ODLUKA

O OSTVARIVANJU PRAVA NA NAKNADU I VISINI NAKNADE ZA RAD U ODBORIMA, KOMISIJAMA I DRUGIM RADNIM TELIMA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 7/2009)

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi, visina kao i druga pitanja u vezi ostvarivanja prava na naknadu za rad u odborima, komisijama i drugim radnim telima (u daljem tekstu: radna tela).

Opšti uslovi ostvarivanja prava na naknadu

Član 2

Pravo na ostvarivanje naknade za rad u radnim telima (u daljem tekstu: naknada) imaju izabrana i imenovana lica, pokrajinski službenici i treća lica imenovana u radna tela (u daljem tekstu: lica) u skladu sa odredbama ove odluke.

Izabrana ili imenovana lica koja su u radnom odnosu u organima Autonomne Pokrajine Vojvodine, pokrajinski službenici ostvaruju pravo na naknadu isključivo ukoliko poslove u radnom telu obavljaju van radnog vremena.

Pravo na naknadu u stalnim radnim telima

Član 3

Članovi stalnih radnih tela koje obrazuje Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Izvršno veće), kao i lica koja obavljaju stručne poslove za ta tela, ne ostvaruju pravo na naknadu za rad u tim telima.

Pravo na naknadu u povremenim radnim telima

Član 4

Kada Izvršno veće obrazuje povremeno radno telo, aktom o obrazovanju može utvrditi pravo na naknadu i visinu te naknade, ako drugim propisom nije drugačije utvrđeno i ako su sredstva za tu namenu obezbeđena u budžetu AP Vojvodine.

Ako radna tela iz stava 1. obrazuju za svoje potrebe radnu grupu i sl. pravo na naknadu za rad članovima može se utvrditi u okviru sredstava obezbeđenih za rad povremenog radnog tela.

Pravo na naknadu za rad u radnim telima koje obrazuje rukovodilac pokrajinskog organa uprave

Član 5

Lica imenovana u radna tela koja radi kontinuiranog obavljanja poslova utvrđenih zakonom ili posebnim propisom obrazuje rukovodilac pokrajinskog organa uprave, organizacije, službe ili direkcije (u daljem tekstu: pokrajinski organi uprave) kao i lica koja obavljaju stručne poslove za ta tela, ostvaruju pravo na naknadu, pod uslovom da je to pravo ustanovljeno zakonom, ili posebnim propisom i da su za tu namenu obezbeđena sopstvena sredstva.

Visina naknade za rad u radnim telima koja se obrazuju radi obavljanja poverenih poslova državne uprave, utvrđuje se rešenjem u visini republičkih naknada propisanih za te poslove.

Član 6

Lica imenovana u radna tela koje u cilju ostvarivanja pojedinačnih poslova i zadataka iz delokruga pokrajinskog organa uprave obrazuje rukovodilac, aktom o obrazovanju može se predvideti i pravo na naknadu za rad u tim radnim telima pod uslovom da su u budžetu AP Vojvodine obezbeđena sredstva za tu namenu.

Visina i kriterijumi za visinu naknade

Član 7

Ako visina naknada, ako nije utvrđena aktom o obrazovanju radnog tela, donosilac tog akta posebnim rešenja utvrdiće visinu naknade.

Član 8

Kriterijum iz stava 1. određuje se po kandidatu, po radnom satu ili po sednici, što se utvrđuje aktom o obrazovanju radnog tela u zavisnosti od prirode poslova radnog tela.

Naknada za korišćenje prostorija

Član 9

Ako radno telo svoje poslove obavlja van radnog vremena u prostorijama pokrajinskih organa, organ koji je osnovao to radno telo zaključiće ugovor sa Službom za opšte i zajedničke poslove pokrajinskih organa, kojim će se utvrditi visina naknade za njihovo korišćenje, kao i druga pitanja.

Prelazne odredbe

Član 10

Neisplaćene naknade za rad u radnim telima do dana stupanja na snagu ove odluke, isplatiće se skladu sa odredbama ove odluke.

Član 11

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".