ODLUKA

O OSNIVANJU JAVNOG PREDUZEĆA ZA STAMBENE USLUGE "DOM" GRADA LESKOVCA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 6/2009)

 

OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Radi obezbeđenja javnog interesa za obavljanje poslova održavanja stambenih i stambeno-poslovnih zgrada i stanova kojima raspolaže grad Leskovac, kao i radi ostvarivanja istog interesa na planu obavljanja poslova održavanja ukupnog stambenog fonda grada Leskovca na osnovu poveravanja tih poslova od strane stambenih zgrada, radi stvaranja uslova za upravljanje poslovnim prostorom grada Leskovca i radi obavljanja poslova u vezi otkupa stanova kojima raspolaže grad Leskovac, Skupština grada Leskovca osniva Javno preduzeće za stambene usluge (u daljem tekstu: Javno preduzeće).

Član 2

Javno preduzeće iz člana 1. ove Odluke posluje sredstvima u državnoj svojini.

Član 3

Javno preduzeće posluje pod nazivom Javno preduzeće za stambene usluge "Dom" Grada Leskovca, sa sedištem u Leskovcu, u ulici Leskovački odred broj 4.

Član 4

Grad Leskovac, kao osnivač, prenosi Javnom preduzeću sve stambene, stambeno-poslovne i poslovne zgrade i stanove na kojima ima pravo vlasništva, kao sredstva u državnoj svojini, na upravljanje.

Član 5

Delatnost Javnog preduzeća je:

- planiranje i programiranje investicionog i tekućeg održavanja stambenih, stambeno poslovnih zgrada i stanova vlasništvo Grada Leskovca, osim zgrada i stanova koji se nalaze na teritoriji naseljenog mesta Vučje;

- planiranje i programiranje investiciono i tekuće održavanje zajedničkih delova stambenih zgrada, i investiciono održavanje stanova u stambenim zgradama, na osnovu programa stambenih zgrada, koje su poverile Javnom preduzeću obavljanje tih poslova;

- investiciono i tekuće održavanje zajedničkih delova stambenih zgrada, investiciono održavanje stanova i radovi na hitnim intervencijama za stanove vlasništvo grada Leskovca koji nisu otkupljeni, i za ostale stambene zgrade i stanove samo u slučajevima kada mu to povere stambene zgrade, osim stambenih zgrada i stanova koji se nalaze na teritoriji naseljenog mesta Vučje;

- upravljanje poslovnim prostorom kojim raspolaže grad Leskovac, osim poslovnog prostora koji se nalazi na teritoriji naseljenog mesta Vučje;

- investiciono i tekuće održavanje poslovnog prostora grada Leskovca, osim poslovnog prostora koji se nalazi na teritoriji naseljenog mesta Vučje;

- vođenje evidencije stambenih zgrada, stanova i poslovnih prostorija i njihovih korisnika i evidencije sopstvenika i korisnika posebnih delova stambenih zgrada grada Leskovca, osim zgrada i stanova koji se nalaze na teritoriji naseljenog mesta Vučje;

- vođenje posebnog knjigovodstva u vezi upravljanja i poslovanja stambenim i poslovnim prostorom vlasništvo Grada Leskovca, osim stambenog i poslovnog prostora koji se nalazi na teritoriji naseljenog mesta Vučje;

- obavljanje poslova na izradi ugovora o otkupu stanova kojima raspolaže grad Leskovac, izradi ugovora o zakupu stanova grada Leskovca na osnovu pravnog akta nadležnog organa, koji nisu otkupljeni, i obračun i naplata zakupnine za stanove, kao i za stanove drugih vlasnika koji su poverili obavljanje tih poslova javnom preduzeću;

- zaključivanje ugovora o zakupu poslovnog prostora kojim raspolaže opština Leskovac, na osnovu pravnog akta nadležnog organa i obračun i naplata zakupnine, osim za poslovni prostor koji se nalazi na teritoriji naseljenog mesta Vučje.

