ODLUKA

O IZRADI PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE INFRASTRUKTURNOG KORIDORA DRŽAVNOG PUTA I REDA BR. 21 NOVI SAD-RUMA-ŠABAC I DRŽAVNOG PUTA I REDA BR. 19 ŠABAC-LOZNICA

("Sl. glasnik RS", br. 45/2009)

1. Pristupa se izradi Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta I reda br. 21 Novi Sad-Ruma-Šabac i državnog puta I reda br. 19 Šabac-Loznica (u daljem tekstu: Prostorni plan).

2. Cilj donošenja Prostornog plana je: utvrđivanje dugoročne koncepcije organizacije, uređenja, zaštite i korišćenja prostora kojima se obezbeđuje prostorni razvoj i razmeštaj magistralnih i regionalnih infrastrukturnih sistema u koridoru; utvrđivanje uslova i pravila za njihovu izgradnju, rekonstrukciju i funkcionisanje; racionalno korišćenje i očuvanje prirodnih resursa; razvoj i funkcionisanje aktivnosti, naselja, lokalnih infrastrukturnih sistema i objekata na području koridora; prostorna, saobraćajna, privredna i drugi oblici integracije područja sa okruženjem; zaštita i unapređenje životne sredine, prirodnih i nepokretnih kulturnih dobara; uređenje prostora na načelima održivog razvoja.

3. Područje Prostornog plana obuhvata delove teritorija gradova Novi Sad, Sremska Mitrovica, Šabac i Loznica i opština Sremski Karlovci, Irig, Ruma i Bogatić, i to: na teritoriji grada Novi Sad - cele katastarske opštine Novi Sad 3, Sremska Kamenica, Kać, Bukovac i Petrovaradin; na teritoriji grada Sremska Mitrovica - cela katastarska opština Jarak; na teritoriji grada Šabac - cele katastarske opštine Duvanište, Zminjak, Lipolist, Mačvanski Pričinović, Petkovica, Petlovača, Prnjavor, Ribari, Slepčević, Tabanović, Štitar, Bogosavac, Majur i Šabac; na teritoriji grada Loznica - cele katastarske opštine Donji Dobrić, Jelav, Klupci, Kozjak, Lešnica Grad, Lešnica Selo, Loznica Grad, Loznica Selo, Novo Selo, Runjani, Straža, Čokešina i Šor; na teritoriji opštine Sremski Karlovci - cela katastarska opština Sremski Karlovci; na teritoriji opštine Irig - cele katastarske opštine Grgetek, Irig, Neradin i Rivica; na teritoriji opštine Ruma - cele katastarske opštine Ruma, Voganj, Hrtkovci, Klenak i Platičevo; na teritoriji opštine Bogatić - cela katastarska opština Dublje.

Područje Prostornog plana dato je na grafičkom prikazu, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

4. Koncepcija Prostornog plana biće zasnovana na studijskoj, tehničkoj, prostorno-planskoj i urbanističkoj dokumentaciji, kao i na rezultatima dosadašnjih istraživanja u oblasti planiranja i zaštite životne sredine.

5. Nosilac izrade Prostornog plana je Republička agencija za prostorno planiranje.

Nosilac izrade Prostornog plana dužan je da obezbedi pribavljanje mišljenja, uslova i saglasnosti nadležnih organa i organizacija propisanih zakonom, kao i da osigura saradnju i usaglašavanje stavova sa svim relevantnim subjektima planiranja.

6. Ministarstva, posebne organizacije, javna preduzeća i ustanove nadležne za poslove zaštite životne sredine, zaštite prirode i spomenika kulture, infrastrukture, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ekonomije i regionalnog razvoja i drugi zainteresovani organi i organizacije, dostaviće u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke sve raspoložive podatke, uslove i dokumentaciju iz delokruga svoga rada nosiocu izrade Prostornog plana.

7. Rok za izradu Prostornog plana je deset meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

8. Sredstva za izradu Prostornog plana obezbediće Republička agencija za prostorno planiranje i Pokrajinski sekretarijat za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo Autonomne pokrajine Vojvodina.

9. Predlog Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u zgradama skupština gradova Novi Sad, Sremska Mitrovica, Šabac i Loznica, kao i skupštinama opština Sremski Karlovci, Irig, Ruma i Bogatić.

10. Program za izradu Prostornog plana odštampan je uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

11. Sastavni deo ove odluke je Odluka o izradi Strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta I reda br. 21 Novi Sad-Ruma-Šabac i državnog puta I reda br. 19 Šabac-Loznica na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", broj 17/09).

12. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Grafički prikaz područja Prostornog plana

Napomene

Program za izradu Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta I reda br. 21 Novi Sad-Ruma-Šabac i državnog puta I reda br. 19 Šabac-Loznica, koji je sastavni deo ove odluke, objavljen je u "Sl. glasniku RS", br. 45/2009, str. 13-26.