ODLUKA

O USTANOVLJAVANJU PRIZNANJA I NAGRADA POVODOM PRAZNIKA GRADA PANČEVA

("Sl. list opštine Pančevo", br. 13/2001 i 8/2005 i "Sl. list grada Pančeva", br. 13/2009)

Član 1

Ovom odlukom, povodom 8. novembra Praznika grada Pančeva (u daljem tekstu: Praznik grada), ustanovljavaju se priznanja i nagrade, postupak predlaganja i dodeljivanja priznanja i nagrada, kao i organ za sprovođenje ovog postupka.

Član 2

Priznanja i nagrade dodeljuju se i svečano uručuju na dan Praznika grada Pančeva 8. novembra.

Član 3

Priznanja se dodeljuju u vidu povelja.

Nagrade se dodeljuju u vidu plaketa, novčanih nagrada ili drugih oblika vrednosnih nagrada.

Vrstu i visinu pojedinačne nagrade za svaku godinu utvrđuje Žiri, kao organ nadležan za dodeljivanje priznanja i nagrada, najkasnije do 30. septembra tekuće godine.

Član 4

Sredstva za dodelu novčanih nagrada obezbeđuju se za svaku godinu u Budžetu Grada.

Visinu ukupnih sredstava iz prethodnog stava, koja se mogu dodeliti u jednoj godini, utvrđuje gradonačelnik grada Pančeva početkom svake godine, a najkasnije do 30. septembra.

Član 5

Priznanja i nagrade se dodeljuju za značajna ostvarenja u oblasti privrede, društvenih delatnosti ličnog rada i drugih oblika života i rada.

Član 6

Priznanja i nagrade se mogu dodeljivati preduzećima, ustanovama, mesnim zajednicama, drugim organima i organizacijama, samostalnim zanatlijama i pojedincima koji posluju, žive i rade na teritoriji grada Pančeva.

Izuzetno od prethodnog stava, priznanja u vidu povelja i nagrada u vidu plakete mogu se dodeljivati i gradovima, organizacijama i građanima van teritorije grada Pančeva, kao i stranih država, za izuzetne doprinose u pružanju humanitarne pomoći i saradnju sa Gradom Pančevo u oblasti privrede, kulture, sporta i drugih oblasti života i rada.

Član 7

Predlog za dodeljivanje priznanja i nagrada mogu podneti organi upravljanja za preduzeća, ustanove, mesne zajednice, drugi organi i organizacije, organi i radna tela Skupštine, Privredne komore, grupa građana i pojedinci.

Član 8

Obrazloženi predlog za dodelu priznanja i nagrada podnosi se pismeno, tako dokumentovan da ima dovoljno podataka za ocenu vrednosti ostvarenja za koje se predlaže dodela priznanja, odnosno nagrada.

Predlozi iz prethodnog stava podnose se Žiriju najkasnije do 30. septembra tekuće godine za koju se dodeljuju priznanja, odnosno nagrade.

Izuzetno, razmatraće se i predlozi dostavljeni i posle 30. septembra, ukoliko Žiri oceni da su u pitanju ostvarenja izuzetne vrednosti.

Član 9

Predlozi sa dokumentacijom dostupni su javnosti i objavljuju se u jednom od dnevnih, odnosno nedeljnih listova do 10. oktobra svake godine.

Član 10

Predlozi se dostavljaju Žiriju koji odlučuje o dodeli priznanja, odnosno nagrada.

Odluka iz prethodnog stava donosi se na osnovu kriterijuma koje utvrđuje Žiri i objaviće najkasnije do 31. jula godine za koju se dodeljuju priznanja, odnosno nagrade.

Član 11

Skupština grada, na predlog Komisije za kadrovska, administrativna pitanja i radne odnose, imenuje Žiri koji ima predsednika, zamenika predsednika i 11 (jedanaest) članova.

Žiri se imenuje na period od 4 (četiri) godine a može biti razrešen i pre isteka perioda na koji je imenovan.

Stručne i administrativne-tehničke poslove za potrebe Žirija obavlja Sekretarijat za skupštinske poslove, poslove gradonačelnika i Gradskog veća.

Član 12

Žiri razmatra sve predloge na sednicama.

Za punovažan rad Žirija potrebno je da sednici prisustvuje većina od ukupnog broja članova Žirija.

Odluka Žirija donosi se većinom glasova od ukupnog broja članova.

Žiri svojom odlukom, po jednom predlogu, dodeljuje priznanje ili nagradu.

Član Žirija koji je predložen za dodeljivanje priznanja, odnosno nagrade, ne može učestvovati u glasanju prilikom odlučivanja o odnosnom priznanju ili nagradi.

Žiri je dužan da odluku o dodeli priznanja, odnosno nagrade, donese najkasnije do 25. oktobra svake godine.

Član 13

Pored odlučivanja o dodeljivanju priznanja, odnosno nagrada, Žiri radi na ujednačavanju kriterijuma za nagrađivanje i iniciranju predloga na osnovu neposrednog saznanja o značaju ostvarenja u smislu člana 5. Odluke.

Član 14

Odluku o dodeli priznanja, odnosno nagrade, sa obrazloženjem, saopštava predsednik Žirija prilikom uručivanja priznanja, odnosno nagrade na svečanosti koja se održava povodom obeležavanja Praznika grada 8. novembar.

Priznanja, odnosno nagrade uručuje gradonačelnik grada Pančeva.

Odluka iz stava 1. ovog člana, sa obrazloženjem, objavljuje se u jednom od dnevnih odnosno nedeljnih listova.

Član 15

Odluka o dodeli priznanja, odnosno nagrada, može se staviti van snage po postupku predviđenom za njeno donošenje ako se utvrdi neistinitost činjenica na osnovu kojih je doneta.

Odluka o stavljanju van snage iz prethodnog stava može se doneti tokom trajanja mandata odbornicima Skupštine grada koja je imenovala organ iz člana 10. ove odluke.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 16

Izuzetno za 2001. godinu dodeljuju se priznanja i novčana nagrada.

Predloge za dodelu priznanja i nagrade iz prethodnog stava mogu podnositi stalna radna tela Skupštine opštine predviđena Poslovnikom Skupštine opštine, s tim da svako radno telo Skupštine opštine može predložiti samo jednog kandidata.

Odluku o dodeli priznanja i nagrade donosi Izvršni odbor Skupštine opštine Pančevo, a uručuje ih predsednik Skupštine opštine 8. novembra.

Član 17

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o ustanovljavanju priznanja i nagrada povodom Praznika Opštine Pančevo ("Službeni list opština Pančevo, Kovin i Opovo" broj 18/92 i "Službeni list opštine Pančevo" broj 1/94 i 7/95).

Član 18

Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu opštine Pančevo".

Član 19

Ova odluka se upućuje Skupštini opštine Pančevo radi potvrđivanja.

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o ustanovljavanju priznanja i nagrada povodom Praznika opštine Pančevo

("Sl. list opštine Pančevo", br. 8/2005)

Član 4

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu opštine Pančevo".