Pored osnovne delatnosti iz stava 1. ovog člana Javno preduzeće može, kao sporedne delatnosti, obavljati i sledeće poslove:

- Trgovina na malo (metalna, elektrotehnička roba, keramika, staklo, boje, lakovi i hemikalije), za objekte čiji je investitor i koje održava Javno preduzeće;

- Trgovina na veliko (metalna i elektrotehnička roba, građevinski, sanitarni i drugi materijal) za objekte čiji je investitor i koje održava Javno preduzeće;

- Poslovi zastupništva, posredovanje i agencijski poslovi.

Član 6

Upravni odbor Javnog preduzeća raspisuje oglas i donosi Odluku o izdavanju poslovnog prostora grada Leskovca u zakup.

Upravni odbor Javnog preduzeća može doneti Odluku o izdavanju poslovnog prostora u zakup bez raspisivanja oglasa na određeno vreme do 5 godina.

Na Odluku Upravnog odbora iz prethodnog stava saglasnost daje Gradsko veće grada Leskovca.

Gradsko veće grada Leskovca daje saglasnost na cenovnik o visini zakupnine za poslovni prostor, garaže i druge objekte, na predlog Gradske uprave za privredu.

Član 7

Javno preduzeće može, pored delatnosti iz člana 5. ove Odluke, obavljati i druge poslove pod uslovom da su utvrđeni Statutom preduzeća i da su u funkciji osnovnih delatnosti.

Za delatnost iz prethodnog stava Javno preduzeće je dužno da vodi posebnu knjkgovodstvenu evidenciju, a Skupština grada Leskovca ima pravo da privremeno ili trajno obustavi vršenje te delatnosti, ukoliko dovodi u pitanje ili utiče negativno na vršenje osnove delatnosti.

Član 8

Sredstva za obavljanje delatnosti iz člana 5. ove Odluke Javno preduzeće obezbeđuje iz cene usluga koje utvrđuje u skladu sa Zakonom i drugim propisima.

Cene usluga utvrđuje Upravni odbor uz saglasnost Gradskog veća grada Leskovca.

Član 9

Javno Preduzeće donosi planove razvoja zasnovane na elementima strategije razvoja delatnosti kojom se bavi, usklađene sa planovima grada Leskovca.

Član 10

Način unutrašnjeg organizovanja i vršenja delatnosti Javnog preduzeća utvrđuje se Statutom i aktom o unutrašnjoj organizaciji rada i sistematizaciji poslova i radnih zadataka, koji se donose uz saglasnost gradonačelnika grada Leskovca.

Član 11

Organi Javnog preduzeća su Upravni odbor i direktor. Upravni odbor imenuje Skupština grada Leskovca.

Upravni odbor ima 7 /sedam/ članova od kojih se jedan imenuje za predsednika.

Četiri člana Upravnog odbora su stručnjaci afirmisani u oblasti osnovne delatnosti Javnog preduzeća, jedan član je stručnjak iz oblasti finansije, a dva člana su predstavnici radnika Preduzeća.

Predsednik i članovi Upravnog odbora imenuju se za period od četiri godine.

Član 12

Upravni odbor:

1. utvrđuje poslovnu politiku;

2. odlučuje o statusnim promenama;

3. donosi Statut, plan razvoja i program rada;

4. usvaja Izveštaj o poslovanju Javnog preduzeća i godišnji obračun;

5. donosi investicione Odluke i poverava izvođenje radova odgovarajućim preduzećima;

6. utvrđuje predlog Odluke o visini zakupnine za stanove i poslovni prostor;

7. vrši i druge poslove utvrđene Zakonom i Statutom.

Član 13

Direktora imenuje i razrešava Skupština grada Leskovca. Direktor se imenuje na period od četiri godine.

