PRAVILNIK

O NAČINU VOĐENJA REGISTRA UDRUŽENJA, DRUŠTVENIH ORGANIZACIJA I POLITIČKIH ORGANIZACIJA KOJE SE OSNIVAJU ZA TERITORIJU SOCIJALISTIČKE FEDERATIVNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I OBRAZAC ZA VOĐENJE TOG REGISTRA

("Sl. list SFRJ", br. 45/90 i "Sl. glasnik RS", br. 51/2009 - dr. pravilnik)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se način i sadržina vođenja registra udruženja, društvenih organizacija i političkih organizacija koje se osnivaju za teritoriju Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (u daljem tekstu: organizacija).

Član 2

Registar ima oblik knjige i sastoji se od većeg broja istovetnih registarskih listova - obrazaca. Stranice registra su numerisane.

Upis u registar organizacije vrši se na Obrascu 1, koji je sastavni deo ovog pravilnika.

Savezni organ uprave nadležan za poslove pravosuđa i uprave dužan je izdati izvod iz registra koji vodi na Obrascu 2, a koji je sastavni deo ovog pravilnika.

Član 3

Registar iz člana 2. ovog pravilnika sadrži rubrike u koje se upisuju:

1) redni broj upisa;

2) naziv organizacije;

3) sedište i adresa organizacije, a ako nema poslovne prostorije - adresa lica koje je zastupa i predstavlja;

4) ciljevi i oblici unutrašnje organizacije;

5) članstvo u međunarodnoj organizaciji i naziv te međunarodne organizacije;

6) lično ime i adresa lica ovlašćenog da podnese prijavu za upis u registar;

7) lično ime lica ovlašćenog da zastupa i predstavlja organizaciju;

8) datum i vreme upisa u registar;

9) broj rešenja o upisu;

10) izmene sedišta organizacije i broj i datum rešenja o izmeni upisa;

11) odbijanje prijave;

12) podaci o rešenju o zabrani rada organizacije;

13) podaci o brisanju iz registra;

14) napomena.

Član 4

Organizacija se u registar upisuje na osnovu prijave, odluke o osnivanju i statuta organizacije, odnosno programa ili programske orijentacije ako se vrši upis političke organizacije.

Akti i dokumenti iz stava 1. ovog člana čuvaju se u posebnom omotu za svaku organizaciju i predstavljaju sastavni deo registra.

Član 5

Ovlašćeni radnik (u daljem tekstu: voditelj registra) pre upisa u registar overava registar na prvoj strani svojim potpisom i pečatom saveznog organa uprave nadležnog za poslove pravosuđa i uprave.

Član 6

Rubrike u registru popunjavaju se čitko, a upisani tekst se ne sme ispravljati i brisati.

Izuzetno, manje pogreške ispravljaju se precrtavanjem vodoravnom crtom i stavljanjem parafa voditelja registra i datuma ispravke. Ako se radi o većim pogreškama ceo upis se poništava precrtavanjem registarskog lista crvenom kosom crtom i upis se vrši na prvom slobodnom listu.

Član 7

Izmene koje su nastale posle prvog upisa u registar upisuju se u rubriku koja se odnosi na izmene odgovarajućih podataka. Posle upisa novih podataka, rubrika koja sadrži stare podatke precrtava se crvenom kosom crtom.

Izuzetno, ako organizacija koja je upisana menja svoj naziv, taj podatak se upisuje na prvom novom slobodnom registarskom listu. Na taj list prenose se svi ostali podaci iz odgovarajućih rubrika s prethodnog registarskog lista. Nakon što se izvrši prenos svih podataka iz prethodnog registarskog lista, taj list se precrtava crvenom kosom crtom. Na novom registarskom listu popunjava se, takođe, i rubrika "napomena", s podatkom o registarskom broju prethodnog upisa.

Ako radna organizacija prestane sa radom, ta činjenica upisuje se u odgovarajuću rubriku, a posle toga registarski list koji se odnosi na tu organizaciju precrtava se sa dve crvene kose crte.

Član 8

Registar i zbirke isprava propisani ovim pravilnikom smatraju se knjigama, odnosno ispravama trajne vrednosti.

Voditelj registra dužan je čuvati registar i zbirke isprava tako da se zaštite od zloupotrebe, uništenja i oštećenja.

Član 9

Zbirka isprava vodi se za svaku organizaciju upisanu u registar.

Na omotu zbirke isprava upisuje se naziv organizacije upisane u registar i registarski broj pod kojim je izvršen upis.

Zbirka isprava sadrži: jedan primerak zahteva za upis u registar, program, statut, izmene i dopune programa i statuta, sve priloge uz zahtev, odnosno isprave na osnovu kojih je izvršen upis, odnosno promene podataka u registru i primerak rešenja o upisu.

Obrasci potrebni za upis u registar

Član 10

Organizacija u postupku registracije podnosi saveznom organu uprave nadležnom za poslove pravosuđa i uprave zahtev za upis u registar na Obrascu 3, koji je sastavni deo ovog pravilnika.

Prijava osnivanja i delovanja organizacije podnosi se saveznom organu uprave nadležnom za poslove pravosuđa i uprave na Obrascu 4, koji je sastavni deo ovog pravilnika.

Član 11

Zahtev i prijava propisani na obrascima iz člana 10. ovog pravilnika podnose se u dva primerka i popunjavaju štampanim slovima.

Podaci koji se upisuju u obrasce moraju biti potpuno identični sa odlukom o osnivanju organizacije i statutom organizacije na koju se ti podaci odnose.

Član 12

Zahtev za prvi upis u registar potpisuje lice koje ovlaste osnivači na osnivačkoj skupštini.

Ako se na osnivačkoj skupštini ne ovlasti lice za potpisivanje, ovlašćenim licem smatra se osnivač organizacije koji je na popisu osnivača naveden pod rednim brojem 1.

Član 13

Podnosilac zahteva dužan je da uz zahtev priloži sve dokaze koji su navedeni ispod odgovarajuće rubrike zahteva.

Prilozi se podnose u originalu, prepisu ili foto-kopiji. Ako se podnesu u prepisu ili foto-kopiji koja nije overena, službeno lice će utvrditi da li su prepis ili foto-kopija verni originalu.

Popis osnivača i članova organizacija treba da sadrži ime i prezime, adresu i jedinstveni matični broj osnivača.

Član 14

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".

Napomene

Obrasci br. 1 do 4, koji su sastavni deo ovog pravilnika objavljeni su u "Sl. listu SFRJ", br. 45/90, str. 1338. i 1339.

Danom početka primene Pravilnika o načinu upisa i vođenja Registra političkih stranaka ("Sl. glasnik RS", br. 51/2009), odnosno 23. jula 2009. godine, Pravilnik o načinu vođenja Registra udruženja, društvenih organizacija i političkih organizacija koje se osnivaju za teritoriju Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i obrazac za vođenje tog registra ("Sl. list SFRJ", br. 45/90) prestaje da se primenjuje na političke stranke.