ODLUKA

O SOCIJALNOJ ZAŠTITI I SOCIJALNOJ SIGURNOSTI GRAĐANA U GRADU ZRENJANINU

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 6/2009)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se prava i oblici socijalne zaštite pojedinaca i porodica u gradu Zrenjaninu, kao i uslovi i način njihovog ostvarivanja.

Član 2

Prava u socijalnoj zaštiti i socijalnoj sigurnosti u smislu ove Odluke su:

1. Pravo na jednokratnu pomoć;

2. Pravo na naknadu pogrebnih troškova;

3. Pravo na pomoć i negu u kući;

4. Pravo na privremeni smeštaj u prihvatilište ili prihvatnu stanicu;

5. Pravo na opremu prilikom smeštaja u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu;

6. Pravo na dnevni boravak za decu i omladinu sa invaliditetom;

7. Pravo na smeštaj u sigurnu kuću za žene i decu žrtve porodičnog nasilja i žrtve trgovine ljudima;

8. Pravo na korišćenje usluge narodne kuhinje.

Član 3

Prava iz socijalne zaštite i socijalne sigurnosti mogu da ostvare lica koja imaju prebivalište na teritoriji grada Zrenjanina a koja se nađu u stanju socijalne potrebe koju samostalno ne mogu da prevaziđu.

Izuzetno, licu koje nema prebivalište na teritoriji grada Zrenjanina, a zatekne se na teritoriji grada Zrenjanina u stanju trenutne, izuzetno teške situacije, obezbediće se jednokratna pomoć za privremeni smeštaj, ishranu i troškove prevoza do mesta prebivališta.

Pravo iz člana 2. stav 1. tačka 7. ove Odluke imaju sva lica bez obzira na mesto prebivališta ili boravišta.

Troškovi nastali pružanjem jednokratne pomoći ili smeštajem lica iz st. 2. i 3. ovog člana, podležu refundaciji od opština ili gradova u kojima ista imaju trajno prebivalište ili boravište.

Član 4

Pravo na jednokratnu pomoć iz člana 2. stav 1. tačka 1. ove Odluke ima pojedinac ili porodica koja se iznenada ili trenutno nađe u stanje socijalne potrebe koju samostalno ne može prevazići za sledeće namene:

- za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba;

- za nabavku ogreva ili zimnice;

- za saniranje posledica od elementarnih nepogoda;

- za naknadu troškova prevoza korisnika u ustanovu socijalne zaštite, povratak iz ustanove socijalne zaštite i troškova prihvatilišta;

- za korišćenje prava iz zdravstvene zaštite;

- u drugim opravdanim slučajevima kada se na drugi način ne može prevazići trenutno stanje socijalne potrebe.

Član 5

Jednokratna pomoć pruža se u novčanom iznosu ili u naturi.

Visina jednokratne novčane pomoći određuje se u skladu sa materijalnim mogućnostima i raspoloživim sredstvima za ove namene predviđenim u budžetu grada Zrenjanina za tekuću godinu u kojoj se pravo na jednokratnu pomoć ostvaruje.

Visina jednokratne novčane pomoći određuje se u svakom konkretnom slučaju, a najviše do nivoa materijalnog obezbeđenja porodice prema broju članova domaćinstva u mesecu u kome se utvrđuje pravo na pomoć.

Pojedinac ili porodica ima pravo na jednokratnu pomoć najviše dva puta godišnje.

Član 6

Pravo na naknadu pogrebnih troškova može se priznati:

- porodici, srodnicima ili drugim licima za sahranu korisnika materijalnog obezbeđenja, a koji se ne mogu obezbediti na drugi način;

- za sahranu lica koji nemaju srodnike, a troškovi se ne mogu obezbediti zaostavštinom.

Naknada za pogrebne troškove može se priznati do visine iznosa po računima za najneophodnije pogrebne troškove.

Član 7

Pravo na pomoć i negu u kući obezbeđuje se starim i iznemoglim, hronično obolelim i drugim licima koja nisu u stanju da se sama o sebi staraju.

Pomoć u kući obezbeđuje se obavljanjem neophodnih kućnih poslova (održavanje čistoće stana, nabavka hrane i drugih potrebnih stvari, održavanje lične higijene i sl.).

Učešće korisnika i njihovih srodnika obaveznih na izdržavanje u troškovima pomoći u kući utvrđuje se na osnovu merila i kriterijuma koje donosi organ Gradske uprave nadležan za socijalna pitanja.

Član 8

Grad Zrenjanin će obezbediti privremeni smeštaj u prihvatilište ili u prihvatnu stanicu u okviru Gerontološkog centra Zrenjanin za lica koja imaju stalno prebivalište ili boravište na teritoriji grada Zrenjanina kao i za lica koja se zateknu na teritoriji grada Zrenjanina, a nađu se u stanju socijalne potrebe.

Licima koja su građani grada Zrenjanina, ali koja se zbog specifičnosti položaja, godina, bolesti ili celishodnosti upućuju na privremen smeštaj u prihvatilište ili prihvatnu stanicu van teritorije grada Zrenjanina, kao i licima koja su građani grada Zrenjanina, a koji se zateknu u stanju socijalne potrebe van teritorije grada Zrenjanina, grad Zrenjanin će obezbediti refundaciju troškova.

Pravo na privremeni smeštaj u prihvatilište odnosno prihvatnu stanicu, kao i prava refundacije utvrđuje Centar za socijalni rad grada Zrenjanina.