Član 14

Direktor predstavlja i zastupa Javno preduzeće, organizuje i rukovodi procesom rada i vodi poslovanje Javnog preduzeća, samostalno donosi Odluke i odgovara za zakonitost rada Javnog preduzeća, predlaže osnove poslovne politike, program rada i plan razvoja i preduzima mere za njihovo sprovođenje, izvršava Odluke Upravnog odbora, imenuje i razrešava lica sa posebnim ovlašćenjima i odgovornostima, vrši i druge poslove određene Zakonom i Statutom.

Član 15

Direktor odgovara za rezultate poslovanja i zakonitost rada Javnog preduzeća.

Direktor i članovi Upravnog odbora odgovaraju materijalno za štetu nanetu Javnom preduzeću - donošenjem i izvršavanjem odluka za koje su ovlašćeni, u skladu sa Zakonom.

Član 16

Do imenovanja Upravnog odbora funkciju organa upravljanja Javnog preduzeća obavljaće postojeći organ upravljanja.

Do imenovanja direktora Javnog preduzeća ovu funkciju vršiće sadašnji direktor.

Član 17

Posebnim pravilima Javnog preduzeća, donetim uz saglasnost Gradskog veća grada Leskovca, utvrdiće se kriterijumi i način raspodele dobiti, odnosno snošenje rizika i gubitaka.

Član 18

U slučaju poremećaja u poslovanju Javnog preduzeća, Skupština grada može preduzeti mere kojima će obezbediti uslove za nesmetano funkcionisanje rada Javnog preduzeća, kao što je promena unutrašnje organizacije, kadrovske promene, ograničenja prava pojedinih delova da istupaju u pravnom prometu ili ograničenja u pogledu raspolaganja određenim sredstvima.

Član 19

U slučaju nastupanja uslova za otvaranje i sprovođenje stečajnog postupka nad Javnim preduzećem, Skupština grada preduzima mere za obezbeđenje uslova za nesmetan rad Javnog preduzeća i jemči za obaveze preduzeća.

Član 20

U Javnom preduzeću se obrazuje Nadzorni odbor od 5 /pet/ članova, od kojih 3 /tri/ imenuje Skupština grada, a 2 /dva/ Upravni odbor Javnog preduzeća.

Nadzorni odbor vrši nadzor nad poslovanjem preduzeća, pregleda godišnji Izveštaj, godišnji obračun i predlog za raspodelu sredstava.

O rezultatima nadzora, Nadzorni odbor izveštava Upravni odbor Javnog preduzeća i Gradsko veće grada Leskovca.

Članovi Nadzornog odbora imenuju se za period od 4 /četiri/ godine.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 21

Javno preduzeće za stambene usluge "Dom" u Leskovcu, osnovano Odlukom o osnivanju Javnog preduzeća za stambene usluge "Dom" u Leskovcu ("Službeni glasnik opštine Leskovac", broj 1/92, 11/93, 12/94, 5/95, 1/99, 2/00 i 8/03), nastavlja sa radom prema odredbama te Odluke do donošenja novog Statuta i ostalih akata u skladu sa ovom Odlukom.

Član 22

Javno preduzeće se obavezuje da u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke donese novi Statut i druga akta u skladu sa odredbama ove Odluke.

Član 23

Delatnosti iz člana 5. stav 2. ove Odluke Javno preduzeće ne može obavljati u poslovnim objektima - lokalima vlasništva grada Leskovca, koji su mu dati na upravljanje, osim objekata koji će za tu namenu biti određeni Odlukom Gradskog veća grada Leskovca.

Prihodi stečeni po osnovu delatnosti iz prethodnog stava su prihodi Javnog preduzeća i mogu se koristiti isključivo u funkciji ostvarivanja osnovne delatnosti Javnog preduzeća.

Član 24

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o osnivanju Javnog preduzeća za stambene usluge "Dom" u Leskovcu ("Službeni glasnik opštine Leskovac", broj 1/92, 11/93, 12/94, 5/95, 1/99, 2/00 i 8/03).

Član 25

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".