom smatra njegova prosečna mesečna plata koja mu je isplaćena za poslednja tri meseca koja prethode mesecu u kome je doneseno rešenje kojim je utvrđeno da je ostao neraspoređen.

Član 18

Licu iz člana 12. ove odluke koje odlazi u penziju isplaćuje se otpremnina u visini jedne i po plate koju bi ostvario za mesec koji prethodi mesecu u kome se isplaćuje otpremnina, s tim što ona ne može biti niža od tri prosečne zarade u Republici Srbiji, prema poslednjem konačnom objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, na dan isplate.

Član 19

Postavljena i zaposlena lica imaju pravo na jubilarnu novčanu nagradu koja se dodeljuje u jubilarnim godinama rada.

Jubilarnom godinom rada smatra se godina u kojoj zaposleni navršava 10, 20, 30 i 40 godina rada u Gradskoj upravi.

Jubilarna nagrada isplaćuje se:

- postavljenom i zaposlenom licu koji navršava 10 godina rada u Gradskoj upravi u visini 50% prosečne neto zarade,

- postavljenom i zaposlenom licu koji navršava 20 godina rada u Gradskoj upravi u visini jedne prosečne neto zarade,

- postavljenom i zaposlenom licu koji navršava 30 godina rada u Gradskoj upravi u visini jedne i po prosečne neto zarade, i

- postavljenom i zaposlenom licu koji navršava 40 godina rada u Gradskoj upravi u visini dve prosečne neto zarade.

Pod prosečnom neto zaradom iz stava 3. ovog člana smatra se prosečna neto zarada u privredi Republike Srbije prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za statistiku.

Član 20

Izabranom, postavljenom i zaposlenom licu iz člana 12. ove odluke, pripada pomoć u slučaju:

1. duže ili teže bolesti zaposlenog ili člana njegove uže porodice,

2. nabavke ortopedskih pomagala i aparata za rehabilitaciju zaposlenog ili člana njegove uže porodice,

3. zdravstvene rehabilitacije zaposlenog,

4. nastanka teže invalidnosti zaposlenog,

5. nabavke lekova za zaposleno ili člana njegove uže porodice,

6. pogoršanja socijalno-ekonomskog položaja zaposlenog,

7. smrti člana uže porodice zaposlenog, a njegovoj porodici za slučaj smrti zaposlenog, u visini prosečnih pogrebnih troškova prema specifikaciji nadležnog JKP, a najviše do visine neoporezivog iznosa u smislu Zakona o porezu na dohodak građana,

8. smrti roditelja zaposlenog u visini 50% prosečnih pogrebnih troškova prema specifikaciji nadležnog JKP.

Članom uže porodice iz stava 1. ovog člana smatra se bračni i vanbračni drug, dete rođeno u braku i van braka, pastorak, usvojenik i drugo lice prema kome zaposleni ima zakonsku obavezu izdržavanja.

U slučajevima predviđenim u stavu 1, tačkama od 1. do 6. ovog člana može se odobriti pomoć i licima koja su ostvarila pravo na penziju u Gradskoj upravi.

Član 21

Pravo na pomoć ostvaruje se na osnovu zahteva koje podnosi lice iz stava 1. prethodnog člana ove odluke, uz koji prilaže zdravstvenu i drugu dokumentaciju na osnovu koje se utvrđuje osnovanost zahteva, osim u slučaju predviđenom tačkom 6. stava 1. prethodnog člana, koje se ostvaruje u skladu sa posebnom odlukom Skupštine grada.

Osnovanost zahteva iz prethodnog stava ovog člana utvrđuje Komisija koju obrazuje sindikalna organizacija Gradske uprave iz reda svojih članova (u daljem tekstu: Komisija).

Odluku o isplati pomoći do visine neoporezivog iznosa u smislu Zakona o porezu na dohodak građana, donosi načelnik Gradske uprave na predlog Komisije, u skladu sa raspoloživim sredstvima.

Odluku o isplati pomoći u visini preko neoporezivog iznosa u smislu Zakona o porezu na dohodak građana, donosi gradonačelnik na predlog Komisije.

Visina pomoći u slučajevima utvrđenim u stavu 1. tačkama 1. do 6. prethodnog člana ove odluke, u toku godine ne može preći iznos utvrđen Posebnim kolektivnim ugovorom.

Član 22

Deca izabranih, postavljenih i zaposlenih lica iz člana 12. ove odluke, starosti do 10 godina života, imaju pravo na poklon za Božić i Novu godinu u vrednosti do neoporezivog iznosa predviđenog zakonom kojim se uređuje porez na dohodak građana.

Zaposlene žene imaju pravo na osmomartovski poklon.

Vrsta i visina vrednosti osmomartovskog poklona utvrđuje se svake godine odlukom načelnika Gradske uprave.

Član 23

Za izuzetno zalaganje u obavljanju poslova vezanih za funkcionisanje organa Grada, može se dodeliti priznanje u vidu novačnih naknada, pohvala i slično.

Vrsta priznanja, uslove i postupak za njihovo dodeljivanje utvrđuju se posebnim aktom Gradskog veća.

Član 24

Prava i obaveze koja nisu utvrđena ovom odlukom, izabrana, postavljena i zaposlena lica iz člana 12. ove odluke, ostvaruju u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom i drugim važećim propisima.

Član 25

Pojedinačna rešenja o platama, naknadama i drugim primanjima izabranih i postavljenih lica donosi Komisija za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose.

Pojedinačna rešenja o platama, naknadama i drugim primanjima lica koja postavlja Gradsko veće, odnosno gradonačelnik donosi Gradsko veće, odnosno gradonačelnik.

Pojedinačna rešenja o platama, naknadama i drugim primanjima zaposlenih lica u Gradskoj upravi i Gradskoj službi za budžetsku inspekciju i reviziju donosi načelnik Gradske uprave.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 26

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o platama, naknadama i drugim primanjima izabranih, imenovanih i postavljenih lica u opštini Pančevo i naknadama odbornika Skupštine opštine Pančevo ("Službeni list opštine Pančevo", broj 2/2005) i Pravilnik o platama, naknadama i drugim primanjima postavljenih i zaposlenih lica u Opštinskoj upravi opštine Pančevo ("Službeni list opštine Pančevo", broj 9/2008).

Član 27

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva", a primenjuje se počev od isplate plata za mesec decembar 2008. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o platama, naknadama i drugim primanjima izabranih i postavljenih lica i zaposlenih u organima grada Pančeva i naknadama odbornika Skupštine grada Pančeva

("Sl. list grada Pančeva", br. 12/2009)

Član 3

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva", a primenjuje se počev od isplate za mesec maj 2009. godine.