Član 9

Oprema korisnika za smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu obuhvata odeću, obuću i troškove za prevoz korisnika do ustanove, odnosno porodice.

Pravo na opremu iz stava 1. ovog člana ima lice koje se upućuje na smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu, a tu opremu ne može samo obezbediti niti mu je mogu obezbediti srodnici koji su, prema propisima o braku i porodičnim odnosima, dužni da učestvuju u njegovom izdržavanju.

Član 10

Grad Zrenjanin će obezbediti uslove za ostvarivanje prava na dnevni boravak za decu i omladinu sa invaliditetom u okviru Centra za dnevni boravak.

Pravo na dnevni boravak za decu i omladinu sa invaliditetom u okviru Centra za dnevni boravak, utvrđuje Centar za socijalni rad grada Zrenjanina.

Bliži uslovi i kriterijumi za ostvarivanje prava iz stava 1. ovog člana regulisaće se posebnim ugovorom između Centra za socijalni rad grada Zrenjanina i grada Zrenjanina.

Način funkcionisanja, kućni red, rad stručnih službi unutar Centra za dnevni boravak, kao i raspored aktivnosti definisaće se Opštim aktom Centra za dnevni boravak.

Član 11

Pravo na smeštaj u sigurnu kuću za žene i decu žrtve porodičnog nasilja i žrtve trgovine ljudima obuhvata pravo na privremen, siguran i udoban smeštaj za žene i decu žrtve porodičnog nasilja kao i za žrtve trgovine ljudima.

Pravo na smeštaj u sigurnu kuću za žene i decu žrtve porodičnog nasilja i žrtve trgovine ljudima, koja se osniva na teritoriji grada Zrenjanina imaju sva lica koja su žrtve nasilja u porodici ili žrtve trgovine ljudima koja zatraže pomoć, bez obzira na stalno prebivalište ili boravište ili su lica koja nemaju stalno prebivalište ili boravište, kao i lica koja prebivalište ili boravište imaju van Republike Srbije i to do momenta dok se ne stvore mogućnosti da im se odgovarajući smeštaj obezbedi u zemlji čiji su državljani ili u kojoj imaju stalno mesto prebivališta ili boravišta.

Član 12

Pravo na smeštaj u sigurnu kuću za žene i decu žrtve porodičnog nasilja i žrtve trgovine ljudima, vreme trajanja smeštaja, način finansiranja kao i odnosi Centra za socijalni rad grada Zrenjanina i grada Zrenjanina regulisaće se posebnim ugovorom.

Način funkcionisanja, kućni red, rad stručnih službi unutar kuće, kao i raspored aktivnosti definisaće se Opštim aktom sigurne kuće za žene i decu žrtve porodičnog nasilja i žrtve trgovine ljudima.

Član 13

Pravo na korišćenje usluga narodne kuhinje imaju pojedinci i porodice koje imaju trajno prebivalište ili boravište na teritoriji grada Zrenjanina, a koji se nalaze u izuzetno teškom socijalnom položaju i koji nisu u mogućnosti da na drugi način zadovolje osnovne životne potrebe.

Član 14

Zahtev za ostvarivanje prava na korišćenje usluga narodne kuhinje podnosi se Centru za socijalni rad grada Zrenjanina, a utvrđeno pravo priznaje se u trajanju do godinu dana.

Centar za socijalni rad grada Zrenjanina rešava o zahtevu za ostvarivanje prava iz člana 13. ove Odluke na osnovu odredaba Zakona o opštem upravnom postupku, Zakona o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana i Pravilnika o radu narodne kuhinje kojim će se precizirati krug lica i uslovi za ostvarivanje prava na korišćenje usluga narodne kuhinje.

Član 15

Protiv rešenja Centra za socijalni rad grada Zrenjanina o priznanju prava na korišćenje usluga narodne kuhinje, može se izjaviti žalba Gradskoj upravi grada Zrenjanina, Odeljenju za poslove društvenih delatnosti u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Član 16

Usluge socijalnog rada vezane za ostvarivanje prava iz ove odluke osim prava iz člana 8. ove Odluke pruža Centar za socijalni rad grada Zrenjanina.

Usluge iz člana 8. ove Odluke pruža Gerontološki centar Zrenjanin.

Član 17

Ostvarivanje prava i oblika socijalne zaštite i socijalne sigurnosti utvrđenih ovom Odlukom vrši se po postupku utvrđenim Zakonom o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana i Zakonom o opštem upravnom postupku.

Član 18

O pravima iz člana 2. ove Odluke rešava u prvom stepenu Centar za socijalni rad grada Zrenjanina.

Po žalbama na rešenje doneto u prvom stepenu rešava Gradska uprava.

Član 19

Odnosi između Centra za socijalni rad grada Zrenjanina, Gerontološkog centra Zrenjanin i grada Zrenjanina u pogledu međusobnih prava i obaveza regulisaće se posebnim ugovorima.

Ugovore iz prethodnog stava zaključiće Gradonačelnik grada Zrenjanina.

Član 20

Sredstva za ostvarivanje prava utvrđenih u članu 2. ove Odluke obezbeđuju se Odlukom o budžetu grada Zrenjanina.

Član 21

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o socijalnoj zaštiti i socijalnoj sigurnosti građana u opštini Zrenjanin ("Službeni list opštine Zrenjanin", br. 1/92, 3/05 i 3/08).

Član 22

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".